Inlägg

Inlägg som tboj1 har skrivit i forumet
Av tboj1

Razer Viper Mini Signature Edition

Hej, missade ställa alarmet, så om någon fick tag på denna köper jag den gärna.

Razer Viper Mini Signature Edition
https://www.razer.com/eu-en/gaming-mice/razer-viper-mini-sign...

Läs hela annonsen här

Av tboj1

Annonsen är avslutad

Av tboj1
Skrivet av Miindz:

Hej.

En cyklist kommer från höger (gul pil)
En bil kör fram i höger körfält (svart pil)

Vem har företräde?

<Uppladdad bildlänk>

Som både cyklist och bilist så vet jag att många cyklister inte kan denna regel. De tror tyvärr att de ofta har företräde och cyklar ut i tid och otid. Har lärt mina barn att oavsett om de promenerar eller cyklar så väntar de tills en bil stannar innan de korsar en körbana. Tror det är ett klokt förhållningssätt även som vuxen. Förstår inte varför någon vill leka vågspel med ett fordon på 2 ton.

Av tboj1
Skrivet av Karl.mittiskogen:

Hej
Jag är på jakt efter en stationär kontorsdator som ska fixa en skog av skärmar, en del kontorsprogram och kanske 200-500 webflikar
Idag har jag
2 st 4Kskärmar och en vanlig på 1900*1200 men skulle vilja ha det dubbla
Jag kör bara enkla program som Word Excel Youtube men har kanske ett tiotal dokument uppe och även sisådär 50 PDFer öppna där många är under 10 MB men några är över 100 MB.

Finns det något nyckeltal på hur mycket systemresurer som går åt per flik i tex Crome eller vad ett 10 MB dokument kostar att ha igång i Acrobat?

Min börjar sega nu och det jag har är
jag har en
Intel(R) Core(TM) i7-3770 CPU @ 3.40GHz 3.40 GHz
16,0 GB
Windows 10 Pro
Enhetshanteraren säger att jag har ett NAVIDA GeForce GT640

Jag brukar lägga operativsystem och program på en SSD. Den jag har nu är på 500 GB och nästa bör vara lite större.
Alla filer ligger på en separat disk.

Finns det något jag borde ändra för att få fart på den jag har eller borde jag konfigurera en ny.
Om ny viken ny borde man skaffa? Jag själv utgår gärna från en begagnad Dell från någon av rekonditioneringsföretagen.

Nu vet jag inte vad du pysslar med men jag har de senaste åren byggt fyra datorer för ett liknande syfte. Använder datorn i "research" inom finans så har hundratals webbflikar, kvartalsrapporter, vetenskapliga forskningsrapporter (PDF) öppna samtidigt. Använder i bakgrunden ett anteckningsprogram, även Office och har till detta riggat med en backuplösning som gör att jag inte tappar något arbete ifall en disk eller annan komponent går sönder.

Första bygget var en dator med Intel 9800X (10-kärning processor med fyrkanaligt minnestöd) tillsammans med 64GB DDR4, kopplad till 3 st 4K skärmar. Det fyrkanaliga minnestödet lyfter den plattformen rejält i jämförelse med gaming-cpu:erna från Intel just när det kommer till just kontorsgöra och multitasking på högre nivå. Det är svårt att hitta tester på detta då väldigt få har detta fokus online. De flesta kör workstation-testerna som en eftertanke och fokuserar på spelen. Efterföljarna jag byggde blev lite mer påkostade med 18-kärniga processorer med 64-256GB minne.

Har själv suttit med den processorn du har men tror det var runt 2013 om jag inte missminner mig. Minnesbandbredden är rätt slö på den plattformen och med DDR3 så gynnas du inte nämnvärt av mer minne.

Tror det klokaste du kan göra att att köpa moderkort+processor+minne i stil med https://komponentkoll.se/bygg/ZDfHc

Om du köper en rekonditionerad så får du rätt lite för pengarna. Både Optiplex från Dell och Thinkcentre från Lenovo är okej men du betalar dyrt för maskiner som verkligen tömts på all hårdvara inför försäljning.

Eller så satsar du begagnat. Skicka ett PM så tar jag fram någon av mina byggen.

Av tboj1
Skrivet av EmilT:

Tjena!

Nu har bristningsgränsen nåtts och det är tillslut dags att införskaffa en ny speldator för cirka 20-30K. Datorn kommer i närtid användas till FPS titlar såsom Overwatch 2, CS och Warhammer 40,000:Darktide, men även spel som Eldenring och förhoppningsvis i framtiden Atomic Heart.

Målet med datorn är att spela dessa titlar med höga inställningar + FPS och även möjligtvis i 1440P. Min tidigare trotjänare har jag haft i 7 år och önsketänkandet är att den här rackaren förhoppningsvis håller lika länge.

