Inlägg

Inlägg som ztenlund har skrivit i forumet
Av ztenlund
Skrivet av bojhonson:

Intressant, syrrans Focus och min egen årsmodell 13s Ecoboost 1.5 har inte märkt av några problem på snart 10 års ägande. En snabb googling säger att det tydligen inte är ovanligt med olje- och kylvätskeläckage, är det några mer problem som är vanligt?

Då är det väl en fyrcylindrig motor med konventionell kamrem? Jag skulle tro att kommentaren avsåg den trecylindriga med kamrem i "oljebad".

Av ztenlund
Skrivet av mahava:

Sen finns det lättbetong och lättbetong också, måste inte vara radon, och mängd varierar också, kan bero på vilken grushög de tog materialet ifrån i princip

Gällande hitta så ja de syns, sen kunde jag få ritningar exakt på hur de gick från kommunen faktisk, begärde ut alla papper som fanns på kåken (tips göra det på ett objekt du är intresserad av, det är allmäna handlingar och då får du alla bygglov osv också, vet inte om alla är lika tillmötesgående men i kommunen här så samla de verkligen ihop allt de hade samt fick nummer på lite saker som bara fanns fyssikt som jag kunde kolla på hoss bibloteket) och då ingick detaljerade ritningar som hade varje kanal utsatt bland massor annan bra info

Ja, det var det jag menade. Siporex innehåller inte alunskiffer, som är orsaken till att blå lättbetong ger ifrån sig mer eller mindre radon pga ett visst innehåll av uran (som sönderfaller långsamt där radon blir en produkt). Det är också alunskiffret som ger den blåaktiga färgen.

Av ztenlund
Skrivet av Petterk:

Vid den åldern är det nog relativt ovanligt med stomme i tegel. Lättbetongen som du syftar på hade kommit på 40-talet så det förekommer, då man får sitta med radon.

Poängen är dock att utan ritningar eller kunskap om konstruktionen (inspektion) så kan man inte säga så mycket. Fasaden behöver inte vara original och är ofta bara dekorativ utanpå exempelvis trästomme.

Som sagt, det finns annan lättbetong än blå också, t ex från Siporex, men det måste man utröna för det specifika huset.

Jag är uppvuxen i ett hus med trästomme och spiktegelfasad så du behöver inte undervisa mig om förekomsten av "dekorativ" tegelfasad. Det jag vände mig emot var påståendet att det närmast automatiskt skulle vara någon typ av trästomme.

Av ztenlund
Skrivet av Petterk:

Väldigt osannolikt att dina väggar är i betong eller tegel, du har nog bara ett hus (snart?) med tegelfasad och vanlig reglad stomme ovanpå grunden/källaren. Vägarna är förmodligen ihåliga med minimal isolering alltså.

Det kan vara en bra idé att bara öppna väggar där du också ska låta elektrikern installera ny el.

Jaså? Förvisso inte troligt att det är betong som i en gjuten platta, men småhus med stomme i tegel eller framförallt lättbetong är vanligt förekommande. Nu brukar dock mäklare vara rätt dåliga på byggnadsteknik o dyl så det kan stå enbart betong i annonsen när det egentligen är lättbetong. Än mer usla på att skriva ut vad det är brukar de vara när det är blå lättbetong... All lättbetong är dock inte sådan, utan det finns även lättbetong som inte orsakar radon.

Av ztenlund
Skrivet av spacedebree:

IKEA ringde..

En gammal vit MacBook passar nog bra annars.

https://en.wikipedia.org/wiki/MacBook_(2006%E2%80%932012)#/me...

Av ztenlund
Skrivet av General Nord:

https://abetterrouteplanner.com/

Finns även som "app".

Av ztenlund
Skrivet av Thomas:

Det låter som om du beskriver color banding / posterisering.
Det finns till någon nivå på nästan de flesta skärmarna, men absolut finns det bättre och sämre. Detta är också något som brukar testas i ordentliga skärmrecensioner.

Eftersom de flesta skärmarna som inte är till för proffsbruk har 8-bitars färg (eller till och med 6-bitars färg + FRC, dvs att den blinkar en pixel mellan två närliggande nyanser) så är det inte säkert att du kan lösa det till fullo. Allt beror på hur känslig man är.
Men har du än 6-bitars panel nu och är känslig så kan du absolut få det långt mycket bättre.

Rätt ofta är det dock bilden i sig, antingen för att man har utgått från 8 bitar och sedan redigerat eller på grund av förstörande komprimering. Det senare dyker gärna upp i skuggor eftersom komprimeringen brukar ge sig mer på mörka områden än ljusa. Har man då ljusstyrkan uppskruvad eller halvdan svärta så syns det mer.

