Inlägg

Inlägg som Agustavsson har skrivit i forumet
Av Agustavsson

I väntan på fler delar så snickrades denna ihop..Blir nog byte av bezel i alla fall.

https://i.redd.it/23v5p5g06p661.jpg

Av Agustavsson

Har kört denna Amphibia 150366 ett tag nu, riktigt stryktåliga "beaters"

https://i.imgur.com/syGiMmA.jpg

Av Agustavsson
Skrivet av Roger W:

Vad gör du med de stackars lurarna?

Skummet som är i padsen till 6 serien är okänt för att bli mjukt och platt väldigt snabbt. Har aldrig haft problem på andra lurar eller pads.

Av Agustavsson

Någon som har erfarenhet av tredjepars pads till Sennheisers HD6 serie? Är lite less på att betala 370 spänn varje halvår. Har kollat lite på HM5 som jag använt till mycket annat men Brainwavz adapter verkar lite kexig. Tänker inte heller betala 1/3 av priset på ett par "boutiqe" pads typ Dekoni.

Av Agustavsson

Jag hör skillnad på Spotify och tidal, tidal låter bättre helt klart. Men om jag hör skillnad på tidal hifi, master och MQA? I 10 fall av 10? Nix det för jag inte.

Av Agustavsson
Skrivet av makatech:

Fullt möjligt jag blivit lite besatt men det går nog över.

Men jag tänker så här:

Orkar jag hålla på att bygga upp ett eget arkiv med flac filer etc och med NAS lagring hemma, börjar rippa cd skivor som ändå finns tillgänliga på musikstreamingtjänsterna?

Svar: Nej, visst vore det säkert kul men jag värderar bekvämlighet dock vill ändå att det ska låta bra.

Vilken musikstreamingstjänst har bäst kvalité men ändå tillräckligt bra utbud så att man inte stör sig på det?

Nu provar jag Tidal Hifi men även tex Qobuz som nämndes här ser klart intressant ut, får se om jag testar den också.

Det här med MQA beror väl en del på att jag köpte en iFi Zen Dac men förstår nu att det är en ganska livlig debatt om MQA på olika musikforum världen över, något förvillande för en amatör som mig.

Jag är medveten om att jag säkert skulle åka dit på diverse a och b tester. Sist inte minst beror det väl mycket på produktion och inspelningskvalitet, antar att större mainstream grupper ofta har vassare produktioner men det kanske varierar.

För att sammanfatta vart jag vill komma.

Om du inte klarar ett ABX-test, så strunta helt i MQA, .FLac osv osv och välj det billigaste/smidigaste alternativet för dig och va nöjd. Det spelar ingen roll hur låten är inspelad osv utan det du pratar om är format. Kan du inte höra skillnaden på formaten så spelar det väl ingen roll?

Av Agustavsson
Skrivet av oqvist:

Njae men ändå... Oftast har man ju rätt och när man jämför A och B och B alltid låter bättre så varför välja A om inte av praktiska skäl som du nämner :).

Har Spotify nu vart för lat för att avabbonnera. Lika deprimerande varje gång försöka köra nightwish. Behöver egentligen ingen streaming har nog med cds att dra igenom. Det jag önskar är att det skulle gå att fixa någon magisk dac som kan lira från två källor samtidigt så jag kan använda min cd växlare till datorn medan jag kör flight simulator eller vad jag nu gör. Att hålla på och byta cd är lite 90-tal det saknar jag inte

Alternativet är ju en förstärkare som kan köra från två ingångar samtidigt men det verkar va en sällsynt feature och då måste man ha två dacar.

Om du tar bort placebo ur ekvationen så tror jag att helt ärligt att du inte klarar detta test. http://abx.digitalfeed.net/
Vill du använda egna filer så har du komponenten till foobar här https://www.foobar2000.org/components/view/foo_abx

Att själv sitta och göra ett A-B test och trycka på knapparna är helt meningslöst.

Av Agustavsson
Skrivet av mikaelm:

@Agustavsson: Självklart ska man ju i första hand välja den musik man vill lyssna på, annars är det nog svårt att påstå att det låter bra!

