Inlägg

Inlägg som Ragin Pig har skrivit i forumet
Av Ragin Pig
Skrivet av RekiN:

Har du/kan du göra en uppdatering angående ögontröttheten efter att du har testat aktivera mjukvara som tar bort blåljus? T.ex. F.lux eller Microsofts inbyggda Night light? Tror till och med det finns i menysystemet som sänker blåljus.

Hej, jag har testat med både night mode i windows och på mac. Det blir kanske lite bättre men ingen jätte stor skillnad. Med det sagt så börjar jag misstänka att det inte är skärmen som är grund problemet utan snarare att jag för tillfället kan ha problem med torra ögon. Hade t.ex. svidande ögon även på jobbet i veckan där vi har matta skärmar (inte riktigt lika illa dock).

Utöver det har jag också lite kompatibilitets problem med mac (jobb dator: macbook pro 16" m1 max). Kör hdmi och när jag använt den interna porten så slår skärmen slumpmässigt på och av i någon sekund. Det problemet försvann när jag bytte till en usb c -> hdmi adapter. Märkte även härom dagen att när skärmen "vaknar" på macen så startar den med 100% brightness - öppnar man osd menyn och petar på ljusinställningen så återställer den till normalt läge.

Problemen med macen kan bero på hdmi kabeln och/eller adaptern. Ska testa med en annan kabel samt beställa en annan adapter (den jag hade liggandes är egentligen för steam deck).

Av Ragin Pig

Lite tankar efter en dryg vecka med dell's skärm med samma panel, aw3225qf.

  • Ögon irritation: jag är inte säker på exakt vad det är som orsakar det men jag har märkt att jag lätt får
    irriterade/ansträngda ögon när jag använder skärmen. Använder rätt låg ljusstyrka (43%), kanske ett problem med mycket blåljus?

  • Högblank: Äntligen en "glossy" beläggning - osäker på om det är en semi men den är väldigt klar, färger poppar och är inte alls grumliga som matta beläggningar brukar vara.

  • Svarta: Svart är verkligen svart. Har inte märkt av någon lila tint men sitter i ett rum med gardiner och tak belysning.

  • Text: Jag var mycket orolig över problemen med text "fringing" som oled skärmar dragits med. Var en stor anledning till att jag valde en 4k skärm istället för 1440p.

    För min del har detta varit ett icke problem - jag kan inte se det. I windows, om jag förstorar upp texten och trycker upp ansiktet mot skärmen kan jag se en antydan men det är inte mer än så.

    Jag har läst på grundligt och var beredd att mecka med mactype och andra lösningar men nu bryr jag mig inte - det är givetvis personligt och jag har inte helt perfekt syn men för mig ser texten skarp ut.

  • HDR: Jag har inte testat jätte mycket mer än lite youtube demo videos - det ser bra ut? Kör vanligvis skärmen i sdr läge.

  • Curve - en vattendelare, det jag kan säga är att det är en ganska lätt krökning. Jag gillar effekten för spel och media konsumption. När det gäller produktivitet så stör jag mig inte på det när den är så här mild även om jag hade föredragit en platt panel om allt vore lika.

  • Priset - Aggresivt prissatt i europa.

Sammanfattningsvis, bortsätt från problemen jag upplever med ögon irritation som jag hoppas lösa så är det här utan tvekan den bästa skärmen för media konsumption jag sett - är otroligt imponerad.

Av Ragin Pig

Chocolatey - en pakethanterare för windows

Typ: Systemverktyg
Länk: https://community.chocolatey.org/

Beskrivning:

Chocolatey är en pakethanterare för Windows som möjliggör en enkel installation, uppdatering och borttagning av programvara från kommandoraden. Den fungerar på ett liknande sätt som pakethanterare i Linux, till exempel apt-get eller yum. Genom att använda Chocolatey kan användare snabbt söka efter, installera och hantera tusentals programvarupaket från en centraliserad paketkälla, vilket gör det enkelt att hålla programvaran uppdaterad och att installera nya program utan att behöva leta efter installationsfiler eller genomgå manuella installationer.

