Inlägg

Inlägg som mpat har skrivit i forumet
Av mpat

Också haft sådana idéer med en gammal Onkyo som dog. Skall bli kul att se hur den blir.

Har du inga bättre idéer så kan du koppla volymratten till en fläktkontroller och nån av de andra switcharna till att slå på en LED vid mätarna.

Av mpat

Om jag skulle tippa sannolikheten så skulle jag nog säga att nätenheten är mest trolig som den felande länken. Nätenheter slits, och 10 år är länge. Har du tur så är det som @mc68000 skriver att det är switchen, och då är det ju billigt att fixa.

Är det moderkortet så kan du antagligen se det på att någon kondensator läcker eller bågnar, men det hade varit mycket mera troligt om moderkortet vore typ 20 år gammalt. 10 år sen är 2014, och då var kondensator-pesten över och många tillverkare skröt om hur fantastiska kondensatorer de körde med numer.

Av mpat
Skrivet av duckyduckmyduck:

Det är 2x8 GB men däremot 2400 mhz, så tänkte att det kan vara klokt att uppgradera då skillnaden fr. 2x8 2400 till 2x16 3600 var 290 :-
Sen kanske man hade kunnat behålla det jag har, men ligger på så högt usage medans jag spelar Warzone.

Med den informationen gjorde du helt rätt. Ryzen på AM4 älskar hög minnesklocka. Sen döljer ju 3D-cachen en del, men eftersom IF-frekvensen är låst mot minnesklockan ökar den också med 50%. Det har aldrig skadat.

Av mpat

Fördelen med AMD är ju att du får en väsentligt snabbare dator...

Du jämför inte riktigt äpplen med äpplen här. 12400F är en helt OK mellanklassare som nu är ett par generationer gammal. 5800X3D är fortfarande den tredje snabbaste processorn i Sweclockers speltester. Om du tycker att den är för dyr, är det bättre att backa ner ett snäpp till 5700X3D (2800 just nu) eller skippa 3D-cachen helt och sikta på en 5700X. Det är fortfarande snabbare än Intel-alternativet, och kostar mindre om man räknar in att du behöver ett nytt moderkort.

Är det inte så att du har problem med ditt nuvarande moderkort, har jag svårt att se att Intel kan erbjuda något som är prisvärt.

Av mpat
Skrivet av Barsk66:

Jag har kikat på dina bilder och även jämfört med Firefox i Win 10 mot tyska Ebay. Jag kan konstatera att det skiljer i hur text renderas i dina bilder på Mac och Win. Vilket som är det mest korrekta kan jag inte säga, men jag upplever faktiskt Mac-texten som lite över-fetad. Det har ju säkert att göra med hur antialias-hanteringen går till. Windows dito jobbar ju med en avancerad teknik för just detta. Hur Mac gör vet jag inte. Jag kan inte säga att jag tycker Windows rendering är fel på nåt vis, det ser "rätt" ut för mig, men då är jag heller inte van vid något annat.

Windows teknik för AA av typsnitt är verkligen inte avancerad, den är simplast möjliga plus sub-pixel rendering, dvs Cleartype, och t.o.m det är det mer än 20 år sen de lade in nu. Den tekniken är dessutom äldre än jag om du räknar från första implementation. Macens är mer komplex (och mer resurskrävande). Som sagt går det att säga vad man vill om vilken som ser bäst ut, men att kalla den i Windows för avancerad är vilseledande.

Av mpat
Skrivet av star-affinity:

Handlar inte om pixeltäthet eller ”suddighet” eller så. Det är hur text ser ut rent grafiskt.
Tycker och smak. Visst. Men är rätt säker på att det inte många som sysslar med typsnitt och design/grafisk form som föredrar hur det ser ut i Windows.

Håller inte med.
Har en skärm på 2560 x 1440 hemma och tycker helt klart att typsnitt renderas snyggare (mer ”korrekt”) i MacOS.
Smala och ”fizzy” i Windows.
Får väl ta en bild vid tillfälle och visa.

Det du beskriver är anti-aliasingen, dvs att pixlar som ”borde” vara delvis svarta istället blir gråa. Windows har det, men använder det bara om ClearType är av och typsnittet i fråga har tabeller för det. Macen har det alltid, och med fler gråskalor. Jag vet att det är närmare hur texten blir på papper, men jag vet att många inte gillar den stilen - för att de är vana vid den andra renderingen.

