Inlägg

Inlägg som the squonk har skrivit i forumet
Av the squonk

Ja det är som Skyrim lite svårt i början sen blir det jätteenkelt och bossar är inte svåra dom är bara kulsvampar

Av the squonk

Kör betan, med inbyggd DLSS, det intressanta med det är att min 5800X3D rigg flyter lysande med DLSS/Balanced 90-100 fps utomhus i 3440x1440 ULTRA och stadiga 144 fps inomhus(låst vid max 144). Det är ungefär som min 7950X/RTX4080 rigg flyter med FSR2. Så kortfattat, DLSS gör ett 3080 till ett 4080 i Starfield. Tycker dock att FSR2 ser aningen bättre ut än DLSS/Balanced dessutom fungerar ännu inte vsync med DLSS.

Krävande spel, min 5800X3D ligger på 105W och 3080 pumpar 360-370W i en normal session och det är helt oklockat. Men det flyter, dessutom är den riggen tystare än min 7950X rigg som jag måste ha rätt hög fläkt rpm pga jag kör minnena i 6400MHz 1:1 vilket = varma minnen!

7950X riggen drar lätt 170W för cpu, vilket jag har låst som max annars drar det iväg till ~220W. Men RTX4080 drar lite mindre, 340-350W, trots 50% högre prestanda i snitt än 3080.

Av the squonk
Skrivet av takeoninja:

I åtminstone Windows fallet säger det troligen långt mer om hur Windows fördelningen ser ut i Kina än om att folk skulle ha bytt från Windows 11 till 10, det förefaller gravt osannolikt (iaf siffror som 7% av steams användare...)

Vidare så har jag alltid tyckt det är konstigt att AMD lyckas så dåligt på PC sidan, de har konsekvent haft lägre Kr per FPS (utan raytracing) och deras kort åldras betydligt bättre historiskt.

Min enda slutsats är att väldigt många som spelar på PC också måste hålla på med animering, video effekter och rendrering av olika slag för det är ett område där Nvidia är kung per krona tack vare CUDA som är defacto branschstandard. Det eller åtminstone vill göra det. AI och annan tung GPU bunden beräkning går också in här.

För ska du bara game:a och har en budget på 20k eller mindre för datorn ja då har jag svårt att rekommendera något annat än AMD.

Streama på webben är populärt, Nvidia har mycket bättre funktionalitet för streamers.

Oavsett, verkar som AMD gett upp med tanke på nedstängning av sin utvecklings filial i Shanghai (450 ingenjörer) och att man lämnar flaggskepp till Nvidia.

Av the squonk

Testade ett par moddar, blir brutal fps men introducerade viss instabilitet och skimmer i bilden, default med FSR2 är det ultrastabilt aldrig haft en hängning och med ett RTX4080 är fps ändå över 60 fps i alla lägen. Hoppas att Bethesdas egen DLSS-funktion är mer stabil än moddarna. Har man ett lägre kort än 4080 så lär DLSS vara välkommet, jag låg runt 144 fps mestadels med moddarna fick tom fps-begränsa för det var ibland uppe runt 200 fps med ett lägre kort i serien lär det göra susen.

Av the squonk

Frågade Copilot varför Sverige inte har någon Copilot:

"According to the web search results, Copilot is a new AI-powered feature in Windows 11 that can help you with various tasks, such as getting answers, inspiration, and summaries from the web, adjusting your PC settings, and organizing your windows with Snap Assist1. Copilot is currently available only on Windows Insider Dev build2, and it is not included in the EU version of Windows 11 due to the Digital Markets Act that disallows market monopoly3. However, there are some ways to enable Copilot in the EU, such as using ViVetool or running a command in Microsoft Edge23. It is not clear when Copilot will be officially integrated in Windows 11 in Sweden, but you can check the Microsoft website for updates and announcements1. I hope this helps. 😊"

Av the squonk

Har fortfarande kul, är i mitt tredje universum, har testat båda sluten på Crimson questen filosofiskt är spelet ganska cool

Av the squonk

ARM har nog mer eller mindre öppet mål med tanke på att prestanda/watt är såpass mycket bättre och nu börjar det finnas programvara vilket varit ett hinder tidigare. Jag är all in att byta.

