Inlägg

Inlägg som Pratkungen har skrivit i forumet
Av Pratkungen
Nytt bud: 1 kr
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Pratkungen
Skrivet av Spektra:

Utan att starta gnälltråd utan fokusera på det positiva.
Ni som har uppdaterat till Win 11, vilka är dom mest positiva fördelarna gentemot Win 10, och vilka nyheter kan ni inte längre "vara utan"?

Bättre stöd för flera skärmar. Aldrig mer behöver man återställa alla fönster till där man vill ha dem efter att ha uppdaterat grafik drivrutinerna. Flera powertoys har i princip blivit inbyggda som fancyzones men för övrigt är det småsaker jag inte kunnat utnyttjat men som ska vara väldigt bra som autoHDR.

Av Pratkungen
Skrivet av Bobiri:

Har de släppt versionen som inkluderar rar/7zip extraherare än?

Ska komma i september.

Av Pratkungen
Skrivet av Caoz:

Så min fråga då är att är det onödigt för den inbitna gamern som kan se skillnaden (eller upplever att den kan se skillnad) att uppgradera för att det finns personer som inte kan se skillnaden? Även om gamern tekniskt kan bevisa att skillnad finns till den som inte kan se skillnaden?

Hade en kompis som skaffade en Galaxy S9 Inte långt efter de kom ut och vi testade runt med inställningarna och han funderade på om det skulle vara värt att köra på 720p istället för 1440p för att få bättre batteritid. Jag sa att jag skulle kört på 1440 därför att man kan se skillnaden mellan dem och då körde han blindtest på mig om.jag kunde se vilken som var vilket. Hade 100% rätt och sedan berättade jag hur jag såg skillnaden och då kunde polaren märka om han tryckte ansiktet mot skärmen. Folk upplever saker olika och vissa märker mer eller mindre av saker. Han märker mycket väl av om en skärm kör 144hz eller 60 medans jag som länge var van vid 20 eller mindre fyllde ut utrymmet i skallen så att jag knappt kunde märka. Jag spelade bättre med 144 men jag kunde inte se skillnad utan att använda vissa tricks.

Av Pratkungen
Skrivet av dool:

Har dom ens all musik tillgänglig i okomprimerad skick? Dom kanske bara konverterar sin lagrade musik till FLAC? (Antar att dom kommer använda nån slags ickeförstörande komprimering och inte skicka ut Wav-filer.)

Spotify får ju FLAC eller mer troligen WAV ifrån studion och sedan får de dra ner till de formar de vill ha så de har en bra kvalitets källa att göra alla versioner ifrån. Netflix har liknande med att de får en riktigt bra version ifrån studion och sedan gör de om till alla format dem använder för att streama till kunderna. Så allt de behöver göra är att ha en till version som kan streamas till kunderna.

Av Pratkungen
Skrivet av Tempel:

Det är kul att generationen som köpte sönderkomprimerade cds nu köper vinyler av nostalgiskäl

CD skivor har ingen komprimering över huvudtaget. Det är det bästa sättet att få grundmaterial för att göra bra förlustlösa flac filer eftersom de inte har någon alls. Däremot när alla gör om till mp3 så blir det sönder komprimerat men CDn har skrivet i hur de ska fungerat att de är förlustlösa eftersom de är helt utan komprimering.

Av Pratkungen
Skrivet av Chromatic:

Intressant!
Med risk för att gå off-topic, på tiden man spelade in LPs, hur fasen sparade man masters?
Idag finns ju även jättegamla låtar helt knasterfria online (Tidal lossless etc) Var det på kasettband?

Lite svårt att googla mig fram, men visst är det sjukt intressant?

Man lagrade de på band som då var som ett större kassettband. Dessa lagrade musiken magnetiskt på bandet precis som kasettbandet. I grunden så har även de knaster men med vissa trick vid inspelning så gick det att få bort nästan helt. Vet inte om den tekniken hade kommit då men om du har en kassett spelare hittar du troligen något som heter Dolby noise reduction. Så de områden som hade knaster spelade man in med högre volym än resten och spelaren använder EQ för att dra ner dessa till normal volym vilket då även sänkte bruset. Anledningen till vara Tidal och likande inte har knaster är för att de flesta är moderna remasters där man använt moderna filter för att ta bort det. Däremot om du lyssnar på orginal you've lost that loving feeling på Tidal kommer du höra knastret då den troligen är direkt ifrån bandet eller en vinyl.