Chocolatey kan också integreras med andra verktyg och systemhanteringsramar för att automatisera programvaruhantering och distribution på Windows-system. Sammantaget erbjuder Chocolatey en effektiv och bekväm lösning för att hantera programvara på Windows-plattformen.

Beskrivningen är genererad av chat gpt.

Av Ragin Pig

Kul quiz den här veckan

Av Ragin Pig

Med risk för att någon redan nämnt det men styrs inte Stockholms tunnelbana (gröna linjen?) av ett gammalt relädator system? Där kan man snacka om stenålder! Fast det kanske är bytt nu. minns att jag sett en video om det vid något tillfälle för kanske 10år sedan men hittar det inte nu.

Av Ragin Pig

Riktigt tråkigt att dom här skärmarna (förutom dell) ska vara så sjukt mycket dyrare i Europa. 900$ för msi skärmen i usa iirc..ja det är utan moms och mindre skatter osv men svårsmält när svenska priset landar på 17000..

Blev riktigt sugen på qd oled efter förra recensionen och beställde tillslut alienware skärmen (32”) i sanning ingen billig historia den heller men priset känns i alla fall rimligare. Lite orolig för curve`n men tror jag kan vänja mig.

Kul att det äntligen börjar hända lite på skärm marknaden, känns som det mest varit matta ips skärmar med något högre refresh rate mellan uppdateringar rätt länge nu.

Av Ragin Pig

Wow, snacka om tur att det upptäcktes i grevens tid

Av Ragin Pig

Har mitt privata nr i jobb telefonen, nåbar 24/7 - att någon ringer är dock mycket ovanligt.. vill någon ha tag i mig skriver dom på slack. Rings det är det oftast mycket viktigt. Jag känner dock inte att det missbrukats hittills.

Av Ragin Pig
Skrivet av KentBrack:

Mjukvaruutvecklare i mindre stad (Fullstack)
Erfarenhet: Cirka 1,5 år
Ålder: 35
Lön: Ingångslön 34 000 och ligger fortfarande på detta då jag inte haft lönerevision ännu (blir om någon månad).
Utbildning: 2 år
Semester: 25 dagar

Vad tror ni är rimligt att kräva i löneök om man presterar bra?

Finns mycket som kan påverka, min gissning är att du kan gå upp ganska mycket nu efter 1,5 år och pga att din nuvarande lön är relativt låg (dock helt rimlig för ingångslön ).. 37-38 tycker jag inte är orimligt.. 40 inte omöjligt. Du har imo också lite dåligt med semester, 30dagar är vanligt.

Som så pass ny i branschen så skulle jag inte oroa mig jätte mycket över lönen atm, viktigare att man trivs och lär sig på jobbet. Har företaget svårt att möta högre löner senare så kan det vara dags att flytta på sig senare så man inte fastnar men 1,5år är inte så mycket och det verkar vara något av en lågkonjuktur i branschen. Också osäker på hur mycket småstäder påverkar.. min bild är från Stockholm.

Obs jag hade varit väldigt försiktig med att kräva en viss löneökning - gör inte det.

Av Ragin Pig
Skrivet av JonasT:

Jäklar vilket liv det blev när den där videon publicerades. AMD kontrade väl t.o.m. med en egen video där de visade att Athlon-system visst stängs av vid överhettning.

I slutändan var Tom’s video inte ogrundad dock. Var många Socket A-moderkort som hade bristfälliga skyddsfunktioner för just plötslig överhettning. Gjorde väl inte saken bättre heller att Thunderbird inte hade någon integrerad tempsensor.