Av the squonk

Det är som det är, kör med 360 AIO på båda mina primära burkar, på 12900-burken har jag undervoltat till max 1.25V vcore vilket gjorde ~minus 100W i load och den går i princip aldrig över 75C(boostar ändå till 5.3GHz och 5.0 all core). 7950X har jag effektbegränsat till 170W i bios vilket håller den runt ~80C som max tappar minimalt med prestanda och bara i multicore full load(boostar till 5.8GHz och 5.2-5.3 all core). Det är ungefär så man får göra numera.

Av the squonk

Tråkigt att det enda som skiljer mot 12/13 gen är högre frekvens, enligt Hardware Unboxed är IPC identisk sen är det olika varianter med antal E-cores. Den högre frekvensen uppnås med högre effekt, inte så kul rent tekniskt

Av the squonk
Skrivet av Spiderpigbegins:

Kommer ansluta till klubben inom kort då jag har ett MSI 4080 Ventus 3X OC på väg till mig nu.

Vad är det jag behöver tänka på inför uppgraderingen? Kommer uppgradera det mesta förutom moderkort och RAM i samma veva.

Samma kort jag har, har varit problemfritt, tänk på att ha tillräckligt många 12V-kablar tillgängliga till strömadaptern annars är det mesta sig likt från äldre grafikkort förutom prestanda

Av the squonk

Känns som gammaldags teknologi, som Intel är tvungna till eftersom deras mer energieffektiva nod inte gör höga frekvenser än så länge.

AMD drar massor med mindre effekt undfer last vid liknande prestanda = att föredra

Intel har dock mer avancerade energisparfunktioner och drar en hel del mindre vid slösurfande, men förbrukningen vid belastning går som sagt inte att sminka bort

Av the squonk
Skrivet av Dreas89:

Jag var sjukt nöjd! Tyst, stabilt och bra. Men 4090 hägrade så blev ett byte.

Gratulerar, 4080 duger bra för mig som bara kör 3440x1440, allt jag spelar flyter som smör och skönt med den lägre effektförbrukningen. Drar ju tom en hel del mindre än 3080.

Av the squonk

Fungerar bra med Edge för mig, men det är ju Chrome i botten

Av the squonk

Ja, om det inte vore för att vissa program fungerar bäst på Windows så hade det varit övergivet för länge sen men prenumeration? Tveksam, ser mest ut som bra reklam för Linux imo.

Av the squonk

Mitt stulna lilla skepp som jag filar på nu i andra playthrough, fortfarande en hel del sämre än vad jag körde med i första, men gör jobbet

Av the squonk
Skrivet av RHWarrior:

Skönt att man bara kan sno ett skepp så är man igång på ett kick.

Det var det första jag gjorde i andra, snodde ett Crimson-skepp bara för att bygga om, det där skeppet man ärver från första är inte så kul imo

Av the squonk

Jag gifte mig med Sarah i första playthrough, nu i andra hatar hon mig och vägrar till och med att följa med, inte alls samma sak som i första LoL

Såg på YT en som var inne på fjärde playthrough, då blev Sarah mördad i The Lodge av mig själv från ett annat universum som tröttnat på alla Sarah och på att vara god

Dold text

Aha, upptäckte nyss att det finns en massa olika knäppa Lodge-varianter som dyker upp random varje gång man påbörjar ett nytt "+" som tex ett helt gäng av en själv osv helknäppt jag gillar

Dold text
Av the squonk

Vanguard komponenter på valfritt skepp så klarar man det mesta, bra tryck i dom grejorna och är inte dom dyraste

Av the squonk

På Techpowerup ryktas det Intel, verkar inte osannolikt om Intel menar allvar vilket jag tror dom gör med tanke på tillväxten inom AI och som till största delen körs på GPU. Jag skulle tro Intel går all in, trots besparingar på annat. Inte säkert att det gynnar gamers för det, kanske mest handlar om GPU för datacenters.

Av the squonk

Ännu en som kört klart main quest, skall bli intressant att se vad som händer i spelet "efter spelet" eftersom det verkar vara konstruerat just för den saken ... tråkigt att bli av med alla rymdskepp bara men men