Inlägg

Inlägg som Airikr har skrivit i forumet
Av Airikr
Skrivet av johan_l:

Tack för tips om andra lösningar. Just nu var det support till min mor som befinner sig 6 mil bort, så får testa nåt alternativ och installera nästa gång. Det bra med team viewer har varit att man kan installera så den alltid startas och jag bara loggar in på min klient och kan direkt hoppa in i tex hennes dator.

Detta går med HopToDesk också (se bara till att installera det när du har startat programmet). Du kan även sätta ett permanent lösenord som du själv väljer. 2FA (tvåstegsverifikation) finns också som ett extraskydd.

Varför skaffa ett som kostar, när du kan få samma funktionalitet (om inte bättre) helt gratis?

Av Airikr

Se om HopToDesk funkar bättre. Det är helt gratis att använda, har sin källkod offentlig för alla att se, och använder sig av tvåvägskryptering så att endast du och den du är ansluten till kan se vad ni gör. Plus, det kräver inget konto och fungerar på exakt samma sätt som TeamViewer.

Av Airikr
Skrivet av Weuffelhjaern:

Dom har aldrig varit baserade i USA, det har varit Schweiz hela tiden, så långt jag vet. Och där efter deras lagar.

Och absolut, finns alltid alternativ.

De gjorde någon form av affär med USA för bra många år sen, som fick oerhört mycket kritik. Många dåvarande Proton-användare flydde till andra tjänster. Har för mig att det var Protons ekonomiavdelning som flyttade till USA, men kan minnas fel.

Proton Mail är för övrigt väldigt suspekt, om man jämför med Posteo.

Men hur som helst För mycket off-topic här nu.

Av Airikr
Skrivet av Weuffelhjaern:

Du måste ju ha ett mailkonto någonstans i vilket fall, på något sätt. Proton stödjer domännamn om du äger ett sådant.

Om trådskaparen vill skapa ett konto hos Proton och därmed få ytterligare en till e-postadress, så är ju Proton ett givet val. Men om trådskaparen måste betala för att få mer ut av tjänsten, så anser jag att Posteo är mer värt pengarna. 12 EUR per år istället för 47,88 EUR för en helkrypterad e-post (måste aktiveras manuellt) och med möjligheten till att använda vilken e-postklient som du själv vill använda. Jag förstår dock syftet med tvåvägskryptering.

Har Proton sagt adjö till USA och har allt inom EU igen?

Integritet är livsviktigt nu för tiden!

Av Airikr
Skrivet av maweric:

Klickar jag på ett mail så syns inte mitt svar. Jag behöver högerklicka och välja att visa konversationen i en separat flik. Om det gick att visa på en gång så hade jag nog valt Thunderbird.

Då får du svar från personer och/eller företag som inte tar med dina svar i deras svar (mycket svar där du xD).

Skrivet av Weuffelhjaern:

Använder Proton, dom har desktop app också.

Proton Mail kräver ett Proton-konto.

Av Airikr
Skrivet av maweric:

Jo, men vill öppna hela tråden på en gång. Inte genom högerklick och i separat flik eller liknande.

Klicka dig in i senaste e-postmeddelandet så har du ju hela konversationen där.

Av Airikr

Att allt inte finns på en och samma tjänst på grund av rättigheter. Varför inte bara slå ihop allt till en enda tjänst och låt användarna betala kanske 200 kr per månad? Sen finner jag många streamingtjänster oerhört långsamma och buggiga!

Av Airikr
Skrivet av blunden:

Jag vet en hel del om Mullvad redan då jag träffat folk som driftar tjänsten. Jag pratade dock generellt.

Mullvad är ju i alla fall ganska så ärliga i sin reklam. De andra stora VPN-tjänsterna är däremot rejält missvisande, till den grad att det nästan borde klassas som falsk marknadsföring. Därför är jag lite allergisk mot dem generellt då de drar nytta av folks okunskap.

Aha. Det är ju bra

Jodå. Jag håller med dig om att andra företag än Mullvad VPN är oärliga av sig. Är rätt anti mot sånt.

Av Airikr
Skrivet av blunden:

Det enda du egentligen gör är att låta de som tillhandahåller VPN-tjänsten se vad du gör.

Nope. Inte med Mullvad VPN. Källa 1 och källa 2 (uppföljning av den andra källan). Och om du vill ha en lokal källa av den andra källan, varsågod: https://www.sweclockers.com/nyhet/36214-husrannsakan-mot-mull...

Mullvad VPN kör stenhårt på noll lagring och full integritet, vilket har bevisats. De stödjer även self-hosting, vilket de bevisade i deras i dag nästsenaste blogginlägg. Källkoden för deras klienter, DNS-blocklists och webbläsare är helt öppna (källa) och de stödjer anonym betalning.

