Inlägg

Inlägg som AmaerildeRimfrost har skrivit i forumet
Av AmaerildeRimfrost
Skrivet av SimonF:

Hej!

Jag har klurat på att investera i en ny stationär dator ett tag. Min nuvarande som jag byggde ihop 2011 börjar säcka ihop och utan att vara allt för begåvad när det kommer till datorer så känner jag ändå att det är dags att köpa nytt. Jag har en budget på runt 15 000:-.

Men nu till det som gnagt en del. Jag är inte riktigt den gamer som jag var för 10-20 år sedan, då var den stationära datorn mitt allt. Att den såg ut som en futuristisk best med neonlysen och häftiga detaljer var tufft. Nu har jag ett rum att inreda med en ganska klar idé om hur jag vill att allt ska se ut. Det enda jag inte riktigt får in i rummet är en gamingdator, som till synes endast finns att köpa som en 15-årings våta dröm. Det är svart, kanske lite tuff belysning, ni vet vad jag menar. Jag har inget emot det i sig, men varför finns det inget att köpa i stationär väg som även smälter in? Kalla mig fåfäng och kanske lite lat, jag har inte förmågan eller lusten att göra någon slags DIY-trädatorchassi men skulle gärna betala för att köpa en jävligt snygg gamingdator som samtidigt smälter in i lägenheten. Är jag helt ensam om den här typen av efterfrågan eller finns det företag som levererar den här typen av produkt och jag vet bara inte var jag ska leta?

Nu kanske man måste sätta ihop något eget om man har den här typen av preferenser, men har i så fall någon rekommendationer på chassin? Tack på förhand!

Jag har aldrig gillat bling bling på datorer. Jag har inte förstått mig på det utan jag köpte bara ett chassi som jag trodde skulle vara bra när det gäller kylning. Jag brukar inte bry mig om inredning och har ingen fallenhet för sånt som estetik.

Något har hänt - nu köper jag alltså en dator med RGB-fläktar i fronten för att jag tror det kan bli snyggt i min nya lägenhet. Kolla länken nedan. Jag blev förälskad i den varelsen direkt. Att det sen har väldigt bra genomströmning av luft är ett plus!

Kanske kan du få in ett snyggt vitt chassi likt mig?

https://www.inet.se/produkt/6904618/phanteks-eclipse-p500a-d-...

Av AmaerildeRimfrost
Skrivet av Shakermaker:

[...]

Det är väl ingen som krävt att de skall sälja till introduktionspriser i all evighet? Däremot måste de naturligtvis leverera vad de faktiskt själva valt att sälja "billigt". Att prisbilden eventuellt blivit högre sedan dess påverkar naturligtvis inte redan ingångna avtal.

Då missförstod du mig. Jag menar ju att redan ingångna avtal så klart ska hållas från säljarnas sida. Har man beställt ett kort i september till ett visst pris så är det också det priset som ska gälla. Där skiljer vi oss inte åt. Det jag svarade på ovan var att nu höjs priserna på korten och det ser jag inte som något konstigt - om än tråkigt. Det jag menade att de kan inte förväntas ha samma priser i all evighet...

Av AmaerildeRimfrost

Kanske inte dagens AAA som kräver feta grafikkort men följande är väl värda att titta över...

Dragon Age: Origins
Divinity: Original Sin (finns även en tvåa) - men detta är väldigt mycket klassisk RPG
Pillars of Eternity (även detta väldigt mycket klassisk RPG) - finns även en tvåa
Death Stranding
Red Dead Redemtion II

Kanske inte exakt vad du hoppats på för svar men som tur finns det fler med tips och idéer

Av AmaerildeRimfrost
Skrivet av swecop:

Detta börjar nu spåra rejält, jag blir typ arg när jag ser höjda priserna från butikernas sida, scalping varning, tar nytta av efterfrågan och tillgångarna. Visst att tillverkarna höjer något. Men butikerna höjer ju procentuellt mer! Inte alls okej!

Tänker inte dra någon över en kant men om man snabbt och gott jämför från realesen av 3060ti, WB och Inet, Inet 3060ti kort var genomsnitt 300kr dyrare än WB. Why?

Sedan några år tillbaka ägs WB av komplett. Men varför har dessa två så olika priser på kort? Visst WB är butikskedja och Komplett nätbutik.
Men i vissa fall är Komplett dyrare än WB.

