Inlägg

Inlägg som Icetec har skrivit i forumet
Av Icetec
Skrivet av Phod:

Nu när du säger det så är det ju så jag skriver %, så jag vet inte varifrån jag fick att det skulle vara så jobbig. Men alternativet till ALT-F4 är ju fortfarande allt annat än ergonomiskt, så inget rage quittande med 60% alltså.

Du får ursäkta mig, men jag har litet svårt att sätta mig in i hur det är att känna sig så underlägsen att man måste briljera litet med att man äger ett hus i en tråd om tangentbord. Det här var också sarkasm.

Ingen fara, det var en referens till inlägget jag svarade på som insinuerade att valet av 60% berodde på hur liten lägenhet man ägde men det var väl kanske lätt att missa i stridens hetta. Tacksam för att du påpekade sarkasmen också men det är ingenting jag personligen har problem med att kunna greppa (ej heller funktionstangenter).

Sen vet jag inte varifrån du har fått det att jag skulle känna mig underlägsen. Självklart känner jag mig naturligtvis överlägsen eftersom jag har både villa och ett litet tangentbord.

Av Icetec
Skrivet av Phod:

Jag vet inte om du är sarkastisk eller ej, men kombinationerna CAPS-5 och ALT-CAPS-4 är ju inte så bara jämfört med F5 och ALT-F4 om kan har normal fingersättning. Du kanske inte känner till det, men de som faktiskt använder datorer till någonting brukar föredra att ha knappar och grejer för det de använder ofta. Det finns en uppsjö controllers för videoeditering, musik o.s.v. Men 60% funkar säkert bra för Discord, YouTube och VLC.

Jag vet inte vad du menar med normal fingersättning men jag använder sällan lillfingret för att trycka på siffror, vilket gör att lillfingret hamnar extremt nära caps lock när jag trycker på siffror rent allmänt. Det är inte jobbigare än att använda shift för att göra ett stort F istället för ett litet.

Men det är klart, den mest rimliga anledningen är så klart att du är mycket mer seriös och gör viktigare saker än alla andra på din dator så att du inte kan använda en extra knapp. Och om du är osäker så var det här sista sarkasm

Av Icetec
Skrivet av Magnus303:

Hade alla gånger valt ett ännu större tangentbord med fler dedikerade knappar.
Ju färre lager desto bättre!
Smaken är olika men faktum är att det är enklare ju färre kombinationer man behöver hålla nere för att uppnå ett "tryck"/kommando.

Jag tycker att det är mycket enklare att trycka control+c för att kopiera något än att ha en dedikerad knapp för det nånstans som jag måste lyfta handen för att nå. Men det finns ju typ detta om man vill

https://mechboards.co.uk/products/hyper-7-v4

Av Icetec
Skrivet av blue eyed devil:

Okey trodde inte alla hade det..

Det har de inte heller, det handlar väl om vilken mjukvara man får i tangentbordet som kan hantera den analoga signalen som en hall effect-brytare ger.

Men datorspel är tyvärr inte en materialsport till den graden som ni verkar tro här, så fundera en, två, tre, fyra eller fem vändor innan ni vill byta tangentbord för att prestera bättre i spel. Det kan vara så att den bistra verkligheten är att den begränsande faktorn i erat spelande tyvärr är förmåga snarare än utrustning.

Av Icetec

Skippat tiling på huvudmaskinen och erkänt för mig själv att KDE helt enkelt är bekvämast att använda för normalt dattande. Älskar fanimej KDE. Det hade man inte trott för 15 år sen att man skulle säga.

Av Icetec
Skrivet av Magnus303:

Och till och med sakna funktionstangenter? Att inte kunna trycka på F5 för uppdatera eller ALT+F4 för att stänga fönster eller F11 för full screen är ju sanslöst begränsande då dom kombinationerna liksom sitter i ryggraden.
Hur liten jäkla lägenhet man än har så har man väl ändå plats för ett normalstort tangentbord med full uppsättning av tangenter?

Jag har en villa med dedikerat datorrum och kör 60%. Det har liksom inte med storleken på tangentbordet att göra i sig p.g.a. utrymmesbrist utan det handlar om att man slipper veva runt så mycket med händerna och har musen nära hela tiden eftersom att det liksom inte finns någon direkt nackdel. Eventuellt om man skriver mycket siffror och behöver en numpad så det kan jag ju köpa i så fall, men jag väljer då hellre en separat numpad på höger sida om musen (Alltså tangentbord - Mus - numpad).

