Inlägg

Inlägg som CymbalCrasher har skrivit i forumet
Av CymbalCrasher

Bara av att sätta i kontakten, utan att sätta på datorn? Nätagget? Fungerar andra saker som vanligt i samma uttag?

Av CymbalCrasher
Skrivet av guermantes:

Jag har en webbserver med flera fungerande wordpresswebbsidor på 10.0.0.200 (truenas jail, endast intern åtkomst) och min Debian desktop på 10.0.0.10. Min dev ide behöver php, composer och nodejs på Debian datorn. Jag mountar in temafilerna från truenas till Debian för att arbeta med temat.

Hittills har jag haft php, comp, node installerat i Debian, men nu har jag hamnat i en situation där ena projektet behöver php8.0 och det andra 8.2. I dagsläget bootar jag in i Debian 11 för 8.0 projektet och in i Debian 12 för 8.2 projektet. Vilket inte känns optimalt.

Docker to the rescue i Debian 12?

Men hur gör jag med projektfilerna då? Måste jag mounta in dem "i containern" eller fortsätter jag som vanligt med att mounta in dem i Debian? Är det enda som händer när jag startar containern/containrarna med php comp och node att Debian tror och beter sig som att de vore installerade i Debian?

Kommer du åt filerna via NFS eller liknande? Fortsätt isåfall med det, och sedan kan du använda följande i Docker Compose för att även Docker ska hitta dem:

volumes: - /debian/mapp/projekt:/docker/mapp/projekt

Antar att projektfilerna inte ändras under körning.

Av CymbalCrasher

Tråkigt.

Av CymbalCrasher

Har också tänkt på att det inte finns en varning för att lämna sidan om man börjat skriva ett inlägg/svar.

Av CymbalCrasher
Skrivet av Yoshman:

Här kommer Linux ha konstant uppförsbacke så länge som spelande där i praktiken betyder "köra windows-binärer ihop med någon form av kompatibilitetslager".

Ja, det hade känts naturligt om ett spel med Linuxkompabilitet skulle fungera bra direkt, men ändå verkar vissa spel fungera bättre under Proton.

Av CymbalCrasher
Skrivet av Yessir321:

Hej!

Jag planerar att bygga en hemsida som kommer att förse användare med digitala verktyg och instruktioner för specifika typer av gör-det-själv-projekt. Sammanfattat är det en typ av webbplats för fakta, instruktioner och kalkylatorer.

Webbplatsen behöver bland annat:

  • En standardsida och en medlemssida bakom en betalvägg med full tillgång till innehåll.

  • En köpfunktion.

  • Mycket lättförstådd information och visuella miniräknare som är "responsive" för värden och resultat. Dvs att miniräknare har en visuell representation för värden och resultat. Exempel: https://thomasbetong.se/volym-kalkylator

Jag är ingen programmerare, jag har lite erfarenhet från wix, squarespace och shopify. Men jag är inte säker på vad som är det bästa alternativet för denna typ av hemsida / tjänst.

Hur borde jag gå tillväga?

Jag hoppas att min korta förklaring räcker, ställ gärna frågor annars.

Råd skulle uppskattas väldigt mycket, tack!

Tjänsterna du nämner har väl färdiga sidor som du egentligen bara behöver fylla med din egen information, är det något du saknar där?

Av CymbalCrasher
Skrivet av dannesthlm:

Hej!

Jag brukar använda denna app för lite enkel bildlagring (importera etc) samt att kolla på befintliga bilder. Problemet verkar vara att thumbnails inte verkar cachas vilket gör att varje gång man går in dyker bara tomma bildboxar upp, sedan tar det en evig tid innan de fylls. Varje gång, dessutom verkar programmet även kunna glömma bilder då man skrollar runt, vilka måste laddas igen...?

Någon med lösning?

Mvh
Daniel

Här pratas det lite om ett par inställningar som kanske kan hjälpa.

Av CymbalCrasher
Skrivet av Alphahanne:

Installerade HEVC Extensions från Microsoft Store för att få bättre ljud och bild i t.ex. Netflix och Primes appar.

