Inlägg

Inlägg som cyklonen har skrivit i forumet

Byta ut stinkande mediakonverterare (CTS HES-3106)?

Jag har fiber in i lägenheten (bostadsrätt) via iTUX Gbg. Utrustningen i mitt skåp är en CTS HES-3016, och redan från första stund har den luktat illa, en skarp, klor- eller svavelliknande stank som inte liknar nåt annat jag upplevt från elektronik. Jag trodde att det skulle minska efter de första dagarna eller veckorna, men nu har det gått två år och de senaste dagarna har det börjat stinka så kraftigt att lukten sprider sig till stora delar av lägenheten. Funktionen är det inget fel på, och den är inte heller varm. Jag har från första början haft metallskåpet permanent halvöppet, och rummet har normal temperatur, så ingen överhettning. Men stanken är outhärdlig. Tar jag det via iTUX lär jag bara få en ny av samma modell, och jag räknar med att den stinker lika mycket, så det är inte intressant.

Så, vilken modell köper jag för att ersätta den med? Behöver bara ett nätverksuttag från den, för jag kopplar vidare till en wifi-router som nästa steg. Gigabit krävs. Fibern har en blå SC-kontakt.

Antal säkerhetskopior = antalet säkerhetskopior + 1

Termostaterna i min spishäll har börjat klicka jätteofta - trasiga?

Jag håller just på att laga mat och har två kastruller på spisen. Jag började höra klickande ljud med 10-20 sekunders mellanrum, och inser att det är båda vredens termostater som klickar av och på. Jag kan inte minnas att jag hört dem förut, mer än kanske nån enstaka gång då och då (men jag är inte hundraprocentigt säker - jag kanske bara reagerade nu, men jag har bott här i åtta år så det känns inte sannolikt). Nu klickar det jätteofta.

Det handlar om en glashäll med värmeelement under, ingen induktionshäll eller liknande. Electrolux, original i lägenheten, som är byggd 2004-2005.

Använde hällen i förrgår senast, och då tänkte jag i alla fall inte på ljudet, om det fanns då. Värmen funkar fint, för det kokar så bra så.

Är nåt på väg att gå sönder, eller vad ska jag tro?

Skrivet av PointMan:

Vad ska de göra i rymden?!

De testflyger en ny rymdkapsel. Första bemannade flygningen med den (en obemannad testflygning förra året), och första gången USA har egen förmåga att skjuta upp människor i rymden sen 2011, när rymdfärjan flög för sista gången.

Dessutom ingår det att flyga till ISS, den internationella rymdstationen, och faktiskt "bo" där i några månader.

50 procent för vädret i dag, och det ser rätt ruskigt ut på bilderna, så jag tror det blir scrub i kväll. Men de tuggar sig säkert igenom det mesta av proceduren för att få ett genrep.

Ja, det låter ju som ett problem med strömförsörjningen, och då mest troligt nätagget.

650 W är ju ungefär dubbelt vad systemet drar, så där är det inget problem. Men nåt kan ju vara fel med nätagget. Nån kondensator som börjat bli vissen...?

Skrivet av Shudnawz:

Okej, makes more sense. Men om man lyfter blicken från den egna bubblan och tittar till samhällsnyttan av att "rätt" myndigheter har tillgång till data som låter dem spåra och haffa riktigt farliga brottslingar, så ställs det lite på sin spets. När värderar man (som samhälle) den personliga integriteten mot möjligheten att hålla samhället (någorlunda) fritt från brottslighet?

Jag säger inte att det finns ett enkelt svar på frågan, men mer och mer brottslighet samordnas med säker teknik på nätet, och spaningsmöjligheterna minskar kraftigt med stadigare krypteringsteknik.

Som en generell "jag har inget att dölja"-individ, så känner jag att om nån mupp på säpo vill snoka i min porrsurfhistorik är det ett litet pris att betala om de kan hindra nästa idiot som får för sig att köra lastbil i 100 på en gågata.

Men tänk då i stället att makten i landet ligger hos en politisk falang som ogillar såna med din politiska åsikt. Du vill engagera dig politiskt för att stå upp emot de som har makten. Helt plötsligt kommer din oskyldiga porrsurfhistorik att kunna användas som ett vapen mot dig.

Jag anser personligen att den personliga integriteten och friheten alltid måste gå före brottsbekämpning, i de fall där det uppstår en intressekonflikt.

Skrivet av Shudnawz:

Jag är fortfarande inte med isåfall. Anledningen till att man behöver VPN i Kina för att kunna leva ett normalt liv är väl för att tjänster är antingen blockerade eller övervakade till höger och vänster. Menar du att detsamma är sant i Sverige, eller att vi är på väg dit? Utveckla tankeföljden är du snäll.

