Inlägg

Inlägg som Neon har skrivit i forumet
Av Neon
Skrivet av fisk:

Det här känns lite som samma nivå som att be brottslingar att inte bära rånarluva så att de inte är så svåra att känna igen på övervakningskamerorna.

mm, vi kanske alla skulle bära rånarluva så systemet inte kan spåra oss.

Av Neon
Skrivet av thomas_skane:

Att förbjuda teknik har aldrig fungerat. Det ger bara ett övertag till dem som använder den i alla fall.

Det är ju så man brukar säga, så då är frågan, om vi tillämpar samma idé på vapen, exempelvis skjutvapen? Kriminella ignorerar redan vapenlagarna, spelar det då någon roll om vi tillåter allmänheten att också bära vapen? Många hävdar att om fler laglydiga medborgare är beväpnade, kan det avskräcka brottslighet eller ge folk en chans att försvara sig. Samtidigt visar forskning att våldsbrott tenderar att öka när fler vapen finns i omlopp.

Av Neon
Skrivet av Gandir:

Detta är inte och kommer aldrig att vara en fråga om invandring som du försöker peka på. Sverige har alltid haft brottslingar på alla sätt och det har inte ökat speciellt mycket med brottsligheten i Sverige. Skillnaden är att man bytt metoder från att knivhugga folk till att skjuta dem eller från att bränna ned hus till att spränga.

Inget i brotts statistiken säger att brotten ökar alls förutom våldtäkter som fick en rejäl ökning när man skrev om lagen vad en våldtäkt var för något.

Massövervakningar och ge sig på kryptering kommer inte att hjälpa på något sätt, däremot kommer det göra det omöjligt att använda internet. Kryptering är ett måste annars kommer alla som vill veta exakt alla de vill om dig och då pratar vi inte bara om staten utan alla brottslingar till ex.

Statistik från BRÅ eller SCB är inte alltid raka spår till sanningen, de är komplexa och påverkas av många variabler som kan förändras över tid. Det är viktigt att granska dessa data kritiskt och förstå de underliggande faktorerna som kan påverka resultaten.

Låt oss belysa några kritiska punkter:

Rapporteringsfrekvens: En skenbar ökning i brottslighet kan delvis bero på att folk inte anmäler alla brott, särskilt de som involverar ungdomsgäng eller när offren fruktar repressalier. Detta påverkar statistiken och ger en felaktig bild av verkligheten.

Förändrad perception och toleransnivå: Vi har blivit desensibiliserade. Skjutningar och grova våldsbrott var ovanliga på 90-talet, men nu är de en del av vardagen, vilket leder till att färre brott anmäls.

Ökad våldsnivå: Det råder ingen tvekan om att våldsnivån har eskalerat, vilket påverkar både punkt 1 och 2.

Beträffande invandringen: Det är obestridligt att Sverige har tagit emot en rekordhög mängd asylsökande, framförallt från krigsdrabbade områden, vilket utgör en betydande utmaning. Det är naivt att förneka att detta inte påverkar samhällsdynamiken.

Kryptering och brottsbekämpning: När det gäller möjligheten för rättsväsendet att lyssna in på privata konversationer mellan brottslingar har det visat sig ha stor effekt. Det finns flera stora brottsmål där polisen har lyckats knäcka meddelandetjänster och på så vis kommit över vital information. Genom att effektivisera utredningar mot brottslingar som inte skyddar sina kommunikationer väl kan polisen frigöra resurser och fokusera mer på att tackla mer avancerade och allvarliga brott.

Av Neon
Skrivet av superapan:

Jag anmäler ditt inlägg (och mitt ryker med det) - det har exakt ingenting med Europol och kryptering att göra. Det är partipolitisk dynga.

Det du beskriver har vi hållit på med i 30 år. I Sverige har alla gratis skola, omsorg, universitet och alla förutsättningar. Det är inte knarkande uteliggare, som faktiskt funderar på nästa mål mat, som skjuter pappor i huvudet för att dom säger till. Kidsen anmäler sig ju frivilliga! Lösningen är verkligen inte att på Jönssonmanér bygga fler fritidsgårdar.

"våra problem med våld är små jämfört med omvärlden". Herrejävlar, är det propagandan partiet ska skicka ut nu? Första bästa googling, UNODC-rapport från 2021 (!!!) pekar på hur Sverige sticker ut. Vi är numera tvåa i Europa. Vad vill du inte se?

Din politik har lett oss i fördärv, och nu krävs något nytt. Som tur är ser även väljarna det.

