Inlägg

Inlägg som rastersize har skrivit i forumet
Av rastersize

Finns inget “reg-nummer”/“serial” till OS X. Så kör du på din väns skiva, så länge som den antigen är en “stand alone” skiva (dvs. skivan är köpt i butik) och inte en sådan där grå som man får med datorn (såvida ni inte båda har samma modell). De grå är nämligen bundna till specifik hårdvara…

Dock tänkte du ju ändå uppgradera till senaste versionen så du kan lika väl ladda hem senaste OS X från App Store och sen skapa en bootbar USB-sticka från appen. Googla själv eller se exempelvis http://www.techrepublic.com/blog/mac/how-to-create-a-bootable...

Av rastersize

Är det gråa skivor som kom med polarens Mac? I sådana fall är de specifika för den modellen han har. Du kan kontakta Apple’s support och köpa en Snow Leopard (10.6) skiva (kostar väll strax under 200 kr) har jag för mig. I annat fall kan du ta dig till närmsta Apple-återförsäljare och köpa en skiva, se https://locate.apple.com/se/sv/sales/?a=Falkenberg&pt=4&x=17&... .

Har du någon kompis som köpt 10.6 eller 10.5 (standalone) så kan du använda en sådan skiva.

Du bör slänga in 10.5 eller 10.6 på den i alla fall.

Av rastersize
Skrivet av traebit:

Därför att vanliga pc-tangentbord inte har t ex cmd. Och Apples grejer fungerar bäst med Apples tillbehör. Har testat med olika pc-tangentbord men aldrig blivit nöjd.

Finns ju rätt många Mac-specifika tangentbord av alla dess slag från andra tillverkare. Se http://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=380#rparams=l=s11814950.... (Edit: Nehepp, Prisjakt behöll inte min sökning för den länken så du får klicka i “Mac” själv.)

Skrivet av LemonIllusion:

Blir inte winkey cmd då? Du verkar ju inte vara nöjd med ditt Apple-tgb heller.

Jo men win-key sitter inte på samma plats som cmd och lite andra små skillnader. Blir tämligen rörigt i huvudet enligt mig.

Av rastersize
Skrivet av Tanax:

Sant, det finns det. Annars lär man väl vänja sig. Blir nog iaf en 13" rMBP för min del funderar om man kan köpa EU laddningssladd här eller om det enbart finns i EU...

Skickades från m.sweclockers.com

Sladd vet jag inte men du kan köpa “Apple World Travel Adapter kit” vilket ger dig EU-pluggen i alla fall. (Ja kittet funkar till MacBook-laddarna även om det bara är med iOS-enheter på sidan.)

Av rastersize

Om bara “länkarna” försvunnit/tagits bort finns själva datan kvar på disken men för börja inte gräva efter filerna med program. Varje gång du skriver till disken (dvs. använder datorn över huvudtaget) finns det risk att datan skrivs över. Är filerna viktiga för dig lämna in disken/datorn till en expert t.ex. IBAS. Det kostar dock ~10000 SEK men det vet vad de gör.

(För övrigt låter det som att; a) hårddisken håller på att dö och har börjat tappa data, eller b) den kvarvarande användaren tagit bort alla de andra användarna genom “Systeminställningar -> Användare”.)

Av rastersize

Om du hade på Photo Stream på din iPhone så finns* bilderna lagrade i 90 dagar på Apples servrar. Med andra ord kan du endast få tillbaka de du tagit inom de närmsta 90 dagarna. Hur du gör detta i Windows vet jag tyvärr inte exakt, i OS X så finns det i mappen “/Users/<ditt användarnamn>/Library/Application Support/iLifeAssetManagement/assets/sub”. Enligt Apples FAQ så kan du själv ställa in vilken mapp de ska synkas men standardvärdet är:

Citat:

“By default, photos are automatically downloaded to the My Photo Stream folder inside the Photo Stream album in your Pictures library, and uploaded from the Uploads folder inside the Photo Stream album in your Pictures library.”

http://support.apple.com/kb/ph2605

Hade du inte på Photo Stream så har iPhonen heller inte laddat upp och lagrat några bilder på Apples servrar varför du heller inte kommer att kunna ladda hem några. Om du tagit backup mot iTunes kan du prova att hämta ut bilderna därifrån med hjälp av ett program t.ex. http://www.iphonebackupextractor.com (har ej provat det själv, var första träffen på Google för “extract photos from iphone backup windows”).

