Inlägg

Inlägg som cyklonen har skrivit i forumet
Av cyklonen

Det jag skulle vilja se är att vi bygger upp en statligt ägd och driven verksamhet för all IT-drift för alla statliga myndigheter. Med strikta separeringar och där det får kosta för att maximera säkerheten och redundansen, helt enkelt. Det ska inte ligga på privata företag med vinstintresse, där det finns minsta risk för att man snålar på nåt för att få lite bättre siffror i ekonomin, men som riskerar att leda till såna här katastrofer.

Av cyklonen

Nej, det verkar vara en separat händelse.

Av cyklonen
Skrivet av ELF:

Varför äns en ID-krets?
Det räcker med att det enbart är en dum jävla plasthållare.

Nja, jag tror nog att det är vettigt att skrivaren kan hålla koll på att en behållare för magenta är kodad med ID för magenta. Annars skulle en användare kunna stoppa in magenta på platsen för gult, eller ha tre behållare med cyan och magenta för svart, med väldigt konstiga utskrifter som resultat...

Alternativet skulle vara att göra behållarna fysiskt olika så en viss färg bara passar på en viss plats, men det innebär att man behöver separata produktionslinjer för varje färgs behållare. Med en klisterremsa med ID-tagg blir det mycket enklare, och man kan ha samma behållare för alla färger. Det jag menar är i princip en streckkod, fast i elektronisk form. Ingen kod som körs.

Av cyklonen

Och det problemet har bara uppstått för att nån korkad skrivartillverkare envisats med att göra nåt så simpelt som en bläckpatron till nåt komplicerat som kan innehålla kod. Det borde enbart vara en plastbehållare med en enkel ID-krets på, motsvarande RFID-tagg på en vara, med kanske 32-64 bits totalt.

Av cyklonen

SR publicerade en lista över alla myndigheter som är berörda. Det är väldigt många, och flera riktigt tunga.

https://sverigesradio.se/artikel/flera-kansliga-myndigheter-d...

Av cyklonen
Skrivet av serafim:

Om jag minns rätt använder man en del fluorsyror (minns inte formlerna för dem, tror att man förkortar till PFOA, "perfluor-<nånting>-acid") vid tillverkningen av teflon och att man runt 2018/19/20 hade ett antal skandaler dels kring utsläpp i USA och dels kring utsläpp i Italien dit amerikanerna skeppade avfallsprodukter från tillverkningen av teflon för hantering. Tror till och med att det italienska företaget tvingades i konkurs på grund kostnaderna för att ta hand om eländet man ställt till med (kanske var det andra faktorer som sänkte företaget men det hade med deras hantering av avfallsprodukter från användningen av PFOA att göra). Ett par filmer kommer till minnet, "Den bittra smaken av Teflon" (2018, orginaltitel "The Devil We Know"), och "Dark Waters" (2019).
Så även om teflonet i sig är ofarligt för oss människor så bidrar det till mängden svårnedbrytbara mikroplaster och tillverkningen är långt ifrån ofarlig för animaliskt liv. En bieffekt jag tror man kunnat konstatera på folk som hanterat PFOA är minskad förmåga hos vita blodkroppar att kunna angripa smittoämnen (men här kan minnet svika)

Ja, jag försvarar inte slarv vid tillverkningen. Men det var inte det frågan gällde. Många tror att teflon, som färdig produkt i ett kärl, är farlig. Så är det inte.

Naturligtvis kan man tillverka utan skadliga utsläpp eller exponeringar för personalen. Men där har vi kapitalismen och giriga affärsmän som ställer till det. Inte produktens fel.

Av cyklonen
Skrivet av Mulfuß:

Bindningen i Teclon är stark tills det upphettas. Sen ska det tillverkas och så småningom slängas också. Varför tror du man har förbjudit fluorvalla inom skidåkningen? Detta är inte trams, så länge Teflonet är stabilt är det lugnt, men utsläpp har redan skett i och med tillverkning. Det forskas vidare på detta - kan man sin kemi vet man att klor-, fluor- och bromföreningar är dåliga nyheter.

Men den upphettas inte till nedbrytningstemperaturer vid matlagning. Och nedbrytningsprodukten är en gas, så det är inget som stannar kvar i teflonet även om så skulle ske.

Fluorvalla är en helt annan sak. Man kan inte klumpa ihop saker bara för att de råkar ha liknande ämnen i sig. Detta handlar om teflon, ytbeläggningen som används i matlagningskärl, inget annat.

Utsläpp i samband med tillverkning är ett problem, ja, men det är inte teflon som släpps ut, utan ämnen som används under tillverkningsprocessen. Man kan blanda saltsyra och natriumhydroxid, som var för sig är väldigt besvärliga ämnen, och få rent saltvatten, som är helt ofarligt.

"Kan man sin kemi" är ett illa valt sätt att uttrycka sig i sammanhanget...

Av cyklonen
Skrivet av skånepojk_90:

Jag har inte uttryckt mig något om komplexiteten, min poäng var enbart att konceptet kan hjälpa till med täckning på öde platser. Jag är också intresserad av hur det påverkar en telefons batterianvändning, precis som du är inne på.

Latens är ett problem, 3GPP standarden tittar för närvarande på lösningar för telefon - satellit - telefon. Antagligen för att få ner latens.

Kostnaden för ett sånt nät är sannolikt mångfalt större än att bara sätta ut några basstationer extra på marken.

