Inlägg

Inlägg som haikopaiko har skrivit i forumet
Av haikopaiko

Jag köpte en SONOS Play 5 (Gen 1) 2009 eller 2010.

Den har alltid funkat bra och levererat bra ljud (enligt mig) så länge jag ägt den, sen att SONOS bestämde sig för att inte forsätta "stödja" högtalaren sen S2 är lite trisst men den funkar fortfarande riktigt bra.

Jag äger nyare sonos-produkter med vilka inte lirar ihop med Gen 1 men det är en strunt sak, visst kan jag uppgradera till nyare eller flytta den till något annat rum men annars är det ett av mina riktigt bra köp.

Sjukt nöjd med SONOS enligt många överprisade produkter.

Av haikopaiko
Skrivet av THB:

Alt-2 för ny dir.

CTRL+Shift+N gör samma sak, men med fler knappar involverade så Alt+2 är mer knapptrycksekonomisk.

Av haikopaiko
Skrivet av Gaurdios:

Hej

Jag har suttit och kikat igenom på forumet med olika dator delar för ett pc bygge.
Det jag kommer använda datorn till är främst spel i 1440p då många rekommenderar detta i olika trådar, men kommer även lyssna musik och surfa på nätet och kommer streama ibland också.
Har försökt valt delar som det inte ska vara nå strul med dator och att den inte ska lagga, därför tänkte kunde vara bra med 64gb ram då jag har rätt så mycket saker uppe samtidigt ibland och att nya spel verkar kräva mer ram.

Har valt vad jag tror ska vara rätt så bra komponenter baserat på olika trådar och även gammal tråd jag lade upp för c:a 1 år sedan, men det kan ju ha hänt en del sedan dess tänkte jag.

Uppskattar synpunkter på om det är några delar som bör bytas ut till några andra, har försökt sätta ihop en dator med delar som ska göra datorn tystgående förhoppningsvis då.

https://komponentkoll.se/bild/NkaNO.png

Har även kikat på en skärm som jag såg att det var rea på nu
https://www.elgiganten.se/product/datorer-kontor/skarmar-till...
Men tar gärna emot mer förslag på även den om det är något mer att tänka på med skärmen också.

Budget är max 35000kr inklusive dator och skärm.

Du skulle nog kunna hitta en Liquid Freezer III för samma peng om du är intresserad av det.

Av haikopaiko
Skrivet av Fenrisulvfan:

Det går komma vansinnigt billigt undan på AM4:
https://komponentkoll.se/bild/HRFKJ.png
men det är nog dumsnålt mot:
https://komponentkoll.se/bild/Rxdnl.png

Ja det är hyffsat billigt 🤙

Av haikopaiko
Skrivet av Modellören:

Absolut men du ska veta att jag lägger mycket tid på det här och har mina egna speciella krav på hur jag vill att det ska vara. och det blir en lång rant men sån är jag på gott och ont

* Jag spyr över stora towerlådor för all plats dom tar, och då jag bara ett kort tag kört en extra disk i lådan så blir ju en stor tower knappast värt det. Jag spelade extremt mycket förr och då var det ju bra med stor låda men "några" fläktar och den näst störta nociakylaren som fanns att få tag på. Nu har jag bestämt att allt sånt ska ut ur huset.

* Speciella krav då lådan är liten. Omständighet som ställer till det, jag har ett ljudkort som går på en mindre (1x) PCIe port

Ska jag få plats så bör den porten vara norr om grafikkortsplattsen. Klämmer jag in ett hyfsat grafikkort så täcker det ju över PCIe porten. Det beror ju på hur brett grafikkort man väljer men ett "normalt grafikkort tar ju upp två platser.

Kan ju påstå att det i sig blir en försvårande omständighet. Sen har jag valt grejer och kommit på att det är bättre att välja ett annat moderkort och då har jag valt några andra minnen. Jag håller på svinmycket med det här just nu och har lagt flera dagar på det.

I ditt fall som kanske inte har dom omständigheterna så blir ju valet av moderkort + låda betydligt lättare.

Men ska se om jag kan backa och lägga in systemet jag byggde först (Alltså ej beställt och ändrat fem gånger minst.) (Dumt jag ska börja göra flera listor i stället ) Du kan anstå inte riktigt bygga med min lista. minnena är inte riktigt kontrollerade (AMD är tydligen lite petiga med att det måste vara rätt minen. och med den låpdan bör du välja ett moderkort som gör att grafikkortet passar i lådan.

