Inlägg

Inlägg som Dinkefing har skrivit i forumet
Av Dinkefing

Revenand från 1999 är inte så jättebra spel. Mycket som var ofärdigt men soundtracket var helt okej!

Twisted Metal 2 1996

Av Dinkefing

Härligt med en Swec video! Mer sådant! Men hur kan ni klara er utan piltangenterna? Numpadden kan jag förlåta!

Hur är gateron switchar mot mx-cherry switchar? Känns de bättre?

Av Dinkefing
Skrivet av radx:

Det hände faktiskt oss också. Vår chef i Madrid blev kontaktad av någon som hade fejkat vår VDs röst. Denna gång skickade de ett röstmeddelande över WhatsApp, plus att meddelandet kom från ett weird nummer. Så det gjorde vår kollega i Spanien väldigt misstänksam så han hörde av sig, innan han skickade iväg några pengar. Som tur va. Dessutom så skickas normalt sett inga pengar ifrån Spanien till oss. Så de va lite av en weird request även de.

Detta tror jag kommer bli framtidens "Du ser väl själv att det är spam?!"-grejen som man, som jag, jobbar inom IT känner mycket väl igen av kollegor som frågat om konstiga saker i deras mail.

Frågan är var bedragarna fått tag i din chefs röst?

Av Dinkefing
Skrivet av danedi:

prova disabla dnns cache servicen så att det inte cachas utan uppdateras från source vid varje request

Och hur gör man det?

Av Dinkefing

Kan inte DICE pröva på något nytt istället för rehash hela tiden? Verkar som varenda BF blir mindre populär för varje spelsläpp.

Av Dinkefing

Kanske lite offtopic men varför är denna smiley så överdriven? Kan ni inte göra så att man får en normal smiley som ler stort istället?

Av Dinkefing
Skrivet av DavidtheDoom:

Instämmer här.
Är en tämligen simpel kalkyl att genomföra. I dagens mått är det generellt som så att räntekostnaden som är 70% av bolånets löpränta är lägre än den förväntade avkastningen på börsen trots den höga räntan vi har. Det förutsätter dock att man inte nallar på ISK:n stup i kvarten utan följer en långsiktig plan.

Vad är löpränta och skillnaden mot vanlig boränta?

Av Dinkefing
Skrivet av Dr.Mabuse:

Rätt säker på att det är IT-kraschen runt 2000 han syftar på och det var inte tomt prat då många småsparare förlorade mycket pengar när bubblan sprack. Företaget jag jobbade på begärdes i konkurs.

Det var det jag också syftade på och jag syftade endast på infrastrukturen som sådan som mjukvara, prestanda, folk var inte införstådda hur e-handel fungerade, tiden var inte mogen helt enkelt. Vet ej var du får in investerare någonstans.

Av Dinkefing
Skrivet av MarkSix:

Tror inte att planen var någon sorts AI verksamhet, utan det primära målet var kryptovalutor redan från början.
Bra att dom får smäll på fingrarna.

Bra sätt att undkomma att skatta för vinster alternativt tvätta pengar. Båda saker används för kriminell verksamhet. Norge har redan infört en lag som förbjuder detta men ingenting i sverige än.

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Varför göra detta i sverige? Jag ser inga fördelar. Det känns som om företag som har satsat på hypen Ai insåg att de ej tjänade så mycket pengar på detta och de hittade då en annan inkomstkälla.

Jag tror mycket på Ai men ser naturligt att det blir en Ai bubbla som IT bubblan. Där IT bubblan resulterade inte att folk slutade använda datorer, bara mer förnuft med vilka investeringar man ska göra.

Att jämföra AI och IT bubblan är lite som äpplen och päron. De flesta konsument processorer där ute har inte ens en NPU inbyggda och då har det inte funnits incentiv att börja bygga program som utnyttjar specifika saker med hjälp av dessa NPU:er. Båda AMDs Zen 5 och Intels Arrow Lake 15000-serien kommer ha NPUer inbyggda. AMD har det redan en NPU med mobila 7000-serien och Intel Metro Lake likaså. I början kommer folk tveka men när alla har det till hands om ett par år ja då kommer program början använda dessa NPU:er till specifika program eller spel.

IT-bubblan var mest tomt prat då man i slutändan kom att varken tekniken eller infraskturen fanns där runt 2000-talet.

