Inlägg

Inlägg som pv2b har skrivit i forumet
Av pv2b

För mig är det lätt plats. Ska man ha en VR-setup där man kan gå runt i miljön så behöver man några kvadratmeter tom golvyta. Det går att ordna om jag möblerar om lite (vilket jag gjorde när vi testade som bäst) men om man inte vill göra om sitt hem för VR-upplevelsens skull så är det lätt den begränsande faktorn som gör att man inte kör mer VR.

Av pv2b
Skrivet av Lurcazzus:

Nej, men tack för tipset, jag ska börja kolla!
Jag har börjat kolla lite på Nutanix, som inte verkar vara så "free" som det marknadsförts som.

Är det smidigt att konvertera VM:s från Vmware till Proxmox eller XCP-NG?
Hur är supporten för dessa lösningar?

Proxmox och XCP-NG har kommersiella supportoptioner.

XCP-NG är t.ex. en del av Vates-stacken (https://vates.tech/open-source-software/) och har supportavtal som ser väldigt intressanta ut. Det är inte gratis, men det är ju inte VMware heller. Om man ska tro Vates egen utsago så får du support direkt av utvecklare, inte av någon mindre erfaren firstline någonstans, vilket borde innebära en betydligt högre supportkvalité än VMware, mer för pengarna helt enkelt.

Proxmox-supporten har jag inte kollat på närmare, men ska tydligen gå att köpa supportavtal där också.

Men allt detta är baserat på teori. Att byta ut VMware på sikt är ju absolut också något jag vill jobba för internt hos mig, men det är ju alltid uppförsbacke att byta ut det etablerade.

XCP-NG kan importera OVA-images, och ESXi kan exportera i OVA-format, så konvertering den vägen bör ju gå, vill minnas att jag läste någon bloggartikel om någon som scriptat konvertering också. Men jag hade inte räknat med en enkel "klicka här"-knapp direkt.

Till sist så ska man ju komma ihåg att XCP-NG till slut är en fork av Citrix Xenserver i grund och botten. Det visar ju med all önskvärd tydlighet styrkan i OSS-lösningar - att du inte blir lika hårt inlåst i en plattform, som en proprietär sådan som t.ex. VMware, där ägarna kan dra bort mattan under dig när som helst.

Disclaimer: Jag vet inte mer än jag läst på nätet, jag är själv väldigt tidigt i att utforska olika möjligheter. Men XCP-NG / Vates ser ju extremt lovande ut i, i alla fall på håll. Skulle ju behöva klämma närmare på det för att få någon riktig uppfattning dock. Dela gärna med dig av dina erfarenheter!

Av pv2b
Skrivet av Siimuliize:

Säg hej till Thorium Browser!

1 Ser exakt ut som Chrome men med dark mode.
2 all telemetri är borta mm
3 integrerad ublock origin
4 hw acceleration
5 avx2
6 och massa tweaks mm
7 snabbaste browsern på nätet

8 dev var lite i blåsväder men all is good nu och var en fånig politisk misstake. Rullar på som vanligt igen.

https://youtu.be/naDYUVFs1-8?si=_rngraFRtMBUXEfx

https://youtu.be/GCdHdRg3K3c?si=maqKJ9P_zxGPhLeZ

Hemsidan
https://thorium.rocks/

Om Windows se då till att tanka hem avx2 varianten. Testa! Ni kommer tacka mig.

Ps: kör den även på mobilen 😎

Jag hade personligen varigt väldigt försiktig med att köra en mindre Chromium-fork av Thorium, som i princip drivs av en enda utvecklare, som en daily-driver webbläsare.

Det är ju skitcoolt att han fått ut så pass mycket mer prestanda ur Chromium, men du förlitar dig på en enda persons goodwill att tillhandahålla säkerhetsuppdateringar snabbt och effektivt. (Githubprojektet ligger ju på snubbens personliga Github-konto bara...) Samtidigt så har du väldigt många som letar efter buggar i Chromium, och webbläsare exponeras till stora mängder opålitlig data hela tiden. Det är ett ganska extremt gap mellan anfall och försvar, hela världen letar efter buggar i Chromium, och det är typ bara en person som kan se till att de säkerhetspatcharna kommer upp till Thorium.

Personligen landar jag i att prestandan inte är det viktigaste. Firefox är snabb nog som den är för mig, och den är långt ifrån snabbast på marknaden heller.

