Inlägg

Inlägg som Dinoman har skrivit i forumet
Av Dinoman
Skrivet av star-affinity:

"vi behöver mer tid"

Känner detsamma i mitt liv.

Definitionen av att vara vuxen är att hela tiden tänka, "nä men nästa vecka, då kommer det nog lugna ner sig lite"

Does it Matter?

Av Dinoman
Skrivet av coxen:

Om jag hade hetat Daniel Ördén så hade mitt username blivit NÖrden

Hej det är jag som nÖrden!

Av Dinoman
Skrivet av medbor:

Känns som att alla tillverkare av OLED borde ändra sina algoritmer. Det blir väl inte bättre att de lyser så mycket mer vid mindre antal använda pixlar? Då bränner man ju ut de pixlarna mycket snabbare

Det är högst medveten design för att kunna producera bra HDR-inmehåll. Anledning till att den beter sig likadant vid SDR kan jag bara gissa mig till är för att bumpa upp specifikationer, kolla den klarar 250 nits.

Det är en sådan nits-hets. Folk vill bränna sönder ögonen med sina skärmar verkar det som. 120-180 nits, behagligt och rimligt. HDR är ju en annan sak men då sker det ju slumpmässigt över skärmen och inte statiskt.

Av Dinoman

Problemet uppstod för att de körde 16:9 på en 21:9 skärm vilket innebar att skärmen också gick på högre ljusstyrka än normalt då det var stora svarta områden på vardera sida.

Lugna er med 🚨

Av Dinoman
Skrivet av Tommy007:

Jag är kass på att skruva och fixa Nintendo kontroller. Jag har testat att skruva isär en Nintendo kontroll för ut och jag fick inte ihop den.

Ta foton på förloppet så blir det nog inte så svårt att göra samma sak fast tvärtom. Så gör alltid jag när jag skruvar isär saker jag aldrig hanterat tidigare.

Av Dinoman
Skrivet av DasIch:

Även om det mäter rätt kommer fel vitbalans ge metameriska fel. Sen skulle jag vilja argumentera för att vitt och gråtoner också är färger, särskilt i denna kontext där de inte har helt jämn spektral fördelning.

Ps. Ett annat sätt att se det: Om du tar ett CIE diagram och markerar RGB primärerna, samt vitpunkten, ska du med en perfekt linjär skärm kunna dra ett streck från primärerna till vitpunkten. Alltså, när rött, grönt eller blått går mot vitt ska det i ideala fall bli en rak linje mellan vitpunkt och primär. Samma sak med alla andra färger i volymen. Nu är förstås inte skärmar helt linjära så det krävs en hel del övertalning, men exemplet illustrerar en viktig poäng. Flyttar du vitpunkten förskjuter du linjerna och det blir närmast omöjligt för alla färger att hamna rätt.

Beror på hur vetenskaplig man vill bli. Vitt är ju hela färgspektrat och svart är hel avsaknad av färg, vilket innebär att gråtoner är allting där i mellan. Man brukar dock säga att en gråton kan ha ett färgstick och tittar du på synliga våglängderna så finns inte vitt eller grå med där som du kanske vet. Detta är ett fascinerande område med lika många åsikter som människor.

Jag förstår att du har en väldigt strikt syn på den här saken, då vi återkommande hamnar i dessa diskussioner och jag säger inte att du har fel men som testpilot så har jag inte för ambition att göra en vetenskaplig demontering av ämnet då det inte är syftet med vad det är jag sysslar med. Jag hör vad du säger dock och ska ta till mig att vara mer tydlig med vad jag menar nästa gång.

Som pilot så tänker jag såhär: Jag tar fram min Colorimeter, gör en Colourcheck mot sRGB och konstatera huruvida skärmen kan reproducera rätt färgtoner inom 2 dE eller inte.Det finns väldigt många som är betydligt mer kompetenta på området än vad jag är men jag arbetar inte längre med något som kommer i närheten av färgproduktion. Jag har arbetat med pre-press, förberedelse för tryck, och numer arbetar jag bara på min fritid med foto- och filmproduktion på extrem amatörbasis (alltså denna piloten bland annat) och för mig så handlar det alltid om "good enough". Vilket även gäller inom väldigt många industriområden, det är ofta bara akademia som har råd med att sitta och nagelfara saker, vilket inte är något fel i sig men som sällan ger någon som helst return of investment.