AMD Ryzen 5 5600 1520

GIGABYTE A520M K V2 726 kr (jag har funderat på att gå upp till 450 -550 så lite nyare byggen är på gång)
Crucial Pro 32GB (2x16GB) DDR4 3200Mhz CL22 827 kr man bör kolla moderkorts vendolist så att det finns stöd för. Några minne jag sett med ett Z i namnet innebär att BIOS känner av vilket minne det är och gör så att det blir rätt inställnings direkt automatiskt.
Kingston KC3000 M.2 1TB 899 kr
Kolink Satellite Mini-ITX 449 kr
GIGABYTE UD750GM nätag 968 kr Det är lite kortare så bör få plats.

Summa 4 480 kr i mitt fall har jag ett nätagg och den lådan redan därför sa jag en mindre summa, lite fel av mig.

observera då att det är mitt specialbygge, ett normalt grafikkort passar inte i den här lådan utan att man själv sågar upp en kortplatts extra men du kan så klart enkelt välja något annat moderkort eller låda, bara du passar längden på det för det är bara säg två millimeters mellanrum i änden.

vet att det blev lite rörig text men poängen är ju att en "ny" dator faktiskt inte behöver ruinera totalt och man ska leva på vatten å bröd ett par månader. Det är faktiskt efter en diskussion men en kompis som på rikigt var helt övertygad om att man prompt måste lägga 25 tusen. men jag anser att man kommer något med några tusen och jag ser också en sport i att bygga det.

Jag har redan byggt om en annan dator i samma låda så en del mått har jag redan.

EDIT: Ett ASRock B550M-HDV bör göra att ett tvåslottars i bredd grafikkort passar i lådan. Nätagregatet jag valt är kortare än det jag har nu i min låda så det bör passa. Om du kollar här så ser du att kontorsplatsen är längre upp.

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5386362 Det innebär att det tar lite mer plats som nätverksagregatets kontakter vill ha.´Mitt näverksagregat jag har nu i mitt äldre bygge mäter 150 mm och mot grafikkort får plats.

Om man väljer Corsair RM650 2021 650W så tar det 140 mm, men nu vet jag inte exakt bredd på en PCI plats och man får anta att det blir trångt mellan grafikkortet och nätaggregatet där alla kontakter ska sitta. Och mellan mitt nuvarande kort så finns det ett mellanrum på ungefär det avståndet. ja det blir inte mycket utrymme mellan men jag tror det går.

mäter jag mellanrummet mellan plåten på nätaget och grafikkortet så får jag 33 mm mellan. Så ja det bör funka med annat moderkort där PCIe är en plats norrut- jag har ju som tur var redan ett äldre bygge med den lådan så jag kan titta och mäta exakt.

I mitt fall vill jag ju ha ett moderkort med PCIeporten längre norrut annars får jag inte plats med ljudkortet.

Intressant, mycket tanke bakom det altså, får en att tänka på ett annat sätt, tack inspo 🤙

Av haikopaiko
Skrivet av Fenrisulvfan:

Zen5 a.k.a 9000-serien ska nog komma i höst ackompanierat av en 700-serie med moderkort, i samband med det är det troligt att Zen4 & 600-seriens moderkort släpps.

Billigaste am5 jag kan hitta just nu:
https://komponentkoll.se/bild/MCLcn.png

🤙 Tack för listan ✨

Av haikopaiko

Jag har övertalat / tjatat på 3st jobbet att sluta röka, det är mitt life-mission att få folk att sluta röka. 3 är ganska bra under en livstid. Jag får väl lägga till mina föräldrar till listan men det var nog de som fick samvetskval när jag var liten, även om jag minns att jag tjatade även på dom.

Slut o rök o spara pengarna.

Av haikopaiko
Skrivet av Modellören:

Tänkte att det är dags att få lite "Stöd" för ny teknik. Satt hop ett AM5 system men såg ju hur hastig det dra i väg i pris, tröttnade något och kollade på AM4 och får ihop ett system för runt 4500 då jag tänkt köra på gamla grafikkortet, och nätagget så länge.

När jag kollar så är det ju några små nyheter jag missar med AM5 som USB C på moderkortet, snabbare minnen, 5nm, ReBar som kanske är roligare om jag vill uppdatera systemet lite senare.

Jag tycker det är svårt när man håller på och läser specifikationer hos tillverkarna och sitter och jämför. i går såg jag att Rebar nog även finns på AM4. Jag vet inte men jag kanske lägger för mycket tid på detaljer. det blir allt svårare att bestämma sig när jag läser. Det stora kanske bör vara snabbare minnen på AM5 eller ? men är det värt skillnaden på runt 2500 mellan dessa system ?

Är det någon som vet om det snart kommer nån lite billigare processor på AM5, eller annat som moderkort i sådan fall är det värt att vänta några månader till.