Jag vill se att korten säljs till intropriset/inköpspriset + någon % i vinst som det var tänkt. Inte att man försöker dra nytta av efterfrågan och tillgångarna.

Först till kvarn, eller ett kösystem, sen får man helt enkelt vänta precis som man gör när man ställer sig i KÖ med en nummerlapp till kassan!
Att betala ett högre pris för att gå före i kön är enligt mig diskriminering, alla kanske inte har det lika gott ställt.

Jag vet inte men jag hoppas innerligt att ingen håller med dig för jag tycker du är ute och cyklar på varenda punkt du tar upp i tråden. Varför ska de sälja till introduktionspris i all evighet? Eller någon procents vinst? Kapitalismens värld fungerar så här. Jag säger inte att det är bra men att låsa fast ett pris är inte heller bra. Kanske ska vi inte ens tillåta ÅF att ens ha någon vinstmarginal på det de säljer?

Sen är kösystemet bland det mest korkade som existerar - speciellt när det är en kö till något som inte ens går att få tag på.

Jag gillar inte kapitalismens vägar men att det är diskriminering att låta folk betala det priset de är beredda att göra ser jag inget fel med. Jag sitter inte och gråter tårar för att Koeningsegg inte låter mig köpa deras bilar till 20 000 kronor. De kostar några miljoner och de som har råd att betala det köper deras bilar - vi andra få ta busshelvete eller köpa något som kan ta oss från punkt A till B någorlunda stabilt och säkert.

När du ställer dig i en vanlig KÖ får du fysiskt anstränga dig genom att stå kvar eller vakta din plats åtminstone. På nätet ställer man sig i en kö utan någon prestation vilket får hela systemet att flippa ut. Hade det varit som så att du måste logga in en gång varje dag och bekräfta att du vill stå kvar i kön hade de mest trogna fått möjlighet att komma längre fram i kön - jämför med de som tältar utanför biljettsläpp eller annat i "verkliga livet".

Av AmaerildeRimfrost

Jag slängde ihop en dator snabbt med ungefär samma delar som finns i den och då landar det på 14 312 kronor. Då kanske jag valt någon dyrare och någon billigare komponent - samt ett Windows som är semidyrt. Så 3500 för att någon ska bygga ihop datorn låter mycket!

https://komponentkoll.se/bild/mhPiF.png

Samtidigt om du ska få någon firma att bygga en liknande så behöver du beställa samtliga delar från samma ställe - vilket kan bli dyrare än 14 312 kronor samt så behöver de ha grafikkortet hemma just där.

Det blir säkert annars en dator som de flesta kommer tycka duger gott och väl. Själv föredrar jag ju dock att bygga själv och komponera ihop drömmen från grunden - halva nöjet

Av AmaerildeRimfrost
Skrivet av sverre_b:

Ok nu börjar det verkligen spåra ur. Ett kort för 7990kr är nu uppe i 15k på tradera??

https://www.tradera.com/item/341372/442844671/asus-geforce-rt...

Står även så här...

Citat:

Tillagt i objektsbeskrivningen 22 jan 09:38
OBS, Buda inte! Eftersom jag tvivlar på att budgivaren är äkta så kommer aktionen startas om när den är klar enligt råd från Traderas support och dom två användarna kommer blockas från att kunna lägga bud i framtiden.

Av AmaerildeRimfrost
Skrivet av Frodee:

Gigabyte Geforce RTX 3080 gaming oc från inet 2020-12-17 håller på att plockas!!!!!

https://gyazo.com/c05d253dd0dee124523bb3c789830752

Samma kort som jag har! Heja oss!

Av AmaerildeRimfrost

Luftflödet måste finnas annars kan man skita i att köpa en dator! När man väl hittat luftflödet så är det ju designen som är viktigast efter det. Kan man sen få den relativt tyst är det ju ett plus men det är ju oftast lite svårare när man prioriterar luftflödet. Storleken ska ju passa in och det hänger samman lite med designen. Sen utan "rätt" pris så lär det ju aldrig bli affär.

Det ska aldrig följa med ett nätaggregat. Jag vill välja själv Det behöver ju vara rymligt nog så man enkelt kan komma åt i det samt att grafikkortet får plats

Till sist skiter jag helt i vilket märke det är.