Sist men inte minst, det här är en spelskärm främst, den kommer inte användas av någon person som seriöst är ute efter att producera film eller foto. Så för mig så var det erfoderligt att konstatera att skärmen är helt ok OOTB men vitbalansen är off, och att det går, om man vill att kalibrera till bra sRGB-standard. Typ så, jag gissar att ungefär 99% av alla som är intresserade av skärmen förmodligen skiter i vilket. Det som är intressant med denna skärmen är att den klarar upp till 280 Hz i uppdateringsfrekvens och att den inte är tokdyr.

Rätt eller fel, men så tänker jag.

Av Dinoman
Skrivet av DasIch:

Jag får inte riktigt ihop det med ”färgkorrekt” och samtidigt kaoz med vitbalansen.

Beror på vad du läser in i ordet färgkorrekt. En monitor kan reproducera rätt färger i enlighet med t.ex. sRGB men fortfarande ha fel vitbalans och gråtoner. Detta leder ju givetvis till att skärmen inte går att lita på för professionellt arbete så klart då vitbalansen måste vara korrekt.

Det som är tråkigt med denna och 3200W är ju att det går utmärkt att nå rätt vitbalans men av någon anledning har man valt att lägga den mycket kallare. Kanske ett artistiskt "gaming"-grepp- Vad vet jag.

Av Dinoman
Skrivet av krEJZi:

Mm, vene, känns ändå fel (för mig). Såg nu att PG248QP har 540Hz, så det måste ju då vara uber-super-duper-mega skyhögt! Tror jag läst om en laptop som har 600HZ också.

Fair enough. Det ena utesluter inte det andra kanske?

Vad tyckte du.om.min pilot då, eller är det rubriken som satte spår?

Av Dinoman
Skrivet av krEJZi:

Ska läsas! Men vet inte om man kan kalla 280 HZ för "skyhögt" (i 1080p) när skärmar med typ dubbla finns nu mera.
Om 280 är "skyhögt", vad är då 360hz eller 500hz? xD

Tokigt högt?

Tanken här är att min magkänsla säger mig att +200Hz fortfarande är relativt ovanligt även om det numera finns sinnesjuka modeller men då kostar de inte ~3000 kr.

Av Dinoman
Skrivet av k4rst3n:

One Must Fall!! Spelade nästan sönder grannens tangentbord när vi spelade detta. Vilka minnen!

Ja. Vilket grymt spel. Minnen!

Av Dinoman
Skrivet av sperglord:

Hade nått Razer från 2010 om jag inte minns helt fel på år.

Jag skulle försiktigt ifrågasätta om det verkligen var väldigt populärt men ok, det är inte nytt iaf, idén har funnits där innan.

Av Dinoman
Skrivet av sperglord:

Det var väldigt populärt men då med analog koppling. Detta är ju bättre säkert.

Var det? Vilket årtionde pratar vi om då? Mitt minne sviker mig.

Av Dinoman

Varför har ingen tänkt på det här tidigare!? Briljant.

Av Dinoman

Produkt: AMD Ryzen 9 5900X
Länk: https://www.proshop.se/CPU/AMD-Ryzen-9-5900X-CPU-12-kaernor-3...
Kategori: Processorer
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5588367
Pris: 3 490 kr

Av Dinoman

Jag blev fundersam över vad en AI-värld är så jag frågade ChatGPT, här är svaret.

Begreppet "AI-värld" hänvisar oftast till en värld där artificiell intelligens (AI) är en grundläggande del av samhället och påverkar i princip varje aspekt av det, inklusive ekonomi, teknik, utbildning, medicin, underhållning och mer. I en AI-värld skulle vi förvänta oss att se en hög grad av automatisering och användning av datorprogrammer och maskininlärning för att automatisera processer och ta snabba beslut. Men det är viktigt att notera att en helt automatiserad AI-värld fortfarande är en avlägsen framtid, och det finns många komplexa etiska, sociala och tekniska frågor att överväga innan vi kan uppnå detta.