Ska du ändå köra Thorium så bör du åtminstone hålle nära koll på Thorium-projektet och kollar att det verkligen kommer uppdateringar, och liknande, och hålla koll på säkerhetsproblem som kommer från uppströms från Chromium-hållet. (Du vet, de där uppdateringarna som instalelras helt automatiskt för de flesta utan att de behöver tänka på det.) Det är inget man råder någon oinsatt att installera och sedan glömma bort, risken är ju att projektet överges och slutar uppdateras, och till sist briserar som en tidsbomb när senaste sårbarheten som upptäcktes i Chrome helt enkelt aldrig patchades i Thorium...

Det handlar inte om att jag misstror alex313031 på något sätt, att jag tror att han är ute efter att hacka någon, utan att det är en riskabel position man inte bör sätta sig i, om man inte specifikt är intresserad av webbläsarprestanda och utveckling av Chromium, att köra den sortens webbläsare för att surfa på sidor inloggad som någon som har behörighet till något över huvud taget.

Av pv2b
Skrivet av Heliopause:

Jag behöver det för att kunna arbeta från bostaden. Testade linux för ett antal år sedan, bara problem, skulle sedan försöka åtgärda det genom att installera om, satte i skivan, omstart, sedan hittade den inte cd-läsaren och inget nätverk, gick inte installera klart. Där gav jag upp. Linux är alldeles på tok för krångligt, så det faller bort 100%. Apple är väl isåfall alternativet, men då är ju windows långt mer prisvärt. Idealet vore windows utan all bloatware, bara ett rent os.

Det stog nåt tidigare om att netscape kostade 49 dollar. Det må ha varit "gold" versionen isåfall, det fanns två olika. Jag använde v2.0x och betalade aldrig för det. Jag fick också netscape och en del annat på cd medskickat när jag beställde internetabonnemanget. Har kvar v4.79 från 2002 på skiva, kanske t.o.m den där skivan med 2.0x finns nånstans.

Om jag minns rätt var Netscape Navigator gratis för individer men företag förväntades betala.

Sen en ytterligare ett datorkrig om Windows vs Linux är ju inte direkt superproduktivt, men vi kan konstatera att du hade problem med att installera det. Fine, jag har haft problem att installera Windows också, stötte på en dator där nätverkskortet inte stöddes ur kartong så jag fick gräva fram ett USB-nätverkskort för att installera Windows, t.ex. Det betyder inte att det inte finns alternativ, det finns alternativ, men du väljer att köra Windows. Helt OK, det är din dator, kör vad du vill, men säg inte att det inte finns några alternativ, för det gör det.

Av pv2b
Skrivet av Heliopause:

Blir ju tyvärr så när det inte finns några alternativ.

Det finns absolut alternativ. Finns många som väljer att inte köra Windows. Allt från "Aneta 55" som vi nämnde tidigare i tråden som inte ens har en PC utan gör allt på mobilen (Android eller iOS), till Chromebook, macOS, Linux, etc.

Sedan kan finns det ju så klart nischer där Windows passar bättre, men det är ju sant för typ alla OS:en jag listade.

Av pv2b
Skrivet av Grilljohan:

Det beror på att AMDs drivrutiner är open source, de får inte ha HDMI-koden öppet, därav en försämring, antar att det gäller Intel också då de är i samma båt, nvidia däremot som inte visar koden har det stödet.
Men displayport är en grej så inte så stort problem för mig, och i övrigt så är AMDs drivare på Linux så mycket bättre än allt annat så kan inte tänka mig att köra något annat, mer att jag inte vill använda HDMI för att det får sånna begränsningar.

Gäller inte Intel, de har (grovt förenklat) löst HDMI-implementationen i hårdvara så de inte behöver implementera det i drivrutinen.

Av pv2b
Skrivet av Heliopause:

Betala för att få in googles spionprogramvara i datorn.. De blir bara fräckare och fräckare. Chrome använder jag inte ens om jag så fick 6 dollar i månaden av dom.

Folk betalar ju för Windows, så...

Av pv2b
Skrivet av GizmoTheGreen:

nja, internet explorer ingick i OS, alltså är priset inräknat där.
på den tiden (och även nu imho) handlade det ju om att leverare ett funktionskomplett OS. Tänker samma med mejlklient, media spelare, textredigerare....

föreställ dig hur bra windows hade sålt om man installerade win98 och ville lyssna på en audio CD... nej fan ingen mediaspelare aja bara ut på internet och tanka winamp nej just det ingen webbläsare, sticka till affären och köpa netscape på skiva?... liksom.

En webbläsare är inte ett krav för ett funktionskomplett OS. Windows 95 sålde väldigt bra även fast den inte kom med IE.

Att installera en webbläsare är inte konstigare än att installera det via sin pakethanterare eller en appbutik. Just nu sitter jag på Ubuntu, t.ex. och min webbläsare, Firefox, är installerad som en snap, och jag kan installera andra webbläsare på samma sätt utan att ens någonsin öppna Firefox, bara genom Software Center eller liknande.

