Inlägg

Inlägg som Rotten har skrivit i forumet
Av Rotten
Skrivet av ZaInT:

Jag förstår verkligen inte hur både recension och folk i tråden kan skriva saker och sedan "...men priset är högt..." som om det inte är något att ta i huvudsaklig beaktning både vid review och diskussion. Priset är väl för fan minst topp 3 ur varenda vettig människas syn på en produkt så länge hen inte är ekonomiskt oberoende.

Jajemän. Tar vi priset ur beaktande är det fortfarande inte en värdig efterföljare till ett 3060 över huvud taget. Det ligger en hund och solar sig med benen rätt upp på den här myren.

Av Rotten

Bara de inte testar på en 7800x3d eller 13900k med 4060ti halvflaskad under 1440p. Där blir det helt säkert liten skillnad. Hade ett VR-spel med denuvo som verkligen var basic men med lite högre krav på cpu än man först kunde tro. 1% overhead är oacceptabelt där, tycker jag.

Av Rotten
Skrivet av iknight:

Får hoppas att de har optimerat spelet. Skylines 1 saktar ner ganska rejält för mig när jag bygger städer med över 100,000 invånare, trots att jag använder mods som boostar prestandan...

Jovars, hade 450 000 pers med en i7 3770. Ändå spelbart, allt hade bara kollapsat om det gick spola tiden framåt.
Blev annars biten i arslet av begränsningen på hur många agenter spelet fixar och hur många byggnader du kan sätta ner innan spelet plötsligt bara låter dig sälja, men inte bygga nytt.
Då blev det svettigt för borgmästaren men ortsborna hade det klart värst. Blev aldrig riktigt totalkollaps av detta, på nåt perverst vis var det fortfarande en slags harmoni att leva och dö där. Trafiken var kul hantera men det hoppas jag de gör lite lättare, enda lösningen för mig var att införa väg-anarki. Folk dog annars där de satt fast i trafiken.

Av Rotten

am5. Den ger dig snabbaste spelprocessorn idag, och flertrådad prestanda på nästa generation Ryzen som helt klart kommer slå intels 13900K.

men måste du ha mest möjlig flertrådad prestanda i högt parallelliserad mjukvara från och med idag, är det intels 13900 som gäller.

Av Rotten

Köp en 5600 förr eller senare, vet inte om du behöver en idag, men skillnad märker du. Även med gtx 1080. Vet inte om du märker av när det dippar med hur du använder den idag. Räknar med att du har 144hz eller liknande och då är det inget snack om att det gör skillnad.

Av Rotten

Som tidigare sagts, det är samma som curve optimizer fast mindre granulärt.
Värsta som kan hända är att det blir för lite spänning och instabilt, kanske när du jobbar med något och förlorar sista timmens arbete, annars är det slumpmässiga omstarter när PC:n står utan belastning som är risken.
Steg 1 är sparsam, ingen fara på taket.
70C fullt belastad är suveränt. Temperaturen går ner lite till med nästa steg men du vinner ingen prestanda på att gå vidare till steg 2 eller 3. Kanske får du kylaren helt ljudlös på samma temperatur som du har nu med lite justeringar, upp till dig om det är något lägga tiden vidare på.

Av Rotten
Skrivet av dafuu:

Först och främst, kul att du har lagt tid på ett så utförligt svar, det uppskattas.

Det jag känner att jag har lite dålig koll på vad på minnena jag bör förbättra? CL? Eller hertz?

Först bör du kolla om andra har överklockat dina minnen förut, forska fram om det finns nåt som brukar funka för de flesta.. sök med exakt modellnummer, hittar du på stickan själv eller på eventuell orderbekräftelse. ser ut ca så här: CN73882-266614B1 (exempel) Så du vet vad original specs är på dina timings. Ökar du megahertz, måste du som regel öka de olika CL-värdena också. Hur mycket vet jag inte.