Jag håller helt med! Sverige historiskt sett har varit ett land byggt på generellt ansvarsfulla medborgare. Tyvärr har det skett en markant förändring på kort tid. Tidigare försök att lösa problemen på ett förbyggande sätt (saft och bullar) har visat sig ineffektiva och tidsödande. Nu står vi inför valet att behöva expandera fängelsekapaciteten och skärpa lagstiftningen markant. Dessa åtgärder kommer att påverka oss alla, vilket är oundvikligt när en del av befolkningen inte följer samhällsnormerna. Det hade absolut gått att undvika.

Det är inte svårt att identifiera var problemen startade, men allmänhetens guldfiskminne innebär att det kan bli en långdragen process. Det kan dröja åratal innan vi når en nivå som kan anses vara acceptabel, om vi ens når dit.

Med tanke på senaste tidens eskalering kommer fler vuxna att dra sig för att säga till, och civilkuraget kommer att blekna markant om man inte lyckas styra upp lag och rättsväsende.

Av Neon
Skrivet av Massy:

Meh... Du kankse sätter dit de 10 dummaste brottslingarna i Sverige. De som menar allvar krypterar (eller åtminstone tror de gör det, se SkyECC, Anom..) ändå. Lite som att en fartkamera hindrar gemene man att åka lite för fort men knappast stoppar en bankrånare på flykt eller någon som är sugen på streetrace och placerar en sopsäck över kameran.

Fast om vi ska göra den liknelsen så fungerar det uppenbarligen, annars hade man inte fortsatt att sätta ut kameror. Hade kamerorna dessutom inte haft en varningsskylt precis innan, så hade ännu fler rättat in sig. Ja, absolut, det kommer alltid finnas folk som tar sig runt, men kanske räddar vi din, min eller någon annans familj i alla fall.

Tro inte att det kommer finnas en lösning på alla brott. Oavsett hur hårt man skruvar åt det så kommer det alltid finnas de som tar sig runt, förhoppningsvis har man mer resurser över för att lösa iallafall en del av dem.

Av Neon

Jag förstår att detta är ett känsligt ämne för många och att åsiktskorridoren är strikt. Självklart ska man värna om integriteten. Men allt eftersom brottsligheten eskalerar och resurserna inte räcker till så måste man finna en ny balans. Man kan sitta här och argumentera om att brottslingar minsann hittar nya säkra vägar att kommunicera och i många fall är det säkert så. Men brottslingar är bara människor och, som vi alla vet, så gör man misstag vilket ofta också är anledningen till varför de åker dit.

Nu är jag uppenbarligen inte vidare väl insatt i hur det verkligen går för polisväsendet, men om det är så att vi inte kan prestera bättre än vad vi gjort fram till nu så anser jag nog ändå att man behöver finna en ny balans (vad det nu kan innebära). Tyvärr kommer det alltid att finnas individer som förstör tillvaron för andra och som gör att vi inte kan ha "fina" saker utan att kämpa för det.

Det är möjligt att det kan räcka med att vi stramar åt våra lagar och bygger fler fängelseceller. Den kategori brottslingar som hade kunnat fångas med avlyssning kanske åker fast ändå.

Av Neon

Tackar för alla fina förslag! Är på väg att testa Helldivers 2 för att säkerställa att det fungerar bra även på den lite äldre datorn. Grounded ser dock väldigt intressant ut, dessutom har man möjlighet att testa det gratis par timmar till samt att det är på rea just nu.

Av Neon
Skrivet av Shepherds pie:

Ok så Sweclockers ai bots har frikort att skriva om IKEA eller är man en "gnällspik om man ifrågasätter"? Har produkter både från IKEA privat samt, betyligt mer produker från IKEA för företag i mitt företag. Men det är fint att veta om en artikeln är reklam, ai generierad eller riktikt journalistik. Åter igen var är nyhetgsväret om är det är riktig journalistik?

Kom igen! SweClockers är helt gratis att nyttja, man kan anta att de som arbetar på SweClockers huvudsakligen får sin lön från reklam. Det kan ju inte komma som en chock att sajten då kommer att innehålla åtminstone lite reklam? Särskilt om du själv har erfarenhet av att bedriva verksamhet.

I detta fall är det dessutom tveksamt om detta ens kan klassas som reklam. IKEA är utan tvekan det mest välkända företaget i Sverige, det är ganska vanligt att man åker dit med familjen för att köpa allt möjligt till hemmet. Butikerna är i regel överfulla på helgerna. Det finns absolut ett värde i att SweClockers täcker en del av de produkter som ingår i deras datorrelaterade utbud. Nästa gång jag är där för att köpa mig en matta och en soffa kanske jag även tar mig en titt på det där skärmstativet jag hört om.

Det hade såklart varit mer intressant om SweClockers faktiskt hade gjort ett litet test på produkterna, men av förklarliga skäl har man inte resurser till det.

