Inlägg

Inlägg som anon36896 har skrivit i forumet
Av anon36896
Skrivet av Dunder:

Folk måste ha missat övriga fynd-tråden helt. Hur är en hårtork datorrelaterat?

Moderatorerna verkar ha rejält olika uppfattning om vad som hör hemma i Dagens fynd-tråden och framför allt om vad som är datorrelaterat. Här silas mygg och sväljs kameler ganska rejält, ibland kanske beroende på vilken medlem som har skrivit inlägget.

Och alldeles för många ljudprodukter med analog anslutning läggs upp i Dagens fynd-tråden. Tv-apparater och spelkonsoler är inte heller särskilt datorrelaterat och borde kanske ha egna trådar? (Jo, jag kan förstå problemet med att ha för många olika trådar, men allt som är relaterat till datorspelande borde lätt kunna ha en egen tråd.)

Jag lade för ett tag sedan upp en länk (i en annan tråd) till en auktion med retrogrejer i fina originalförpackningar som skulle gjort många retroentusiaster överlyckliga, kanske oavsett pris. Det tipset blev borttaget med en dryg moderatormotivering om att jag lät ”som en försäljare av produkten” och kommentaren ”Vi tillåter inte att det görs marknadsföring av egen eller andras verksamheter och jag tolkade detta som ren marknadsföring.”
Samtidigt har moderatorerna inget emot att vissa medlemmar återkommande postar ett stort antal länkar till privatannonser och prisar dessa prylar. Vem vet vilken koppling som finns mellan den ständige tipsaren och annonsörerna?

Jag vet att moderatorerna inte är perfekta på något sätt, men jag tycker att de agerar lite för olika på liknande saker.
Och moderatorkommentaren om min auktionslänk var så otroligt dryg att jag har låtit bli att tipsa om mer än ett fynd här!

Av anon36896
Skrivet av Ynnoj:

Den har ju G- i Energibetyg, totalt värdelöst om du inte vill bli ruinerad pga hög elförbrukning. Kul att dra igång den i vinter när elpriset har skjutigt upp i höjden..

Spelar du på datorn? I så fall drar nog skärmen inte mycket energi jämfört med resten av ditt system.

Skrivet av zarkov:

Ja hjälp, 54W i drift. Det blir ju flera ören i timmen...
"Energikonsumtion per år 41 kWh"

Vissa silar mygg och sväljer kameler …
Min 32-tums Philipsskärm drar 35 W.
Min tidigare 27-tumsskärm i 16:10-format från Dell (kantbelyst med lysrör) drog det tredubbla.
Om jag tillbringar 10 timmar om dagen framför datorn (jobb + övrigt) sparar jag 0,7 kWh varje dag.
Det var inte bättre förr …

Av anon36896
Skrivet av chksix:

Jag har vägghängda små ”monitorer” från B&W och en liten aktiv sub som står i hörnet. Rumskorrektionen gör det roligt och enkelt att få bra ljud. Det är annars enda nackdelen med den förstärkaren att den inte kan köra filmljud i många kanaler.

Är den kraftfull nog för att ge tillräckligt höga volymer när det behövs?`
Det ska bli intressant att se om Lyngdorf släpper en ny ”mellanmodell” efter 2170:an som har utgått.
Eller så blir det en begagnad 2170:a om de sjunker i pris.

Av anon36896
Skrivet av chksix:

Kan rekommendera lilla Lyngdorf TDAI-1120

Har faktiskt funderat på den till mitt tv-rum där jag bara har plats för två kanaler (plus en sub).

Av anon36896
Skrivet av gdt43rszvdssdg_anon:

5kr för en 1m kabel bör ju vara hyffsat svårt att få någon förtjänst för?

 … framförallt med fri leverans.

Av anon36896
Skrivet av Motorbåten:

Tack för synpunkter och förslag. Kan konstatera att Hegel brister i både teknik och information. Överskattat märke! Förstärkarbyte står på listan!