Av Dinoman
Skrivet av Thor:

Jag antar inget, det är mina åsikter och hur jag ser på dessa saker givetvis. Det är poängen med att diskutera på forum för min del, att dela åsikter för att få utbyte i diverse former.

Jag var även väldigt noggrann med att skriva min text icke personligt och att inte rikta det jag skrev om mot dig. Jag läste min text nu återigen när jag såg ditt svar, men det finns inga referenser som pekar direkt på dig. Bortsett mitt påstående om att det finns grund för att det är skadligt för små barn med skärmtid, men det är för att jag ville påvisa vad jag byggde min argumentation på.

Ok. Då får jag tacka så mycket för ditt inspel.

Av Dinoman
Skrivet av Thor:

Jag måste ändå säga att jag finner det lustigt hur många antaganden du gör utifrån det det enkla inlägget jag gjort gällande Steam Deck.

Av Dinoman
Skrivet av Thor:

Det är en utmärkt pryl för ströspel när rätt situation uppstår, har en själv och den är bra. Den är lite hypad, men bra helt klart och fyller en tydlig funktion.

Utan att veta något om din sits och ska nämnas att detta inte är riktad mot någon enskild utan tänkt som grund för diskussion, även om något OT så är skillnaden att om du sitter på en deck och spelar själv så tappar du i princip allt samspel. Du kan inte spela spel själv och vara närvarande i andra aktiviteter samtidigt, i vart vall på så vis som ger något samspel av värde. Kanske sporadiska kontroller, men det blir inte mer än så och då går var person in i sig egna bubbla. Inte för att det i princip är något dåligt med det, men det är inte så bra i vissa lägen. Små barn exempelvis, det är inte hälsosamt för de att inte få samspel, sen justeras ju givet behovet ju större de blir. Det kanske känns som att man gör något tillsammans om den ena sitter och spelar på steamdeck i soffan och barnet då som exempel kollar på någon film eller håller på med plattan jämte, men slutresultaten blir ofelbart att barnet utelämnas till sina egna deviser och tappar det ack så viktiga samspelet & vägledningen som de är i ytterst stort behov av när de är små. Att spela switch tillsammans med andra däremot, det ger samspel. För då utförs aktiviteten tillsammans, man är fokuserad även på vad mot/med-spelaren gör och kan kommentera när saker och ting händer, vägledning helt enkelt. Nu är det ju inte så värst bra för mindre männskor att spela för mycket oavsett men spel med samspel är i princip alltid bättre.

Jag förstår att du skriver i all välvilja och jag säger inte att du har fel men det är också en klassisk gammal käpphäst att man som förälder förväntas vara i någon slags 24/7 jour där man alla timmar på dygnet skall vara interagerade och lågaffektivt bemötande konstant med sina barn, ofta fullständigt utan någon som helst vetenskaplig eller antropologisk grund.

Att vara där, närvarande men i en egen aktivitet är något som barn mår bra av att uppleva och förstå. Föräldrar är inte fritidspedagoger som konstant underhåller barnet.

Personligen lägger jag stor vikt i att barnen blir självgående och lär sig att föräldrarna också ägnar sig åt egna aktiviteter, helt alena.

Däremot så finns jag där och kan lägga undan min enhet så fort något av vikt händer. Det anser jag är vad föräldraskapet handlar om, inte konstant övervakning.

Sen håller jag med dig om vikten av att göra saker tillsammans.

Av Dinoman

Vad säger ni man ska gå på om man har en ID.4:a idag men vill gå lite större, då barnen blir större utan att leasingkostnaden skenar?

Min kontrakt går ut om cirka ett år så jag har börjat fundera.

Av Dinoman
Skrivet av Toobbbbee:

Verkar även som att fjärrstyrningen via Volkswagen appen tappade bilen i samband med detta så får nog bli verkstad…

Life is wonderful…🙂

Det har hänt mig också. Brukar reda ut sig självt.

Lämnade du in bilen?