Du tar dock upp en intressant fråga som visserligen är off-topic, men kanske borde SweClockers ta ett rejält tag och öppna upp för prenumeration och därmed erbjuda lite tyngre och djupare journalistik och tester. Skulle du vara redo för att betala för att få högre "kvalité"?

Av Neon
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Alla pratar om Ai, hur mycket Ai kommer förändra vårt datoranvändare. Och de vanliga datanördarna är som Larry David i FTX reklamen: https://www.youtube.com/watch?v=hWMnbJJpeZc Där det senare visade sig att FTX var Ponzi scheme bedragare, så man skulle ha varit Larry David.

Nå jag är mycket förväntningsfull över allt nytt med Ai som kommer och mycket kommer med användaren ingen extra kostnad. Alltså vi får det på köpet. Det blir mycket spännande att se hur folk kommer använda den i framtiden.

2st stora hinder emot stor användning av dessa Ai chatar ser jag. Två stora grupper användare är elev/student och folk som arbetar.
Elev/student så räknas väl typ all användning som fusk, i arbete måste man vara extremt noggrann med vilken information som lämnas ut för precis vad som helst för vilken kund som helst. Det innebär ett overheadjobb med att skriva frågan med påhittad information och sedan får man ett mindre bra svar tillbaka. Och man kan ifrågasätta tidsvinsten?

Alltså säg att man vill ha en SQL query. Man får då manuellt hitta på några tabeller med fiktiva kolumner etc, sedan be Ain skapa en Query där lösningen innehåller del av svar som man är ute efter. Och när svaret långtifrån är bra, så är frågan hur mycket tid man tjänade?
Detta kommer förändras, dels blir svaren bättre. Och Ain kommer köra på ställen där det inte står saker som: Citat: "Dina konversationer behandlas av mänskliga granskare för att förbättra tekniken som driver Gemini-appar. Ange inte något som du inte vill ska granskas eller användas."

Använder ChatGPT dagligen till både jobb och fritid och det har ökat effektiviteten avsevärt. Jag är utvecklare och använder ofta ChatGPT för kodgenerering, exempelvis enhetstester, leta upp fel, refaktorisering, nya metoder, med mera. Det är också väldigt bra på att lära ut tekniker.

Det pågår ett AI-race på många företag idag där man både jobbar på att införa AI i sina produkter för att framtidssäkra sig men även att införa AI i sitt dagliga jobb.

AI har absolut brister men det finns stora effektivitetsmöjligheter redan med den version av AI som vi har idag. Jag tror att om man inte anpassar sig och hoppar på detta tåget så kommer man både som resurs och företag hamna tokigt efter.

Av Neon
Skrivet av Splithorizon:

Deep Rock Galactic går bra på 2 spelare, mycket bra spel.

Det är bra, blir dock duktigt åksjuk av det oavsett inställningar. Det händer då och då att jag stöter på sådana spel men som tur är så händer det sällan.

Av Neon

Söker samarbetsspel, tacksam för tips!

Hej,

Jag och dottern(15 år) söker samarbetsspel som även kan hålla i längden. Vi har sen tidigare spelat "couch games" som It Takes Two, A Way Out, Moving Out, PlateUp, Unrailed och många andra. Nu vill vi dock ta ett steg upp och spela något mer actionfyllt och gärna något mellan 2 datorer. Vi vill dock fortfarande spela ensama mot ex AI utan random random folk online. Vi är lite inne på Helldivers 2, det kommer såfall kosta oss runt 800 kr för 2 "licenser".

Kanske har ni några bra förslag?

Av Neon
Skrivet av Elfving88:

Själv har jag väntat på ps5 pro. Finns ingen anledning att av nya generationen spel som jag vill spela dag 1. Jag köper spel på rea och begagnat. Nackdel om den är bara digital. Men tror det är sista konsolen med skivläsare(eller extern). Sen är det helt digitalt med Ps6. Eventuellt att man kan köpa skivläsare men det tror jag inte.

Digitala spel är ett gissel, ingen andrahandsvärde och det kan i förlängningen blir problem att accessa spelet. Gick över från ps4 till ps5 för halvår sen, har fortfarande digitala titlar med lås på utan någon tydlig förklaring...

Av Neon

Köpte PS5 för 5-6 månader sedan, kommer ifrån ett PS4 PRO, kan inte säga att bytet haft en stor betydelse för vår del, endast ett fåtal titlar har köpts specifikt för PS5an. Vi kommer inte lägga pengar på en PS5 Pro, ser ingen anledning i det, vill man ha riktigt fin bild så är det PC som gäller. I soffan har det inte alls lika stor betydelse för oss.