Efter detta får jag helt plötsligt inget ljud när jag spelar upp videos i Firefox, såväl Youtube som andra sajter. I Chrome fungerar det hur bra som helst. Lyckats läsa mig till att Firefox saknar stöd för HEVC men då det fungerade bra förut så borde det ändå gå spela upp med ljud nu också. Kör ljudet via DP->HDMI till min 7.1-förstärkare.

Lite brydd över vad som hänt här. Windows 10 för övrigt.

Kommer det tillbaka om du avinstallerar denna extension, eller installerar om Firefox?

Av CymbalCrasher
Skrivet av flancen:

Hej, satt och rensade skräpposten i telefonen mail program, när jag så 2 mail från olika addresser, utan fil bifogad, men inledningen var något i stil med "Hi, i am a hacker" råkade trycka öppna och inte ta bort på ena av det, sen helt plötsligt gick det tillbaka till skräppostmappen men då var bägge emailen borta, vad hände egentligen? tar samsungs/android epost program bort mail av sig själv?

scannat telefonen med f-secure och den hittar inget...

Vilken mailleverantör använder du? Låter inte orimligt om du använder Gmail.

EDIT: låter dock konstigt att mailet är helt borta, hur ser det ut om du loggar in direkt i mailtjänsten?

Av CymbalCrasher
Skrivet av SvenskGaming:

Hej vet inte vart jag skulle göra denna tråden så moderator får gärna flytta den om den ligger fel.

Lyckades med en klantig bedrift idag. Tappade en oöppnad burk läsk i golvet som såklart gick sönder och fick ett hål i sig som spruta ut hela läsken som en rejäl fontän på mitt Xbox One, Xbox One kontroll och datorskärm som stod på golvet. Allt var avstängt när detta hände så drog ut sladdarna och började hämta papper och vatten och började torka upp läsken. Har nu låtit det få stå torka. Men tror ni att det kommer fungera? Hur länge bör man vänta innan man provar starta igång allt? Elektronik och vätska är ju knappast det bästa? Har någon lyckats med en liknande klantig bedrift? I värsta fall får jag väl spara pengar och köpa nytt men…

Borde inte vara något problem, men du kan ta en titt på detta för vad du bör göra nu.

Av CymbalCrasher

Jag skulle säga kör vad som fungerar. Jag hade kört Linux på servrar tidigare, men bytte på stationära förra året. Fedora kraschade ungefär en gång i veckan och Firefox krånglade också. OpenSUSE krånglade direkt efter installation. Prövade Kubuntu och det har fungerat ganska bra.

Av CymbalCrasher
Skrivet av HoboCop:

Saken är att det är svårt att skydda folk mot sin egen dumhet, eller lathet att läsa igenom villkoren i det här fallet

Må så vara, men som @Pamudas nämner kanske detta kan hjälpa med pixelspårning som görs mot alla, användare eller ej, och för de som vill/har avslutat sina medlemskap.

Av CymbalCrasher
Skrivet av DominusCruor:

Hej,

Har sedan ett bra tag nu lidit utav ett fel med burken som når min gräns.
När det är hög belastning på nätverkskortet dvs nära maxnerladdning så kan burken få ett flertal symtom.

  • Ljudet sprakar (ofta med flera ljudkällor igång, t.ex youtube och twitch

  • Datorn momentant hänger sig också då ofta kopplat till när ljud spelas upp

  • Realtek och Soundblaster room config GUIn poppar upp och påstår att jag kopplat ut enheter, oftas mikrofonen.

  • Skärmarna släcks och tänds igen varpå youtube videos etc. oftast blir gröna i sitt fönster, refresh visar videos korrekt igen.

  • Detta gäller även när vissa websidor laddas under nerladdning etc. att webbläsaren fryser tillfälligt, vilket i sin tur kan trigga random av ovanstående symptom.

Ett rimligt antagande är väl att det är minnesrelaterat, eller någon komponent på moderkortet sjungit sista versen.
Formatering har inte löst problemet heller vilket skulle indikera hårdvarufel.