Prova en XMP profil på 3000 CL 16, kanske 14 fungerar också. Bara dessa CL-siffror inte är lägre än den har nu på 2666
Om ditt moderkort har färdiga profiler att testa med är det bara prova från listan i bios.

om du nu har exempelvis 2666 14-25-25-25-40, och provar en profil med 3000 14-25-25-25-40, blir det antagligen för tight. Så ta nåt med lite högre timings, exempelvis 3000-16-29-29-29-50. Detta är siffror jag drar ur röven så kopiera nu inte dessa. Utgå från din standard spec. 99% sannolikt att du måste använda högre CL siffror än förut.

Får du inte startat PC:n med nya inställningarna nollställer du CMOS, var beredd på att göra detta ett par gånger.

Så ska man egentligen testa om allt är stabilt med memtest, om du inte är säker på att de nya värdenna är super safe och testat av tusen andra.. troligen är de int så många resultat på google men. prova..

https://notkyon.moe/ram-latency.htm

Där jämför du gamla mot nya värdena för att dubbelkolla om det faktiskt blir bättre på pappret (samma eller lägre slutlatens i kalkylatorn)

Har du en färdigbyggd PC med skräpmoderkort vet jag inte om det går göra något åt det här över huvud taget men det är en annan femma.

Annars kan du bara köpa nya svinbilliga DDR4 3200 CL14, 3600 CL16-17 minnen med nya grafikkortet. Det är värt 500 spänn liksom om du först ligger ute med 5000 på grafikkortet. och imho värt tidsbesparingen om du har inkomst

Av Rotten
Skrivet av Shotajm:

Jag har en Ryzen 5 3600, det är normalt det du beskriver. Jag skulle rekommendera en vattenkylare då jag tycker den ligger lite för högt på 70-80grader vid load även om den klarar det. Med en vattenkylare så ligger det på mid 50grader för mig.

Smaksak kanske, men vill man spela bra spel så ska man nog uppgradera cpun (Den flaskhalsar min Rtx 4070 med ca 20% enligt pc-builds.com)

du behöver då för i bövelen ingen vattenkylare till de här.. Då är det bättre köpa en ryzen 5600 istället med vilken dassig kylare som helst. Speciellt om du också har en 4070! Du kastade pengar i sjön. 70-80 grader e fint det sålänge den är tyst, och det är det många luftkylare som är.

Din 3600 flaskhalsar mkt mer än 20%, de där siffrorna betyder inte mycket heller.. funkar väl om du har 60hz skärm, men efter det ligger din CPU konstant efter.

Av Rotten
Skrivet av dafuu:

Jaså trodde RAM minnen i regel hade väldigt liten påverkan på prestandan? Sen hänger jag inte med på din mening "betydlig degradering av .1 och 1% low fps"???

Ja efter en viss nivå är det lite hämta på mer bandbredd/lägre latens.. som är ca 3000-3200 CL14 ish och 3600CL16-18 ish. Finns fortfarande en 10% att hämta på att själv tighta timings, men det kostar mycket tid, eller pengar - om du hellre köper extra vassa minnen. Därför sweetspot rent ekonomiskt ligger runt ovan nämnda nivå. Som regel inte värt köpa nåt vassare.

Men 2666 är alltså väldigt klent, och sparar inte många kronor... om du inte hade sådana från förut då.

Om dina minnen orkar köra 3000 CL14 ish hade jag nog låtit de vara eller i vart fall vänta på en riktigt bra rea.

https://i.imgur.com/Pxejw6F.png

Detta är med ryzen 3000, lite känsligare än ryzen 5000.. men dina 2666 är så slöa att du nog får liknande resultat.
Nu som du köper nytt grafikkort är det i vart fall aktuellt. Du märker inte nödvändigtvis mkt skillnad gå från 73 till 84fps, även om det tekniskt sett är 15% snabbare, om spelet verkligen håller sig där hela tiden utan undantag. Men att 1% lows går från 45fps till 62fps, det märker du banne mig (37% förbättring)