F5 nås enkelt genom caps lock+5. Alt F4 nås enkelt genom alt+caps lock+4. Och så vidare.

Att välja 60% är helt enkelt inte en speciellt stor uppoffring eftersom man redan använder layers varje dag även om man kör ett 100% stort tangentbord. Hur skriver du t.ex. K istället för k? Genom att du använder ett lager (shift). Hur kopierar och klistrar du in något? Se där, du tvingas använda lager (Control+C och V).

Det enda som händer när du kör 60% är att du lägger lite fler saker bakom ett lager, och det är ju inte direkt någon större uppoffring när det finns en gratisknapp på exakt alla tangentbord i hela världen som aldrig används till något annat som sitter till och med bättre till än vad Ctrl och Shift gör (Caps lock).

Det handlar alltså inte om att man skulle sakna fysiskt utrymme att ha ett tangentbord utan om smidighet. Vänd på slanten istället, hade du hellre valt ett tangentbord som är 300% stort där du slipper använda lager för att skriva ! och @ utan istället har dem som separata knappar? Eller hade du hellre sluppit att behöva hålla på med lager för att skilja på S och s när det går att ha dem som separata knappar?

Vadå, är du hyresgäst eller?

Av Icetec

Nån BSD-variant annars kan ju funka, NetBSD har väl som slogan att det rullar på exakt allt? OpenBSD kom i ny version här om dagen. Betydligt mer bantade än de flesta Linuxdistributioner men så klart kanske inget klockrent val om du är beroende av Linuxmjukvara som inte är portad.

Av Icetec
Skrivet av saralolsson:

Jag hittar inget tangentbord som har "popcorn switches" eller "creamy sound" (referens här: https://www.youtube.com/watch?v=-pnbtHGgfcE) med ÅÄÖ. Är det någon som lyckats köpa ett liknande eller byggt själv? Hade varit sjukt tacksam för länkar till ett eller flera med creamy sound!

Ett Ikki68 borde inte vara omöjligt att få tag på och det står väl vilka brytare som används. Men det är väl linjära Cherrybrytare så det mesta kommer nog fungera. Tänk däremot på att såna där videos inte direkt är speciellt bra för att veta hur ett tangentbord låter. Man ändrar ju ljudet så att det ska låta så bra som möjligt. Det är typ som instagrambilder med filter på.

Av Icetec
Skrivet av oqvist:

Fast det är väl inte bara en vintagescen som faktiskt vill ha funktionella tangentbord först och design sedan. Tror väl de flesta gör den prioriteringen? Eller så är jag helt fel ute

Nja, finns ju en anledning till att folk väntar i två år på ett par tangenthattar i rätt färg (självklart tillverkade av GMK). Jag har själv varit där så jag ska inte peka finger allt för mycket. Men det räckte med en gång för att inse att jag egentligen skiter i hur ett tangentbord ser ut så länge det inte är aggressivt fult. Kanske om det hade varit så fult att det slår över och blir coolt igen.

Av Icetec
Skrivet av rotkiv42:

Du har definitivt rätt att massproduktion drar ner priser rejält. Men det kan ju i teorin också ändra ekvationen för vilka avvägningar tillverkarna gör, säg tex man kan spara 300kr materialkostnad genom att byta ut ett stålchassi till aluminium (eller tvärt om). Säjer du ett bräde för 8k är det ju ett lätt val att ha kvar det dyrare materialet. Ska du sälja för 1899kr kanske tillverkaren väljer att sparar dess 300kr. Det kanske egentligen inte är värt 6k extra för att få det i stål, men för dom som vill ha absolut bästa och har för mycket pengar kan det ju ändå vara åtråvärt. (notera att stål vs alu var helt taget ur luften, finns ju många möjliga avvägningar)

Jo visst, men i ditt exempel hade man kunnat sälja det för 2199kr istället men problemet är att en stor drivkraft i tangentbordshobbyn är att ha saker som är exklusiva och folk blir avundsjuka på så även om typ Glorious hade gjort ett tangentbord som är exakt identiskt med ett hypeat kinesiskt group buy så hade ingen velat ha det för att alla andra har samma sak. Därav menar jag att folk som gillar "mekaniska tangentbord" men är totalt ointresserade av saker som inte ser snygga ut egentligen har själva tangentbordet som underordnat hype och estetik men det är så klart en egen tolkning.