Av Dinkefing
Skrivet av pollyman:

Vad kan man förvänta sig att en speldator kostar i månaden? Låt oss säga att man en ryzen 7 7800x3d med ett rx 7900 xt kort t.ex 🤔 förr räknade någon smart person ut att hans dator kostade cirka 50kr i månaden bara i el (om han spelade ca 7h om dagen) låter jäkligt lite tycker jag?

Mellan 50-100 kr. Och de flesta sitter inte och gejmar 7 timmar om dagen. Många har jobb och familj. Och för det sistnämnda har många inte ens en timme att spela på hela veckan.

Av Dinkefing
Skrivet av giplet:

Om det stämmer som du skriver är det mycket spännande att HWInfo säger så. En M.2 NVME slot innehåller nämligen aldrig mer än 4 PCIe lanes. Dina SSD'er kan alltså inte köra i x16 eller x8.

Det står NVME x4 men efter det står det 16GT/s. Vilket är konstigt då mitt system inte har stöd för PCIe 4.0. Och det är väl PCIe 4.0 som stöder 16GT/s på en aba? 990 Pro är en PCIe 4.0 ssd.

Är det någon som vet hur man räknar ut hur många PCIe banor som är upptagna eller hur många banor mitt grafikkort och ssd:er tar upp?

Av Dinkefing
Skrivet av evil penguin:

Nej, det är drivrutiner och en sjuk massa kringliggande mjukvara.

Vilken kringliggande mjukvara? Som NVIDIAs Geforce Experience osv? Det är väl också spelprofiler som tar upp en massa plats?

Av Dinkefing
Skrivet av telematic54:

Har 2st ssd diskar, 2st hdd diskar, allt fungerat tills nyligen datorn startar ej upp bara moderkorts loggan, verkar vara en hdd disk som spökar, har fungerat i flera år utan problem tar jag bort ssd kabel på en hdd disk startar datorn som vanligt, har köpt en kabel så att man kan köra hdd disken via usb uttag då fungerar det, verkligen konstigt problem, Kör Win 11 moderkort ASUS PRIME B360M-A, Intel Pentium Gold G5400

Ssd-kabel du menar SATA-kabel? Du kör två hårddiskar och vå ssd:er kopplade till Sata portarna?

Av Dinkefing
Skrivet av ELF:

Borttagna och borttagna. De finns ju kvar, men på en egen sida.

Ja det var lite otydligt formulerat från min sida. De är borttagna på sidopanelen.

Av Dinkefing
Skrivet av Perdonotknow:

<Uppladdad bildlänk>

Nu förstår jag mycket mer. Det konstiga är att min 990 Pro står i Samsung Magician att den går i PCIe gen 3 x4 men i HWinfo står det mer utförligt att den går i i NVME PCIe x4 16 GT/s.

PCIe 3.0 klarar ju inte mer än 8GT/s som jag förstått det.

Skrivet av mpat:

Detta kallas för Link State Power Management och är helt i sin ordning. I all enkelhet drar den ner hastigheten till PCIe 1.1 i viloläge och återgår till 3.0 när det behövs. Går att stänga av om man vill. Det viktiga här var om du har 16 banor till GPUn, och det verkar du ha. Inte för att att 1050 Ti kommer att ha några problem med lite färre banor iofs, men bra att hålla koll på.

Tackar! Men då den går ner till 8 GT/s betyder att den körs i full hastighet i PCIe 3.0? Ibland växlar den ner till 5 GT/s och minst 2.5 GT/s.

Skrivet av hölmiz:

En av de mer underhållande tråden jag läst på ett tag som hållit sig till ämnet 🙃

Tack! Vad roligt att höra!

Tacksam alla som svarar i tråden och hjälper mig! Att det inte finns något program eller så som kan hjälpa en förstå hur många banor som tas upp med olika konfigurationer.

Av Dinkefing
Skrivet av Perdonotknow:

Sen om du nu använder den tredje slotten. Jag har inte läst din manual. Men om man sätter ibland i andra eller tredje slotten. Så körs bara första slotten där du har grafikkortet i hastighet X8. Halva då. Allt beror på din CPU hur många LANE den har. Så kolla dessa saker. Bara köra programmet Gpu-z. Så ser du där.

https://www.techpowerup.com/download/techpowerup-gpu-z/

<Uppladdad bildlänk>

Det står bara PCIe v3.0 x16 (8.0 GT/s) @ x16 (2.5 GT/s) i HWinfo när grafikkortet ligger i viloläge. Ibland står det PCIe v3.0 x16 (8.0 GT/s) @ x16 (8 GT/s) när grafikkortet klockar upp sig lite.