1% low fps och .1% low är de mer märkbara avbrotten i flyt du får i mer komplicerade spel. De varar inte länge, från 1/20 sekund till kanske 20 sekunder eller några minuter (tex äntrar nån storstad i ett spel för att få ny quest), i gengäld är det dessa man lättast märker av i praktiken. Ett bra test ska idag innehålla .1% och 1% low fps i tillägg till genomsnittlig fps, ännu bättre med frametime-graf. De indikerar mkt mer i detalj exempel.
Där var det två grafikkort som jämfördes, de har ca samma genomsnittliga fps, men den ena är mkt inkonsistent på högst märkbart vis.

Av Rotten

Ville tillägga att kör du 2666mhz minne får du betydlig degradering av .1 och 1% low fps.
Så kunde hållit utkik efter billiga kit på 3200 CL14, 3600 CL16 ish under nån kampanj. Om det inte är så att inget annat får plats i burken, då

Prova en först högre xmp profil på det du har, kanske den fixar 3000 hyfsat tight med märkbar förbättring utan kostnad. du har väl koll på det här men var iaf beredd nollställa CMOS fram till du hittar rätt profil

Av Rotten

7zip är grejen. Men har kvar winrar fortfarande, ibland peazip också. Har man massiva mängder mappar som ska komprimeras eller extraheras och vill automatisera delar, och inte är nån guru på powershell o batchskript, så är det få program som fixar precis allt. Sparade massa tid på att zippa mappar med DOS-spel och automatiskt radera originalet när jag migrerade till dosbox-pure som tar .zip

https://i.imgur.com/B8It7lc.png

Men, måtte gud förbanna de som fortfaranda packar i rar... skiten buggar sig ibland även om 7zip stöder formatet. Dinosaurier, skärpning!

Av Rotten

Låter normalt för gammal kylpasta och originalkylare, speciellt med eventuell egendefinierad fläktkurva. Smeta på med ny Arctic mx4 men värm upp cpun innan byte så släpper AMDs kylpasta taget lättare.

Är inte helt fel köpa en billig kylare med i vart fall ett par heatpipes, exempelvis begagnad wraith prism för en hundring eller två.

Så är det med originalfläkt att processorn allmänt bör låtas gå lite varmare än annars för att slippa oljud.
Kan också prova lätt undervolt, min 3600 fick relativt mycket spänning och var varm.

Min 3600 inkluderade wraith stealth, ingen vidare kombo hur man än vrider på det.
Lägg bara inte en massa pengar på fläkten då en ryzen 5600 är både snabbare och svalare tillsammans med vadän fläkt du redan har. Men kylpasta bör du köpa på dig oavsett så börja där.

Av Rotten
Skrivet av Eismannen:

Inte ens 4090 lider nämnvårt av att köras i gen 3, handlar om någon enstaka procent.

4060 ti tappar ju ändå en 5% på 1% lows, det är väl inte den stora dealbreakern i sammanhanget men den tappar oproportionerligt mycket. Belyser ju att den har allt för smal buss och för liten minnesbuffert. Detta sätter den ännu närmare en 3060ti.

Men igen är det inte PCI-E 3.0 som gör denna lansering till ett skämt. priset och namnet....

I min mening hade det vart ett riktigt skarpt kort under 4050 ti flagg och 2500kr, då är jag generös på priset också

Av Rotten
Skrivet av Thomas:

Jag är ganska skeptisk till om det är värt det.
Har du undervoltat 3080:t? Jonas har en guide på SweClockers.
Du kan nog spara ganska många watt bara på det, och komma relativt nära 4070 gratis (med minimal prestandaförlust). Du kan nog åtminstone nå typ 60-70% av effektbesparingen på så vis.