Finns ju liksom anledningar till att folk tar ut sina tangentbord i skogen och fotar dem tillsammans med analoga kameror och annat trams.

Av Icetec
Skrivet av totte1015:

Är inte RGB fanboy och sitter inte heller på ett "stock HP tangentbord", utan en vanilla gamer som har en åsikt kring hur jag anser att designen kring tangentbord börjar luta åt ett håll jag inte gillar.

Det finns en vintagescen för folk som gillar tangentbord för hur de är att skriva på mer än hur de ser ut. Men för att besvara din fråga kring vad det är som kostnad så är det i vissa fall materialen men i de allra flesta fall att det kostar jättemycket att tillverka saker i liten skala, så ett tangentbord som är hype:at och kostar 8000kr och släpps i 500 ex hade kostat kanske 1899kr max om typ Glorious hade tillverkat det i 10k exemplar istället, men då hade det varit mainstream och inte hype:at och alltså inte åtråvärt.

Du kan jämföra det med folk som lägger 10k på ett par sneakers de aldrig har på sig, eller en dyr bläckpenna när de skriver allt på sin iPad eller liknande. Den enda skillnaden är väl att tangentbord kanske används lite mer, men med tanke på att 99,8% av alla tangentbord som existerar använder samma brytare (en variant av Cherry MX) så handlar det mer om känslan av att äga något än själva ägandeskapet. Ett TGR Jane eller vad det nu är som är svindyrt nu för tiden är inte värt 15k eller vad det nu kostar nu (jag har ingen koll längre, men det har för ett par år sedan funnits 3000kr-tangentbord som gått på andrahandsmarknaden för typ 20k för att de inte görs längre). Hade man serietillverkat dem i stor skala och fått ner priset p.g.a. economy at scale hade ingen varit speciellt intresserad. Holy Pandas var sjukt häftiga innan Glorious började masstillverka dem, och folk kommer komma och säga "MeN dET äR iNte LikA brA soM orIgniNaleT" som om skillnaden mellan taktila cherrybrytare som explicit är designade för att vara likadana är natt och dag.

Fast jag måste fråga lite vad det är du egentligen vill diskutera. Vad påverkar kostnaden? Skalan av produktion och en önskan av att skapa hype. Varsågod. Resten av ditt inlägg är ju bara ett konstaterande av att du inte är intresserad, vilket säkert är viktigt för dig att få ut men inte så intressant för någon annan att ta del av.

Av Icetec
Skrivet av F.Ultra:

och som sagt med samma logik så 100% av de som drabbades körde ssh medan 0% av de som inte körde ssh blev drabbade.

Haha, absolut. Och 100% av de som körde ssh utan systemd klarade sig

Av Icetec
Skrivet av rotkiv42:

Ser nästan ingen skillnad alls mellan ABS vs PTB efter typ 10 års användning på mitt happy hacking tangenbord, vilket har space bar gjord i ABS, resten PTB. Så går att göra bra ABS tangenter.

Synar den. Om du inte ser någon skillnad så är det för att du inte använder space alls. Att ABS får shine rätt omedelbart är knappast en hemlighet eller något skamfullt. Folk som gillar ABS gillar att det blir shine. Jag kan förstå grejen, det är inte för mig men det är varken bra eller dåligt utan bara en preferens som allt annat. Ett av mina tangentbord bygger på Applehattar där space är ABS och resten PBT och det är tydlig shine på space men inte på resten (dessutom har den gulnat vilket resten inte har). Men även på mitt kvällstangentbord som har GMK-hattar på sig ser man enorm skillnad mellan WASD och högra shift och det har ju inte många år på nacken jämförelsevis.

Däremot har Swedishchef en poäng i det att plasttillverkningen absolut har ändrats sen gammalt men det har ju mer med brandsäkerhet att göra. Det är väl därför plast gulnar nu för tiden men inte innan, eller är jag ute och cyklar? Däremot får man gå ju mycket längre än 00-talet bakåt innan det är en skillnad (tänker typ IBMs beamspringhattar gjorda på 70-talet).

Av Icetec

Lite mer färg efter att jag råkade ta sönder Tabb-knappen som kom original. Tror det var någon sorts defekt på den men inte orkat hunsa Ellipse om det. Normalt sett kan man böja lite i stammarna om det är så att det inte riktigt sitter rätt, men på tabb var plasten helt spröd och bara knäcktes direkt jag lade lite press mot den. Gick förvisso att lösa med lite epoxylim men då var beställningen från Unicomp redan lagd.