Men det kanske ändå är dags för en uppgradering ny dator då burken närmar sig sitt 9:e levnadsår.
Men om någon har ide om rimlig orsak eller bara bekräfta att ja det är minnet som gett upp.

Tack på förhand!

Du kan testa minnena med Memtest.

Av CymbalCrasher
Skrivet av Jonteponte:

Det finns i det närmaste ingen anledning att välja något annat än Bitwarden (eller om man vill hosta själv, Vaultwarden). Möjligen om man redan betalar för andra Proton-tjänster och inte valt någon password-manager än. Eftersom det då finns potential för integration med deras andra tjänster.

Konkurrens är bra, men nej, när det finns etablerade lösningar finns det ingen anledning att hoppa på det nya direkt, speciellt inte på säkerhetsområdet. Bättre att säkerhetsforskare kan gräva lite först. Om säkerheten är likvärd kan man börja titta på funktionalitet.

Av CymbalCrasher
Skrivet av evil penguin:

Hur känsligt det är beror ju på hur många ord man faktiskt använder, men poängen är att man bör räkna på storleksordningen för hur många gissningar som krävs ur båda perspektiven (för att ha något slags idé om hur känsligt det faktiskt är).

Om man då räknar på det tecken för tecken om man skulle kötta sig igenom alla kombinationer så skulle en typisk tolkning vara t.ex.:
(26*2)^23 = 2938169888454847603243483631603792478208
(små och stora bokstäver som "teckenklass", 23 tecken långt)

Men om du räknar på det ord för ord så blir det istället snarare något i linje med:
10000^5 = 100000000000000000000
(ordboken har 10k ord, 5 ord långt)

Och då är det ju en avsevärd skillnad på:
2938169888454847603243483631603792478208
100000000000000000000

(Sett till hur många gissningar som krävs så är det då i snitt hälften, men det spelar ingen direkt roll för jämförelsen)

Ja, man får väl ta en fundering kring vilken nivå man vill hålla. Passphrases är ett lockande alternativ iom hur pass enkla de är att skriva in jämfört med ett långt slumpat lösenord.

Av CymbalCrasher
Skrivet av Jimmy:

När det gäller lösenord så brukar jag köra med passphrase, ex : GrontGrasPaHavetsBotten#52

Det är längre än 16 tecken, innehåller versaler och gemener samt special tecken och siffror. Nackdelen är att det är känsligt för dictionary attacks men med en liten fördel eftersom det är skrivit på annat språk än svenska.

Detta är egentligen en kompromiss mellan att lätt kunna skriva in och komma ihåg medan det ändå är hyfsat komplext. Ett mer optimalt lösenord ur hacker synpunkt är ex G5#p9@Lz&3^vQ8* men det är klart svårare att skriva in eller för den delen komma ihåg.

Jo visst, oftast kan man kopiera och klistra in vilket löser komplexiteten men iblan kan man behöva skriva in manuellt.

2 Faktor är såklart säkrare men det betyder också många gånger att man måste använda en "random" tjänst online vilket då kan bli en svag länk.

Hur är det känsligt för dictionary attacks? Om du bara har ett ord kanske jag kan förstå, men hur är det ett problem i ditt exempel, GrontGrasPaHavetsBotten?

Av CymbalCrasher

Var kopplar du in USB-minnet? Om du gör det i chassit, kontrollera att kontakterna är kopplade rätt till moderkortet.

Fungerar det om du sätter i direkt i moderkortet?

Av CymbalCrasher

Vad har du försökt med anslutningsmässigt? Har för mig att de blockerar det vanliga, men kanske inte allt.

Här finns lite att läsa ang. just ExpressVPN i Kina.

Av CymbalCrasher
Skrivet av izzie:

Synd att man inte kan göra samma sak med Facebook. Jag vet inte hur många timmar jag lagt på att försöka få tiillbaka mitt konto efter att blivit av med min telefon med Microsoft Authenticator. Fortfarande utelåst.

Authy kan synka 2FA mellan enheter, säkert möjligt med andra 2FA-tjänster också. Dvs, om du tappar bort din telefon kan du fortfarande komma åt alla dina 2FA om du även kör Authy på din dator.

Av CymbalCrasher