Allt från Computex 2023

Inlägg

Inlägg som trudelutt har skrivit i forumet
Av trudelutt

Om du använder https://speed.cloudflare.com istället, ser det ut som någon av alla siffror skiljer sig markant när du har adaptern inkopplad och när den inte är inkopplad? Det bästa skulle vara om du kunde posta screenshots för de båda fallen, men förstår om det är lite för jobbigt.

Prova även att köra via hotspot på ena telefonen och koppla adaptern till andra telefonen och se om det gör någon skillnad.

Jag är ingen expert på sånt här, men jag kan ju tänka mig att det faktiskt kan påverka antennen negativt att ha en adapter och HDMI-kabel inkopplad.

Av trudelutt

Verkar det inte dåligt med brandvarnare som är synkroniserade? Det blir ju svårt att fatta var det egentligen brinner i huset då.

Skulle vilja att att bara brandvarnare som detekterar rök tjuter konstant, de andra kanske tjuter ett par sekunder, säger var det brinner, sedan börjar om från början. Även om det kommer en notis på telefonen/klockan som säger var röken detekterats kanske man inte tänker på att kolla den just då.

Av trudelutt
Skrivet av Felixark:

Kanske går men om min mobil blir stulen hur stor chans är det då att tjuven har bild på mig för att låsa upp den ?

Inte osannolikt om de samtidigt kommer över din plånbok.

Sedan är det inte fel att kunna stoppa t ex svartsjuka flickvänner/pojkvänner och skämtsamma kompisar också.

I vilket fall så verkar svaret vara att "ja, det finns ansiktsupplåsning på Samsung, men nej, den är inte lika bra som på iPhone". Sedan om det har betydelse för dig kan givetvis bara du avgöra.

Av trudelutt
Skrivet av Felixark:

Jag tycker själv att FaceID på min Samsung S21 funkar riktigt bra och är även väldigt snabb så inte bara Huawei och iPhone som har bra FaceID.

Det är ju inte en speciellt bra test att bara kolla hur lätt det är att låsa upp med ansiktet. Man måste också kolla på hur svårt det är att låsa upp utan ansiktet. Samsung S21 tycks vara väldigt enkel att lura med en bild.

https://www.youtube.com/watch?v=9c55N6FFyrs&t=351s

Av trudelutt
Skrivet av heretic16:

Men hur kommer det sig att Rust är snabbare än C++, och ändå säkrare?
Detta får jag inte ihop.

Om Rust är snabbare och säkrare än C++....då finns det absolut ingen anledning att välja C++ om Rust är bättre än C++...på egentligen allt.

Nu är jag ingen expert på Rust utan lekte bara med det för ett par månader sedan. Det känns väldigt komplicerat och man blir lätt frustrerad på alla kompilatorfel... Troligtvis hade jag tyckt samma sak om C++ om jag börjat med det idag dock

Iaf, man kan säga att Rust är mer "låst". Kompilatorn vet mer saker om koden än den gör i C++. Ta t ex följande i C++:

void f(unsigned int* a, unsigned int* b) { for (int i = 0; i < 10; i++) { *a += *b } }

Det här ser ju ut att vara ungefär samma som

void f(unsigned int* a, unsigned int* b) { *a += *b * 10u; }

Men tänk om a och b pekar på samma int? Då stämmer inte det. Kompilatorn måste då antingen göra en extra koll om a==b och göra olika saker beroende på den jämförelsen, eller låta bli att göra den optimeringen. I C++ kan a och b mycket väl peka på samma unsigned int, men i Rust kan man göra motsvarande optimering iom att kompilatorn vet att f inte får anropas med a och b pekandes på samma int (det ger ett kompilatorfel).

Ett annat exempel är

void g(const int* pa); int a = 42; g(&a); print(a);

I motsvarande kod i Rust vet kompilatorn att a är 42 vid print(a), men i C++ kan man inte veta det trots att g tar en const-pekare som argument. Man kan ju ändra a genom att göra en const_cast någonstans i g! I Rust kan man därför hålla a i ett register (eller kanske till och med optimera bort det helt och hållet), men i C++ måste a sparas i minnet.

Vissa av de här sakerna kan man naturligtvis komma runt genom att titta på en lite större del av programmet istället för att bara titta på en funktion i taget. Jag vet inte hur bra kompilatorer är på det egentligen, men det går i alla fall inte för kompilatorn att bevisa såna här saker i alla möjliga situationer.

Av trudelutt
Skrivet av wez:

Att ha möjlighet att ändra gränssnitt till det man själv föredrar är ju dock en av fördelarna med Android.

