Inlägg

Inlägg som Thomas har skrivit i forumet
Av Thomas

Att ändra PBO lär inte hjälpa då senaste bilden från HWiNFO visar att han inte når något av de tre gränserna man kan ändra i PBO (PPT, EDC, TDC), knappt ens halvvägs till gränserna ens.
Körde ni en reset (load optimized defaults / liknande) i BIOS alltså?

Vad är det för moderkort? Och BIOS-version? (2.20 är inte en BIOS-version, ASUS har 4 siffror som version, t ex är senaste för mitt B550-F version 3607.)

Av Thomas

Det är ett grymt bra pris relativt vad komponenterna kostar, över 38k för bara datorn (samma specs men inte samma märken på allt).

Men GTSA (f.d. Greattech) har fått en hel del klagomål här och var inkl på SweClockers, finns många trådar.

Av Thomas

Siffrorna är bara relevanta om processorn belastats max under körningen.
Men just gränsen där är ju som sagt intressant, men tyvärr inget jag stött på förut. Intressant är att den "gränsen" varierar för mig (min: ~4350 MHz, max: 4509 MHz) på en 5800X3D.

Förresten! Har ni uppdaterat BIOS på datorn? Du kan kolla BIOS-version med HWiNFO64 också, så länge som "Summary"-fönstret är aktivt (bockas i vid uppstart).

Om BIOS inte har stöd för processorn kan den köras precis som du beskriver, det är nog faktiskt det mest sannolika svaret.
Jag testade nämligen min 5800X3D i kompisens dator för felsökning när jag hade rejäla problem med min dator, och den fungerade, men kördes kring base clock konstant. Hans BIOS var från 2020 (och processorn kom ju 2022).

Av Thomas

Hur är temperaturen i last då?
Bild kom det inte med någon

Hur menar du med "ändrat baseclock" förresten? Vad ändrade ni mer exakt?

Du kan se några potentiella begränsningar med HWiNFO64, framför allt de här:

Det kan nog vara värt att köra en "Load Optimized Defaults" i BIOS också och se till att inga ändringar där ställer till något.

Av Thomas

Länken fungerar inte. Men på beskrivningen låter det som ett relä som bråkar av någon anledning (behöver inte vara fel på reläet för det).
Det är säkert något på power board, men "hela" kortet lär inte vara trasigt, utan sannolikt någon komponent (eller ett fåtal, om flera skadats tillsammans av något anledning).

Om du inte är van att felsöka och reparera själv (och inte känner någon som är haj på det) så är nog det enklaste att byta ut hela kortet, vilket nog inte är så värst svårt, men kanske dyrt. Hittade t ex detta som kanske kan fungera, men sedan Brexit blir det ju dyrare och långsammare att köpa sånt här den vägen tyvärr.

Av Thomas

Ang. inrush current så är den nog som sagt extremt mycket mer än 2400 W. I Toms Hardwares test av av RM1000x (ett av få resultat jag hittade) var inrush current uppmätt till 52 ampere vid 230 V, dvs nästan 12000 W, men det är ju under väldigt kort tid.
Deras kommentar var dessutom "Inrush currents are kept low with both voltage inputs" (115 V och 230 V).

Men för att förtydliga, gick nätagget sönder första gången (med tanke på "därefter inte fungerar")? Är det då att säkringen går varje gång?

Av Thomas
Skrivet av nu1mlock:

Väldigt konstigt att första frågan inte var ifall TS hade kopplat datorerna direkt till tjänstefördelaren.

Min fråga 7 minuter efter tråden skapades var ju för att kolla det. Duger inte det?

Av Thomas
Skrivet av Allexz:

https://www.amazon.se/dp/B08F56WKW7?ref=ppx_yo2ov_dt_b_produc...

Denna sitter i min filserver sedan 2023.
Den har aldrig rapporterat fel, korrumperat data eller orsakat en krash.
Viktigt är att veta att den kan flaskhalsa om man sätter massa SSD'er. Men till vanliga snurrdiskar går det fint!

Min kör 4st SSD'er och den enda gång jag når en limit är i benchmarks.

Kortet är dock x4 och tycks inte passa i TS (planerade) moderkort.

Av Thomas

Har det fungerat tidigare utan att ni kopplat om någonting alls?
Är det via kabelmodem, eller är det fiber, och isåfall hur är det kopplat? (Är mest ute efter om ni har en router -- annars finns risken att ni slåss om att få samma IP-adress från modem/fiberkonverterare.)

Av Thomas

Har du/köper du kontrollerkort för diskarna? Moderkortet har ju bara 1x SATA.

Ang. SSD skulle jag ta en M.2 med PCIe istället, bör inte kosta många kronor mer? Finns t ex denna.
Jag är inte heller helt 100 på om moderkortet klarar SATA på den porten eller inte. Det står inte uttryckligen (på hemsidan eller i manualen) att den klarar annat än PCIe åtminstone.

Av Thomas

Se även denna tråd på Level1Techs. Mycket bra info (och en del OT).
Folk verkar få upp det i 4000-4200 rätt ofta, 4600-4800 ibland och sällan högre.