För det priset borde man kunna kräva en hel del …
Kolla på Lyngdorfs grejor hos HiFi-klubben. Med den kan du köra dubbla subbar, dessutom med rumskorrigering som tar bort en massa basknas helt automatiskt.

Av anon36896
Skrivet av mrqaffe:

Ja den är dyr och ändå inte så flexibel som man kunnat önska och att ha en variabel (trimbar) utnivå hade inte varit så svårt tekniskt sett eller så följer man gängse standardnivåer.

Det borde inte vara några problem att göra den betydligt mer konfigurerbar med tanke på att de flesta förstärkare är mer eller mindre digitala i dag.
I den prisklassen borde man kunna förvänta sig både delbart för- och slutsteg, subutgångar med delningsfilter och en massa andra konfigurerbara möjligheter. Allt det här fanns som sagt redan för över tio år sedan i en HK för [sic!] under tjugotusen.
Hegeln är ju nästan inte flexibel alls. Men, som jag skrev tidigare, har man råd att köpa en sådan förstärkare borde man även ha råd med ett par rejäla fullregisterhögtalare och då försvinner behovet av subbar.

Jag har själv funderat på en begagnad Hegel i de mindre storlekarna på grund av linjeutgångarna med möjlighet att ansluta subbar, men jag får nog kolla upp det närmare för säkerhets skull.

Om man köper dyra saker är det inte heller fel att planera lite innan och se till att man har möjligheter att enkelt göra fler saker senare.
Den dag jag har råd blir det en Lyngdorf, två aktiva högtalare och en eller två aktiva subbar.

Av anon36896
Skrivet av mrqaffe:

HK är inget bra märke längre och det är inte heller så svårt att använda separata filter om man vill, förr använde man alltid filter utanför förstärkaren och det var mycket lättare på den tiden för det gick att ansluta till i princip alla apparater endera genom att mycket hade delbara för och slutsteg men hade de inte det hade de anslutning för kasettdäck.

Jag kunde bara inte låta bli …
Om det är som TS säger att utnivåerna från Heglarna är alldeles för låga för att vara användbara känns det som ett konstruktionsfel som borde åtgärdas utan kostnad på en förstärkare i den prisklassen.

Av anon36896

@Motorbåten: du får byta ner dig till en Harman/Kardon i stället!
HK 990 är en hyfsat fet tvåkanalsförstärkare på cirka 20 kg. Den ger dig möjlighet att konfigurera de båda lågnivåutgångarna för subbar och även ställa in en delningfrekvens för vad som ska skickas till högtalarutgångarna respektive subutgångarna. Du kan även ansluta en extern processor via en loop. Och, allt detta kunde den redan för över tio år sedan!
Den har visst även dubbla högtalarutgångar om man av någon anledning skulle vilja ansluta en subwoofer via en högnivåsignal.
Just saying …

Av anon36896
Skrivet av Motorbåten:

Nix, nivån var på max men ljudet nära minimum.

Men jag menar att man kopplar till suben högingång, inte lågingång. Går det då att dela högutgång från förstärkaren? För många subar har ju högingång (men inte både högingång och högutgång).

Eftersom förstärkaren bara har ett par högtalarutgångar bör du skaffa en subwoofer med genomgång, d.v.s. både in- och utgångar, för högnivåsignaler, som jag nämnde ovan. Det blir väl enklare än att hålla på att krångla med skarvar och udda lösningar som kan ställa till det?

Varför inte prata med Hi-Fi-klubben, där du väl har köpt förstärkaren? De borde bli glada över att kunna hjälpa dig och dessutom få lite merförsäljning!