Av Neon
Skrivet av D3str0yer:

Håller inte alls med, att diskutera handlingen och storyn i generella termer betyder inte att man spoilar något, det måste man kunna göra ganska öppet i en tråd dedikerad till serien. Det är upp till var och en om man besöker dessa typer av trådar, jag har all förståelse för att man väljer inte att göra det.

Absolut, generell handling är hel okay men denna del anser jag är en absolut spoiler :

Skrivet av D3str0yer:

Lite synd att vi inte fick se mer av världen innan atom-bomberna föll dock...Bomberna föll ca 5 min in i serien?

Dold text
Skrivet av D3str0yer:

Mitt inlägg specifikt skrevs väl också en +24h sedan det första avsnittet blev tillgängligt...

Vad har det för betydelse? Är avsnittet förbrukat nu? Alla har redan sett det?

Men vi lägger ner det, det verkar ändå inte vara någon annan som bryr sig och egentligen är jag inte själv särskilt känslig för spoilers. Hade det varit ex reddit så hade det garanterat blivit liv i luckan.

Av Neon
Skrivet av varget:

Har samma, dock från inet https://www.inet.se/produkt/8501475/multibrackets-m-headset-d...

Har en till mig och en till min fru. Gör sitt jobb. Skulle jag köpt nått idag skulle jag dock kollat på nått som håller kabeln på plats på ett bättre sätt, typ infasning för 3,5mm kontakten så att den inte ramlar när jag drar ut den. Men det beror nog mycket på sin setup.

Enkel och säkert bra men den borde kosta 25 kr.

Av Neon
Skrivet av Fenrisulvfan:

Fick med en hängare till nya bordet från Jysk, inte illa för ett 600Kr bord:
<Uppladdad bildlänk>
Frågan är om dom ska hänga på remmen eller bygeln?

Absolut inte i remmen, då riskerar den töjas ut.

Av Neon

En av mina pads släppte i sömmen när jag dammsög katthår, blir nog svårt att laga tyvärr. Har totalt 3 par som jag passat på att köpa när de var billiga, tror de kostade runt 600-700 kr. Ska man köpa nya ear pads nu så kostar det ca 200 kr / par men då är det inte orignal.

Troligen kör jag vidare med dessa tills de är helt kassa och sen packar jag upp ett nytt par.

Företagen tjänar på slit och släng samhället så tyvärr är det där vi stannar kvar tills man sätter in tydligare regler.

Av Neon
Skrivet av Megatomten:

<Uppladdad bildlänk>

Har 4 st av denna på höger sida av min skärm i min mancave (på väggen)
Kör mest med kabel och kabeln hänger prydlig på nedre delen.

Köpte dom för 39kr st för många år sedan.

Snygg lösning, har dock tyvärr inte själv utrymme för det där. Mina headset är alltid inkopplade och jag sitter bredvid ett fönster så inte så många väggar att fästa det på, istället får det sitta i skrivbordet.

Av Neon

Intressant att se alla möjliga lösningar!

I mitt fall är placeringen ganska begränsad, hade jag haft en öppen vägg att sätta på så hade jag troligen valt det. Placeringen blev inte helt optimalt men det fungerar :

https://i.imgur.com/1sSiPXo.jpeg

https://i.imgur.com/Gtbzs9M.jpeg

Hållaren sviktar förvånansvärt lite, matchar färgen på skrivbordet och är gummerad, dessutom för bara 60 kr. Det hade troligen varit smidigare med en av de där dubbelhängar som har hängare på 2 sidor men detta får fungera så länge.

Av Neon
Skrivet av vargeEEEEn:

Menar du att det skulle vara en överraskning att det föll atombomber??

Vad är det som får dig tro det? Det handlar mer om scopet på serien, ex hur mycket man etablerar historien som leder upp till katastrofen.

Det var inte häller det enda man pratade om.

Skrivet av D3str0yer:

Alltså, man går vän inte in i tråden om man är helt ovetandes kring Fallout? Herregud...

Som att inte kunna diskutera sagan om ringen, utan att nämna just ringen... 😂

Men herregud alltså...😂

Varför skulle man inte kunna besöka en tråd som handlar om en ny serie oavsett om man känner till Fallout sen tidigare?

Absolut det finns alltid en risk att man råkar läsa någon spoiler i en sådan här tråd, jag följde den dock främst för att bli påmind och för att se vad folk tyckte utan att för den delen ta del av detaljer. Vanligt i trådar som dessa är att man lägger detaljer inom spoiler oavsett hur banala de må vara. Kanske inte så vanligt på Sweclockers? men på Reddit är det mycket vanligt.

Jag är inte själv särskilt känslig för spoilers egentligen, dock anser jag att det hör till att man lägger information från verket inom spoilers oavsett vad det handlar om så att folk får en möjlighet att själva avgöra.