Hoppas du får tillbaka bilderna (samt börjar ta backups )

*) Givet att “skurken” inte tagit bort dem via telefonen…

Av rastersize

Om du bor i Göteborg som din “Plats” info antyder så skulle jag gå in med maskinen till MacForum i Nordstan och visa maskinen för deras tekniker (i källaren, nerför rulltrappan i mitten). De är en auktoriserade Apple-verkstad/återförsäljare. Är det som du säger så borde de direkt kunna säga om det går på “garantin”.

Edit: Kollade så klart inte på datumet och såg att du gått vidare, trevligt att denna tråden fortfarande var nästan längst upp i listan av trådar

Av rastersize
Skrivet av Puttefnasket:

Jo jag upplever faktiskt något liknande, jag har letat efter "cleartype" inställningen men har inte hittat den ännu, hemska tanke den kanske inte ens finns till chrome...

Skrivet av Navicula:

Har du ändrat ClearType inställningar? Om du gjort det utan resultat finns det också en chans att din GPU muppat texten.

När jag kollar min Nvidia kontrol panel finns Chrome listad, jag kan slå på FXAA och alla möjliga grejer som gör att texten blir helt upp åt skogen.

ClearType finns inte i OS X utan är en Windows-teknik för att typ göra det som OS X alltid gör.

Tyvärr gör Chrome lite speciella saker när det kommer till font-renderingen (eller faktiskt nästan all rendering), på alla platformar. Se till exempel buggrapporten “Horrible font rendering with Google Web Fonts on Chrome for Windows”. Det finns workarounds däri samt följande kommentar av en Chrome-utvecklare:

Citat:

[...] We know it's bad, we know we need to fix it, and it is in the process of being fixed. Unfortunately it's not as simple as flipping a switch. [...]

- http://code.google.com/p/chromium/issues/detail?id=137692#c96 (skrivet den 8 november 2012).

Av rastersize

De stora skillnaderna är väll troligen när det kommer till GUI-programmen, annars så har du en terminal (Terminal.app) där homebrew just nu är det bästa pakethanteringssystemet.

De primära tangentbordskombinationerna som är annorlunda mot Linux/Windows är:

  • Du använder command (cmd) tangenten istället för ctrl för att göra saker (copy-paste osv.) byt bara ut ctrl mot cmd. Bonus med detta är att saker som att kopiera från en terminal blir lättare, ingen risk att råka avbryta det som körs Exempel på kommandon som funkar i de flesta program:

    • cmd+c för att kopiera

    • cmd+x för att klippa ut

    • cmd+v för att klistra in

    • cmd+z för att ångra

    • cmd+shift+z för att göra om (redo)

  • Alla streck (/, | och \) får man genom sjuan

    • "|" (pipe) får du genom alt+7.

    • "\" (pipe) får du genom alt+shift+7.

  • Alla paranteser (mjuka, hårda och måsar) får du med åtta och nio:

    • "(" får du genom shift+8

    • "[" får du genom alt+8

    • "{" får du genom alt+shift+8

    • Samma gäller med "9" för att få parantesen åt andra hållet.

  • End/home, page up/down är lite annorlunda. På deras platser sitter liknande tangenter för page up/down samt document up/down. End och home får du genom att använda piltangenterna istället: cmd+<pil>

Som du kanske ser används "alt" (aka. "option") en hel del mer under OS X.

Skulle inte rekommendera att byta keymap på ditt Ubuntu-system då den fysiska layouten på ett Mac-tangentbord skiljer sig från layouten på det Windows-tangentbord du troligen använder just nu. Blir bara väldigt rörigt i huvudet (tro mig, de har Windows-tangentbord till Mac:arna på skolan…)!

Som Linux-användare kommer du nog att trivas här i Mac-träsket, det är rätt likt på många vis (terminal osv.) men med ett annorlunda GUI och lite striktare val interaktions-konventioner (fler program kan användas på samma sätt*).

*) Jag gick från Linux till OS X, tried em’ all.

Av rastersize

Ni (jag är en av er ) som önskar “retina” skärmar till era stationära kommer nog få vänta ett tag. Gör vi antagandet att vi pixel-dubblar (dvs. vi får 4 pixlar per 1 pixel i retina-skärmen jämfört med dagens) så fyr-dubblas också antalet pixlar. Räknar vi lite lätt på en 24" skärm så får vi:

  • Normal: 1920*1200 pixlar med 32 bitars färgdjup i 60 Hz => 1920*1200*32*60 = 4 423 680 000 bits/s ≈ 4.42 Gbit/s.

