Inlägg

Inlägg som Otori har skrivit i forumet
Av Otori

Så var den trevliga bekantskapen över 🥲

Av Otori

GTX1070, rockar på fortfarande i ena grabbens dator. Han kör GTA V, RDR2 och Hogwarts och är nöjd.

Sedan helt klart ATV 4K, riktigt nöjd med de tre vi har.

Bästa köpet är nog tusan den batteridrivna muttermackan!
Så smidigt att byta hjul på bilarna.

Av Otori
Skrivet av mattera:

Skulle rekommendera det också. När jag började med HA så körde jag docker, insåg ganska snabbt att det är är inget för mig då jag gillar att laborera.
Jag kör det just nu på en gammal skitlaptop som ligger inslängd bakom garderoben, drar ingen ström heller och inget ljud

Drog iväg och köpte en billig bärbar.
Installera HAOS var piece of kaka.

Fått igång kamerorna och några småprylar.

Men stökar med min IP-modul till larmet.
Blir att leka vidare imorgon.

Av Otori
Skrivet av mattera:

Vilken modell av Synology NAS besitter du?
Home Assistant beter sig generellt bäst om man kör det som "Home Assistans OS" på en VM eller liknande.
Kör man det i en Docker så får man en del begränsningar som är väldigt jobbiga när man blivit varm i kläderna och vill laborera med systemet.

Har du en modell som stödjer en virtuell maskin så är det bara att rocka på om den lever upp till minimikraven.
Stödjer den inte det så skulle jag tipsa om att använda något annat för att slippa en Docker, typ en gammal skräp laptop eller så.

Minimum recommended assignments virtual machine:
2 GB RAM
32 GB Storage
2vCPU

Tack för svar.
Då blir det att skaffa en dedikerad maskin istället då jag har en DS418.
Det ska gå att köra docker även på den, men inte officiellt.

Av Otori

Är det någon som kör, eller har kört, HA på en Synology NAS?

Tänker huruvida det fungerar smidigt eller om det har några begränsningar för vad man kan göra?

Av Otori

Blev en Bottle Kill ikväll.
En Guyana lagrad på eget fat.

Av Otori
Av Otori

Lite gott och bandat.

Av Otori

Blev lite Limoncello och en Brooklyn East IPA i solen före middgen.

Av Otori
Skrivet av Viper_82:

Filmen i sig fungerar, som en lättsmält söndagsaction när man ligger o dåsar i soffan. Men de kunde ha ändrat lite till i handlingen och gjort det till en egen film istället för en remake av Road House.

Då är man duktigt sliten 🤣🤣🤣

Av Otori
Skrivet av Ischy:

Poor Things. Jag tyckte att den var fantastisk!
Är det någon mer som har sett den?

Den var ju bättre än tysk porr på 80-talet iaf, men inte så mycket bättre…

Av Otori
Skrivet av Mr. Nobby:

The Gentlemen - serien.
Någon som vet om det planeras en ny säsong?

Den är markerad som ”Returning series”, så ja det planeras en ny säsong.

Av Otori

Imorgon blir det att röka på lite 😆

3,5kg fläskkarré och en liten bit dovhjort har legat i 8% saltlag under veckan. Nu blir det att torka upp i kylskåpet under natten innan rökning imorgon.

Blir även premiär för nya termometerarna.

Av Otori
Skrivet av Aktsu:

Kan säga att när jag följde eventet i somras så var det ingen som gjorde något galet men det har varit någon tidigare år som spexat till det för att göra det bästa av det. De allra flesta sätter sig i bilen och kör men under åren har det funnits enstaka personer som gjort massa saker mest på skoj.

Som sagt håller jag med dig om att elbilarna som är bra på långresa idag kostar en del, men det blir billigare med tiden. När jag köpte min Model S för drygt 6 år sedan så var det mycket dyrare än idag för vad man fick vad gäller räckvidd och laddtid (och det är trots inflationen och svagare krona), förhoppningsvis fortsätter det på den vägen. Tycker helt enkelt att det som krävs för att en klar majoritet ska bli nöjda är att trycka ner den hårdvara vi redan har i pris, inte att vi måste få fram bättre hårdvara.

Nu börjar dessutom begagnatpriserna bli mer normala för elbilarna vilket gör att det blir vettigt att köpa sådana vilket såklart kommer göra det mer tillgängligt. Men frågan är väl också vad en Svensson-bil är år 2024, den mest sålda bilen förra året var ju en Model Y så en ”normal” nybil verkar vara rätt dyr idag.

Nu kan jag för lite om effektiviteten i elmotorer, men det som skulle uppskattas av mig är längre räckvidd och mindre effekt.
Varför ska en elbil behöva göra 0-100 på under 4s?

