Inlägg

Inlägg som Gorian har skrivit i forumet
Av Gorian
Skrivet av LeifSandvik:

För min del tycker jag det är rätt hemskt att jag först nu som 48-åring börjat tänka och agera i dessa banor. Jag är verkligen skolad som konsument i samhället. Det här har inte ens överhuvudtaget funnits i min värld. Om jag hade donerat 5% av min inkomst till välgörenhet under mitt yrkesliv så hade det verkligen gjort stor skillnad för andra människor men samtidigt inte påverkat mitt liv mätbart negativt överhuvudtaget. Fruktansvärt när jag tänker på det.
Än värre och jobbigare för mig just nu är min inre kamp att sätta mig in och läsa Singer andra böcker, då främst inom djurrätt. Vill men vågar just nu inte, väljer aktivt att blunda och stoppa huvudet i sanden. Har mina föreställningar vad som står i hans böcker om djurrätt.

Intressanta synpunkter och tankar som alla skriver här i tråden .

Bättre sent än aldrig. Många kommer aldrig till den punkten, så var inte för hård mot dig själv

Av Gorian

(Depressions-diskussionen är ett sidospår, men även jag vill understryka att man inte alltid kan se på någon om hen är deprimerad eller ej. På vissa lysar det igenom som en sol, men på vissa är det helt osynligt. Detsamma gäller för en massa andra psykiska sjukdomar)

Jag gillar Singers argument, inklusive Shallow Pond/Drowning Child exemplet. Det är delvis anledningen till varför jag donerar månadsvis till en organisation som arbetar efter "Effective Altruism"-logiken, där pengarna omfördelas fortlöpande för att göra så stor nytta som möjligt.

Kritiken mot välgörenhet i gemen (som alltid framförs när välgörenhet kommer på tal, även i denna tråd), som argumenterar kring hur det skapar skeva maktförhållanden eller sabbar incitamentmodellen i det mottagande landet, är absolut värd att beakta. Missen man ofta gör är att man målar upp de identifierade utmaningarna som absoluta sanningar i en dikotomi: "pengar till välgörenhet leder ALLTID till sabbade incitament och skeva maktförhållanden nationer emellan". Detta är förstås en alldeles för förenklad bild av det hela - det går rimligen att hjälpa individer utan att för den sakens skull överösa landet med pengar. Det går rimligen att rädda barnet ur vattnet utan att dränera hela poolen på vatten så att barnet aldrig behöver lära sig simma. Det finns grader i detta.

Argumentet i linje med att "man aldrig blir klar" med välgörenhet (att det alltid tycks finnas folk i behov av välgörenhet) är också lite märklig. Visst är det sant att det sker glidningar i såväl medelvärden kring välstånd som i definitioner, men man behöver inte spendera många sekunder på Google för att inse att jorden knappast är en egalitär utopi där alla har det kalasgött.

För mig handlar välgörenhet om att se till att så många människor som möjligt är i en tillräckligt stabil och välmående situation för att kunna engagera sig i produktiva livsprojekt, fritt från kroniskt lidande grundade i orsaker som med enkla medel går att förhindra (svält, malaria pga brist på myggnät... osv.). Jag har svårt att se varför jag borde sluta göra vad jag kan för att realisera detta, enbart för att få ~1% ökat välstånd i mitt redan behagliga liv.

Av Gorian

Hej,
Tack för svar!

Letade efter foton på nuvarande högtalare, men hittade inga. Får skruva isär den igen och fota lite, återkommer med det. Det är två små spolar bredvid varandra, inkapslade i ett metallhölje som separeras med ett membran, som sedan täcks av en metallock som tratten ansluts till (biten med skruvarna på bilden nedan).

Här är en bild på hela tratthögtalaren i alla fall:

https://img.tradera.net/large-fit/422/553237422_5f8cc4ee-ac51-4f...

Av Gorian

Högtalarelement till tratthögtalare?

Håller på med ett litet projekt här hemma, där jag ska modernisera en ~100 år gammal tratthögtalare så att den får Spotify Connect och andra moderniteter. Originalhögtalaren fungerar inte längre, så det är tyvärr inget alternativ att köra 100% original. Därför behöver jag nu något passande högtalarelement, som via en liten öpp

  • Förstärkare/DAC är Up2Stream Amp 2.0 ihop med en nätadapter som kan trycka ur sig max 66W

  • Elementet kommer huseras i en cylinder med diameter ~11cm. Hålet ut till trattmynningen är ~15mm.