Av mpat
Skrivet av star-affinity:

Tycker textrenderingen i Windows är rätt kass överlag. Mycket stiligare i MacOS.
Men gillar typsnittet Microsoft kör i menyerna och nya kontrolpanelen etc. i Windows 11. Det passar bra på skärm.

Citat från den berömda webben:

”As a web/graphic designer and typography teacher at the Art Center College of Design, I can tell you that Windows rendering of type on the web is far inferior to that of Macs. It has been for years. Typefaces on the windows system always look crispy and sharp and unappealing to the eye.”

Men nu ska det kanske inte bli ännu en MacOS vs Windows tråd …

Det där beror på andra grejer. För det första är alla skärmar Apple säljer ”retina” sen ett antal år, så den fysiska upplösningen är högre (om du inte använder en stationär skärm av annat märke tillsammans med en Mac, förstås). Det är lättare att få en snygg bokstav om du har en upplösning runt 220ppi istället för hälften. Det andra handlar om anti-aliasingen, som använder fler gråskalor på Macen. Det där är dock mest en fråga om tycke och smak, men det är onekligen så att texten från en Mac är mer lik vad man får om man skriver ut den. MS har försökt avhjälpa problemet genom att designa typsnitt som ser bra ut på skärmen, men det funkar ju bara om man använder de typsnitten.

Tyvärr har Apple slutat med sub-pixel rendering (=vad Cleartype är) sen några år. Det var ännu bättre innan det.

Av mpat
Skrivet av Kalasis:

Skulle dock inte kalla den för flopp

Tänkte att någon försökte vara sarkastisk.

Av mpat
Skrivet av tomas1976:

Får se hur snabbt ni tar denna gamla flopp
<Uppladdad bildlänk>

Ser lite ut som Monkey Island, den första alltså (Secret of).

Av mpat

Nvidia gör alltid så här. Det fanns 1060 som var nedkapade GP104, och t.o.m sådana som körde GDDR5X fast med klockfrekvensen nere där den ”skulle” vara. Det fanns 2060 som var nedkapade TU104, och 3060 som var nedkapade GA104. Wikipedia listar t.o.m en gammal GTX 660 som var en GK104. Det spelar ingen roll alls normalt sett.

Skrivet av Kladdpapper:

Kan sådana här kort låsas upp på något sätt? Brukar någon komma på om det går?

Det har inte gått på 20 år snart. Nvidia har säkringar i kislet och bränner av dem för att låsa ut delar som inte skall gå att använda.

Av mpat
Skrivet av PajN:

Och detta är en av anledningarna varför jag passionerat hatar USB-C.

Hata USB-IF istället. USB-C är en fantastisk teknologi som misshandlats av några stolpskott som vill spara några ören här och där. Det enda de hade behövt göra är definiera några grundläggande krav som alla måste följa, men nej, det hade ju kostat lite pengar…

Av mpat
Skrivet av Swedish Berserk:

Tanken är att köra senaste Battlefield och andra FPS som Apex Legends det kommer kanske rulla på bättre där? Kan återkomma sen med resultat därifrån.

Apex Legends är ju F2P, så ta ner det och testa.

Dock skulle jag säga att det kan vara smart att hålla ögonen öppna efter ett bra pris på en 5600 eller bättre. Det är en prisvärd uppgradering av vad som just nu är din svagaste komponent.

Av mpat
Skrivet av Rouge of Darkness:

Spelet du nämner är typ 90% cpu last.

Iofs sant, men inte egentligen det största problemet här. Problemet är att gamla Total War är extremt dåligt trådade, så de blir väldigt beroende av den enkeltrådade prestandan. Där är 2700 tyvärr ett ganska svagt alternativ. 8 kärnor är inte alls fy skam, men om 7 av dem sitter och rullar tummarna så hjälper det inte så mycket.

Av mpat
Skrivet av RogerL:

De svarade i alla fall i Twitter tråden, att 50% skulle fortsätta gälla. Får väl se sen hur det blir.

https://twitter.com/HBOMaxNordic/status/1770847993102471215

Det de inte säger är vilket abb det blir. Risken är överhängande att de konverterar oss till reklamabbonemanget, och då säger jag upp det.