Planen är att köpa in alla delar från Webhallen med montering då jag har presentkort.

Efter att ha läst i forumet har jag plockat ihop en varukorg på Weballen, men skulle behöva er expertis innan köpet.

Är det här förslaget overkill för mitt behov och därmed något jag kan ändra för att få mer värde (ex. ändra och gå ner i budget)?

Kommer alla delar att få plats i chassit och vara hyfsat tystgående? Funderar ev. att byta till ett Fractal Design North chassi ifall det är ett bättre alternativ.

https://www.webhallen.com/api/cart-img/353660,342212,355058,337709,353853,325189,236123,357147?name=Speldator

Tack på förhand!

4080 eller 7900XT är fina kort för 1440p.
Du bör kunna få till en dator runt det ifall du bygger med Intel 13600k och sätter denna i ett moderkort som fixar DDR4. Satte ihop en liknande till min bror ett tag sedan.
Då får du en av de snabbaste gaming-CPUerna och ett bra grafikkort.
Köp INTE gamla serien från AMD (6900XT och dyl). Ett 3080/3090 håller måttet men dom måste köpas beggat för att bibehålla någon prisvärdhet.
PSU är rätt viktigt, framförallt om du kör 4080. Skulle inte köra på lägre än 850W.

Av tboj1

Låter bra. Kan visa den på en testbench så allt är i sin ordning. Avhämtning 👍🏽

Av tboj1
Skrivet av mrnez:

Du vill inte ha ett 3070 Strix OC i inbyte plus en slant? man kan ju alltid fråga iaf.

Nej, däremot kan Quadro-kort vara av intresse.

Av tboj1

13900K

Har en 13900K i nästan nyskick (10 veckor). Bra SP-rating (tror det var 105 i snitt, med högre på P-cores och lägre på E-cores). Säljer då jag uppgraderade till 13900KS. Köpt i butik i Stockholm. Körts i en dator med en utomordentligt bra kyllösning så inte utsatt för någon värme.

Säljes eller bytes mot ett Lian Li V3000 Plus.

Ingen brådska med försäljningen, om jag får ett vettigt bud inom en vecka så är jag glad. Om det är viktigt med exakt SP-rating kan jag kolla först när jag bygger om nuvarande dator under nästa vecka men det tacksamma med dessa toppmodeller är ju att du slipper överklockning, den är snabb som den är.

Läs hela annonsen här

Av tboj1

Annonsen är avslutad

Av tboj1

Såld med hämtning. Tack för intresse.

Av tboj1
Skrivet av itkoll:

snart är pc spelandet helt dött om ca 5 år . e det GG om det inte blir ändringar på dessa priser

Går ju alldeles utmärkt att få 95%+ av spelprestandan med en 13600K.

Kommer nog själv köpa denna imorgon då den stillar min entusiasthobby. Då är alla timmar jag lagt på min kyllösning inte helt förgäves.

Av tboj1

Alltså, om du tror att din PSU är trasig, är det inte klokt att beställa en PSU från exempelvis Inet. Pröva denna, om den löser problemet, behåll och var glad, om den inte löser problemet har du ju full returrätt och kan returnera med gott samvete då den inte löst problemet med datorn.

Av tboj1

EVGA Hybrid Cooler för FTW3 3090/3080

Passar EVGA GeForce RTX 3090/3080 FTW3 samt dess varianter.

Med originalkylaren ligger kortet på 75-85C. Ljudnivån är inte okej i spel.
Med hybrid cooler ligger kortet på 55-65C. Kortet blir tyst.

Köpt på Inet för 1750 kr. Aldrig installerats så lätt att montera då alla delar är i originalskick.

Priset gäller endast vid hämtning i Stockholms innerstad. Kan skickas inom hela Sverige för totalt 750 kr (inkl kylaren och frakt).

Läs hela annonsen här

Av tboj1
Skrivet av Aquatic_Dark:

som det är nu så sitter jag på ett 1080, och känner att den inte riktigt klarar av att köra spel på i 3440x1440 med bra inställningar.
så jag känner att det var dags för att införskaffa mig ett nytt grafikkort. men jag vet ej vilket som är värt att skaffa, det jag vill att den ska klara av är att köra AAA titel spel med höga inställningar och får runt 144fps.
Jag har kollat lite på 4070Ti, men jag tänkte kolla med er här om ni har några andra rekommendationer.

Ett prisvärt köp för den upplösningen är idag ett beggat 3090 (10k på Blocket) eller ett nytt 7900XT (11000 kr från AMD). Har prövat båda och skulle nog luta åt det senare. Sitter själv med ett 3090 på 3400x1440 på min andra pc. Fin prestanda i det mesta, fixar mestadels 100fps oklanderligt.