Skrivet av blunden:

Oavsett så får man vara beredd på att saker slutar funka då och då eftersom vissa av tjänstens IP-ranges kommer vara blockerade ibland på grund av abuse.

Såklart, men då är det ju bara att byta VPN-server Jag använde de norska servrarna när Swedbank hade blockerat de svenska.

Av Airikr
Skrivet av blunden:

Man får räkna med att vara blockerad från diverse olika tjänster om man envisas med att köra all trafik via en VPN-tjänst.

Det finns sällan en anledning att göra det dock.

Om man vill kryptera sin anslutning och göra det svårare för internetleverantör att se till exempel vad för webbsidor man har besökt, så ska man köra ett VPN Jag är en av de som inte gillar att min internetleverantör ska kunna se vad jag gör ute på internet, även om jag har Bahnhof. Mitt liv, min data, mina krav!

Av Airikr
Skrivet av socsoc:

Problemet blir då att jag inte kommer in på Swedbank appen med servrar från Göteborg. Är det bara jag som upplever detta?

Jag hade samma problem och kontaktade Mullvad VPN under sena 2023. Här är deras svar:

Skrivet av Mullvad VPN:

Swedbank blockerar de flera av våra VPN servrar i Sverige. Prova anslut till Norge eller Danmark.

Av Airikr
Skrivet av outbox:

Arch är nog det mest ostabila systemet. Gillar man pilla mycket så är det kanske "stabilt".

Intressant. Själv finner jag EndeavourOS som det stabilaste jag har haft på väldigt länge. Linux Mint Cinnamon var långsiktigt ostabilare när jag använde det för kanske 3 år sen.

Av Airikr
Skrivet av Spel_mamman:

Jag går gärna upp till 15-20000, inte högre.

Om man köper massa delar, kan man lämna in det hos någon som sätter ihop det då?

Inet sätter ihop ens dator mot ett fast pris (har för mig att det är 799 kr). Du kan till och med ringa till dom på 031652700 och låta dom välja hårdvarudelarna efter dina beskrivningar och specifikationer, och sen låta dom sköta allt åt dig (mitt intryck när jag köpte min nuvarande speldator från dom). Deras expertnivå ligger mycket högt!

Av Airikr

Om du endast ska konvertera och inte redigera, så kan jag varmt rekommendera ffmpeg-kommandon. Jag själv kör följande kommando för att konvertera och dra ner filstorleken:

ffmpeg -hwaccel cuda -i "fil.mkv" -c:v libx265 -vtag hvc1 -c:a copy "fil.mp4"

Annars kan du endast köra följande kommando för och konvertera en video (källa):

ffmpeg -hwaccel cuda -i input.mp4 -vcodec copy -acodec copy out.mkv

-hwaccel cuda fick jag från https://stackoverflow.com/a/63585334

Av Airikr
Skrivet av walkir:

@Airikr:
Mitt svar var till nu1mlock ang. Launchers som bara döljer appar. Själv kör jag med Shizuku + Hail då jag numera inte känner samma behov av root på Android.

Yepp, jag vet Ville bara berätta det jag skrev.

Av Airikr
Skrivet av nu1mlock:

Jag säger inte emot dig i ditt inlägg och jag använder själv nästan enbart Apple-produkter sedan två år sedan, men ville mest poängtera att man inte riktigt kan ta bort alla dessa appar i iOS -- man döljer dom. Dom ser inte installerade ut för systemet, men datan finns där och går inte att ta bort.

Märks snabbast genom att installera en standard-app från Appstore - installationen blir klar direkt.

Med andra ord är det som att gömma appen, och det lär man kunna göra med minst en launcher på Android.

Min negativa inställning gentemot Apple har nu blivit ännu mer negativ Tack för informationen!

Skrivet av walkir:

En skillnad med Android är dock att apparna är synliga för systemet, så man är fortfarande fast med ett 40-tal appar som ständigt vill uppdateras i bakgrunden.

Inte om man "avinstallerar" apparna via till exempel 0x192/universal-android-debloater. Då göms apparna helt och Android kommer inte fråga om några uppdateringar. Jag gjorde en video om detta och publicerade den på Mastodon för ett tag sen. Dock är det bästa valet att root'a Android, men även det mest riskabla.

Av Airikr
Skrivet av Buddaz112:

Bara så du är medveten om att en Pixel är en Samsung Galaxy lite

Förklara gärna hur du menar.