Av anon36896
Skrivet av Motorbåten:

Lånesuben var en Dynavoice Thunder 12 med endast lågingång. Visst, den hördes men det var knappt. Däremot funkade det att koppa till Fixed men då med den stora nackdelen att förstärkarens volymkontroll inte styr suben. Har varit i kontakt med två olika högtalartillverkare som båda sagt att signalerna från Variable är för svaga och att Hegel borde göra något åt det. Gissar att det är därför en från Hegel tyckte att jag skulle koppla från högutgång, trots att manualen rekommenderar Variable som är lågutgång.

Det är kanske läge att köpa ett par fullregisterhögtalare i stället?
Om du har råd med Hegeln borde du väl även ha råd med ett par högtalare som spelar ”hela vägen ned”?

Om du trots allt vill ha en sub måste du tänka på att köpa en med genomgång, d.v.s. både in- och utgångar, för högnivåsignal för att det ska funka med din förstärkare. Men det finns, som @mrqaffe nämnde tidigare, nackdelar med högnivåingångar.

Av anon36896
Skrivet av Motorbåten:

Någon som kan reflektera över Hegels förslag att koppla på högutgång, alltså högtalarutgångarna?

Det funkar, under förutsättning att den sub du använder har både in- och utgångar för högnivåsignal (högtalarkablar).
Vissa aktiva subbar har bara högnivåingångar och inga utgångar. Då funkar det inte med din förstärkare eftersom den bara har ett par högtalarutgångar. Eller jo, det funkar, men då får du bara lyssna på subben …

Om subben både har in- och utgångar för högnivåsignal kan man säga följande:
* Om subben är aktiv ”tappar den av” den del av signalen den behöver från högtalarsignalen.
* Om subben är passiv driver din förstärkare både subben och högtalarna. Dessa subbar (det gäller t.ex. äldre Canton-subbar) skickar alla lägre frekvenser till baselementet i subwoofern och alla övriga frekvenser till högtalarna.

Av anon36896
Skrivet av leverbrock:

Har du satt i strömsladden till subben och/eller glömt att slå på den?
Kan bekräfta att det är vanligare än man kan tro att något av detta missas. 😀

Det kan även vara läge att kolla om det finns en glasrörssäkring som kan ha gått sönder …
De sitter ofta under litet skruvlock på baksidan av subben.

Av anon36896
Skrivet av Roger W:

Det känns å andra sidan som ett ickeproblem i normala fall. Moderna subbar har väl i princip alltid ett inbyggt lågpassfilter?
Dvs det bör i praktiken gå bra att använda line out från förstärkaren.

Det vanligaste är nog att man bara matar en linjesignal från en lågnivåutgång (som t.ex. kan vara märkt line level output variable eller pre-out) eller en subwooferutgång på en stereoförstärkare till subwooferns lågnivåingång.
Det här bekräftas ju även av Hegel själva i den bruksanvisning jag länkade till i mitt förra inlägg.

När man gör så här återges sedan vissa frekvenser av både högtalarna och subwoofern och det kan bli lite för mycket bas i vissa frekvenser. Det får man försöka åtgärda med subwooferns ratt för delningsfrekvens för att hitta den undre frekvens där högtalarna rullar av och subben ska börja arbeta. En nackdel med den här lösningen är att högtalarna då kanske får jobba onödigt hårt i de nedersta frekvenserna där subwoofern i stället hade kunnat göra ett bättre jobb.
Det allra bästa hade därför varit om man hade kunnat ställa in en delningsfrekvens i förstärkaren och låta den dela upp vilka frekvenser som skickas till högtalarna och vilka som ska skickas till subben/subbarna via lågnivåutgången. Den här funktionen existerar, men är nog ganska ovanlig, i stereoförstärkare (den finns ju inte ens i den här Hegeln som kostar nästan 100 000 kronor).

Surroundförstärkare brukar däremot ha betydligt fler inställningsmöjligheter för vad som ska skickas till vilka högtalare.