Tänkte att det skulle bli lite väl färgglatt om man tog även Ctrl och/eller Alt i färg men såhär i efterhand ångrar jag mig lite. Hade nog blivit fräsigt. Ni kan ju hojta om nån vill dela på frakt och tull från Unicomp, så kan jag passa på att skaffa en Alt Gr också.

Av Icetec
Skrivet av F.Ultra:

Men visst, låt oss hänga upp oss på systemd när det är libxz som är kontaminerat med syfte att komma åt ssh.

... Via systemd

Skrivet av F.Ultra:

Och ja, eftersom jag inte håller med dig så måste jag vara Poettering, finns ingen annan förklaring...

Nä det är väl mest din oförmåga att kunna ta en "höhö"-kommentar med ett "höhö"-svar utan känner att det absolut viktigaste är att poängtera att en attack (via) ssh som explicit kräver att systemd finns på systemet, inte betyder att man kan säga något om systemd eftersom man hade valt en annan väg annars. Okej, men nu gjorde man inte det, och 100% av de som drabbades körde systemd medan 0% av de som inte körde systemd blev drabbade, vilket jag tyckte var skojigt att höhö:a om för att systemd får mycket skit. Ledsen om det upprörde dig.

Av Icetec
Skrivet av F.Ultra:

logiken i det hela är alltså att ssh var angripet på samma sätt som systemd så varför då peka ut systemd.

För att ssh i sig inte var angripet eftersom att det inte har xf som dependency?

Skrivet av F.Ultra:

xz används också av ca 500 andra paket i t.ex Debian.

Något som används över hela världen för remoteåtkomst av servrar eller var det bara ssh som också råkade ha den egenskapen?

Skrivet av F.Ultra:

Kopplingen mellan ssh och xz var dessutom i libsystemd och inte systemd i sig, och det enbart i en patchad version hos Debian och Red Hat. Ssh är dessutom patchad på detta vis enbart för att OpenSSH upstream vägrar att ta emot "linux only" patchar vilket gör att patchen har fått extremt mycket mindre översyn än vad den hade fått om den hade gått via upstream (kan nästan garantera att den via upstream hade lagt in de 10 raderna för sd_notify istället för att länka hårt mot libsystemd).

Visst, men alla som inte kör systemd är ju fortfarande skyddade vilket var min poäng (som åter igen skrevs med glimten i ögat).

Poettering, är det du?

Av Icetec
Skrivet av F.Ultra:

med den logiken skulle det vara ännu ett argument för att skippa ssh. Så nej. felet ligger i xz.

Det är väl inget fel på ssh? Ssh använder sig ju inte av xz, sårbarheten bygger ju helt på en implementation mot systemd.

Men det var ju med glimten i ögat med, det är ju logiskt att rikta sårbarheter mot det som flest använder.

Av Icetec

Ännu ett argument för att skippa systemd, man slipper vara i den stora skaran av linuxanvändare där det är värt att rikta attacker

Av Icetec
Skrivet av Hondaxl:

Ångrar att jag köpte det nu,även om jag får 60 fps utanför städerna så känns det ändå laggigt..lite svårt att förklara.
Sen så stöter man på samma fiender om och om igen,inte speciellt omväxlande.
Sedan när man går på dom stora monstren så är det inte direkt svårt utan mest tidskrävande.
Får hoppas dom fixar grafiken iallafall.

De måste seriöst dra ner på antalet fiender i världen. Det är inte rimligt att vilja gå från punkt A till B och behöva döda en grupp monster max 5-10 sekunder efter du precis gjorde det. Det blir liksom till slut ganska tråkigt att slåss när man inte får göra något annat än det. Världen är annars rolig att utforska så det är som någon sorts prestationsångest eller nått som gör att de tror att folk blir uttråkade om man inte måste konstant slåss, hela tiden. Fick stänga av igår för att jag inte ville harva mig genom halva kartan för att göra en quest eftersom jag inte ORKADE meja ner horder av fiender som inte ger någon exp eller loot konstant.

Av Icetec
Skrivet av Miljon3:

1. Vad motsvarar Cherry MX Red idag? Sett en massa olika switchar men väldigt få från Cherry?

Ptja, Cherry Red t.ex.?

https://www.maxgaming.se/sv/switchar/mx2a-red