Anledningen till att Kina kunnat införa mycket av den övervakning de har i dag är för att de medfört saker som många tycker är positiva. Mycket handlar om social kontroll. Är man en "god" medborgare får man bättre status i det digitala systemet, men är man "ond" så blir man degraderad eller utkastad.

Jämför med hur möjligheten att införa blockering av webbsidor infördes med kampen mot barnporr som morot. När man redan har mekanismen på plats kan man införa ett steg till, och då är motståndet hos folket mycket lägre. Gradvis får man striktare och striktare regler och hårdare inskränkningar och intrång. Hela tiden med så små steg att de flesta inte bryr sig. Folk vänjer sig. Och till slut sitter de fångade i nätet.

Nej, jag tycker inte det skulle ge några fördelar för mig i dagsläget, och kan ställa till det med olika typer av tjänster, så totalt sett negativt för mig.

Men jag skulle kunna tänka mig att ha det tillfälligtvis för att komma runt olika former av geoblockering.

Jag skulle nog i första hand koppla in datorn i ett grenuttag med av/på-knapp. Strömbrytaren i nätagget är nog inte gjord för att tryckas flera gånger per dygn, och att dra ur och stoppa i kontakten lär slita på kontakt och uttag ganska rejält. De är inte tänkta för den typen av användning.

Ett grenuttag med strömbrytare finns för under hundringen.

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jepp. Jag har haft tenta där svårigheten enligt mig var att man skulle skriva så inihelvete snabbt på papperet. Det var inte det att det var komplicerat utan den fruktansvärda mängd kodskrivning man skulle göra på ett papper med penna. Nå jag fick ändå min femma men var helt slut i handen. Flera i klassen fick IG för att de fick tänka till plus inte skrev lika snabbt.

Jag har haft prov (komvuxkurs) där vi behövde skriva så mycket för hand att jag knappt hann med det. Tror jag skrev mer på de två timmar provtid vi hade än på de föregående två åren sammanlagt. Jag skriver ganska långsamt för hand, pga kass motorik, så det var väldigt begränsande. Jag skriver säkert fem gånger snabbare på tangentbord och dator än med papper och penna. Efter provet hade jag ont i handen och underarmen i ett par dagar.

Skrivet av mpat:

Sen tycker jag att Civ VI har en klar svaghet i hur default-spelet ser ut, och det är att det alltid är trångt - det är för många motståndare per storlek på bana. Om man drar ner det lite - kör Standard med lika många motståndare som det är på Small, till exempel - blir det bättre, enligt mig. Prova det - dra upp storleken på världen och stäng av två eller tre motståndare. Det blir klart lugnare att bygga då.

Jag kör alltid på största världsstorleken, med enbart 3-5 motståndare, maxat antal stadsstater (24) och maraton (1500 omgångar).

Skrivet av mpat:

Sen är du ju långt ifrån ensam om att tycka att det tar för lång tid att bygga. Gathering Storm hjälper lite med det, men då blir det istället så att man har produktionskapacitet över på slutet. Det är nog bättre så.

Är inte intresserad av Gathering Storm. Det lägger till en massa skit jag inte vill ha, som naturkatastrofer.

Jag fick ordning på XML-moddandet till slut. Har ändrat på massvis grejer och hunnit spela några hundra omgångar på senaste spelet. Nu är det mycket roligare! Bara en liten miss blev det, som ledde till att religiösa enheter blev extremt billiga tidigt, så nu är det horder av apostlar över hela spelvärlden, haha! Justerar det till nästa gång.

Två saker angående chassi, om du nu vill kunna använda det till ett senare bygge med mer prestanda!

1. Se till att det finns plats för en hög tornkylare, om du inte bestämt dig för att köra vattenkylning, och i så fall är det plats för större radiator du behöver tänka på.

2. Vissa grafikkort kan vara riktigt långa. Ett chassi som är kompakt kanske inte rymmer ett stort grafikkort.

AMD:s processorer och AMD:s grafikkort är helt separata saker. Processorerna verkar strulfria. Jag har haft noll bekymmer själv.

Men i ditt läge skulle det kanske vara bra att skaffa nåt ganska enkelt nu, men i ett chassi och med ett nätagg du kan återanvända om du vill hotta upp ditt bygge om 1-2 år, när det kommit en ny generation grafikkort från både AMD och Nvidia, och en ny processorgeneration från AMD.

En 6-kärnig processor från vilken som helst av de två, 16 GB minne, en SSD på 1 TB, ett nätagg på 650 W, och ett enklare grafikkort.

Tangenten direkt till vänster om höger shift.