Har ett Nvidia GTX 1050 Ti.

Av Dinkefing
Skrivet av perost:

I tabellen "X99-A specifications summary" i början av manualen, före första kapitlet. Under "Expansion slots" listas alla PCIe-portar och deras begränsningar.

Okej tack men har inget inkopplat på den andra PCIe x16 slotten. Kör m2 adapterkortet på den tredje PCIe x16 slotten.

Av Dinkefing
Skrivet av perost:

Men däremot USB-portarna, lite ovanligt nog (från specifikationen i början av manualen):

Vilken sida ser du det?

Av Dinkefing
Skrivet av jimet:

Jag har ett MSI x99 SLI PLUS mamma kort och när jag använder m2 slotten så stängs SATA port 5-6 av.

På ditt Asus x99-A ser det ut som att M2 använder sig utav x4 PCIe kontakten. Så antingen en M2 disk i m2 slotten eller något som sitter i x4 slotten. Båda går inte att utnyttja samtidigt.

https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA2011/X99-A/E10088_X9...
<Uppladdad bildlänk>

Gör de?

Jag kör två stycken NVME m2 diskar varav den första en Samsung 990 Pro stöder PCIe 4.0 och den andra en Samsung 960 Pro som endast stöder PCIe 3.0

Samsaung 990 Pro disken körs på m2 porten som sitter på moderkort och körs i PCIe 3.0 då mitt moderkort inte har stöd för PCIe 4.0. Den andra Samsung 960 Pro disken kör jag på ett M2 adapterkort som är satt på en av PCIe Express slottarna som klarar PCIe 3.0 x16.

Sedan grafikkortet som utnyttjar PCIe 3.0 x16 och sitter på PCIe Expressporten 3.0 x16 längst upp.

Går jag in på HWinfo så står det att 990 Pro disken som sitter i m2 porten på moderkortet körs i PCIe 3.0 x16 GT/s och Samsung 960 Pron som körs på adapterkortet körs i PCI 3.0 x8 GT/s. Varför körs inte den i x16?

Sedan en WD hårddisk på en av SATA-portarna.

Kör en Intel 5820K.

Skrivet av DavidtheDoom:

https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA2011/X99-A/E10088_X9...
<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>
Gul = Endast PCIe 2.0 -> Styrkretsens banor och inte CPU.
<Uppladdad bildlänk>
i7-5820k har 28 PCIe-banor.
M.2 porten har endast stöd för PCIe och delar länkar med PCIe x16_4.
X99-styrkretsen har stöd för 10 st SATA-enheter "natively".

Nej, på ditt moderkort så påverkas inte PCIe-portarna av SATA-portsanvändning.

Ja du har rätt 28-lanes klarar den inte 24 som jag först trodde.

Kör m2 adapterkortet på PCIe Express slot nummer 3 porten. Så det är ej rekommenderat att köra m2 adapterkortet på PCI Express nummer 4 porten? Finns en bättre bild som visar expansionsportarna men vet inte hur man klistrar in den här.

Så summa sumarum så är det grafikkortet som tar upp 16st PCIe 3.0 lanes, sedan två NVME ssder som båda tillsammans tar upp 8st PCIe 3.0 lanes den ena i x8 GT/s och den andra x16 GT/s. Och det blir 4st PCI 3.0 lanes över? Har jag fattat det rätt? Hur många lanes tar min WD disk som sitter i en av SATA portarna?

Eller har jag fått det om bakfoten? Att grafikkortet tar upp 16st PCIe 3.0 banor och Samsung 990 Pro PCIe 4.0 disken också tar upp 16st PCIe 3.0 banor?

Tacksam för alla svar!

Av Dinkefing
Skrivet av mc68000:

Jösses amanda, hur svårt är det att ge fullständig modellbeteckning?
Välj ett av dessa, eller komplettera om jag missat något!

ROG RAMPAGE V EDITION 10 X99-Deluxe II ROG STRIX X99 GAMING

Ja, det kan spela roll!

Men förlåt då jag glömde bort ett Asus X99-A.