Av AmaerildeRimfrost
Skrivet av Gluchs:

Jaha, trodde att det systemt var plug and play. Saknar jag ett system för vatten i övrigt? Bsra så jag förstår vad som saknas?

jag är för dålig på vattenkylning så andra kan nog svara bättre på det. Men min bild är att man behöver en radiator och sen åker vattnet runt i systemet och kyls ner... men det kanske finns små slutna system... fläktarna måste ju göra något där så kanske du har rätt där!

Av AmaerildeRimfrost
Skrivet av JBergelin:

Tror inte skillnaden i prestanda blir stor,, möjligen att det går kallare och tystare än ditt gigabyte.
Den stora skillnaden blir i utseendet på kortet ,, jag har själv Suprim 3090x och det är ett jäkligt stort / snyggt kort.

Ja, det är ju just att det är snyggare. Äsch... kunde blivit en bra affär annars. Kunde få det för 10K och det är ju vad jag gav för mitt Gigabyte och det hade inte varit svårsålt. Men det blir väl lite tråkigt med mitt Gigabyte i mitt Phanteks Eclipse P500A DRGB White

Öpnnade annars mitt gigabyte så det låg rätt kort i emballaget och det gjorde det

Av AmaerildeRimfrost
Skrivet av photek2k:

Mycket nöje med ditt supersnygga 3080 och hoppas att det fick plats i lådan!

Det hade passat bra i mitt Phanteks Eclipse P500A DRGB White annars Men jag får nöja mig med ett Gigabyte Gaming OC. Det är ju trots allt på skärmen man kommer att titta mest väl?

Av AmaerildeRimfrost
Skrivet av Axel95:

Menar du att du har ett Gigabyte och funderar på att byta till MSI SUPRIM?

Japp, helt korrekt

Av AmaerildeRimfrost

RTX 3080 - Vilket av Gigabyte Gaming OC och MSI suprim X borde vara bästa valet?

Som rubriken lyder? Vilket kort bör man välja mellan dessa och vad är för- och nackdelar?

Vet att Suprim X behöver tre 8-pin t ex. Sen rekommenderas det 850W nätaggregat men jag kommer köra på ett Corsair 750W.

Tycker det är lite snyggare och passar väl bättre i ett chassi som är Phanteks Eclipse P500A DRGB White!

Storleken på kortet har dock ingen betydelse - kommer få plats.

Något annat att tänka på? Kommer antagligen köra med mitt Gigabyte men har funderingar på att köpa det andra kortet och sälja mitt egna isf!

Av AmaerildeRimfrost
Skrivet av Gluchs:

Jaha, fel som inte kompatibel? Skall kika på dom du skrev upp, tack!

Ingen aning om jag behöver ett så dyrt, antagligen inte. Vilket rekommenderar du istället som uppfyller wifi och blåtand?
Inga preferenser alls, tyckte det var snyggt chassi och verkar som det jag vill ha med i burken skulle få plats utan problem. Saken är den att jag vill inte vill ha för stort chassi, det som jag valde är väl max vad jag kan tänka mig storleksmässigt.

Är Corsair ett bättre aggregat, mer pålitligt? Bara så jag förstår skillnad då jag är helt grön på detta!😊

Det är en vattenkylare som du har valt och då behöver du ha ett vattensystem i datorn också. Välj den här t ex om du vill ha en LED...
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=230681

Jag är för kass på moderkort vad gäller AMD (och egentligen generellt), men oftast köper folk en AMD-processor och sen ett billigt moderkort - men behöver du både bluetooth och wifi så landar du förvisso på de där summorna ungefär

Av AmaerildeRimfrost

Vidare... behöver du ett så dyrt moderkort? Finns flertalet under tusenlappen. har du egna preferenser vad gäller NZXT annars? Har haft ett chassi av de och det var okej. Kan inte så mycket om dessa men finns en hel uppsjö annars. Samma med nätaggegatet. Corsair hade jag valt när du ändå ska lägga 1300 kronor där. lägg till en hundralapp och 750W räcker och blir över!