Det var inte ens ett krav på 90-talet, jag har absolut behövt använda en kommandoradsbaserad FTP-klient som följd med min IP-stack (ni som är gamla nog, minns ni Trumpet Winsock?) för att ladda ner Netscape. Bökigt men det gick så klart, utan någon resa till affären. Men det var 90-talet, vi har ju kommit en bit på vägen sedan dess med appbutiker.

När Microsoft dömdes för att ha missbrukat sin monopolställning så fick användarna själva i några år välja vilken webbläsare de ville installera på datorn genom att OS:et frågade via Browser Choice. Minns inte om det i sin tur öppnade IE för att hämta webbläsaren, men det hade gått att lösa utan.

Att vi installerar webbläsare med hjälp av andra webbläsare idag är för att Windows traditionellt inte haft en vettig appbutik, så minsta motstånders lag har vart att ladda ner det via webben bara, men det är inte på något sätt en naturlag.

Att det idag ses som en naturlig del av ett OS är för att Microsoft bundlat med IE med OS:et, för att de såg webben som ett hot till deras plattform, och därför ville ha kontroll över det. Fråga dig själv varför det inte finns en vettig ordbehandlare bundlad med Windows, är inte det en mer naturlig del av ett OS? Nä, för att det är Microsoft som säljer Office så klart, och de tar betalt för det, och de skulle aldrig sabba sin egen affär genom att ge bort det gratis, på samma sätt som de sabbade för Netscape back in the day.

(Kan tillägga att Apple inte bundlade en webbläsare med sitt OS förrän betydligt senare.)

Av pv2b

Sätt inte RJ45-hankontakter på änderna av en lång kabel. Går kontakten sönder (vilket de lätt gör, plasthaken har en tendens att brytas av) behöver du då potentiellt korta ner kabeln och crimpa på en lång kontakt. Jobbigt.

Istället gör du som man ska göra, d.v.s. sätter honkontakter på ändorna av varje sida. Då kan patchkabeln de sista metrarna enkelt bytas ut.

Av pv2b
Skrivet av Scanwing:

Varför vara kvar med Windows eller Mac?

Detta har inget med Windows eller Mac att göra.

Av pv2b
Skrivet av evil penguin:

Känns lite missvisande att få det att låta som att det var priset som faktiskt avgjorde i första hand, detta eftersom iaf vanligt folk i princip inte betalade oavsett...

Inte direkt, men Netscape fick ju extra svårt att få folk att betala för sin webbläsare just eftersom IE var gratis.

Av pv2b
Skrivet av Hotfuzz08:

Möjligen att detta är intressant för organisationer som kör Google Workspace. För andra som kör Microsoft 365 så fungerar Edge ypperligt att hantera och chrome enterprise är nog inte särskilt intressant.

Microsoft konkurrerar med en gratis webbläsare. Den har man hört förut.

Av pv2b
Skrivet av LeonHart:

Vad jag vet har webbläsare aldrig kostat pengar. Är det inte nyhetsvärde i det? Är det inte nyhetsvärde i att Google lanserar en ny tjänst?

Netscape Navigator kostade $49 när det var aktuellt. (Källa: CNET: Netscape Navigator 2.0 hits the streets (5 Feb 1996))

Blev utkonkurrerat av Internet Explorer som var gratis.

Av pv2b
Skrivet av torbjorn_75:

Det är så man brukar säga och det är det som är grejen med uttrycket.

Man bör inte ha en specifik version utan av säkerhetsskäl den senaste. Just nu är det en version som är den senaste, men nästa månad kan det vara en annan, då bör man uppdatera till den istället.

Grejen är att man ändå behöver kolla att man faktiskt fått uppdateringen som innehåller säkerhetsfixen i fråga, för automatiska uppdateringsfunktioner har en tendens att, av olika anledningar, säga att man har senaste versionen när det i själva verket inte innebär att man har en version som är patchad för detta säkerhetshål.

Det kan bero på allt från att tillverkaren inte orkat patcha mjukvaran för just din TV-modell och att något är fel på uppdateringsmekanismen, eller att den störs ut, t.ex. av någon som redan tagit sig in i din TV.

Av pv2b

Har ni kollat på Proxmox och XCP-NG?

Av pv2b

Valde Annat. Jag har ett mATX-minitower som inte riktgit är litet nog för att vara ett SFF, men är ändå mindre än ett miditower.

Man får plats med allt som får plats i en normalstor dator, att den är större än den behöver vara. Perfekt helt enkelt.