Skrivet av Gurrrra:

Kan fortfarande inte förstå alls hur dom kan dumpa HBO, ett så inarbetat o respekterat namn som funnits såå länge med så många välproducerade o högt aktade serier bakom det namnet, till nåt så billigt, plastigt o tråkigt som "Max".

Enligt Zaslav, seriemördaren (/s) som är VD för skräpet sen Discovery tog över, tror de att HBO skrämmer bort folk som annars tittar mest på program om säkerhetskontrollen på flygplatser och liknande högtstående innehåll. Eftersom de tror sig tjäna bra på dem (och det gör de nog iofs, reality är billigt att producera) vill de se till att behålla de kunderna.

Av mpat
Skrivet av Wizard1900:

Varför är det så klent utbud på fristående Android TV boxar?

För att marginalen på dem är så liten.

Rent allmänt finns det två möjligheter - gör nåt billigt eller gör något bra. För billiga boxar så har marknaden dött, eftersom det finns funktioner för det inbyggda i moderna TV. Skall man göra något bra är måttstocken AppleTV, och det är rätt svårt att göra något i den kvaliteten - speciellt med att stödja alla olika videoformat och ljudformat som alla streamingtjänster använder, och sedan visa det på de konstigaste TV-apparater. Vi har ju helt andra streamingtjänster i Sverige än i USA, t.ex, och de har ingen lust att testa med alla.

Av mpat
Skrivet av infigo:

Det kan du göra på steam med. Steam stödjer DRM free spel.
Ganska gömt att de är DRM free, det är upp till utvecklaren att inte använda Steam DRM eller annan DRM om de vill eller inte. De som är DRM free är bara att dra mappen till nya datorn och starta med .exe

Det är sant, hade jag glömt. Gamla Civ 4 i alla dess varianter har ingen DRM (eftersom spelet redan var gammalt när det kom till Steam) och kan startas utan att Steam är igång, så jag visste egentligen att det gick.

Av mpat
Skrivet av Sarato:

Indieutvecklare släpper GOG-versioner och då kan man installera den utan problem på flera av sina datorer.

Steam har en del fördelar jämfört med GoG. Gränssnittet med prenumeration på moddar är bra, och Early Access kan vara kul om man är medveten om vad man ger sig in på. Jag kör GoG ibland, men ibland är Steam väldigt bekvämt.

Av mpat
Skrivet av Sarato:

Där känns det som att typ alla kommer säga nej och funktionen lär bli värdelös.

Indie-utvecklare slår antagligen gärna på den. En del av de stora har också resonabel inställningen till sånt här. Vad EA och ActiBlizz hittar på bryr jag mig inte om, inte spelat något fån de bolagen på många år, och de spelen de har finns ju inte på Steam i vilket fall.

Av mpat
Skrivet av ipac:

Och då är det alltså "RDNA2 RT" vi jämför med.. Och behändigt nog så glömmer vi helt hur olika minnesbandbredder osv påverkar. Livet ska vara enkelt.

SLUTSATS: Vi är lika clueless som vi var innan.

Värt att påpeka att PS5 har RDNA2 fast utan "Infinity Cache". Betalar Sony för den den här gången så blir det ju ett rejält steg upp bara på det.

Av mpat
Skrivet av Pågenbröd:

Tyvärr, AMD ligger 2-3 generation bakom nVidia när det kommer till RT-teknik.. och, nej.. JAG VET, det är inte en nVidia uppfinning.

De ligger ganska precis en generation efter - RDNA3 ligger i linje med Ampere för motsvarande tier (exempel: 7800XT är i samma prisklass som 4070, och har RT-prestanda som 3070; 7600XT är i prisklass med 4060 och har RT-prestanda som 3060). Liknelsen är inte perfekt eftersom de inte har exakt samma pris, men det är ganska nära. Backar man ytterligare en generation så stämmer det "hyfsat", där 6700XT hamnar i nivå med 2070. Detta är naturligtvis inte jättebra, eftersom AMD då har en generation nyare process varje gång, men det är där de ligger.

Källa: https://www.sweclockers.com/test/37979-nvidia-geforce-rtx-407...