För första är det här en typisk nörd-grej. Man tror att möjligheten att ändra massa saker och ha miljoner inställningar är "bättre". Men för de flesta är det snarare tvärt om. Hellre då att saker fungerar bra out-of-the-box, och många är beredda att betala extra för det. Apple lägger säkert stora pengar på att se till att utvärdera vilka val man ska göra åt kunderna och vad de måste kunna välja själva.

För det andra kanske du kan byta launcher och installera en egen telefoni-app osv, men många saker kan du inte alls ändra. Och hur du än letar kommer du inte hitta ett gäng grundläggande appar som har ett enhetligt utseende och gränssnitt. iOS är betydligt mer konsekvent i utseende och funktion. Undermedvetet känns det helt enkelt bättre att använda en sådant system. Jag tror det dels har att göra med att Apple generellt sett har striktare guidelines över hur saker ska se ut (både rekommendationer och att de ställer krav för vad som får publiceras i app store), och att designers/grafiker i stor utsträckning kör iOS och därför vet hur saker ska se ut och fungera där (lite av ett hönan-ägget problem med andra ord, de väljer iOS för att det ser bättre ut, och kan därför göra saker som ser bättre ut på iOS).

Av trudelutt

En hårddisk hade jag nog inte godkänt att de skickade på det viset. Även om den funkar nu känns det inte osannolikt att den kan ha fått skador som visar sig senare. Men ett grafikkort däremot går nog inte sönder av stötar senare om det funkar när man packar upp det.

Av trudelutt

Jag kör iPhone för att det är ett rimligt avvägande mellan lättanvänt och personlig integritet. Man kanske kan få Android bättre än iPhone på den punkten genom att installera egen ROM och köra en brandvägg för utgående trafik osv, men är väldigt omständigt.

Tyvärr tror jag knappast det är därför Apple har framgångar, det är nog inte ens 0.1 % som bryr sig nämnvärt om det här.

Av trudelutt

@heretic16 , vi paratade ju just om det här i den andra tråden om Rust. Det GÅR INTE att göra statisk analys av ett program som hittar fel av den typen du tänker dig. Oavsett hur många av världens bästa programmerare du sätter på det kommer de aldrig lyckas.

Man kan i princip göra en C-kompilator som utifrån ditt C-program genererar kod som detekterar när man gör något odefinierat och då avslutar programmet eller anropar något speciell funktion eller liknande. Det finns redan verktyg av den typen, jag har för mig du skrev att du hade testat Valgrind t ex (som dock inte detekterar alla fel, men iaf några). Problemet är att om man skulle detektera allting skulle programmet bli betydligt långsammare och mer minneskrävande än motsvarande program skrivet i ett språk som är designat för det i grunden, som t ex Java som inte har pekare.

Av trudelutt

Och använd enbart kinesiska, koreanska, japanska tecken samt emojis för användarnamnet så blir det extra säkert.

[/ironi]

Allvarligt, se under alla omständigheter till att ha ett lösenord som inte GÅR att testa sig fram till. Saker som att byta namn på användare, byta lösenord var tredje månad, byta port och liknande kan teoretiskt stoppa vissa attacker, men i praktiken blir bara saker jobbigare utan att man vinner någonting på det.

Av trudelutt
Skrivet av Dax:

Det är ju inte så att det är en människa som sitter och läser och scannar filerna, samt man behöver ju inte veta vad det står eller innehåller för att göra en säkerhets scanning vad det står är ju oväsentligt för den delen.

Ylva Johansson, är det du?

Av trudelutt

Kan ni få två olika publika IPn från din ISP? Isf kan du förvisso sätta två routrar på en switch bakom fiberkonvertern (om den redan innehåller en switch behövs ingen extra, kolla om den har flera uttag). Sedan konfigurera routrarna att inte använda samma IP-adress på LANet (t ex 192.168.1.1 och 192.168.1.2), och stänga av DHCP på den ena routern (och kanske se till att den första routern inte råkar dela ut samma IP-adress som den andra routern använder till någon annan enhet).

Om det är ett vanligt spel man installerar osv kan det förvisso se att ni sitter på samma LAN ändå. För att göra det lite svårare kan ju den ena routern få en IP-adress som inte ligger på samma subnet, t ex 192.168.2.1 (om ni kör subnet-mask 255.255.255.0 på båda, vilket brukar vara default). Då kan dock inte datorerna kommunicera med varandra på LANet, så det kan ställa till en del problem.

Av trudelutt
Skrivet av Dax:

Att scanna innehåll är ju inte samma sak som att läsa vad innehållet är. Borde vara självklart att allt som skickas över nätet ska scannas mot virus etc oavsett lösenordsskyddat eller ej.