Skrivet av Buddaz112:

Alla de appar du nämner går att avinstallera samt att när du startar upp en Samsung telefon och läser den fina step by step så kommer du till ett läge för telefonen låser upp sig. Där står det vill du installera följande standard appar. Det är bara att avmarkera så blir de aldrig installerade.

Jag har inte använt en Samsung-telefon sen Samsung Galaxy S3 Mini. Tack vare den nya och helt underbara EU-lagen DMA, kan jag förstå om Samsung har öppnat upp det hela en aning. Men vad jag har både sett och hört från personer som använder en Samsung-telefon, så finns det en hel del appar som du inte kan avinstallera.

Skrivet av Buddaz112:

På IPhone kan du också avinstallera det du inte gillar. Nackdel här är att vissa utav apparna är svårare att komma runt än på Android.

Yepp. I mitt tycke, var iOS mer öppen än vad Samsung är/var innan eller under pandemin, tack vare att man kunde avinstallera appar som kom förinstallerade. När jag hjälpte morsan med hennes iPhone SE 2020, blev jag positivt överraskad över att man kunde avinstallera flertalet appar som kunde klassas som systemappar hos Samsung (till exempel Notes).

Skrivet av Buddaz112:

Haft flera S serier genom åren och nu den här gången valde jag 15 PM eftersom mina ögon ej gillar hur Samsung envisas med så hyper ljuskänsliga inställningar på sin skärm. iPhone är också en Samsung Display. Den är mjukare i ljuset för ögonen.
Prata med någon i telefon är bättre med IPhone där är S serien riktigt dålig.
Kamera är rätt så lika. Mest inställning som skiljer och jämföra sensor mot varandra är rätt så svårt i praktiken. Batteriet är väldigt lika. Allt handlar om hur mycket telefonen blir använd. Jämföra processor i verkligheten är också svårt. De presterar rätt lika. 5G modemet blir också svårt att jämföra eftersom Samsung kör en nyare version utav qualcoom som kan hantera Wifi 7 med IPhone har enbart 6E. I praktiken märker man noll skillnad.

Nu använder jag varken iPhone eller Samsung, men vad jag har sett på YouTube och de kort som iPhone-användare har delat till mig, så har iPhone en riktigt bra kamera (när man inte zoomar in). Kortfilmen Midnight har filmats med en iPhone 15 Pro.

Av Airikr

Samsung gör trevliga telefoner, men de proppar in så otroligt mycket skit (läs: bloatware), så om jag var tvungen att välja någon av de två, så skulle jag gå emot mina negativiteter gentemot Apple och tar en iPhone 15 Pro.

Alla iPhone-telefoner (åtminstone från iPhone SE 2020 och framåt) har förinstallerade appar som man kan avinstallera. Hos Samsung är detta omöjligt för många av deras appar (till exempel deras egna appbutik). De kör ju med sitt egna lilla Android-ekosystem (One UI) och petar in all möjligt skit. Förr var ju Fecesbook-appen ej tillåten att avinstallera, vilket många klagade på, så där gjorde de faktiskt något bra. Tror bestämt att det var EU som bestämde detta åt oss.

Ne. Tacka vetja Google Pixel-telefonerna. "Stora flaggskepp" som iPhone och Samsung Galaxy S-serien är bara för mycket. De tävlar för mycket mot varann och petar in för mycket skit som majoriteten av alla människor tyvärr älskar (YouTube, Maps, Fecesbook, Chrome, med flera). Pixel-telefonerna däremot. Jag hittade endast 1 eller 2 appar som var bloatware som jag inte kunde avinstallera. Minns dock inte vilken/vilka, då jag nu har använt GrapheneOS i några månader.

Av Airikr
Skrivet av ITsale:

Anledning till att jag "tror" att den kan ha en app är att den går att ställa i "parningsläge" och hittas då av appen som är utvecklad av konkurrenten som levererar samma produkt i utlandet.

Var sitter den där parningsknappen? De bilder som jag har sett på den, visar ingen sådan knapp. Ta gärna en bild på hur det ser ut, och dela den här.

Skrivet av nu1mlock:

Om du läser tråden så visar det sig ju att kattlådan har blåtand men fungerar inte med den app som har använts. Manualen nämner det inte, men det finns, så frågan är alltså inte om det finns eller inte utan snarare hur man löser det ändå.

Om man kan parkoppla kattlådan via blåtand, så ska det finnas en knapp på lådan för det. Annars går det inte att parkoppla den, eller hur?

Av Airikr

Enligt bruksanvisningen (sidorna 32-36 är på svenska) kan man inte fjärrstyra kattlådan, och den verkar inte heller använda blåtand eller WiFi. Allt ska ske manuellt, vad jag såg. Det som krävs dock, är att den ska ha tillgång till ström 24/7. Annars funkar den inte.