Av anon36896
Skrivet av Mayhem SWE:

Nja det har den inte. "Lågnivå" i "lågnivåutgång" har inget med volymen att göra utan med vilka frekvenser som skickas ut. En lågnivåutgång bör antingen skicka ut en signal som redan från källan är en diskret kanal (dvs ".1" i exempelvis en Dolby Digital 5.1-kodad signal), eller en sammanslagning av alla de andra kanalerna följt av ett lågpassfilter.

Kikar man på baksidan av förstärkaren finns där inte någon lågnivåutgång vad jag kan se. Det lär därmed krävas antingen en sub som kan ta fullfrekvens in (antingen på linjenivå eller högtalarnivå) och själv filtrera vad som skall spelas, eller ett separat filter eller förstärkare. Min i sammanhanget rätt enkla aktiva sub från Harman/Kardon har samtliga dessa typer av ingångar.

https://www.hegel.com/images/products/h590/H590Back.jpg

För övrigt väldigt bisarrt att köpa en förstärkare för 100K utan att uppenbarligen ha någon som helst koll på om den faktiskt kan driva den utrustning man vill ansluta… Tandläkare eller advokat?

Jo, det har den.

Det här är en tvåkanalsförstärkare så den har ingen .1-kanal.
På den här typen av förstärkare brukar man använda den variabla lågnivåutgången (line level outputs variable i det här fallet) för att ansluta en aktiv subwoofer eller en extra effektförstärkare för bi-amping. Utgångens nivå regleras via förstärkarens volyminställning/-ratt.
Om man använder en aktiv subwoofer reglerar man volymen på den för att anpassa subwooferns ljudnivå till de övriga högtalare som används – i det här fallet ett stereopar.

Edit:
Connecting a subwoofer
The most common way to connect a subwoofer is from the variable line output on your Hegel amplifier”
Sidan 17 i https://support.hegel.com/component/jdownloads/send/3-files/3...

Av anon36896

Det blir oerhört mycket enklare att hjälpa dig om du berättar vilken sub du testar med och vilka ingångar den har ...

Av anon36896

@wutza: är lite nyfiken på om det blev något köp ...?

Av anon36896

Samsung MZ-77Q1T0BW 1 TB 2,5-tums SATA-SSD för 847 kronor på svenska Amazon

Amazon.se har sänkt Samsung MZ-77Q1T0BW 1TB till 847 kr:
https://www.amazon.se/-/en/dp/B089QXQ1TV/ref=sr_1_1?crid=3LBT...
Säljs av Amazon.
Som vanligt vet ingen hur länge Amazons extrapris gäller eller hur många prisändringar som kommer att göras …

Närmaste välkända ÅF (Inet) tar 1 089 kr enligt Prisjakt:
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5419278&gclid=EAIaIQobC...

Cdon säljer den dessutom för 1 015 kr, men då levereras den av Xstra Digital Storage som inte har fått några direkt smickrande omdömen här på Swec.

Edit: Priset ändrat från 801 till 854 till 865 till 847 kr.
Nu slutar jag följa prisändringarna. Om någon är intresserad av den här SSD:n får du/ni själva kolla upp det aktuella priset.

Av anon36896
Skrivet av Dimman:

Ja precis, jag funderar på om det kanske är enklare att vända på frågan och se om det finns modeller man bör undvika.

Du bör nog undvika Philips 75-tumsmodell The One 75PUS8505 som säljs för 11 990 kr på flera ställen just nu eftersom den inte verkar vara något fynd oavsett pris.
Kolla in kundrecensionerna på Komplett – av 22 recensenter ger hela tolv personer den en enda stjärna och tre personer ger den två stjärnor. Det verkar ha varit måndag hela veckan på fabriken när det gäller just 75-tummaren …
https://www.komplett.se/product/1176423/tv-ljud-bild/tv-video...

58- och 65-tumsmodellerna får däremot bra betyg överlag.

Av anon36896

Mina föräldrar har en 15 år gammal Sony KDL-W2000 som fortfarande funkar utmärkt!
Där snackar vi driftkvalitet!