För att avgöra vilket det är behöver man ju mata i något som man bombsäkert vet inte i sig innehåller brister.

Av ztenlund
Skrivet av Mordekai:

Det är ju inte så att ingen annan har skrivit om detta, om du läser om detta från någon som har någon som helst koll så ser du att det är 5,25" det handlar om.

https://blog.adafruit.com/2023/02/10/sfs-market-street-subway...

Come again?

https://www.sfmta.com/sites/default/files/reports-and-documen...

Av ztenlund
Skrivet av Mordekai:

Nu var det ju 5,25" floppys (floppydisk) det handlade om, i sverige kallade vi inte dessa disketter, det var 3,5" som kallades disketter. Bilden är fel och namnet på mediet är fel.
/Gammal surgubbe.

Det är förstås typiskt surgubbar att rätta sådant som inte är fel, för det är givetvis helt korrekt att kalla även 5,25" för diskett. Huruvida det verkligen är 5,25" eller 3,5" i det aktuella fallet verkar lite oklart, men det finns en del som talar för att det där med 5,25" nog är lite av en anka och att det i verkligheten är 3,5".

Av ztenlund
Skrivet av hirsch:

Hmm jag vet inte exakt vad du menar men i princip vill jag att gräsmattan sköter sig själv i 3 månader utan att jag behöver närvara.

Jag tror att det som avses är t ex en EcoFlow (helst med LiFePo4) och solcellsladdning till det. Då får man även ut vanlig nätspänning.

Av ztenlund

Jag har haft diverse Casio och den jag har nu är en G-shock som säkert är uppåt 15 år gammal. Det som brukar gå sönder på de med plastarmband är just armbandet som till slut spricker, men det brukar gå att få tag i nya.

Av ztenlund
Skrivet av Baxima:

Men herregud. Inse att du hade helt fel.
Model 3 är gigantisk mot en Zoe.

Kan ju vara bra att citera rätt person om man ska påkalla högre makt...

Av ztenlund
Skrivet av Yatagarasu:

Just den där funktionen nedre är bokstavligen "Visa skrivbordet", en ruta dyker upp som heter så också när man bara håller musen över. Klickar man då i det högra nedre hörnet blir det precis samma sak som att trycka WIN+D. För saken skull testade jag precis att slå igång det

Så fungerar det inte i 10 och äldre. Där går det vad jag vet inte att enkelt slå av klickfunktionen. Inte för att jag brukar använda den knappen, men jag vill inte ha någon andrepilot vars syfte är att slanga mer data till Microsoft där för den sakens skull.

("Peek at desktop" är för övrigt Win+kommatecken.)

Av ztenlund
Skrivet av Yatagarasu:

Går att stänga av även direkt i inställningar för aktivitetsfältet, sedan vet jag inte när det lades till, full möjligt att det krävdes register-ändringar någon gång.

<Uppladdad bildlänk>

Det är väl det som heter "peek" på engelska, dvs det stänger inte av själva knappen utan funktionen att skrivbordet tillfälligt visas när man håller muspekaren över knappen.

Av ztenlund
Skrivet av Dunde:

Ändå är de i samma storleksklass på ett ungefär. De rymmer lika mycket i bagage och kupe fram till stolarna. Sedan kanske Model 3 är lite rymligare fram (eller så är det tvärtom...?) men det brukar inte skilja jättemycket. I model 3 får man in lite i frunken också, så du har väl rätt, en Model 3 är en hel bananlåda större bagage i. Så man kan säga att en model 3 är lite mindre än en iD3.

https://m.youtube.com/watch?v=2OM1UsEAPe4

https://m.youtube.com/watch?v=7TqqyYEmL5s

Det är vanligt att man totalt felbedömer storlek på bilar. Speciellt när de är byggda med mått som lurar ögat som t.ex. model 3, BMW i4 eller Model S.

Nu har jag ju ägt bilar i liknande storleksklass som båda två och visst, vill man lasta bananlådor är en sedan inte optimal. Det gör dock inte att bilarna är lika stora. Den bil i liknande storlek jag äger kan jag knappt sätta mig i baksätet i, och då pratar jag passagerarsidan. Zoe är iofs lite högre, så jag takhöjden är möjligen marginellt bättre. Bakom mig själv får jag nog ta fram amputationsverktyg om stolen ska stå så att jag kan köra bilen... Men visst, det går att få in rätt mycket om man fäller baksätet och hivar in, ibland mer än man tror. Bagageutrymmets längd i sig är dock ganska begränsat jämfört med en längre bil. Dessutom är B-segmentsbilarna normalt sett smalare, vilket även är fallet med Zoe vs Model 3. Det är något man också märker om man åker flera.