Borde vara grundläggande att ska man använda Internet så kommer allt man skickar fram och tillbaka att bli undersökt för skadligt innehåll. Men som sagt inte läsa utan att bara scanna det.

LOL, du borde bli politiker. Ena meningen motsäger den andra och alltihop är helt logiskt inkonsekvent, men om man inte vet någonting om det låter det jättebra.

Av trudelutt
Skrivet av BMac:

Genom att nyttja Microsofts servrar så har man säkert godkänt detta via något avtal.
Dessutom, genom att lämna ifrån sig sin data så har man ju frivilligt gett bort den i alla fall.

Nu är jag ingen jurist, men dels tror jag inte avtal av den typen alltid är bindande. Skriver de orimliga saker, t ex "köparen går med på att ge bort alla sina ägodelar till leverantören" gäller inte det trots att köparen godkänt avtalet för tjänsten. Och dels kan man inte avtala bort saker som går emot lagen. T ex gäller alltid konsumentköplagen även om säljaren och köparen kommit överens om att den inte ska gälla.

Så i det här fallet kan man då fundera på dels om det verkligen är rimligt att Microsoft har fått tillåtelse att scanna saker du lagt i en lösenordsskyddad zip-fil där du inte explicit gett Microsoft koden (även om de fiskat upp den ur ett mail som skickats via dem t ex), och dels om det kan röra sig om olaga dataintrång, olovlig avlyssning eller något annat brott som man inte kan avtala bort utan vidare med något standardavtal.

Men Microsoft är nog lite för stora för att dömas för ansvar för det här. Tyvärr litar jag inte på svenska domstolar i såna här fall.

Av trudelutt

Vem som helst behöver ju prestanda idag. Så fort man surfar lite på webben, t ex går in på Google Maps och panar runt lite, får man frame drops vilken dator man än har.

Av trudelutt

En AI-lag. Från skaparen av cookie-lagen som förstört hela internet. Underbart.

Av trudelutt

Nu blir det nog ett lite långt inlägg, men så här har jag fattat det som att det fungerar. Jag är ingen expert, så kan säkert vara lite fel i det hela, men jag tror det är mer rätt än de flesta förklaringar där ute.

När du bara har en enda accesspunkt (t ex en router) ser helt enkelt klient-enheterna (t ex telefoner) att det finns ett WiFi nät med namn "MittHemmaWifi" och kopplar upp sig mot den, och allt är frid och fröjd. Men man får ju inte så bra täckning. Då kan man köpa en annan accesspunkt eller ställa en annan router i "accesspunkt-läge" (som bara betyder att den låter bli att agera router och stänger av utdelning av IP-adresser etc). Då ser klienterna att det finns två stycken accesspunkter på "MittHemmaWifi" och med lite tur väljer de den som har bäst signalstyrka. Om man går omkring i huset och har ännu mer tur kan klienten se att den andra accesspunkten har bättre signalstyrka nu, och kanske gör enheten ett försök att koppla upp sig till den istället. Men det kan också vara så att den hänger kvar på den första, även om bara hälften av paketen som skickas kommer fram är det ju ändå bättre än inga paket, och klienten vet ingenting om den andra accesspunkten verkligen fungerar osv.

För att lösa det här, att klienter inte "vågar" byta, har man hittat på lite standarder. Accesspunkterna kan skicka speciella meddelanden till klienterna och säga "det är helt ok om du vill byta till den andra accesspunkten, den har samma lösenord och du kan behålla din IP-adress osv". MEN för att det ska fungera kan man inte blanda accesspunkter hur som helst. Snarare att de behöver vara samma tillverkare och ha någon slags "controller" som håller ordning på dem och skickar ut de här meddelandena till klienterna.

Så t ex Unify som du länkar till kan man köpa en controller till som gör det här, plus lite annat (centraliserar konfigurationen och kanske även andra grejer).

Ett mesh-system för mig betyder att controllern är inbygd på ett eller annat sätt i enheterna, så du behöver inte köpa någon extra sån. Konsument-mesh-system brukar också vara enkla att konfigurera, t ex med någon app på telefonen. Men det kanske viktigaste är att enheterna kan kommunicera sinsemellan för att skicka klient-data vidare, antagligen över WiFi men ibland vanlig ethernet-kabel och kanske tom över något proprietärt protokoll. Det spelar egentligen ingen roll för slutanvändaren, mer än att prestanda kan skilja (bäst är kabel, näst bäst är om kommunikationen går på ett annat band än klienternas WiFi, och sämst är om klienterna pratar på samma band som mesh-enheterna pratar sinsemellan).