  • Återgivning i de lägre frekvenserna är mer eller mindre irrelevant, då de inte kommer kunna transporteras ut genom tratten på ett bra sätt ändå. Fokus bör därmed vara på det övre registret samt övre mellanregistret (gissar jag?)

  • Budget = ju billigare, desto bättre. Gärna under 500kr

Tar tacksamt emot förslag på passande element

Av Gorian

Utifrån din text är det lite svårt att få grepp om situationen. Jag förutsätter att hyresvärden har skäl att stänga av elementen och att detta inte är tänkt att vara en permanent grej?

Du ska ha över 20 grader inomhus.
https://www.hyresgastforeningen.se/stod-och-rad/lagenheten/in...

EDIT:

Skrivet av MulleMeck34:

22.6 grader

Så vad är problemet?

Av Gorian
Skrivet av killawife:

Då ska man avstå då det egentligen inte finns någon anledning för en sälja att vägra detta. Jag har också råkat ut för det, på blocket tillochmed, och avstår alltid de affärerna då det högst troligtvis är en scam.

Skrivet av Daemon:

Generellt: https://www.sweclockers.com/artikel/20347-handla-sakert-i-swe...

Har inte använt blocket-paketet själv men läst lite tidigare diskussioner. Är det inte så att säljaren tar all risk då, köparen kan väl rätt enkelt hävda att denne inte fick prylen?

Edit: Har inte läst igenom, men det har diskuterats bland annat i en tråd från idag.
https://www.sweclockers.com/forum/trad/1713777-blocketpaket-s...

Det stämmer att risken till stor del förflyttas till säljaren istället för köparen.

Mig veterligen finns inget perfekt system för detta.

Av Gorian
Skrivet av issue:

riktigt taggad på detta spel!

Samma här, gillade verkligen första. Ser fram emot uppföljaren

Av Gorian

Tell them you love me (2023) (dokumentär)

Har väntat länge efter att denna dokumentär producerad av bl.a. Louis Theroux skulle bli tillgänglig att se, och nu blev den äntligen det.

Handlar om ett rättsfall runt 2015 (minns inte exakt årtal), där en kvinnlig professor vid Rutgers University står åtalad för att ha våldtagit en mentalt handikappad man. Enligt kvinnan själv rör det sig om en ömsesidig kärleksrelation, och att mannen inte alls är kognitivt handikappad utan i själva verket intelligent.

Intressant och sevärd. Väcker en del tankar och funderingar efteråt. Kan rekommenderas för den som gillar dokumentärer.

Av Gorian

Vad uppskattar du fraktkostnaden till?

Av Gorian

Om du inte stör dig på det, varför då grotta i det?

Spela och var glad

Av Gorian

Den sista resan (2024)

Filip och Fredrik tar med Filips åldrade farsa på en resa till Frankrike i ett försök att gaska upp honom. Man kan väl säga att det är en dokumentär med fokus på relation mellan åldrande far och son, med fokus på utmaningarna som kommer med att bli gammal samt att fastna i nostalgiska tankar.

Den var gullig, men kanske inget enastående. Det är tydligt "en produktion", med stage:ade och genomtänkta scener osv. Så förvänta er inte någon mer objektiv dokumentär, utan det är ganska uppenbart att syftet med hela resan var att göra dokumentären, snarare än tvärtom.

Ger den 6/10p.

Av Gorian

Vad spelar Tomas Ledin för genre?

… för mig kan det bäst beskrivas som ”svensk gubbrock”, men det är ju ingen genre. Och om det är det, kan ni då ge förslag på någon icke-svensk gubbrock? Och andra artister som kvalar in i den svenska varianten?

Tycker det är smått omöjligt att riktigt säga vad det är för något. 😶

EDIT: Bör kanske understryka att jag inte är ett fan som letar efter liknande musik. Bara något jag plötsligt kom att fundera på 😅

Av Gorian

Ingen liten slant att hosta upp. Hade de någon inkomst kopplat till detta?

Av Gorian
Skrivet av MrIzze:

Control har jag varit lite småsugen på! Kanske dags att dra igång Xboxet igen för första gången på länge.