Och visst skiljer det i kvalitét mellan många inspelningar - verkar som att dagens artister överlag valt att satsa på kvantitét i första hand. Dock tror jag att välkända artister och skivbolag (typ Sony, EMI, Universal och Warner mfl) borde hålla åtminstone en godtagbar standard.

Vet också att det finns inspelningar/album som är fasvända i mixningen, vilket förstås är bedrövligt!

Inspelning och format är inte samma sak dock, viktigt att hålla isär!
Personligen vet jag inte om jag hört en "remaster" som låter bättre än originalet, finns säkert undantag men jag tycker mest det är ett bajsnödigt försök till att mjölka sina fans med en "ny upplevelse" aka en sunkig EQ-kurva.

Av Agustavsson
Skrivet av makatech:

Lurigt detta kan jag tycka men tack för ditt svar. Ska dock läsa lite mera från olika källor innan jag ger mig.

Läste denna artikeln också vilken jag tycker är mycket intressant och detaljerad:
https://www.soundonsound.com/techniques/mqa-time-domain-accur...

Har Qobuz eller AmazonHD verkligen samma utbud som Tidal (?) risken är annars att jag börjar störa mig på det istället.

Helt ärligt så råder jag dig till att sluta jaga högupplöst material. Visst så låter Tidal bra men om du tar dig tid till att sätta upp ett ordentligt ABX-test och jämföra så kommer du falla i fällan. Dvs kommer du inte kunna med säkert att säga vilken fil som har vilket format. Jag har åkt dit själv...Många gånger! Till och med så att jag valde att konvertera ner mitt stolta musikarkiv från .flac, DSD och andra högupplösta format till 320kbps MP3. Japp! Skitsunkigt och väldigt O-hifi att göra det MEN jag får plats med det mesta på mitt 128gb minneskort till dapen, samt att man sparar batteritid. Jag gillar inte dödsmetall mindre för det och jag kan lyssna ett par timmar till innan laddning

Vid datorn där jag har min main rigg så väljer jag typ alltid Spotify före Foobar med adons för Bit-perfect ändå. jag har dock en refernslista som jag använder när jag testar nya grejer som jag behåller i .flac bara för att..Men annars skiter jag i formatet och väljer musik framför format.

Av Agustavsson
Skrivet av DevilsDad:

Tack för inputen. Framförallt att slippa drivrutiner känns väldigt skönt. Kär Debian på datorerna på jobbet, och vill vara säker på att den funkar där utan problem. Är tveksam till att jag orkar leta upp begagnat dock. Vet du om det finns fler dacs som inte behöver drivrutiner?

Angående växelström, vad är fördelen med att den gör omvandlingen internt? En ny odac blir ju lika dyrt som ifi Zen DAC tillsammans med deras spänningsomvandlare. Hade du rekommenderat odac framför den?

Kunna reparera själv är alltid ett plus.

Har inte lyssnat på Zen men den låg med i planeringen när jag skulle byta. Vad har du för lurar? Om jag skulle köpa en ny så skulle jag nog valt en med 0db gain samt +6.5 ( standard är 2.5 och 6.5 ) Jag har en del väldigt lättdrivna lurar och 2.5 är lite mycket för dom för att få en lagom reglering via potten.

Av Agustavsson
Skrivet av DevilsDad:

Hej! Tänkte jag kan fråga i den här tråden vad för DAC (ev. med hörlursförstärkare) som rekomenderas numera? Är ute efter en extern usb-ansluten att använda till datorn på jobbet. För en handful år sedan rekomenderades ODAC och O2 mycket, är dessa fortfarande aktuella? Eller finns det bättre att få idag för samma pris?

Tills vidare ska den paras med ett par AKG K550, så förstärkare tror jag inte är strikt nödvändigt, men kanske kan dra lite nytta av det ändå. Det hade även varit ett plus med en equalizer, då dessa hörlurar är lite väl vassa i diskanten.