Men, om du önskar 144hz i AAA med High så är det nog bara ta fram plånboken och köpa det snabbaste kortet. Finns inga genvägar om antal FPS är prio.

Av tboj1

Custom builders i Sverige?

Någon som känner till ifall det finns ett företag/enskild firma som bygger datorer (alltså helt custom, inte Webhallen config och dylikt)?

Typ i nivå med detta https://www.youtube.com/watch?v=42MO6Sj210g

https://i.ytimg.com/vi/42MO6Sj210g/maxresdefault.jpg

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av tboj1
Skrivet av Finwë:

Förstår inte varför de inte återkallar samtliga kort och åtgärdar problemet? Kan biltillverkare göra det så borde det vara möjligt även för AMD.

Biltillverkare har verkstäder som kan lösa dessa runt om i landet. Vem ska utföra en reparation på en kylare? De kommer snabbt byta kylaren efter inskick. Blir billigare för dom.

Av tboj1
Skrivet av Iced Americano:

Jag är medveten det är mycket just nu för AM5-system, men tror nog det är mer lönsamt i det långa loppet. Jag vill helst ha både CPU + GPU som AMD, men det finns knappt några B550i brädor kvar att köpa. Jag kan visst välja Intel sida, men plattformen är död där med. Jag har kalkylerat att det blir typ ca 3-4 tusen kronor billigare (exkludera skärmen, mus etc) om man kör AM4/Intel 12th gen, för den slanten är det nog bättre att köra AM5.
Vad tycker du om mina tankar här, fel eller ej?

Tycker nog Intels 13600kär oerhört mycket prisvärdare i jämförelse med AMDs 7600X.

13600K på ett moderkort som tillåter DDR4 (D4) skulle ge en enormt bra prestanda för vettiga pengar. Sen vore det ju inte tokigt att få in ett 7900 XT för 11000 kr i samma maskin. Har en 4K-skärm jag kan sälja billigt så får du ihop budgeten.

Satte ihop ett liknande åt en vän för ett tag sedan och han får 820 i single-core samt 9800 i multi-core i CPU-Z.

https://komponentkoll.se/bygg/zoFYs

Av tboj1

Spelar en del med en vän. Skulle dock inte skada med fler då det är svårt att hitta gemensamma tider som fungerar. Spelet mår idag väldigt bra då aktiva användare ökat stadigt hela tiden och utvecklarna har uppdaterat regelbundet. 3-4MMR.

Av tboj1
Skrivet av Yatagarasu:

Som redan nämnts är det ett designfel som tillåter denna typ av användarfel till att börja med. Exempelvis har du inte den feedback som vanliga 8-pin-kontakten har när du sätter in 12VHPWR-kontakten. Med feedback menar jag att varken känslan av ett hårt klick direkt infinner sig, lika med den ljudliga bilden.

Den bästa jämförelsen för folk som inte testat nya kontakten jag kan göra är mekaniska tangentbord: Tänk att gamla kontakten är blåa brytare, det är lite motstånd och höga tydliga klick både till känsla och ljud. Medan 12VHPWR är röda, alltså linjära och har en len känsla tills det att man faktiskt når botten och ett mer dovt bottenljud kan höras.

För man dessutom in kontakten långsamt kommer aldrig något ljud alls från adaptern att den gått i hela vägen, åtminstone inte med det examplaret av adapter jag hade till hands när jag testade grafikkort nyligen. Det är även väldigt svårt att visuellt se om kontakten är i hela vägen, speciellt om den sitter i en vinkel.

Ledsen, men detta är tyvärr inte korrekt. Har ett 4090 Asus Tuf OC, och Nvidia-märkta kontakten har en hake precis som vanliga PSU-kablar. Den klickar tydligt när jag trycker in den. Sen får man väl hoppas att livslängden är längre än vad som skrivits då jag redan kopplat i och ur 20 ggr under första månaden då jag jämfört prestandan mellan ny och gammal dator.

Av tboj1
Skrivet av Ashley98:

Hej! jag och en vän (@TMG) letar efter lite ny och gammal datorhårdvara att använda för överklockningsprojekt.