Bra spel. Försök inte förstå storyn bara, utan acceptera förvirringen så slipper du en massa huvudbry ^^

Av Gorian

Dune

Såg om den, då jag bara sett den en gång då den kom ut. Precis så snygg som jag minns den. Undrar hur mycket skådisarna kommer se ut att ha åldrats i tvåan, dock. De var ju rätt unga (eller såg åtminstone unga ut) i första filmen.

Av Gorian
Skrivet av KennethMolund:

Har haft. Thailändska brudar är de bästa!

Vad är det som gör de så bra?

Kan inget om detta, nyfiken

Av Gorian
Skrivet av grogg:

Ska kolla hw-monitor. Saker jag anslutit till USB-port (vilken som helst) pajar och funkar inte annan dator.

Låter ju som ett defekt nätagg eller moderkort om samtliga portar beter sig likadant.

Av Gorian

Godtar du bud? I så fall budar jag 600kr inkl. frakt.
Tänker att prishoppet till en ny U6 Pro inte är vidare stor annars.

Av Gorian
Skrivet av DasIch:

Det där med offentliga upphandlingar är en bra tanke som blivit ett jäkla hundrunk. Det ska vara billigast hela tiden och för att vara billigast behöver det myglas. Skitsamma om tjänsten/upphandlingen funkar bra.

Jag har i positioner där jag både granskat hur upphandling och fakturering funkat, samtidigt som jag nyttjat de upphandlade tjänsterna. Uppifrån har det varit paragrafrytteri (även till den grad att jag stuckit ut hakan och förklarat att de ovanför mig inte förstår lagen - vilket de inte gjort - och företaget vi anlitat haft rätt). Samtidigt ser man att det här företaget är skitbra att jobba med - bästa vi haft. Allting klaffar, aldrig några problem.

De blir ersatta av ett annat företag. Mycket billigare på papperet. Deras affärsmodell är buda så lågt som möjligt och mygla så mycket som möjligt. Vi snackar inte längre om att vara oense om små detaljer. De har inte ens resurserna att leverera tjänsten, och absolut inte till det priset. Konkurrerande företag säger samma sak. Det är omöjligt.

Tjänsten funkar också därefter. Skit. Det är problem efter problem.

Lyfter det till den som är ansvarig för upphandlingar. Han är ett riksbeppo som inte fattar någonting.

Jag beställer 50 Big Mac & Co och får en cheeseburgare. Det är uppenbarligen ett problem. När det händer vid varje beställning är det ett stort problem. Att jobb som borde ta en dag tar en vecka.... ja, det är ett problem.

När frågan lyfts till ansvarig ska alla dessa problem antecknas, så kan de tas upp i nästa upphandling. Om 4 år, eller vad det nu råkar vara för tid som kontraktet löper.

Nu är det här förvisso ett problem av idioter som är ansvariga för upphandlingar, likväl som att lagen om offentlig upphandling slår fel. Om lagen varit mer tillåtande och idioter kunder örfilas upp vore det inget problem. Nu gäller dock ingetdera.

Rent pragmatiskt, i de situationer jag stött på, hade det såklart funkat bäst om man bara kunde fråga oss som faktiskt jobbar med dessa företag. Vilka har funkat bäst? Vilka vill ni jobba med, och om det står mellan dessa alternativ - och deras prislistor - vilka tycker ni är bäst val?

Så får man väl dock inte göra. Om man får det så har jag inte stött på någon som vågar det.

Jag lider med dig, samtidigt som jag drar en lättnadens sympatisuck - för jag upplever exakt samma sak.

Av Gorian
Skrivet av tonii:

den behöver ju inte vara stulen i sverige.

Mig veterligen är IMEI-block operatörsspecifikt och inget som erbjuds världen över. Enda sättet som svenska operatörer går med att blocka IMEI är mig veterligen genom polisanmälan.

Men jag är ingen expert i området. Bara vad jag snappade upp då jag jobbade hos en Apple Premium Reseller tidigare och tog emot mobiler som råkat ut för denna typ av bedrägeri.

Skrivet av jnsson:

Den kan tas bort antingen genom att ange korrekt Apple ID och lösenord som var inloggad innan telefonen återställdes eller genom att logga in på icloud.com och ta bort telefonen från sitt konto under Hitta min enhet. Dvs ägaren av telefonen. Så det går alltid att ta bort ett lås, så länge man är ägaren till telefonen

… och kan sina inloggningsuppgifter.

Apple kan också ta bort låset manuellt mot uppvisande av kvitto.