Av AmaerildeRimfrost
Skrivet av Gluchs:

Tack, missade helt psu, räcker det då med 750w? Kompletterade det till listan och även en cpu kylare, en kanske lite överdriven variant men kommer nog se rent och snyggt ut.

https://komponentkoll.se/bygg/lUIba

Ram har jag lite svårt att förstå hur stor är skillnaden i 16 eller 32 förutom det uppenbara. Sliter det mindre i spel/ lägre temperatur. Ger dom 700kr bättre prestanda?

Du har valt helt fel CPU-kylare. Du ska välja en billig variant som är luftbaserad. T ex Cooler Master 212 (heter väl lite mer dock). Kostar runt 400 kronor.

Eller om du vill ha bra kylning en Noctua för runt tusenlappen!

Av AmaerildeRimfrost
Skrivet av Inaxmi:

3 kanske ännu mer dummare frågor,

kör en dator på wifi eller ska sladd kopplas över hela lägenheten?

Kan en dator spelas med ps4 handkontroll?

Kan ps4 skivorna sättas in i en pc ens?

Normalt i standard så är det sladd till datorn för att få internet. Men vissa moderkort har wifi inbyggt - eller kan man köpa ett wifikort eller usb-wifi.

Det går att använda handkontroll till PC (kan inte med säkerhet säga att en PS4-kontroll kommer fungera då jag själv aldrig spelar med handkontroll)

PS4-skivorna kan du inte använda i en PC

Av AmaerildeRimfrost
Skrivet av didit:

Det är inte lag som styr utan de allmänna villkoren hos respektive återförsäljare.
NetOnNet t.ex har en returpolicy som är till för att man ska kunna prova produkten för att säkerställa att man är nöjd.
Sen är det så klart köparens skyldighet att återlämna produkten i originalskick. Och vad är det på ett grafikkort? damfritt? Fabriksåterställt? Överklockat?

Att köpa och lämna tillbaka ligger helt i linje med deras policy och är inte ens en gråzon.

https://support.netonnet.se/hc/sv/articles/360003480478-K%C3%...

Gråzon? Nej, det är svart på vitt att du får prova produkten för att se om du är nöjd. Det står inte att du får låna vår produkt i 90 dagar utan kostnad och sen lämna tillbaka för att låna nästa produkt i 90 dagar! Tråkigt när personer utnyttjar det hela - men förståeligt!

Av AmaerildeRimfrost
Skrivet av xiqtR:

Jag själv köpte mig ett phanteks p600s. Det är ju ett hybridchassi. Du kan välja att hålla ner ljudnivån men du kan oxå köra på mesh style för att få bra med luft.

Finns ett test där Jonas går igenom just det chassit.

https://www.sweclockers.com/test/27134-phanteks-eclipse-p600s

Lycka till i ditt val. Chassin är en djungel.
Etestik, ljud, luftflöde, rgb o wow effekter.
Ja finns en himla massa parametrar att välja emellan 😊

Ja, jag var länge inne på ett P600S också. Såg flera olika videor om de olika modellerna. Minns just nu inte varför jag valde bort P600S. Kan det ha varit att jag helt snöade in på RGB? Normalt skiter jag ju helt i det. Eller var det det estetiska jag gick på till sist. Märkligt hur ens hjärna fungerar för jag valde ett vitt P500A till sist. Just där och då var det en känsla som sa att det här var det korrekta chassit till mitt nya bygge. Kanske var det något i videon jag hejade till på. Möjligen kom jag fram till att jag ville ha bra blås och chansade att det inte låter för jävla högt.

Av AmaerildeRimfrost
Skrivet av tjofritz:

Verkar som flera "testköper" 3070, 3060ti etc. till ockerpriser och sedan planerar lämna tillbaka dessa efter ha spelat en massa på dom. Vad säger lagen om detta?

Enligt lagen har du rätt att undersöka och testa produkten när du beställer via nätet. Du har dock inte rätt att utnyttja produkten och använda den för att sen lämna tillbaka "när du är klar". Dock kan butikerna själva ha öppet köp och egna regler för vad du får och inte med en produkt.

Det vi ska veta är att ju fler som beställer saker och skickar tillbaka - ju högre pris kommer det bli i långa loppet. Lagen är dock bra som säger att man har 14 dagars ångerrätt ifall man inte är nöjd med sitt köp utav en eller annan anledning. Men det är tragiskt när folk utnyttjar det - även om det kan vara förståeligt ibland.