Inlägg

Inlägg som Mr-Quinlan har skrivit i forumet
Av Mr-Quinlan
Skrivet av skugga:

Finns minnet du använder på moderkortets kompatibilitetslista?
Prova kör några svängar memtest...

Liten update: Memtest86 avbröts efter 66% pga "too may errors" (10001 stycken). Tolkar detta som att det är dags för reklamation av minnena.

Av Mr-Quinlan
Skrivet av skugga:

Finns minnet du använder på moderkortets kompatibilitetslista?
Prova kör några svängar memtest...

Nej jag är osäker på om det gör det så det är precis detta jag misstänker.. Håller på att intstallera memtest86 just nu för att se om det är några fysiska fel!

Av Mr-Quinlan

KONSTANT bluescreen (Ryzen system)

Hej! För några dagar skapade jag denna tråd (#19925411) och trodde att jag lyckats lösa problemet med frekventa bluescreens genom att ändra RAM frekvensen till 4800 Mhz och stänga av EXPO. Någon dag senare återkom samma bluescreen vilket ledde mig till att uppdatera BIOS för att se om det skulle lösa problemet. Det har nu nästan istället blivit värre då jag förut endast fick bluescreen vid start-up men nu kan jag knappt vara inne på skrivbordet i fem minuter innan det blir bluescreen. Som sagt har jag redan testat en ominstallation av Windows vilket inte hjälpte.

Under den korta tid jag kan vara inne på datorn laddade jag ner några error logs från både Event viewer och Minidump mappen i Windows katalogen som jag dock inte verkar kunna bifoga här.

(Skapade en google drive mapp istället): https://drive.google.com/drive/folders/1pW0RAdSsOB69h-hEMJUJ4....

Två av bluescreensen som jag fick strax efter att jag hämtat dessa loggar gav meddelandena: "System_service_exception" respektive "DPC_watchdog_violation" Finns det någon kunnig som förstår sig på dessa loggar och kan pinpointa felet? Just nu lutar mina misstankar mot antingen icke-kompatibelt RAM minne eller moderkort (se tidigare post för specs) men jag vill gärna bekräfta detta och veta exakt vad det är för fel innan jag tar och säljer (eller kastar på soptippen) komponenterna. Uppskattar all hjälp

Av Mr-Quinlan
Skrivet av shugge:

EXPO strular mycket för många. Det är nytt och har många barnsjukdommar.

Ev kanske en kommande BIOS uppdatering löser dina problem (om du inte redan har någon nyare version att uppdatera till redan).

Verkar som jag får köra minnet på 4800 mhz då för tillfället, tack för hjälpen!

Av Mr-Quinlan
Skrivet av walkir:

Antar att felsäkert läge inte fungerar?

Du kan inte boota via USB och komma åt filerna den vägen? Om du inte kör Bitlocker, så kan det även vara möjligt att felsöka/fixa allt från en bootbar Windows (Windows To Go) eller Linux.

För att stresstesta datorn så är Furmark min favorit:
https://geeks3d.com/furmark/

Ang. hårdvaruproblem, så kan även en Windows-uppdatering och/eller felande drivrutiner ställa till mycket. Överklockning/spänningsfall är också saker att hålla koll på.

Själv vet jag exakt hur jag får min dator att krascha

Att stänga av EXPO hjälpte faktiskt och nu är jag inne igen! Crystal Disk Info säger att SSDn på på 100% health så jag antar att det inte är den det är fel på? Varför det hjälpte att stänga av expo har jag ingen aning om men är det en indikation på att det då är RAM minnet det är fel på, eller lär det bli samma sak och jag köper nytt och sätter på EXPO?

Av Mr-Quinlan
Skrivet av mpat:

Precis som @fragande tror jag att problemet ligger i hårdvaran. Steg 1 är att stänga av alla former av överklockning, inklusive XMP. Steg 2 är att köra Memtest.

Kan testa stänga av EXPO och se om det hjälper! Kommer jag in igen ska jag försöka se till att stresstesta ramminnet och se om jag kan hitta loggfilerna

Av Mr-Quinlan
Skrivet av fragande:

Spontant låter det ju som något hårdvaruproblem som leder till filkorruption om det återkommer på det sättet. Är datorn stabil i övrigt? Har du kört något längre stresstest av RAM? Inga ledtrådar i loggboken som kan indikera hårdvarufel?

Ja jag misstänker att det kanske är nya m.2 disken som kanske strular eller möjligtvis RAM minnet. I övrigt fungerar allt utmärkt och har inte haft några problem med lagring på enheten. Jag har kört en del 3dmark tester utan problem men inget specifikt för RAM tror jag! Jag försökte se om det fanns några krashrapporter men kan inte ens komma till skrivbordet så har inte haft möjlighet att kolla tyvärr. Köpte disken från Inet så vet inte om man kan höra av sig till dom och se om de är villiga att skicka en ersättningsdisk. Kanske dock är svårt när man inte kan bevisa att det verkligen är disken det är fel på :/

Av Mr-Quinlan

System32\Logfiles\Srt\SrtTrail.txt error och kan inte lösa det

Hej på er! Jag byggde en ny dator för några månader sedan och under en tid fungerade allting utmärkt fram tills jag en dag fick detta bluescreen meddelande när jag försökte starta upp datorn:

"Det gick inte reparera datorn med automatisk reparation"

Loggfil: G\Recovery\WindowsRE\Winre.win\System32\Logfiles\Srt\SrtTrail.txt

Jag kollade upp problemet och satt lite i kommandotolken och fick datorn att fungera igen. Några veckor senare uppstod samma problem. Jag körde då en full ominstallation av Windows på samma disk vilken temporärt löste problemet. Nu efter ca två månader har det kommit tillbaka igen och jag vet verkligen inte vad jag ska göra då jag inte vill behöva oroa mig för att behöva ominstallera windows om och om igen. Finns det någon som har en aning vad detta beror på och hur det kan lösas?

Specsen är följande:

CPU: Ryzen 7600x

GPU: EVGA RTX 3080 FTW3 Ultra

M.2: Kingston Fury Renegade 1TB

RAM: 32GB Corsair Vengeance RGB DDR5 5600 Mhz C36 CD

PSU: Seasonic 1000w

Moderkort: ASUS TUF Gaming B650-Plus

Skulle gärna vilja gå till botten med problemet då ominstallation av windows varannan månad inte är hållbart. Kan det kanske vara hårdvarurelaterat eftersom problemet återkommer? Hur tar man ens reda på vilken del som orsakar problemet isf?

Av Mr-Quinlan

i7 9750h och GTX 1660TI eller i5 9300h och RTX 2060

Vilken av dessa skulle vara den optimala för spel? Vet inte om man ska prioritera processor eller grafikkort!

RTX 2060 med en i5 9300h
https://www.netonnet.se/art/gaming/gamingdator/barbar-gamingd...
eller

GTX 1660TI med en i7 9750h
https://www.netonnet.se/art/gaming/gamingdator/barbar-gamingd...

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av Mr-Quinlan

Tips på gaming laptop 9-11k

Hej på er! Ska börja plugga i höst och behöver då en ny laptop. Då jag själv inte är så insatt i detta så frågar jag er istället efter tips. Jag kan tänka mig att lägga mellan 9-11k men om det finns ett alternativ som är avsevärt mycket bättre för lite mer kan jag även tänka mig denna!

Enda kraven är att batteritiden ska vara någorlunda bra (6+ timmar) och att den ska vara ganska diskret. Vill såklart även kunna spela på den men Ultra inställningar är inte ett krav!

Mvh Emil