Av Pratkungen
Skrivet av Alexraptor:

Det förvånar mig inte. Till skillnad från CD och digitalt ljud, så är ju vinylerna faktiskt kapabla att lagra fullständig ljudinformation, medan digitala medier begränsas av att de endast kan lagra datapunkter via sampling.

Ny har man ju matematiskt bevisat att du kan perfekt återskapa all information om du har en viss mängd samples jämfört med högsta frekvensen som förekommer vilket vi kände till redan innan digital musik uppkom och därför designades CDn just för att hålla den datan. Sen har vi det faktum att den mesta musik idag är inspelad digitalt och mixad digitalt för att sedan konverteras till analogt för att lagras på vinylskivan. Däremot så lider vinylen av problem med att motorer inte snurrar i exakt rätt fart för att spelas, spelare som har för mycket nåltryck eller skating vilket leder till slitage på skivan vilket betyder att den låter sämre varje gång den spelas.

Av Pratkungen
Skrivet av walkir:

Hur bra presterar Arc i annat än DX9-spel?

Tidigare låg korten långt efter vanliga 3060 i DaVinci, Blender, Adobe CC etc.

https://www.pugetsystems.com/labs/articles/Intel-Arc-A750-A77...

Blender är mycket förståligt då det endast använder CUDA. Det har länge varit känt att du inte ska välja AMD över Nvidia om du håller på med Blender och det samma gäller tyvärr ARC tills de väljer att fixa riktigt stöd för annat än Nvidia.

Av Pratkungen
Skrivet av medbor:

Känns som det är lite sent att rädda denna generation, får se vad nästa har att komma med och vad de har fixat till dess

DX9 borde de ju fixat till alla integrerade chip innan detta, inte så att detta är deras första GPU totalt sett, de är ju redan sedan tidigare en av de största tillverkarna av grafikprocessorer

Problemet var det att de försökte från början använda sina drivrutiner från iGPU processorerna men fick problem med att de inte klarade den starkare hårdvaran och att de redan från början inte var allt för väl optimerade då de i grunden mest är för enkla grejer som att få en bild på skärmen eller ta hand om streaming från Netflix eller annat. Då blev de i princip tvungna att skriva nya drivrutiner.

Av Pratkungen
Skrivet av urban22:

Någon som kan upplysa mig om vad man saknar med en router som kommer från ISP:n? Jag tycker min "gratis" router från Comhem funkar alldeles utmärkt för det jag vill göra, vilket är att ansluta dator, TV och NAS i gigabithastighet. Jag har 600 Mbit bredband vilket jag också får ut när jag kör trådbundet, och runt 400 Mbit som värst när jag kör trådlöst. Inget av det jag gör trådlöst är ens i närheten av att dra nytta av de hastigheterna. Nu bor jag visserligen i en mellanstor lägenhet utan betongväggar, så har man problem med räckvidd kanske åtminstone separata accesspunkter kan vara värt.

Jag upplever det som att många skaffar svindyra tekniska lösningar för hemmanätverk utan att faktiskt behöva det. Rätta mig gärna om jag har fel

Egen kontroll över många funktioner eller saknade funktioner. Jag har Telia och använder för närvarande deras router och irriteras över att bland annat ens inställningarna inte går att ändra. Sedan har vi om man vill ha mer avancerade funktioner som ASUS vpn fusion så trafik till specifika sidor går över VPN vilket gör att man kan ha vpn för t.ex Netflix på enheter där det inte går att ha vpn. IPv6 går även att fixa på ASUS om ens leverantör inte har riktig IPv6, t.ex Telia som använder sig av 6rd för IPv6 men som inte går att ha på deras egen router.

Av Pratkungen
Skrivet av frong:

Är det dyrt med att licensiera de olika codecen eller varför är det så dåligt stöd överlag för "bättre" codecs?

Sony sitter ju redan på det bästa codecet för hög kvalité över bluetooth, vilket de starkt marknadsför och är även en del av android så det finns inga avgifter för telefoner att använda det medans aptx kräver en licens och erbjuder inte lika bra ljudkvalitet.

Av Pratkungen

Not great, not terrible.

Av Pratkungen
Skrivet av Awakeruad:

Hur kan Post & Telestyrelsen kräva ut personuppgifter?

Att polisen kan det förstår jag, men PTS?

Det dem vill ha är vanlig info för kartläggning av hur bredbandsfördelning är i landet och hur fördelning är mellan bolagen. Vi har ju ett mål att 90% ska ha tillgång till snabbt internet och för att staten ska veta var och när dem ska satsa pengar för att uppnå detta behöver dem den infon. Alla leverantörer delar med sig av denna info och om den tredje största vägrar blir det ett stort hål i data.