Börjar man diskutera ID.3 är man uppe i C-segmentet och där är bilarna ändå lite mer fullvuxna, någon extra decimenter eller två här och där märks mycket i detta fall, och det gör det mindre påtagligt att bilen inte är lika stor. Då får en sedan lite mer motstånd, men du kommer fortfarande att ha en kortare bil. Till vardags vill man inte gärna lasta upp till taket. Där ligger styrkan i större lucka som i4 eller Model Y har. Jag har kört en hel del sedan och mitt problem är normalt sett inte att själva utrymmet blir fullt, utan att luckan är för liten och man blir tvungen att försöka mosa in saker med i baksätet, fällt eller inte, via bakdörrarna för att "brevinkastet" är för litet. I bästa fall går det, i sämsta fall står man och svär för att det saknas en eller två cm.

Av ztenlund

Nu må Sweclockers ha illustrerat artikeln med en bild på BART, men det är fel eftersom aktuella disketter återfinns hos Muni Metro.

https://en.wikipedia.org/wiki/Muni_Metro

https://www.sfmta.com/projects/train-control-upgrade-project

Av ztenlund
Skrivet av reverend benny:

Visste inte att det fanns modeller av Tesla 3 som vägde så lite som 1,6 ton, du får gärna länka. Då kan det absolut vara intressant då det är närmare 1,5 ton än 2. Jag har inte hittat något som pekar på det. Den lättaste verkar vara en basic rwd modell som börjar på 1836, tror få väljer den. Släng på lite utrustning och det drar snabbt iväg.

https://ev-database.org/car/1991/Tesla-Model-3

Den lättaste som har funnits vägde strax över det i curb weight, men säljs inte längre som framgår tidigare. Curb weight (US) är dock inte svensk/EU tjänstevikt, utan man får lägga på 75 kg. Närmare 1,7 ton alltså.

Av ztenlund
Skrivet av Yoshman:

Skulle inte heller klassa det som en småbil, men detta är något man får tänka på

Tjänstevikt 1931 kg Totalvikt 2232 kg -> maxlast 301 kg. Fyra vuxna får helt klart plats i denna bil, antar man att de väger 75 kg har man då 0 kg kvar för last. DET kan nog vara lite av en överraskning.

300 kg är rätt lite. Vår Volvo XC40 Recharge får ta 445 kg och gammel-subarun får ta 480 kg, vilket nog är mer väntat för en bil i den storleksklassen.

Så en Model 3 har maxlast på en nivå man kan förvänta sig hos en "småbil".

Precis vad jag tänkte. Bilen jag har som faktiskt är en B-segment/småbil har högre maxlast (ca 370-380 kg)... Fast då går det bra tungt då den inte direkt är övermotoriserad, men det är i alla fall lagligt.

Nu sitter man troligen inte mer än tre vuxna utöver föraren i normalfallet i en Model 3, men det är fortfarande väldigt lite last.

Av ztenlund
Skrivet av loefet:

Absolut, men helt onödigt att byta till varje generation. Speciellt med ett tågsystem då det ofta krävs total byte av hela styrsystemet då datorerna är så integrerade. Är de inte någon linje i Stockholms tunnelbana som har ett gammalt system de inte har lyckats uppgradera även om de upphandlat nytt?

Både röda (TUB 2) och blå (TUB 3) har reläbaserade signalsystem. Gröna (TUB 1) hade det, men det byttes för sisådär 20-25 år sedan till ett datorbaserat från Siemens, med följden av att det under utbytestiden var ett konstant pågående trafikhaveri. Det system man avsåg att byta mer sentida var det på röda linjen, då man bl a (återigen) fått för sig att man ska ha ATO (dvs tågen ska köra sig själva). Det var detta som havererade med omfattande förseningar och SL hävde avtalet med tvist som följd där jag har för mig att de fick betala något skadestånd.

Grejen är ju den att de gamla signalsystemen är väldigt bra på det de är gjorda för så länge som det går att få tag i delar, vilket typiskt sett är längre än för datorbaserade.

Av ztenlund
Skrivet av Printscreen:

Hm, det är ju bara att klicka på "directions" nere till höger så hamnar man rakt in i google maps, inte så krångligt tycker jag

https://i.imgur.com/wg5Kfqc.png

Det är olika för olika sökningar om och var det går att klicka.