Av pv2b
Skrivet av Prelatur:

Du glömde att ta upp det viktigaste.
En ISP är enligt lag skyldig att logga och spara dessa.
Det är inte en VPN leverantör.
Så oavsett hur mycket du "litar" på din ISP så har de inte något val när det gäller att lämna ut information.

För övrigt håller jag helt med, VPN ger inte speciellt mycket skydd.

Ja, det är iofs sant, det tänkte jag på men mitt inlägg var redan så långt att jag inte ville röra till det med det också, eftersom detta handlade mest om säkerhet och anonymitet när man håller sig på rätt sida av lagen. Skyldigheten att logga IP-adresser och lämna ut den informationen är egentligen bara intressant om man håller på med olagligheter med sin anslutning, vilket så klart jag förutsätter att vi inte håller på med här på forumet.

Av pv2b
Skrivet av ELF:

Är det verkligen så många här som kör TEST versionen av Windows så att detta blir ett problem?

Testversionen är ju vad som kommer bli nästa version av Windows, det är ju typ nu man bör uttrycka sitt missnöje, inte när det väl kommer i den skarpa versionen.

Av pv2b
Skrivet av Thekai:

Microsofts ambition med öppen källkod har dock aldrig varit att vara "the good guys". Man har valt att vandra den vägen för att hitta en balans som ger ökad lönsamhet. Och det har man väl med stor sannolikhet också lyckats med.

Vad gäller "fulpatcha binärer med de problem det innebär" så är det ju det här är som är grejen. Fulpatching skapar problem. När den är tillgänglig så bjuder det in amatörer, som tror att det ska vara safe eftersom det finns tillgängligt. Sedan får användaren betala dyra pengar för att lösa problem som har uppstått på grund av okunskap och bristande omdöme. Att Microsoft stoppar det är ju därför välkommet. Och det är möjligtvis här du kan koppla mot linux då; passar det inte oss användare som har betydligt högre kunskapsnivå så kan vi byta operativsystem. Men det är också där som kopplingen mot linux slutar. För de allra flesta användare "behöver" Windows, i den meningen att de har varken intresset eller kunskaper för annat. Eller för den delen macOS - som också är lika användarvänligt för svenssons som Windows är.

Nä, det är ju många som deltar i Open Source för att det är i deras intresse, inte för att det gör dem till "goda". Skulle säga att den absoluta lejonparten av arbetet på Open Source görs av företag som har intresse av att program fungerar, inte av några slags datakommunister. Resultatet blir ju dock detsamma oavsett avsikt.

Sedan vet jag inte hur relevant det är att prata om vanliga svenssons i ett forum som är till för datorentusiaster, om vi nu ska börja prata om vad som är on- eller offtopic. Har man ens hittat till det här forumet så är man sannolikt något snäpp vassare än genomsnittet när det handlar om datorkunskap. Särskilt om man deltar i en diskussionstråd om funktioner i ett operativsystem, då är man garanterat insatt. Den genomsnittliga användaren väljer ju dock inte operativsystem själv, hen kör vad som är installerat på datorn ur kartong, och gör aldrig ett aktivt val.

Men jag kan inte hålla med om din grundtes, att det är bra att Microsoft förhindrar användare från att själva välja hur deras datorer fungerar. Det bästa hade ju varit om alla fick köra det OS de ville, och fick bra valmöjligheter oavsett om de väljer att köra Windows eller något annat. Därför är det tråkigt att man ska behöva byta OS för att kunna få ta del av sina grundläggande rättigheter att styra över sin egen hårdvara. Den som sabbar sin egen dator lär väl sig kanske t.o.m. något av upplevelsen, och det är inte okej att någon begränsar vad jag kan göra för att andra är klåfingriga.

Av pv2b
Skrivet av jnsson:

Inställningar? Nu syftade jag på apparna och det är bara att högerklicka på apparna i startmenyn och välja avinstallera.

Har hänt väldigt få gånger det där med Edge, och då har jag fått frågan, de har inte ändrat något själv. Inga andra inställningar har MS ändrat på hos mig.

När jag menar inställningar så menar jag till exempel Microsofts funktion med Nyheter och Intressen, som annars brukar lägga in en ikon med allt möjligt konstigt i aktivitetsfältet annars, som t.ex. växelkurser, väder, eller annat konstigt.

Hade inte varit en jättedålig funktion om det var konsekvent vad som visas, men MS väljer själv vad som visas vilket gör det distraherande. Det bästa med funktionen är att den går att stänga av.

Info: https://support.microsoft.com/sv-se/windows/h%C3%A5ll-dig-upp...

Och ja, det har ju hänt minst en gång det där med Edge, det är sannolikt att det händer igen, Microsoft har en tendens att tjata på en när man inte har datorn inställd som man vill ha den.