Jag bytte precis från en betydligt dyrare setup till just en o2/o-dac kombo av följande anledningar.

Liten och smidig, allt i en låda.

Kräver inga drivrutiner! En viktig punkt tycker jag, då jag har haft mycket strul med tidigare DAC. Dessutom blir den helt plug and play på vilket system som helst.

Drivs på växelström istället för likström och omvandlar i enheten istället.

Går att laga själv utan problem ( Tex byta utgånarna volympot eller trixa med OP-amps ) Har haft problem med detta på flera andra enheter.

Kanske inte bäst nu för tiden, men den är snuskigt potent! Det ska man inte glömma. Går att hitta begagnat för bra pris ca 1000-1500. Att köpa en helt ny från tex headnhifi är lite väl dyrt. Dock så kan du då välja gain och utförande.

Av Agustavsson
Skrivet av makatech:

Lite störande dock att bra kablar oftast är så jäkla dyra. Visst kan man chansa med aliexpress, billigare alternativ från amazon etc men det kan då också bli en situation då man "tvingas" köpa flera kablar istället. Har man koll på vad man köper (vilket jag inte riktigt har ännu) har är det nog lättare att göra "deals".

Har köpt en del från Aliexpress och ebay och de flesta har varit mycket bra. Köpte någon silverpläterad historia till ett par HD25or för ett par år sedan och den va stel som en pinne. Men utöver det så skulle jag säga att många kablar är väldigt bra och till fullt rimliga priser. Det som tex Moon eller Audioquest säljer är ju mumbo jumbo.
Mitt resonemang är att om inte de interna kablarna matchar resterande så spelar det ingen roll. Tror många skulle bli förvånade när dom såg hur pass tunna ledarna är i lurarna för tusentals kronor. Likadant med högtalare.

Jag köper endast kablar som blir för dyra att göra själv samt endast om det verkligen behövs. Nästa projekt blir att göra ett par HD25 balanserade med 2.5mm så jag kan få ut lite mer kräm ur min Fiio BTR3K.

Vi får dock ser hur det går med tanke på att man har ett nykläckt litet gossebarn som lär ta upp den mesta tiden framöver

Av Agustavsson

Mikrofoni är det värsta som finns! Det är otroligt många tillverkare som inte har detta i åtanke. Lite som när alla iems för några år sedan skulle ha platta tunga kablar som marknadsfördes som "trasselfria" helt värdelöst! Använder mina Philips S2 på tok för lite just på grund av det.

Av Agustavsson

Blev far för första gången i dag 09:36 så jag har väl i alla fall en stund kvar till jag kan verkställa era tips i praktiken. Förmodligen kommer dom väl till pass! Och dessutom kanske det inte är dumt att göra lite läxa redan nu.

Av Agustavsson

Ja, det är det absolut smidigaste. Den kopparfärgade ledaren är jord, den röda är förmodligen höger.

https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-ab2c68a32f2e5ece753428fc7b...

Om du har en multimeter med summer så är det ett bra verktyg för att se vilken ledare som går till vad.

Av Agustavsson
Skrivet av Fetskaft:

Sitter idag med Sennheiser HD650 men behöver komplettera med ett par stängda lurar. Håller på med en del musik och behöver stängda sent på kvällen och när jag spelar in röst. Har inte någon galen budget just nu men har tittat på DT770 PRO men läst att de upplevs ganska ljusa och jobbiga. Har tinnitus och orkar inte med för skrikigt. Finns det något bra alternativ till DT770 PRO i samma prisklass?

DT770 är inte direkt neutral, mycket bas och mycket diskant. Dock upplever jag inte att dom är skrikiga, men jämför man med 650 så är det en enorm skillnad. Alternativ skulle kunna vara Shure SRH-840, Audio Technica M40X ( ej 50x )

Av Agustavsson

Använd inte kontakterna från Kjell, dom är skräp!

Antingen så löder du dit en ny kabel direkt på drivern. Exempel. Funkar jättebra men är aningen stel.

