Inlägg

Inlägg som nolfie har skrivit i forumet
Av nolfie

AMD 5800X3D

Ja nån som sitter på en sån efter uppgradering? Är intresserad

Läs hela annonsen här

Av nolfie

Kört opnsense i över ett år nu och har inga planer på att byta. Alla funktioner jag vill ha finns och mer därtill.

Av nolfie
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Ha en ssh-nyckel per "klient", som man bör. Deploya den publika nyckeln för varje nyckel till dina VM:ar (via script eller som en del av din template). Om du använder en annan klient än ssh i skalet bör du som någon annan redan nämnt kunna ha configfilen till denna i en katalog du syncar mha Nextcloud eller liknande, och eftersom du använder nyckelfiler som du inte behöver synca mellan enheterna loggas du in automagiskt utan några uppenbara säkerhetsbrister.

Fullt medveten om hur man bör göra.

Nu är detta en isolerad lokal labbmiljö där det testas olika saker, där jag snabbt vill få upp saker och sen testa det jag vill testa. Där har jag ”råd” att va lite slapp och inte tänka säkerhet i första hand, om det nu inte råkar vara säkerhetslösningar som testas såklart.

Verkar som jag får köra på med min termius-lösning då den helt klart verkar lättast då nycklar/ip/användaruppgifter och annat synkas smärtfritt mellan enheter.

Av nolfie

Vad jag är ute efter är att om jag sitter vid min stationära och drar upp 3 vm på min proxmoxserver, lägger upp dom i min ssh-klient på datorn så jag kan ansluta till dom, sen blir skitnödig och medans jag sitter och gör mina behov kommer på att jag vill ansluta till en av dom från telefonen kan göra det då den automatiskt har den anslutningen där. Samma gäller min laptop. Är alltså för att jag är lat som jag vill ha detta, sen är jag lite snål så jag vill gärna inte betala 100 dollar per år om jag inte behöver.

Av nolfie

Ssh-klient som kan synka mellan enheter

Söker efter alternativ till Termius och deras premium-tjänst. Där kan man via sitt konto synkronisera hostar och inloggningsuppgifter mellan enheter. Men kostar typ 100dollar per år. Finns det alternativ där ute?

Av nolfie

Tankar kring ny laptop

Jag är i tankarna i att köpa en ny laptop, sitter idag på en lenovo T460 som jag ändå är nöjd med. Batteriet är dock dåligt och håller inte länge alls och börjar märka av att den inte har den kraft jag behöver. Sen är väl designen inte topp idag.

Min drömlaptop skulle vart en xps 15 med en AMD cpu och integrerad GPU, med TB3/USB4 för att kunna slänga på en eGPU. Detta verkar dock inte finnas. Någon som vet om vi kommer få oss nån premiumlaptop med AMD som inte är inriktad mot gaming och har USB4 för möjlighet att ansluta en extern GPU om det behovet finns?

Eller måste jag kika på intel?

Appels nya M1 är intressant om man får till så man kan virtualizera x86 vettigt men verkar inte riktigt vara där.

Av nolfie

Hjälp med soffa

Har fått mig en rum i källaren för mig själv, precis lagt in heltäckningsmatta och nytt skrivbord för datorn. Men ska även in en tv, med surroundljud. Bästa hade vart recliner fotöljer men vi kommer behöva använda det rummet som gästrum i framtiden. Vilket leder oss till att jag är i behov av en bäddsoffa. Men eftersom vi inte har gäster som sover över allt för ofta så ska soffan främst vara skön som soffa. Och har upplevt att bäddsoffor sällan är det. Liggdelen behöver inte va så superskön, gästerna är inte prio här. Har nån förslag på soffa för helst inte mer än 10k som jag kan mysa ner mig i och kika på nån bra film så mottages det med öppna armar.

Av nolfie

Har nu fått tag på et rtx 3080. Så nu kvarstår bara en 5900x

Av nolfie

Om du funderar på nuc så kanske du ska kika på amd? Deras 4800u är riktigt vass och strömsnål. Många kärnor och trådar också.

Av nolfie
Skrivet av parenek4:

jag har inget

Bra att veta

Av nolfie

5900x och RTX3080

Jag är intresserad att köpa en av varje enligt rubrik. Inget annat.

Skriv vad du har i tråden eller skicka pm.

Bor i Sundsvall, så antingen i närheten eller så ska det kunna skickas.

Läs hela annonsen här

Av nolfie

Budar 700kr + frakt

Av nolfie

Produkt: Western Digital 8TB Elements Desktop
Länk Amazon.de
Kategori: HDD
Prisjakt: Prisjakt
Pris 135 Euro, Svensk moms samt frakt inkluderat.

Av nolfie

Home assistant i proxmox vm med rpi hub

Hej forumet

Jag har nere i källaren ett rack, där har jag en proxmoxserver som jag vill köra home assistant på, sen vill jag ha en rpi med zigbee-sticka i uppe i hallen. Den ska bara agera hub som mina zigbee-enheter kopplas mot men själva styrningen ska ske i mitt vm. Antar jag kan göra detta men har lite svårt att hitta guider för det.

Tack på förhand

Av nolfie
Skrivet av razers:

@nolfie:

Det är inga problem att köra med raidz1, men det är ganska stor risk att göra det eftersom om två diskar pajar så pajar allt.

Varför inte köra dom som speglar istället, då får du dubbla IOPS.

vdev1: 2x250GB -> 250GB
vdeb2: 2x256GB -> 256GB

och en zpool med vdev1 och vdev2 ?

Detta låter vettigt. Är inte superorolig för att förlora data, backup finns och det är hemlabb som körs. Så skulle två dö samtidigt så är det mest tid jag förlorar och är fine med det.

Får läsa på mer om zfs, har komponenter för att slutföra bygget på väg ifrån kina, så det kommer ta ett tag innan jag ”behöver” bestämma mig.

Av nolfie

ZFS med olika storlekar på disk

Hej, har en ide som jag kanske kan göra, men kanske inte borde.

Har 2st 250gb ssd samt 2st 256gb ssd som jag skulle vilja köra i raidz1, har inget problem att bara använda 250gb i diskarna så dom är ”lika stora”.

Kan jag göra detta? Och hur bör jag göra detta isf?

Tänkt köra det i proxmox om någon undrar.

Av nolfie

Då får jag ändra till skicka, kan senast hämta imorgon. Så mitt 1200 står kvar plus frakt.

Av nolfie

Bjuder 1200kr och kan hämta

Av nolfie

Smart lösning 5/5

Vart får man tag på ”bordsmattan” med mått?

Av nolfie

Tar gärna saskortet