Starlink kan man inte riktigt jämföra med eftersom SpaceX kan skicka upp dem med egna raketer, så det är snarare Iridium, Thuraya och liknande man får kolla på när det gäller kostnader.

Mycket går att lösa om man kastar tillräckligt mycket pengar på problemet, men som sagt, då är det nog mycket billigare att bara sätta upp fler stationer på marken.

Synd att vi inte passade på att plocka VHF-delen av TV-bandet när vi stängde analog-TV och använda för extrem-bas-täckning för SMS och lågkvalitetssamtal. 40-60 MHz skulle innebära en ordentlig räckvidd från ett fåtal stationer.

Av cyklonen

Grattis! En värdig vinnare. Det estetiskt mest fulländade av bidragen och det jag själv röstade på.

Av cyklonen

Tja, om man inte ökar den effektiva sändareffekten från mobilen, så krävs en motsvarande ökning av känslighet hos antennen på satelliten. Större yta, känsligare mottagare. Det kan säkert gå, men på bekostnad av hur många enheter som kan hanteras samtidigt.

Av cyklonen
Skrivet av Mulfuß:

Ja, nasty skit som Teflon (innehåller fluor) som sakta flagar av sig i det man äter vill man inte ha! Klor- och fluororganiska föreningar kommer förr eller senare att segla upp som ett problem och bör hållas så långt ifrån kroppen som möjligt.

Teflon innehåller en av de starkaste kemiska bindningarna som finns, och ingen biologisk process kan bryta den bindningen. Teflon är helt omöjligt för levande varelser att bryta ner. Det krävs hög värme, över ca 260 grader, för att nån form av nedbrytning ska påbörjas.

Så det är helt ofarligt. Trots allt trams och skrämselpropaganda som sprids.

Av cyklonen
Skrivet av skånepojk_90:

Min uppfattning är att ambitionen är att förenkla infrastrukturen, istället för att bygga på marken byggs den på satelliter som kretsar runt jorden. Är basstationerna på satelliter så bör de rimligtvis täcka städer och glesbygd i sin omloppsbana. Exempelvis tycks Starlink vara på bollen redan. Se länk,

https://www.telecoms.com/telecoms-infrastructure/starlink-ind...

Sen argumenterar jag inte emot att tillstånden kan komma att behöva utställas med vissa krav.

Jag tror inte du inser hur oerhört mycket mer komplicerat det är med mobiltrafik via satellit. Bara en sån sak som att mobilernas signaler ska nå satelliter på ett medelavstånd på kanske 500 km (för ett satellitnätverk jämförbart med Starlink), jämfört med en basstation på upp till några kilometer. För samma signalstyrka krävs 15 000 till 30 000 gånger större sändareffekt i mobilen (i praktiken överbryggar man delvis skillnaden genom annan antennutformning, men det krävs ändå rejält mycket mer sändareffekt) Dessutom blir det svårt att undvika fördröjning som är märkbar i ett samtal.

Av cyklonen
Skrivet av skånepojk_90:

Vidare tycks täckning vara ett återkommande argument för att bibehålla 2G. Standarden för 5G är i ett relativt tidigt skede, men stöd för basstationer på satelliter håller på att läggas till. Det kan bli en bra lösning för glesbygden i framtiden.

Inte om inte kraven finns i tillstånden. Ingen nätbyggare kommer att sätta upp master och basstationer för att täcka områden där nästan inga kunder finns. Det blir så att kanske 97-98 procent av tätorter är täckta, och sen längs större vägar. Resten blir "dött" land.

Av cyklonen

Vad gäller Statens Servicecenter verkar enbart verksamheter som använder Primula vara drabbade. Det är inte alla myndigheter som har det.

Av cyklonen
Skrivet av DennisOlof:

Bilägare ligger helt klart värst till anser jag.

Samtidigt är det ju bara "nice to have" som försvinner. Bilens primära funktion, som ett redskap för att förflytta människor, djur och gods från punkt A till punkt B är opåverkad. Min bil är så nära analog en bil kan vara, men fungerar fantastiskt bra som förflyttare.

Av cyklonen
Skrivet av DasIch:

Jag tror det blir jäkligt svårt att fixa på ett par veckor om backuperna är drabbade.

Tja, jag vet inte.

Av cyklonen
Skrivet av DasIch:

Informationen jag fått och som även står på SSC;s hemsida är att lönefilerna skickats till bankerna innan angreppet, så januarilönerna kommer betalas ut som vanligt. Hur det blir därefter tycks dock oklart då lönesystemen ligger nere.

Lönekörningarna görs normalt andra veckan i månaden, så det är ett par veckor de har på sig att fixa det.

Av cyklonen
Skrivet av SotarnAnton:

Därför att det skapar ett beroende till en fysisk enhet som kan gå sönder, bli stulen eller på annat sätt bli otillgänglig. En oerhört dålig lösning. Och ja, jag vet flera som drabbats av just det.

Av cyklonen
Skrivet av SotarnAnton:

Tycker att det borde vara ett krav, speciellt på gmail och outlook etc.

Dumheter! Det kan ställa till det oerhört och är fruktansvärt obekvämt. Jag skulle själv aldrig använda en tjänst som kräver det.

Av cyklonen
Skrivet av GuuFi:

Konstigt nog är min skräpmail som jag använder till massa temporära saker inte ute på vift.

Samma här! Blev riktigt förvånad över det. Totalt sett över den handfull mejladresser jag använder är det få läckor. Bara runt dussinet, och flera av dem uppenbart ganska gamla.