Tävlingar och erbjudanden i Komplett Geek Week

Inlägg

Inlägg som Moffell har skrivit i forumet
Av Moffell

LatencyMon kan hjälpa till att hitta felet men kan kräva lite läxläsning innan man drar nytta av det. För mig hjälpte det med att hitta orsaken varför mitt nätverkskort laggade ur nåt fruktansvärt. Felet kunde tyvärr bara avhjälpas med att byta grafikkortet.

I ditt fall skulle jag nog börja med att stänga av några startup program som HP garanterat har igång. Peripheral (mus, kamera, RGB etc) program som uppdaterar sig själva i bakgrunden är ett jädra gissel som kan ställa till det.

Av Moffell
Skrivet av ipac:

?
5700/5700XT har ju stått sig väldigt bra (och 6700XT har ju inte varit nått dumt köp heller). Och det är ju efterföljare till dessa vi sitter och väntar på nu.

Jo det är en mycket märklig take som känns historielöst. Polariskorten från 2016 har ju stått sig löjligt bra och dom var dessutom prisvärda jämfört med dagens försök till rån.

Av Moffell

Hade satt undan till en buffert på 200k (Bilreparation, nya vitvaror, TV etc). Investerat 100k i Braincool och 200k i nån indexfond som får stå till pensionen.

Av Moffell
Skrivet av Sveklockarn:

ReBAR har nog inte den betydelsen man kan tro. Jag har stöd för det på mitt moderkort men har deaktiverat det eftersom det gör ett antal spel ospelbara p.g.a. olika former av stuttering. Jag försökte kolla upp det lite häromdan men det enda jag hittade var en massa Reddit-trådar om andra som hade samma problem på datorer med helt andra konfigurationer än min.

Intel ARC är annorlunda, du halverar prestandan med en jäkla massa stutters om det inte är aktivt. Var en omtalad grej när kortet lanserades men det blev kanske överskuggat av de dåliga drivrutinerna.

Av Moffell

Inte bara det. Många kort från den perioden (1060/Polaris) sitter på moderkort med PCI 3.0 utan stöd för rebar. "Budgetkort" nuförtiden kommer med smala PCIE bussar som kan ställa till det för prestandan.

Syrrans grabbs dator skulle funka utmärkt med mitt 6700XT men ett ARC kort skulle nog funka sämre än med hans nuvarande Polariskort tex. Hade kunnat bli en rolig om än smal uppgraderingsartikel.

Av Moffell

Som sagt, har inte koll på vilka processorer som funkar bäst för Ableton. Vill bara flagga för att "Mest maxade processorn" är applikationsberoende och du har en hel del pengar att spara om det egentligen är en Ryzen 7950X som är lämpligast då du minskar strömförbrukningen och kylningskraven avsevärt. Vet att Cubase föredrog Ryzen 5000 över Intel 12 serien till exempel.

En 240 AIO är ganska klen for en 13900 CPU och du får plats med både 280 och 360mm AIO i den lådan förutsatt att du monterar den i fronten. (Skitsnygg låda förresten, hade nog valt samma om jag byggde nytt idag)

Av Moffell

Har aldrig sysslat med musikproduktion och du skriver heller inte vilket program du använder, har du kollat upp benchmarks som är relevanta för dig? 13900 KF är en ruskigt dyr processor och det vore dumt att köpa något bara på känsla.

Finns rätt mycket pengar för dig att spara bara på en cpu som är mindre törstig så att du kan droppa ner till ett 850W nätagg. Sen skall du inte ha en 240mm AIO. 280mm minst eller en Noctua D-15 (Som kostar 800 spänn mindre.)

Av Moffell

Tycker det låter som en vettig prioritering

Av Moffell
Skrivet av Oktay:

Låter som mer krävande spel än tex Fortnite som gudsonen spelar 😅

Jo det kanske det är. Har fortfarande svårt att svälja grafikkortpriserna och den svaga kronan, snål som man är, så över 5k för ett 2 år gammalt kort svider rätt rejält. Ett 6700XT ger ju onekligen lite utrymme när det kommer till prestanda i Fortnite. Ett 6600 är nästan 2000kr billigare och borde klara av Fortnite ganska bra inbillar jag mig. Kanske värt att kolla upp?

https://www.inet.se/kategori/168/amd-radeon?filter=%7B%22quer...

Av Moffell

Har mer eller mindre samma grejer i min burk kopplat till en 27" 1440 skärm. Är helnöjd med prestandan i dom spelen jag spelar*. Kommer nog att sitta med den här datorn i ett par år till som det känns idag.