Kul, är lite inne på samma sak, har du nån bygg- inköps lista som du skulle vilja visa upp?

Av haikopaiko

Några Office-genvägar:
Shift+CTRL+Win+ALT+W för Word
Shift+CTRL+Win+ALT+X för Excel
Shift+CTRL+Win+ALT+O för Outlook
Shift+CTRL+Win+ALT+P för Powerpoint osv...

En annan jag använder är CTRL+Shift+V för att klistra in oformaterad text

Av haikopaiko
Skrivet av mc68000:

Det fiffiga är ju att problemen kommer när garantitiden gått ut.
Ledsen, du har haft din pryl i tre år, dags att köpa nytt!
Dåliga fläktlager är väl luftkylningens motsvarighet.

Stor skillnad på kvalitet och material ändå, jag har dålig koll på vart de ligger i pris i och med att jag inte är så intresserad av custom loop-byggen, men tur att det finns snubbar som Igor som gillar att "nörda ner sig" så vi andra slipper.

På tal om fläktar...
Skickade in en av mina Phanteks-fläktar, det var en RGB-fläkt jag skickade in fick tillbaka en vanlig svart utan RGB 😁.
Riktiga skojare på Phanteks.

Det roliga är att man ibland måste övertyga tillverkarna att deras egna satta garantier faktiskt gäller, de har tydligen dålig koll på vad de lovar sina kunder i form av garantier.

Av haikopaiko

Har vart med om stickor som inte funkat med varandra eller betett sig märkligt.
Jag skulle köpt ett nytt kit och sålt de befintliga.

Jag skulle dessutom kört med två stickor och inte en, vad använder du det till?

Mer minne är oftast bättre än snabbare minne om det rör sig om en applikation där det mängden ram är viktigt.

Rätta mig gärna om jag har fel.

Av haikopaiko

Jospressen efter gruppen Jospressen.

Vet inte riktigt varför, gillade namnet 😄

https://open.spotify.com/track/2AN5VYHBVzQ3CVFyNkXaGz?si=iSJB...

Av haikopaiko

Tack för inlägget, det gör att man får upp ögonen för sin egen säkerhet på nätet.

Av haikopaiko

Kan det va XIII, eller Stolen (men det är inga pickor i Stolen)

Av haikopaiko
Skrivet av phedd:

Sörjer verkligen alla gamla härliga datorbutiker man bara kunde gå och rota i korgar och hyllor i. Hitta nåt spännande. Snacka med ägaren och se om de har fått in nåt skoj.

Sånt tog tyvärr alla stora kedjor död på. Webhallen mfl är ju bra. Men inte på sånt. Det är lite som Starbucks mfl vs privata kaféer (och liknande). Mera liktriktning och generiskt.

Finns det överhuvudtaget nån sån kvar i Stockholm?

Man hör hela tiden folk i andra länder som rekommenderar "recycling centers" - har vi nåt sånt i Sverige (som man bara kan besöka och plocka på sig det man vill alternativt ge en symbolisk summa)? Har verkligen hittat noll på den fronten. Vilket verkar konstigt med tanke på vårt miljörykte och hur duktiga vi ska vara på att återvinna..

Synd att andrahands communityn är så pass liten idag, eller det varierar väl beroende på befolkningen lokalt. Hade vart schysst att ha nån butik som kanske var driven på välgörenhetsbasis eller liknande för hårdvara, de tar emot datorer, räddar hårdvaran och bygger nya där det går och finns behov.

Gaming är schysst och kan göra många människors vardag lite mysigare.
Gaming är något som tyvärr inte är jättetillgängligt för familjer som har det svårt ekonomiskt.

Av haikopaiko

Spontant tänker jag att innehållet på Steam är ganska säkert, men man skall inte vara 100%.
Flagga sånt du tycker verkar skumt på Steam så hjälper du communityn i alla fall.

Av haikopaiko

Jag spelar Slice & Dice och Vampire Survivors (om jag har min gamepad med mig)

Av haikopaiko

Har en kompis som byggt i en Fractal Ridge, med ett RX6700XT (Tror han hade Hellhound SKUn). Bra temperaturer och lådan är riktigt schysst.

Av haikopaiko

Där det finns utrymme och behov för det så hjälper jag gärna till, om kompisarna skall bygga nytt brukar de fråga mig om hjälp, jag älskar att bygga datorer så där är jag inte sen att att tacka ja.

Är det någon som uppenbarligen är lat eller så, så brukar jag be dom att kolla på nätet om de kan hitta någon lösning.

De som är i den äldre generationen försöker jag "utbilda" så de klarar sig själva hjälpligt.
Får nån enkel fråga ibland på sms om det är något de undrar över.

Av haikopaiko