Spriten i spolarvätskan gör flera saker. När det är minusgrader gör den så att spolarvätskan inte fryser, både i kärlet och när den hamnar på rutan. På rutan sänker den ytspänningen och "väter" bättre, vilket minskar droppbildning och ger lite bättre sikt. Den löser fett och olja hyfsat, vilket inte vatten gör. Och så löser den nog annan smuts lite bättre än rent vatten också.

Om man, som jag brukade göra, använder väldigt hög koncentration, så går det även att "smälta" is på rutan så att man kan köra iväg snabbare. På vintern använde jag ungefär 50-75 procent koncentrat och resten vatten (blandningen varierade eftersom jag ibland bara toppade av med koncentrat, ibland bara med vatten).

Men det ska vara alkoholbaserad spolarvätska. Oftast handlar det om isopropanol och etanol i en blandning. Såna där "snälla" spolarvätskor med parfymerat diskmedel är värdelöst, tycker jag.

Nu har du ju en bärbar, med alla begränsningar det innebär, men om man använder ett externt tangentbord, så kan det hända att mjukvaran till det medger att man ändrar vad tangenter gör. Jag har exempelvis bytt plats på Num lock och Scroll lock på mitt, eftersom jag använder den numeriska delen extremt mycket och ofta råkade komma när Num lock, vilket gör att siffrorna inte funkar. Scroll lock gör noll och intet i alla program utom t ex Excel med antik skräpkod kvar i sig från 1980-talet, när scroll lock senast var relevant. Jag har även ändrat så att ". Del"-knappen ger punkt i stället för kommatecken när man har svensk layout, eftersom jag använder punkt som decimaltecken.

Caps lock har jag inte ändrat på, eftersom det inte går att göra på det sätt jag vill, nämligen att caps lock verkligen är caps lock, och inte som nu på Windows: shift lock. Caps lock ska endast göra versaler, inte nåt annat, men i Windows är det som sagt shift lock, vilket gör att det är som att hålla inne shift hela tiden.

Skrivet av mpat:

Produktionssystemet är en av få grejer som är kvar från originalet. Jag har mentalt skissat på något helt annat, där produktion kommer från befolkningen och inte omgivningen - lite som Stars in Shadow. Civ VI har dock en intressant lösning med distrikten, där man kan bygga Industrial Zone för att boosta produktionen någonstans oavsett omgivningen.

Disktrikten är på det hela taget positiva, tycker jag. Matproduktionen går upp så mycket med tiden att marken räcker ändå. Bygg bara bondgårdarna i stora trianglar så ordnar det sig.

Att AIn är krigisk är en sak. Du kan välja vilka du spelar mot när du startar spelet och kan välja bort de mest krigiska om du vill. AIn är inte speciellt bra rent allmänt, speciellt inte i V och VI.

Grejen är att det hunnit gå typ 1500-2000 år innan man har industri på plats.

AI:n är kanske inte bra på ett vis, men det är lite som att spela schack mot en dator. Man vet att datorn kan kolla miljoner, kanske miljarder, olika drag, medan jag kanske kan klara några dussin. Man är hela tiden i uppförsbacke.

Jag har även testat att modda själv, för att minska produktionstiden för framför allt tidig tech, men trots ändrade XML-filer var det exakt samma som normalt i spelet. Så vad XML:erna är till för kan man fråga sig...

Skrivet av swehunter2000:

Nuvarande Windows 10 version är ju 2004 (20H1) inte 19H2

Inte den senaste som släppts för alla. Möjligen för "beta"-folk.

Skrivet av Nautilus011:

Språkpolisen i mig bara skriker i mig.
"1700kr är inte budget för ett moderkort"

11.000 kr kan vara ett budget moderkort beroendes på vad jag/du har budgeterat för.
Ordet budget syftar inte på angivet pris.

Jag antar att du är en som också skriker om att "endast fartyg kan gå av stapeln, inte evenemang!" eller liknande, och helt missar att ord kan ha flera olika betydelser beroende på sammanhanget, och att saker som från början hade endast en betydelse med tiden fått andra betydelser som kan vara mer abstrakta eller ibland helt annorlunda. Ett exempel är uttrycket "vädra morgonluft", som i dag betyder "att ha medgång i en fråga eller sak", medan det i pjäsen Hamlet, där uttrycket har sitt ursprung, snarast betyder det motsatta. Hamlets mördade far, kungen, kommer som en vålnad under natten för att berätta om mordet för Hamlet, men morgonen kommer, och han "vädrar morgonluft" ("But soft! Methinks I scent the morning air.
Brief let me be.
") som signalerar att han snart måste försvinna.

Att något ÄR budget betyder att det är enklare, billigare. EN budget är nåt annat.

Din inre språkpolis är i behov av viss kalibrering, och uppdatering.