Så tillbaka till ursprungliga frågan. För klienterna är det ingen skillnad på ett WiFi-nätverk med flera accesspunkter och en kontroller mot en mesh-system. De beter sig likadant. Så en enhet kan knappast vara "inkompatibel med mesh-nätverk" (såvida den inte är inkompatibel med alla WiFi-nätverk med många accesspunkter som typiskt används på skolor, företag, köpcentrum, flygplatser osv).

Däremot kan det självklart vara så att specifika implementationer är inkompatibla med varandra. Så att just din telefon inte funkar med just ditt mesh-system osv.

Ett tyvärr väldigt vanligt problem rent allmänt med WiFi är att klienter inte utnyttjar de här meddelandena jag nämnde förut som skickas för att underlätta för dem att hoppa mellan accesspunkter ("roaming"). Då kan hålla kvar vid den gamla accesspunkten alldeles för länge. Men då borde symptomen du upplever snarare vara att WiFi funkar när du slår på den, men en stund senare när du gått omkring i huset kanske den fastnat på en accesspunkt långt borta och att det inte funkar längre, eller funkar väldigt dåligt.

Tyvärr vet jag inte riktigt vad WiFi-extenders gör. Jag bara vet att man ska sky dem som pesten.

Av trudelutt

Rust löser inte heller problemet med felaktiga index. Det den gör är att den tar bort odefinierat beteende, och säger typ "om man indexerar 'utanför' arrayen SKA programmet avslutas med ett felmeddelande". Ungefär som Java, C#, Python osv (som dock alltid kastar exceptions i det fallet). Skillnaden mot t ex Java är väl dels att man kan garantera att ett program i Rust är väldefinierat även när det är flera trådar inblandade, och dels att man inte har någon garbage collection.

Det skulle vara "ganska lätt" (eller iaf fullt genomförbart) att göra (singeltrådad) C++ lika väldefinierat som Rust just vad gäller indexering genom att låta kompilatorn generera kod som alltid håller ordning på pekare. Men C++ har en viktig princip att aldrig tvinga på programmeraren någonting som kostar prestanda (förutom möjligtvis exceptions, men i praktiken har ju kompilatorer ofta möjlighet att kompilera utan stöd för det). Vill man ha det finns det gott om andra språk att använda istället.

Något liknande med use-after-free eller double-free, det skulle vara "ganska lätt" att detektera det här vid körning i C++ på bekostnad av prestanda. Men i Rust och t ex Java, C#, Python är det omöjligt att göra de felen. I Rust för att språket är byggt från grunden för att hålla koll på livslängder av objekt, vilket kan göra det väldigt frustrerande att använda men möjliggör för kompilatorn att verifiera redan vid kompileringen. I de andra språken för att man använder garbage collection istället för free. I C++ är det omöjligt i det generella fallet.

Då kan man fråga sig VARFÖR det är omöjligt? Kan inte någon smart person komma på något sätt? Och svaret är NEJ. Det finns teoretiska begränsningar för analys av program. Man kan t ex inte konstruera en kompilator (eller IDE-plugin eller whatever) som tar reda på om ett godtyckligt program kommer avslutas eller inte, vilket är det berömda halting problem (https://en.wikipedia.org/wiki/Halting_problem ). En generalisering av det är Rices sats (https://en.wikipedia.org/wiki/Rice%27s_theorem ) som säger "all non-trivial semantic properties of programs are undecidable", och här hamnar antagligen double-free, use-after-free, array-index-out-of-bounds etc.

Av trudelutt

Coolt! Funkar den då? Vad gör du med den? Vill gärna höra mer om du installerat Linux (vilken dist?) och om du benchmarkat någonting eller så.

Av trudelutt

Det enda du egentligen behöver tänka på är att allt trådlöst suger och att du följaktligen behöver ha kablar till allting. Trådlöst är bra för saker som man flyttar på, t ex mobiltelefoner och laptops, men suger för allt annat. ZigBee-lampor tappar t ex kopplingen lite då och då och behöver släckas-och-tändas eller paras om för att funka igen. Så använd inte såna som "huvudbelysning". Däremot kan de fungera ok som komplement för att göra det "mysigare" etc.

Och vidare ska alla lysknappar fungera även utan att du har någon server, hub, eller internetuppkoppling igång.

Tyvärr är vi nog 10 år ifrån att man kan bygga ett "uppkopplat drömhem" med off-the-shelf-komponenter. Och risken är såklart att vi istället går mer och mer åt "molnet"-hållet och därmed aldrig kommer fram.

Så kort och gott, håller med @mrqaffe om att dra rör överallt är det viktigaste.