*Spiderman remastered, Midnight suns, Horizon Zero dawn, Jedi fallen order, Diablo 4 betan, WOT, Bannerlord etc etc.

Av Moffell

Byt ut minnet till 6000 Mhz. Bara 150kr extra just nu och gör faktiskt en hel del på nya 7000 serien.

https://www.inet.se/produkt/5304791/corsair-32gb-2x16gb-ddr5-...

Noctuafläkten kan du skippa till den lådan. Du har chassifläktar så det räcker och blir över.

Personligen hade jag skippat 240 MM AIO för en duglig luftkylare. Tycker dessutom att Corsairs fläktar låter _fel_

Av Moffell
Skrivet av ztenlund:

Asså, ser bara framför mig hur fingrarna slamsas sönder när han håller fläkten på det viset. Om nån av mina killar på jobbet hade gjort nåt sånt korkat så hade jag klockat dom.

Av Moffell

Pendlar 80 km om dagen på ett olycksdrabbat avsnitt av E6:an.

Måsten för mig är:
Golfklass eller större. Bättre komfort och allmänt säkrare.
Automatlåda. Det är en mardröm att hålla på med kökörning efter en olycka med manuell låda.
Farthållare.

Nice to have:
Adaptiv farthållare. Finns varianter för kökörning. Oerhört skönt och stressreducerande.
Autobroms.
Blåtand. Skönt att streama poddar i bilen.

Det absolut viktigaste:
Oavsett vad du väljer så skall du alltid ha bra däck på bilen som är rätt för säsongen.

Av Moffell

Framgår inte av din beskrivning. Fungerar windows normalt med grafikkortet kopplat till monitorn eller bara med det integrerade?

Om ifall det är på det förstnämnda viset:
Det kan vara så att du har "fast boot" (eller liknande) aktiverat för snabbare uppstart av datorn så att du bara kan nå BIOS genom att avsluta windows på ett särskilt sätt.

https://www.windowscentral.com/how-enter-uefi-bios-windows-10...

Av Moffell
Skrivet av FierceBrosnan:

Angående artikeln tycker jag mest den här Krisfix verkar lite för het på gröten o inte så mycket annat. Visst att grafikkorten hade ett samband med sina drivrutiner men det vore ju bra om personen kunde bevisa sina teser innan de publiceras.

Ett bra exempel på Doyle's fallacy. "When you have eliminated all which is impossible, then whatever remains, however improbable, must be the truth."

Att utesluta alla möjligheter är omöjligt/mycket svårt. Den "gemensamma nämnaren" visade sig vara betydligt mer än bara drivrutiner vilket var ganska uppenbart efter mindre än 30 sekunders granskning. Bra att de fortsatte att gräva dock.

Av Moffell
Skrivet av Kolsvart Katt:

Håller helt med, det här låter tämligen otroligt.

Vore det en specifik drivrutin borde det gå att reproducera problemet vilket ingen verkar gjort än trots att det var ett en tre fyra dagar sedan detta dök upp. Kunde en global drivrutin spräcka kisel vore det kanske lite större bjällror som skulle höras. Jag tror inte ett dyft på det här (med brasklapp för att jag inte vet hur ofta kort lämnas in till en privat firma för felsökning, de här lär ha varit stendöda, men även med den okunskapen tror jag mer på lila får på Bornholmen)

Det mest intressanta med det här är egentligen hur lågt sweclockers vill gå med sin rubriksättning. Vi närmar oss Fotbolldirekt klass här alltså.

Känns mest som en PR manöver från reparationsföretaget än någonting annat. Tyvärr så genererar det ju klicks så det sprider sig genom okritisk media.

Av Moffell

Faller på sin egen orimlighet. En drivrutin som har distribuerats globalt har orsakat ett 60 tal döda grafikkort som återfinns hos en reparationsbutik. I tyskland.

Resten av världen hade tydligen en j-la tur.

Av Moffell

Har aldrig gillat blower kylare men de har självklart ett existensberättigande. Det man kan fundera över däremot är varför inte AIB tillverkarna kompletterar sina överklockade kort med en serie undervoltade kort. Visst, det är förmodligen svårare (läs dyrare) att validera stabilitet med en undervolt än den typiska 30-40 Mhz "överklockningen" men om man ändå siktar på ITX marknaden så borde det vara ett öppet mål att släppa ett kort med, säg 100 Mhz lägre frekvens och rejält mycket mindre värmeutveckling.

Av Moffell
Skrivet av Bulan75:

Dom kommer sakta ..

Tycker nog att det går rasande fort men man kanske blir lurad pga den låga startnivån.

Av Moffell

Det är bara att tuta och köra. Så länge den inte slår i 100 grader så har du inget att bekymra dig över.