Skillnaden i SweCs test är 130 W för hela systemet. Kör man inte hela dagarna så känns det inte som någon enorm skillnad rent värmemässigt.
En spisplatta drar ju ofta typ 2000 W på max som referens, så att koka upp vatten i 10 minuter ger i slutändan omkring 0.33 kWh extra värmeenergi i rummet, ungefär vad bytet 3080 -> 4070 skulle spara på två timmars spelande.

ampere värmer friskt alltså.
Klart varmare efter en timmes spelande om min 3080ti faktiskt jobbar. Så ska du räkna med att PC:n sitter närmare spelaren än en spisplatta. Men att uppgradera till knappt bättre prestanda med dessa ockerpriser, det hade i vart fall inte jag gjort.

Av Rotten
Skrivet av Dinoman:

Alltså, det här med att använda förkortningar utan förklaring...

CO antar jag då betyder Curve Optimiser? Isf är svaret nej, har inte satt mig in i det där. Hade en 3900x tidigare.

Ja tempsen känns helt bananas.

Jepp. Värt sätta sig in i, mest troligt går det slå på i bios. Tror det är lagkrav på CO med denna cpu, borde vara det i vart fall.
Du kör vatten, å orkar inte forska mer än nödvändigt, använd -20.

Det bör användas oavsett kylning.

Av Rotten
Skrivet av Dinoman:

Tempsen är fortfarande rätt höga på CPU men bättre för GPU (maxar runt 80C nu och mer 75C i spelande).

CO?? får bättre temperatur med dassig luftkylning. och inte omöjligt att jag får mer boost av detta faktum (förutom i full MT)

Av Rotten

mitt enda tips glöm den jävla vattenkylaren och köp vilken som helst av dessa

Thermalright Peerless Assassin 120
Deepcool AK620
Arctic Freezer 50
Scythe fuma 2
Deepcool Assassin 3

översta är väl bästa kylaren överlag, hittar du den slår du till. I utgångspunkt är det en billig kylare borträknat den gamla goda sverige-skatten. Tyvärr är den knappt ens tillgänglig här ännu.

Dark rock pro 4 är också mer än nog.

Av Rotten
Skrivet av NoNamesWayne:

Om en 5800x3d inte går över 4.25 på alla kärnor när man t.ex kör en benchmark i CPU-Z, kan det bero på att processorn går för varmt?

kan vara strömuttaget också som blir för stort. Men de hänger gärna ihop. 4.25 är vanligt stock i cinebench om du inte har vattenkylt. bios-versioner uppför sig inte helt likt heller så där är ytterligare en variabel. CPU-Z har jag aldrig testat på denna. Är tempen under 85 har fullt belastad har du rejäl nog kylning i vart fall.

Av Rotten
Skrivet av trikomannen:

Låg runt 60 grader i idle ur lådan. Drog igång kombo strike 3 och körde en multicore cinebench och maxade på 82. Idle temp gick ner betydligt. Är det optimalt att komma ner under 80 grader på max load?

temperaturen på full load på alla kärnor är inte så relevant som man tror, de e bara kvitto på att CO fungerar. runt 80 grader full load är fett bra.
Jag själv kör ju bara spel på min så den ger ju fan, men ja kör ju en CO ändå, får ner speltemps många grader å ~1procent snabbare i spel.

Om du tänkte att du behöver ny kylare för att få en siffra på ett papper att gå under 80 i en last du aldrig utsätter den för när den tål 90C så, upp till dig om du tycker det gör någon skillnad.

Av Rotten
Skrivet av trikomannen:

Är det möjligt att låsa processorn på boost frekvensen (4,5) eller kör den bara på automatisk boost när det behövs? Har dålig koll på sånt här.

Kallas manuell överklockning och det ger fruktansvärt lite, de är bara för multithread, typ cinebench... Det förbigår en del inbyggda skydd. i tillägg är det sista cpu:n man bör/kan göra det på, vet inte ens om det är så lätt på x3d.

För spel har det ingenting att säga heller. Är cacheminnet som gör jobbet på cpun här, dessutom är det inte en cpu särskilt ämnad för produktiva laster så den typen tilltag känns som det passar för den som är uttråkad.