Inlägg

Inlägg som peso har skrivit i forumet
Av peso

Temperaturmätning utomhus i kallt klimat

Jag har idag en 433MHz Telldus tempsensor med extern temperatursensor på sladd (t.ex. denna) som gör att jag kan sätta själva sensorn med batteri inomhus och ändå mäta temperatur utomhus. Detta är en bra lösning för fjällvärlden (många minusgrader över långa perioder) där batterier annars "käkas upp" snabbare än jag är på plats. Min erfarenhet är att även om t.ex. zigbee-tempsensorer för inomhus bruk fungerar utomhus så räcker inte batterierna särskilt länge.

Jag söker nu alternativ för temperaturmätning utomhus med en mer driftsäker lösning. Wifi och Zigbeenätverk finns och även tillgång till eluttag, men hittar ingen bra lösning.

Har ni några idéer om lösningar?

Av peso

Jag har nu bytt de 2 diskar som hade mellan 80000-90000 timmars drifttid. Vad ska jag göra med dessa utbytta diskar nu? De har inga fel (vad jag kan läsa mig till) och är på 3TB styck. Några idéer?

Av peso
Nytt bud: 1 000 kr Köper gärna Dator 1 för 1000kr.
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av peso

Jag har en som fortfarande ligger försluten i en antistatpåse tillsammans med ett "essential kit" bestående av enkel låda, minneskort och kabel. Jag har PM:at trådskaparen, men om han inte är intresserad så kan jag sälja till någon annan.

Har även en RPI4 (tror 2GB minne) till salu med en enkel låda. RPI4 har använts, men där jag nu bytt ut till en NUC. Är någon intresserad så hör av er.

Av peso

Backup finns på all data i nästan löjligt många exemplar (5 olika HDD på 3 fysiska ställen och utöver det 1 i molnet).

EDIT: Jag får se om jag hittar några bra deals under Black Friday, så får det lite avgöra om jag kör på eller byter. Tack för alla svar.

Av peso

Byte av fungerade hårddiskar?

Jag har en Synology 918+ där jag har har 4 WD Red diskar (2x 3TB, 2x 6TB). Diskarna har snurrat 60.000 - 80.000h enligt Synologys programvara. Ingen av diskarna meddelar några problem.

Borde jag börja byta ut diskarna proaktivt?

Av peso

700 kr + frakt för switchen

Av peso

Jag använder grovdammsugare för bilen. Funkar säkert av valfri sort, t.ex. Kärcher. Men kanske tänkte du att den skulle vara batteridriven?

Av peso

Om förutsättningarna finns (minst 1 ställe utan CG-NAT) så har jag tidigare följt denna guide: https://engineerworkshop.com/blog/how-to-set-up-a-wireguard-v...

Av peso
Skrivet av gonace:

? Helt obegripligt!

Börja kolla om du har CG-NAT på dina 2 ställen du vill kommunicera mellan. Följ instruktioner t.ex. här för att kontrollera det: https://www.remoterig.com/wp/?page_id=3494

Har båda ställena CG-NAT så måste du använda dig av ett 3 ställe (i molnet som en tjänst du antingen köper eller sköter själv) som dina 2 ställen kan koppla upp sig via.

Har minst 1 ställe inte CG-NAT så kan du ordna att det andra stället kan koppla upp sig mot det första (som inte har CG-NAT) t.ex. via 2 raspberry pies med wireguard-mjukvara eller om motsvarande funktionalitet finns i dina routrar.

Av peso

Tänk också på att minst ett ställe får inte sitta bakom cg-nat om det ska funka utan 3:e part.

Av peso

Bud 1900kr för Dator 2 kan hämtas idag eller imorgon.

Av peso

Kanske en onödig kommentar som du redan kollat, men vet du att din USB-docka fungerar med 3,5 tums hårddiskar (de behöver extra kräm jämfört med 2,5 tums diskar)?

Av peso

Jag har en Synology 918+ och den inbyggda mjukvaran i DSM mot UPS funkar direkt mot en APC Back-UPS Pro 550 via USB-gränssnittet.

Av peso
Skrivet av giplet:

Hyper Backup hjälper dig att göra backup mellan två Synology NAS'ar. Den gör normalt diff-backup, dvs kopierar bara skillnader och den hjälper dig också att sätta upp ett schema för hur länge filer ska sparas osv. Inte så svårt att förstå sig på om du kollar i appen.

+1

Hyper Backup är super mellan 2 Synology NAS:ar. Mycket stabilt för mig över en wireguard-tunnel

Av peso

En vild gissning, men kan det vara en fil som var öppen i något program, t.ex en .pst fil om Outlook var igång när du körde skriptet.

Av peso

Skript med robocopy skulle jag valt. Finns många guider.

Av peso

Proxmox container diskstorlek

Jag har börjat flytta lite av mina VMs till containers under Proxmox. Jag är helt ny med containers så jag vill förstå hur stor diskstorlek jag ska ge containern. Detta är naturligtvis en omöjlig sak att svara på, men t.ex. så kör jag en PiHole container och den rekommenderas att få 4 GB disk och av dessa är 1 GB använt från start och ökningen är på några 100 kB under den vecka jag kört den. Alltså, hur ska man tänka runt diskstorlek för containers under Proxmox?

Av peso
Skrivet av stockman2000:

Hej!
Jag håller på att bygga ett energilagringssystem för elnätet och hade behövt en dator med ubuntu ute i mitt förråd att skriva mjukvara på.

Det där lät spännande, känner du för att berätta mer om ditt energilagringssystem?

Av peso
Skrivet av joeldeluxe:

Stäng av fiberswitchen och vänta 10 min aktivera sen IPv6 i Unifi med PD: 56 och se om du får IP! Du borde åtminstone få v6 direkt

En uppdatering; jag har nu fått det att fungera med IPv4 (provade aldrig IPv6 enligt förslag). Det som gjorde att det till slut kickade igång var att jag stängde av fibermodemet i drygt 10 minuter. Utan detta så fick jag ingen IP till UDM Pro även om jag väntade i flera timmar. Nu ska jag bara fixa publik IP också, men internet snurrar iallafall.