Alternativ två är två stycken av dessa¨+ 3.5mm kontakter. Skulle rekommendera neutrik

Som du märker så är det inte jättelätt att hitta bra grejer till rimliga priser i sverige. jag har köpt mycket från Designacable men fraktpriser varierar och det lönar sig kanske inte att köpa under 5 telepluggar eller så. Dom har även en jättebra kabel som jag använt mycket och som blir hur bra som helst sleevad i paracord.

Tyvärr är det utrikes man får leta, och det är inte lätt. Jag har i alla fall inte hittat någon svensk ÅF som har något vidare sortiment av kontakter etc. När jag bodde på annan ort så pratade jag med en lokal uthyrare av Dj-grejer som köpte in åt mig för inköpspris + moms men då visste jag exakt vad jag skulle ha. Värt att prova kanske?

Av Agustavsson
Skrivet av Swedman18:

Synd att du blev skrämd dom är verkligen superbra o då har jag en hd650 att jämföra med

Vad jag förstått så låter dom väldigt olika?, om inte så är jag glad att jag skippade då HD650 inte föll i min smak tyvärr

Av Agustavsson
Skrivet av futhark14:

Jag vet inte hur det ligger till med själva Hifiman men deras kollaboration med drop, alltså Drop & Hifiman He4xx är ganska bra byggd och konfortabel. Jag kan inte riktigt göra en bra analys av ljudet men jag känner att den inte är abnormal jämfört med t.ex. DT770.

Det jag beskriver är inte fel på konstruktionen i sig utan det är vida känt att Hifiman och Audeze har problem med element som går sönder. I fallet med Sundara så verkar de mest vara relaterat till själva kontakten för kabeln.

Skrivet av Swedman18:

Den senaste revisionen av Sundara har väl inte kvalitéts problem? Inte dom jag har nu iaf.

Förhoppningsvis har dom inte problem med 100% av alla tillverkade lurar, dom som har problem är väl dom man läser om på forum etc. För att nämna några problem som rapporterats.

"Well I had a suspicion of channel imbalance and I pulled out my multimeter today and left speaker is at 44 ohms and the right at 42 ohms . My left channel is about 4 or 5 decibels lower due to the 2 extra ohms"

"I just got the Sundaras and about 20 minutes in the right driver cut out."

"After 3 days of listening, the left driver volume cut down to about 20%. I swapped the cables from left to right and still barely any sound. Looks to have bad wiring between the jack and the driver. I can't believe that there are so many issues with a $500 brand new pair of headphones in 3 days"

Dock verkar det bättre med den uppdaterade versionen, men det va nog för att skrämma bort mig som konsument. Visst, det är väl inga problem att reklamera från en bra svensk ÅF men det är ju ändå ett problem och ibland orkar man bara inte Verkar var en skitbra hörlur på alla vis dock!

Av Agustavsson
Skrivet av Muddyvaines:

Tänkte höra med er som kanske har prövat eller har koll på. Suttit och kollat på ett par hörlurar som jag velat ha väldigt länge - nämligen HD650 alternativt HD600 då jag hört att dessa ska fungera rätt bra för musik såväl som gaming och så. Men sen så gled jag in på ett par Hifiman Sundara, som för det första ser väldigt fina ut och verkar ha väldigt bra ljud. Tänkte om någon här kanske kan gå i godo för dom? Har kollat upp det mesta om Sennisarna så har någorlunda koll på dom, däremot Sundaras, informera mig!

Jag var nästan säker på att jag skulle köpa Sundara, men läste en del trådar om hifimans kvalitetsproblem. Jag vet att det har varit en del strul med planars och att dom helt enkelt har hög felmarginal generellt, men det va flera år sedan. Jag gjorde lite research igen och det verkar som det fortfarande finns en del som har haft problem med döda element. Så jag körde på det säkra och kanske tråkiga valet HD600. Nu har jag ju dock massor av hörlurar så jag sitter inte i sjön direkt, men HD600 känns som en riktig klassiker som man liksom bara bör ha i samlingen. Inte världens bästa komfort dock, och padsen mjuknar ganska fort så dom behöver bytas relativt ofta.