Inlägg

Inlägg som Mayhem SWE har skrivit i forumet
Av Mayhem SWE
Skrivet av Goerad:

Kommer man ens att ha användning för den sen när man väl börjar jobba som utvecklare och får en jobbdator eller kommer den bara att samla damm på hyllan?

Ingen här kan titta in i kristallkulan och se vad din framtida arbetsgivare har för policys kring privat användande av jobbdator och/eller hur nedlåst den eventuellt kan komma att vara.

Av Mayhem SWE
Skrivet av RPGWiZaRD:

Är det några fler här som kör dubbla kontrollers? Tänkte köra Sonoff kontrollern i Mini PC:n jag nyligen skaffat som kör filserver och HA och lite annat smått med Zigbee2MQTT integrationen + Mosquito broker (eller ZHA integrationen, osäker). Philips produkterna tänkte jag kanske man kunde låta stå kvar i Philips bridge, det finns ju vissa inställningar via Hue som är ganska användbara. Men funkar det bra om man har flera Zigbee nätverk kopplade, tänkte lite höra av er erfarenhet isåfall.

Ja, inga problem att göra så. Kör exakt så själv, med alla Hue-lampor kopplade till originalbryggan, och i övrigt mestadels IKEA kopplade via SkyConnect till HAOS på en Pi. Detta eftersom Hue Sync Box mig veterligen endast fungerar med originalbryggan samt att de inte publicerar firmwareuppdateringar installerbara genom tredjepart.

Av Mayhem SWE

Handlar det om patchkabel så säljer DiscAtOnce Deltacos sortiment mycket billigare än jag hittat det någon annanstans. Numera kör jag dock mest UniFis extremt tunna patchkablar överallt…

https://www.discatonce.se/se/natverksprodukter/

Av Mayhem SWE
Skrivet av Alphahanne:

Någon kinabox tänker jag inte skaffa, litar verkligen inte på sådana.

Ehh, det är ju liksom noll sannolikhet för det priset att Nördic gjort något annat än köpt in den just av en kinaleverantör. Tippar att det tar max 5 minuter på AliExpress att hitta exakt samma modell från ett gäng återförsäljare som alla låtsas som att de designat och tillverkat den själva.

Av Mayhem SWE

Så mycket missinformation från folk som skall kommentera utan att läsa första inlägget eller klicka på länken.

Ja det kommer fungera precis så som du vill, om produkten gör vad den utlovar vill säga. Det enda som är lite oklart är hur EDID hanteras, är den smart nog att kombinera bildegenskaperna av det som är kopplat till HDMI OUTPUT med ljudegenskaperna av det som är kopplat till AUDIO ONLY, eller annonserar den att den klarar allt och förlitar sig på att man alltid kan välja ljudspår i källan… Finns visserligen en switch på enheten men den indikerar bara antal önskade kanaler, ej vilka codecs som stöds (AC3, DTS, etc.).

Av Mayhem SWE

Jag som precis hade börjat gilla Home Assistant. Fy fan vad jag hatar det nu. Efter att ha börjar om från början återställt en backup så fungerar inga addons. Verkar vara en känd bugg sedan flera år tillbaka. Enda lösningen är att börja om från ren installation igen, återställa en partiell (inte full) backup, installera alla addons manuellt, sedan återställa från full backup… WTF?!

Hatar också att de i HASS gjort det så förbaskat svårt att komma åt bootvolymen. Behöver komma åt configen för att kunna ställa ner hastigheten på fläkten, för den låter verkligen förjävla högt. Suck.

Av Mayhem SWE

Kortet wipat, backup på väg att återställas… Tappar visserligen bara två dagar men hade laborerat med mycket inställningar just senaste dagarna, får ställa in den på att ta backup varje dag från och med nu. Irriterande.

Av Mayhem SWE
Skrivet av Mayhem SWE:

Nej, för Pi 4 har bara idiotisk micro-HDMI som jag aldrig trodde mig behöva kabel/adapter till… Möjligen då om jag sätter kortet i en äldre Pi 3 om den klarar av att boota från samma installation?

Ingen bild om jag försöker boota HAOS-kortet från min Pi 4 på en Pi 3. Det gamla kortet som satt kvar i trean bootade med bild, och mountar på min Mac vilket kortet från fyran inte gör.

Antar att det innebär att kortet är korrupt eller rentav dött? Usel kvalitet i sådna fall, ett Samsung Endurance som bara gått ett år…

Av Mayhem SWE
Skrivet av koSmiQ:

Kan du koppla den till en skärm och se om du får något output som kan vara hjälpsam?