Av Thomas

Moderkortet må klara 8000 men processorn gör det inte. 6000 brukar anses vara sweetspot (mycket högre lär inte fungera, speciellt inte >6400), men om du behöver fyra stickor kan det blir långt lägre hastigheter.
Hur viktigt är 128 GB? 2x64 tycks inte finnas, och 4x32 lär du få köra långsamt.

Officiella specs för nuvarande CPUs (Ryzen 7950X) är:

Citat:

2x1R - DDR5-5200
2x2R - DDR5-5200
4x1R - DDR5-3600
4x2R - DDR5-3600

Så oavsett minnestyp (antal ranks) garanteras bara DDR5-3600 med fyra stickor, medan 5200 garanteras med två (och 6000 oftast funkar).

Av Thomas

Det är inte så enkelt att Windows inte skickar någon signal för att den tycker att bildskärmen ska vara den enda aktiva?
Tryck Win+P och välj något annat alternativ i listan och se.

Av Thomas
Skrivet av jonathan85:

Hejsan

Köpte en LG B3 55" för några månader sen och funderar på om det är lätt att själv kalibrera bilden? Fick frågan av butiken om jag ville ha det men sa nej. Om jag ska göra det själv vad behöver jag tänka på?

För att på riktigt kalibrera måste du ha mätutrustning. Kunskap räcker inte.
Men om du inte är rejäl purist så är kalibrering sannolikt inget nödvändigt, utan det räcker att ställa in lite grundläggande inställningar.
De flesta som många skulle rekommendera får du automatiskt om du kör i "Filmmaker mode". T ex vitbalans satt till "Warm 50" (standardinställningen är extremt blå).

Kolla igenom t ex denna:
https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/b3-oled/settings

Men OBS det de skriver om vissa inställningar:

Citat:

The following are the results of calibrating the white balance of our unit to 6500K in HDR. They are provided for reference and shouldn't be copied as the calibration values vary per individual unit, even for the same model and same size as the TV we reviewed, due to manufacturing tolerances. If you want to try them, you'll need to enter all values shown, as all of them are active simultaneously. If you have worse picture quality, simply reset them to the default values.

Av Thomas

Hur beter sig den tredje fläkten? Står den stilla? Snurrar som förväntat (inte max)?

Första att testa är väl att köra DDU i felsäkert läge och installera om drivrutinerna, utifall att det blivit något knas där.
Annars kan jag tänka mig att det är något strul på en av fläktarna, antingen att den står stilla, eller att kortet tror att den står stilla. Intressant att det saknas 2 sensorer dock, undrar om det är varvräknarna till de två som snurrar max.

Av Thomas
Skrivet av ggustavsson:

Misstänker att de nya moderkorten som kommer i kombination med 9 serien CPU kommer få bättre minnesprestanda och stabilare där.

Det är nog tveksamt. AMD uttalade sig om att 6000 fortfarande är sweetspot, men att 6400 "fungerar för vissa" (eller "fungerar ibland" kanske det var, något liknande).
Har hört rykten om att IO-die är oförändrad också (och minneskontrollern sitter ju i den). Techpowerup frågade AMD om den är det, men de ville inte kommentera.

Av Thomas
Skrivet av DST:

jag som är nästan 42 säger bara så här, 3 år till? det för för tidigt. Jag vaknar en morgon å så är det ju 2027... Nä om inte det dyker upp ny minnes standard tills dess så stanna vid am5 så länge som möjligt, även om det är 10 år så skall det inte behövas att byta sockel anser jag.

Det är nog rätt sannolikt att de gör så.
AM2 = DDR2
AM3 = DDR3
AM4 = DDR4
AM5 = DDR5

Sen fanns AM2+ och AM3+ också, så något liknande skulle väl kunna komma. AM2 och AM2+ var delvis kompatibla (åt båda hållen man kan blanda CPU och moderkort). Processorer för AM3+ passade inte i AM3, men däremot passade AM3-processorer i AM3+, så den bör väl kanske räknas som en ny socket.

Av Thomas

De måste väl bli svårare för att AI inte ska klara dem...
Den första tolkade jag också fel först, men det är två K, så det ska vara två av något i den vänstra bilden, och det är exakt två q, så jag antar att man ska klicka på dem.
I den andra antar jag att de ser tre siffror som roterade 45 grader?! Men det kan ju lika gärna vara 2 (3:an -45). Så kanske j? Annars 5?

De är helt helt klart orimligt bökiga i min mening...

Av Thomas

Detta var faktiskt inte så nytt, om än väldigt trevligt
De lovade samma sak på Computex 3 Juni.

Av Thomas
Skrivet av qwerty5892:

Intressant kan jag även nämna att de själva aldrig nämnde/frågande om PWDIS eller vilken SATA kabel jag använde. Det var tvärtom jag som frågade och de nämnde att alla EXOS-diskar är likadan och trodde att problemet beror på ett mekaniskt fel.

Det är ju möjligt att dessa diskar inte påverkas av det problemet och att de vet att det är så.
Jag lyckades inte hitta något om det online för just de diskarna, så det verkade värt att utesluta.