Vi letar efter specifik datorhårdvara, se texten nedan

Vänligen meddela oss om du har något liggande och om du är osäker vänligen posta ditt fynd nedan

Är verkligen intresserad av att köpa en uppgradering till min dator
Söker efter en Core i7 5960X Eller i7 6950X LGA2011 V3

Moderkort
Nyare grejer -
Asrock OC Formula Z170 , Z97 , Z87 , Z77
Asus Maximus V Extreme/Formula/Gene
Asus Maximus VI Extreme/Formula/Gene
Asus Rampage II Extreme
Asus Rampage III Black Edition
Asus Rampage IV Black Edition
EVGA X58 (Någon av dem)
EVGA P55
Gigabyte X58A-OC
Gigabyte Z77X-UP7
Gigabyte X58 UD7 , UD9
Gigabyte P55A-UD7
Även andra överklockningsmoderkort (ROG och liknande) från samma generationer som ovan/nedan kan vara intressant

LGA 775 -
DFI Lanparty (Någon av dem)
Asus Rampage Extreme
Asus Rampage Formula
Asus P5E Deluxe
Asus P5E3 Premium
Asus P5E3 Deluxe
Asus P5E64 WS
Asus Striker II Formula
Asus Striker Extreme
Asus Striker II Extreme
Asus P5N-T Deluxe
Asrock P45X3 Deluxe
Gigabyte EP45-UD3P
Gigabyte EP45-UD3R
Gigabyte EP45-DS4
Gigabyte EP45-Extreme
Biostar TPower I45
Nforce Moderkort 650i,680i,750i,780i,790i (Någon av dem)

Socket 478
ASUS P4P800 Series
ASUS P4C800 Series
ABIT IC7-G
ABIT IC7 MAX 3
Abit AI7
Gigabyte 8KNXP
Chaintech 9CJS
DFI Lanparty Pro 875
Epox (Någon av dem)
Aopen AX4SPE

AMD Moderkort -
Socket 462 / Socket A
Nvidia Nforce 2 (Någon av dem)
VIA KT 600 (Någon av dem)

Socket 754
DFI LanpartY NF3 250GB
Epox EP-8KDA3I
ASUS K8N

Socket 939
DFI lanparty NF4 Ultra D
DFI lanparty NF4 SLI DR Expert
DFI lanparty NF3 Ultra D
Abit Fatality AN8 SLI
Abit Fatality AN8
ASUS A8N32 SLI Deluxe
ASUS (Någon av dem)
Epox Moderkort (Någon av dem)
ABIT (Någon av dem)

Socket AM2
ASUS M2N32 SLI Deluxe/Premium
ASUS M2N32 WS Pro
ASUS M2R32 MVP
ASUS M3A79T Deluxe
ASUS ROG Crosshair III
DFI Lanparty UT NF590 SLI M2RG
DFI Lanparty DK 790FX-M2RS
Abit Fatality AN9 SLI
Gigabyte 790FX UD5P

Socket AM3+
Asus Crosshair V Formula Z

Socket FM2+
ASUS Crossbalde Ranger

DDR3 -

Vilken snabb DDR3 som helst med bra timings till exempel
AData - Gaming Series , Extreme , Plus+
Corsair - Dominator GT , Platinum Series , XMS3 Supports
Corsair - Någon av dem med Versionsnummer Ver2.1,Ver2.2,Ver3.1,Ver4.13,Ver5.12,Ver5.29,Ver7.1
OCZ - Blade , Platinum , FLEX , Reaper
Kingston - HyperX med lång kylflänsar
SUPER TALENT - ProjectX
Patriot - Viper , Sector 5
G.skill - Pi Series , Flare Series , TridentX , Trident , Ripjaws , Perfect Storm
Mushkin - Redline , Radioactive
Chaintech - Apogee GT
Crucial - Ballistix CL6,CL7

DDR2 -

Vilken snabb DDR2 som helst med bra timings till exempel
800Mhz CL4-4-4 , CL4-3-3 ,
1000Mhz CL4-4-4 , CL5-5-5
1066Mhz CL5-5-5 , CL6-6-6
1100Mhz CL5-5-5
1100Mhz+

Corsair - XMS2 , Dominator
TEAM - Extreme Dark
ADATA - Extreme Series , Plus
Crucial - Ballistix FD,FD2,FD3,FD4,FD5

DDR1
Vilken snabb DDR som helst med bra timings till exempel
400Mhz CL2
433Mhz CL2
500Mhz CL2.5
550Mhz CL2.5
600Mhz CL3
Corsair , OCZ , G.skill ....etc

CPU-
Jag skulle vara intresserad av att köpa ett stort paket med processorer
LGA 775 , 1156 , 1366 , 462 , 754 , 939 1155
Intel Core i7 Extreme edition
Core2Extreme
AMD Athlon 64 FX
Pentium Extreme edition

Mycket intresserad av processorer som är bra som klarar 4,7-5ghz.

Även äldre grafikkort
Radeon AGP
Nvidia AGP
Radeon PCI-E
Nvidia PCI-E
1998-2014
Modeller med hög specifikation!

Läs hela annonsen här

Har en s.k. golden sample av 5960XE (köpt från en fransk oc-butik som binnat), den fixar 4.5 på luft, 4.7 på vatten. Sitter på ett X99 XPower med EK-vattenblock.