Nej, för Pi 4 har bara idiotisk micro-HDMI som jag aldrig trodde mig behöva kabel/adapter till… Möjligen då om jag sätter kortet i en äldre Pi 3 om den klarar av att boota från samma installation?

Av Mayhem SWE

Suck. Vad fasen gör man när Home Assistant helt verkar ha havererat?

HAOS på en Pi 4, startade om via webbläsaren men nu är den död. Verkar inte ens komma så långt i uppstarten att mDNS fungerar då homeassistant.local inte resolvar Svarar på ping mot IP är typ det enda den kan göra…

Har installerat add-on för backup till Google Drive så antar att det borde gå att återställa därifrån på något vis…

Av Mayhem SWE

Rätt otydligt vad du avser. Gissar att det inte är individuella filer som är "lösenordsskyddade" utan att hela disken är krypterad med File Vault? Om det senare så kanske, kanske det går att komma in i datorn med Apples hjälp om man vid aktivering av File Vault valde att tillåta återställning via iCloud. Dödsboets representant får kontakta Apples support som lär kräva dokumentation i form av dödsattest etc. Men om det inte går så är det nog kört.

https://support.apple.com/sv-se/102431

Av Mayhem SWE

Tidigare använt Panic Coda (numera ersatt av Nova), väldigt lättanvänt med kanske lite dyrt. Idag använder jag bara VSCode, gratis och kraftfullt (finns plug-ins för i princip allt man kan tänka sig) men rätt omständigt att konfigurera.

Av Mayhem SWE

Gmail bör fungera med autentisering, men knappast anonymt. Annars får du nog köra SMTP hos din ISP om de fortfarande erbjuder sådant…

Av Mayhem SWE

Apple öppnar den inhägnade trädgården lite till. Det skall nu vara möjligt med direkt sideloading även av enskilda appar, utan att behöva gå via en app store. Man har också släppt på de tidigare extremt strikta reglerna kring hur man får formulera sig etc. när man länkar ut till betalning någon annanstans.

https://www.macrumors.com/2024/03/12/apple-announces-app-down...
https://developer.apple.com/news/

Av Mayhem SWE

Om du inte har behov av att säg köra godtycklig annan mjukvara i samma moln och integrera mot denna, så borde det väl bli väldigt mycket enklare att köra en SAAS-plattform inriktad specifikt på Wordpress snarare än generell hosting/computing? Borde finnas mängder med sådana tjänster där ute, men titta till exempel på WP Engine.

Av Mayhem SWE

Återstår att se huruvida EU anser Apples restriktioner och avgifter vara i compliance med DMA eller inte och om det senare hur många år i domstol det tar. För om nuvarande upplägg faktiskt skulle gå igenom oförändrat kan man väl knappast klassa det som en vinst varken för användare eller utvecklare? Systemet är ju medvetet riggat för att vara så oattraktivt som möjligt.

Alternativa app stores i sig är jag personligen totalt ointresserad av, men det som hade varit intressant vore möjlighet till direkt sideloading och att köra själv-/osignerad kod. Som reglerna ser ut nu är ju det enda du faktiskt kan sideloada de alternativa butiker som passerat Apples godkännande och all kod i dem måste också vara signerad av Apple.

Av Mayhem SWE

Inte så många kronor för Zigbee med energimätning från seriös svensk återförsäljare (vilket bör göra att man undviker det billigast skräpet som säljs på säg AliExpress et al):

https://www.m.nu/rela-zigbee/smart-plug-med-energimatning-zig...

Av Mayhem SWE

Hur snabbt tror du tredjepart hinner utveckla egna butiker egentligen? Lär nog dröja innan det dyker upp på bredare front, även om en tydligen skall vara ute denna vecka (men lär ju inte direkt finnas något att ladda ner där ännu).

https://www.theverge.com/2024/3/5/24091005/this-third-party-i...

Av Mayhem SWE
Skrivet av bubbelbabbel:

Tack för tipset, den ser bra ut förutom att den bara klarar 4k@30 Hz. Skulle gärna se 120 Hz uppdateringsfrekvens.

Det kommer du aldrig någonsin få över DisplayLink, och därmed aldrig på mer än en extern skärm på M1/M2/M3 non-Pro/Max/Ultra (förutom specifikt de Air M3 som släpptes idag då).

Av Mayhem SWE

Vad finns det för alternativ på 96% lågprofil? Hetaste kandidaten just nu är nog Nuphy Air96 V2, de enda andra jag hittat hittills är Lofree Flow (100 Keys) samt Keychron K17 Pro.

Hade nog egentligen helst haft ISO layout men kanske blir tvungen att lära om till ANSI. Gillar inte riktigt heller att alla tre helt saknar marginal till piltangenter och numpad. (Kallas det 1800 layout med marginaler?)