  • Retina: (1920*2)*(1200*2) pixlar med 32 bitars färgdjup i 60 Hz => (4*1920*1200)*32*60 = 17 694 720 000 bits/s ≈ 17.69 Gbit/s.

Den snabbaste anslutningen vi har för skärmar är i dag Thunderbolt vilken just nu levererar 10 Gbit/s, alltså ~7.69 Gbit/s för lite. Detta är endast för en 24" skärm. Kollar vi på en 27"-skärm får vi istället (2560*1440 pixel-dubblat): 28.31 Gbit/s, med andra ord ~18.31 Gbit/s för lite.

Visst Intels nya Haswell CPU kommer med en snabbare Thunderbolt kontroller. Den kontrollern klarar dock “endast” 20 Gbit/s vilket i och för sig räcker till en 24" retina skärm men inte på långa vägar för en 27"s. Med andra ord skulle en kontroller och kabel som klarar ~30 Gbit/s behövas för att endast driva skärmen. Vill man sen också kunna integrera USB 3, Thunderbolt-daisy chaining, Gbit-eth, ljud, kamera och så vidare kommer det behövas ännu mer vilket kommer ta ett par år.

Så min gissning är väll att vi kanske börjar se 24" retina skärmar kring slutet på 2013 eller i början av 2014. 27" lär dröja tills tidigast sent 2014. Dessa lär dock kosta en hel del, 10 000 kr och uppåt låter inte helt otroligt. Vidare kommer kontrollern och kabeln nog också att vara relativt dyra.

Av rastersize
Skrivet av Ohrstrom:

Klarar den inte av x264? Jag inbillar mig att det är det vanligaste formatet nuförtiden och att den inte klarar det känns som något väldigt negativt...

Jodå den klarar H.264* hur bra som helst. Dock spelar inte den eller iTunes upp filer som är packade i MKV filer utan endast MP4/MV4. Det går att göra om MKV-filer till MP4 filer om man vill och det är en tämligen lätt operation för datorn. Detta eftersom de båda formaten bara är “behållare” (jämför en låda av kartong och en av plast), själva videon är kodad på samma vis. (Edit:) Detta låter t.ex. program så som Plex Media Center (PMC) att omvandla H.264 video i MKV-filer till något som t.ex. iOS-enheter enkelt kan spela upp utan att maskinen som kör PMC behöver arbeta ihjäl sig.

*) H.264 är standarden och x264 är en implementation av standarden.

Av rastersize

Vad kör du för upplösning? “Best for retina display” eller “Scaled”. Om “Scaled” vilken? Är skärmen suddig i “Best for retina display” (om ja då är det helt klart något fel, byt ut maskinen mot en ny!).
Hur ser det ut om du öppnar “Activity Monitor” (/Application/Utilities/Activity Monitor.app)? Något som drar mycket CPU? Hur mycket ledigt RAM har du?

Om du kör skalat (dvs. de till höger om “Best (Retina)” i inställningarna för skärmen) så kräver det oerhört mycket mer av dator. T.ex. gör inställningen “More Space” att maskinen måste rendera 1920*2*1200*2 = 3840*2400 = 9 216 000 pixlar 60 gånger per sekund. Dessa bilder skalas sedan ner till skärmens normala upplösning (2880x1800 pixlar). Grafikkort innehåller i dag hårdvaruaccelererad skalning men då dessa inte klarar av att ge ett bra resultat vid de upplösningarna som vi nu nått har Apple varit tvugna att skriva sin egna vilken då, tyvärr, tvingas till att köra på processorn. För att klämma in ytterligare ett “tyvärr” så bör jag nämna att din vanliga processor är rätt dålig på att utföra den här typen av beräkningar.

Allt detta leder till att CPUn inte riktigt orkar med om du kör skalat (valen till höger om “Best (Retina)”). Problemet brukar främst uppstå i webbläsaren med sidor som redan är riktigt tunga (t.ex. Facebook som laddar in galet mycket bilder och kör en massa JavaScript som behöver tolkas och därefter exekveras).

Vill du vara helt säker på att slippa lagg av den här formen bör du vänta tills nVidia/AMD/Intel har fixat sin hårdvaru-baserade skalning så att Apple kan använda den. Detta bör förhoppningsvis ske tills nästa generation retina MacBooks.