Intressant! Jag kommer inte alls ihåg efterspelet

Av Ragin Pig

Ah sjukt nostalgisk artikel. Första datorn jag plockade ihop och byggde själv var däromkring - en Athlon XP 2600+ (thoroughbred). Anledningen till att det blev just den processorn var att den faktiskt gick i 2ghz, något jag blev fixerad på.

Tror absolut det var nödvändigt för amd att använda modellnamn som antydde till jämförelse mot pentium 4, även om jag faktiskt inte vet hur bra dom stämde. På den tiden jämfördes processorer allt som oftast mellan klockfrekvens utanför entusiast circklar. Se tidningar, annonser, folkmun etc.

Fick mig även att komma att tänka på den här videon. Förutom kylarfästen som inte riskerade en skruvmejsel genom moderkortet så brann dom (intel) heller inte upp om man stod utan (kylare)

Av Ragin Pig

Nämns bara i förbifarten men jag har velat ha en glossy skärm i evigheter. Dom har bortsätt från Apple modeller och tv apparater knappt existerat på säkert 15 år.

Är så vansinnigt sugen på den här skärmen, det som håller mig tillbaka är klarheten i text.. att gå upptill 4k känns som det fortfarande är för dyrt i längden (för spel) när man ser till vad grafikkort kostat den här generationen. Med det sagt så är jag inte helt främmande till att göra det om det behövs.

Jag programmerar, när jag jobbar hemma så skulle det bli på den här skärmen.. jag funderar dock på hur stort det problemet verkligen är - har läst att man kan fixa rätt mycket. Utvecklar också sällan i Windows utan isåfall på Mac eller linux, är problemen lättare att lösa där?

Någon som har några erfarenheter?

Av Ragin Pig

Inte helt illa

Av Ragin Pig

Kom på ett till ps1 jrpg, breath of fire 3

Av Ragin Pig

Om du är sugen på mer ps1 jrpg från square så kanske chrono cross? Fick en ”Remaster” och nysläpp på dom flesta plattformarna för ett par år sedan.

Av Ragin Pig

Så nära

Av Ragin Pig
Skrivet av rwkk:

jag tror ai kommer ta över långt mer kontorsjobb och mycket tidigare än några självkörande "bilar".

det enda jag självkörande lastbilar jag kan tänka finns inom 10-20 år är de på en viss satt sträcka/bana, dvs snarare tåg

Ah.. jag tror du missade min sarkasm. Ett exempel där det snackats mycket om hur ai kommer göra folk arbetslösa, känns ändå som det är rätt långt in i framtiden.

Som programmerare förväntar jag mig att AI drivna verktyg kommer göra mig effektivare och säkert ta en del jobb pga det men är inte orolig över att yrkesrollen kommer försvinna.

Av Ragin Pig

Skulle inte självkörande lastbilar gjort åkare arbetslösa vid det här laget?

Av Ragin Pig

Har ett par audio pro addon t14 bokhögtalare till datorn, för spel/chat/natt kör jag trådlösa hörlurar, steelseries arctis 7.

Högtalarna låter jätte bra, jag gillar dom skarpt och har ett par till som tv högtalare. Hörlurarna har rätt klent ljud men dom är iaf sköna/lätta och smidiga - är riktigt såld på att man kör dubbla interfaces så röstchatt får en egen ljudkanal.

Av Ragin Pig
Skrivet av Edin_II:

Har inte läst boken men älskar filmerna! Hur skulle du säga att den är i jämförelse?

Jag skulle säga att första filmen (+ Vito’s historia från andra filmen) är mycket trogen boken men man har klippt bort delar och karaktärer som varit mindre viktiga för den övergripande handlingen.

Boken ägnar mer tid åt både huvud och sidokaraktärer och man får en djupare insikt i deras relationer och tankegångar. En relativt stor del handlar även om Johnny Fontane, en Frank Sinatra inspirerad karaktär som har en ganska liten roll i filmen. Om man verkligen gillar första filmen så är nog boken ganska given