Jag ska nog också påpeka att jag kör skalat (den som ser ut som 1680x1050) och upplever väldigt lite lagg. Endast om jag har igång många applikationer* märker jag av lagg och då endast när jag drar igång Exposé eller skrollar på tunga webbsidor (så som Facebook).

*) Typ: Xcode med ett relativt stort projekt och några små, Photoshop med ett par “bilder”, Safari + Chrome med ~40 tabbar, Mail, Calendar, Tweetbot, iTunes, Spotify, Chocolat, GitX, Dash, Terminal, Messages, Dictionary, iPhone Simulator, Preview med ett par dokument, CoRD med 1-2 RDP sessioner och lite till…

Av rastersize
Skrivet av Soders:

jag har fått samma problem nu sen jag installerade senaste uppdateringen av mountainlion! någon som kan ha en lösning??

tilläggas bör att det är ingen skillnad över WIFI eller med sladd. Kör jag bredbandskollen får jag helt ok hastighet så det måste va nåt mellan uTorrent och mountainlion! Porten den kör via är forwardad i routern.

Vad säger uTorrent, tycker den att porten är öppen? Hur ser det ut i inställningar för den inbyggda brandväggen i OS X? Gå till “Systeminställningar” -> “Säkerhet & Integritet” -> “Brandvägg” (tabb nummer 3).

- Vilken version av OS X kör du? (10.8.0, 10.8.1, 10.8.2, 10.8.3?)
- Vilken version av uTorrent kör du?

Ps. “mountainlion” är två ord, dvs. “Mountain Lion”

Av rastersize

Det är bättre än med Lion där endast den primära skärmen kunde användas för fullskärmsläge, nu kan du använda vilken som. Tyvärr får de andra skärmarna den gråa bakgrunden.

Av rastersize

Har du sett till att portarna till Macen är öppna?

Av rastersize

Mac Minin från 2012 är en rätt galen maskin. i7 modellerna (2.3 och 2.6 GHz) är rätt så mycket snabbare än flertalet olika konfigurationer av Mac Pro (från 2006/2007, 2008, 2009 och 2010/2011/2012*).

Galet är vad det är! Om bara Thunderbolt-interfacet hade haft stöd för högre hastigheter så man kunde köra ett extern x16 PCIe 3.0 grafikkort så oj oj oj.

*) Jag vet att det inte kom någon Mac Pro 2011 och då 2012 "versionen" endast var en uppdatering av versionen från 2010 så klumpade jag ihop dem som en enda modell.

Av rastersize

Om skärmen du ska koppla in via DisplayPort-kontakten klarar VGA och DVI bör du välja DVI (så oerhört mycket bättre än VGA). Ja Thunderbolt-porten är helt bakåtkompatibel med mini-DisplayPort så den adaptern ska funka (såvida adaptern inte är trasig så klart ).

Det bör kanske nämnas att en original konverter från Apple endast kostar ~60 kr mer än den du länkade till och har troligen betydligt bättre byggkvalité och ser bättre ut. Se t.ex. http://www.dustinhome.se/product/5010195830/apple-mini-displa... (mini-DP->DVI från Apple).

Av rastersize

Något som skett med ett passande klockslag (ex. 23:13:04) samt har något med AFP/SMB/NFS. Med andra ord, försök att kolla precis då du råkat ut för problemet. Du kan också leta efter nyckelord som som "disconnected", "timeout", "read error" eller liknande.

Om det funkar stabilt med 3.7.0 är det troligen så att Qnapen har en bugg i 3.7.1 vilken kopplar ner dig hej-vilt. Kontakta i sådana fall Qnaps support och rapportera vad som händer. Det ökar chansen att de fixar det till 3.7.2.

Av rastersize

Antingen:
flerRacingspel.php (kallas CamelCase).
fler-racingspel.php (dvs. ingen camel-case när du använder "-")
fler_racingspel.php (dvs. ingen camel-case när du använder "_")

Samt som andra sagt, koda på engelska och sätt också engelska filnamn. Med andra ord, moreRacingGames.php, more_racing_games.php eller more-racing-games.php. Personligen kör jag på CamelCase (CDMyAwesomeThing.m).

Av rastersize

Kolla vad som står i Console (/Applications/Utitlies/Console.app) när problemet uppstår, kanske kan ge mer information om vad det är som går fel.