Kan man inte göra en mindre motor, som drar mindre el, och därmed kommer längre på samma batteripack?

När det gäller nybilsförsäljningen får man ju ha i beaktande att det är företag och leasing som står för majoriteten av inköpen.
Och gissningsvis är privatleasas inte jättemånga Model Y då kostnaden ligger på 8000kr/månad.

Som sagt, diskussionerna blir ju helt uppåt väggarna om man bara kan jämföra nybilsförsäljning och LR (läs bilar för höginkomsttagare).

När man så kommer in på begagnatmarknaden så kommer tankarna till hur länge batterierna håller och vad det skulle kosta att behöva byta ut dem?
Hur länge håller motorerna i vårt klimat och vad kostar dessa att byta?

Kör man bara företagsbil (tjänste/förmån etc. o.dyl) så behöver man ju inte bry sig det minsta.

Men normala Svensson har lite mer att fundera över och har inte lika stort kapital att röra sig med som vissa här intråden verkar ha.

Av Otori
Skrivet av Aktsu:

Nja det är inte många som gör något speciellt med sina bilar i SECC, har varit någon såklart men de flesta bara kör normalt. Det enda ”orealistiska” är väl att de måste följa skyltad hastighet och det känns som stor del av befolkningen normalt kör snabbare vilket ökar förbrukningen och därmed laddtiden. För året 2023 var det bland annat Polestar 2, BMW i4, Kia EV6 GT, Nio ET5 och Mercedes EQE som körde sträckan med under 3h laddning, de flesta låg runt 2 timmar. Men det är också ett test på sommaren vilket såklart är ett lättare test på flera vis än genomsnittet för året i Sverige.

Spelar ingen roll om de är i det dyrare segmentet, de är väl forfarande elbilar? Vi pratar inte bilar för Svensson utan du sa bara ”elbilar” från början. Så ska man hävda att elbilar inte klarar X och Y så måste det såklart vara sant även för dessa även om de kostar en del, rent generellt har väl nya bilar blivit en sak för höginkomsttagare i allmänhet när en Volvo V60 börjar på 630k och den mest sålda bilen förra året var en Model Y…

Det jag skrev om mindre jul, ingen AC samt madrass i bilen kom ju från tipsen på SECC’s hemsida.
Så då borde det ju vara förutsättningarna för att klara resan på ”ett lämpligt sätt”?
Varför skriver de annars ut de tipsen?

Ok, ytterligare en issue.
Det går inte att exempelvis ta en Skoda Octavia bensin eller diesel från 2018 när man vill jämföra med en elbil?

Hur ska man då kunna få till en vettig jämförelse?

Klart alla kan skaffa elbil och köra långa sträckor. Men man får vara beredd att betala 1M för att göra det. Fast resan blir 2-3h längre.
Jaha, vill du ha en Svensson-bil, ja det går inte att ta med i jämförelse då den är på tok för dålig räckvidd.
Men det spelar ju ingen roll…

Av Otori
Skrivet av Aktsu:

Nej det är inte bara en gissning, det är antingen återrapportering av andras tester samt en extrapolering baserat på data från verkligheten (både egen och ABRP som samlar in massvis med statistik från folk som använder appen). Kör aldrig 160 mil på en dag så det är svårt att testa det i många olika elbilar, men som sagt körs det SECC varje år där folk faktiskt gör just det och loggar laddtid mm, där ser man att det finns många bilar som klarar sig under 3 timmars laddning på så långa distanser.

Det är helt okej att tycka att det är för dyrt att få en elbil som är vettig på långfärd, men du började med att säga saker som att elbilar inte kan köra 35 mil utan laddning när det är 15-20 grader om man inte kör 20-30 km/h under hastighetsgränsen vilket är något helt annat. Bilarna som klarar långfärd bra finns idag i det högre prissegmentet, förmodligen uppfyller de inte heller allas krav men man behöver inte överdriva hur dåliga de är.

Hur menar du när du skriver att det är många bilar som klarar sträckan Ystad-Haparanda på under 3h laddning?
Det är inte många olika modeller på SECC’s hemsida och hälften 2023 (7 av 14) var Tesla.

Sedan kör de med mindre fälgstorlek än normalt, avstängd AC, lättade bilar samt i vissa fall fyllt upp baksätet med madrasser för att inte behöva värma upp så mycket luft????

Låter långt ifrån ett jämförligt ”test”.

Tittar man sedan på de bilar som du nämner borde klara 17+17 -10 så pratar vi bilar för 630’ - 1,2M.

Dina exempel hör ju bara till entusiaster och höginkomsttagare.
Ska man snacka bilar för Svensson får man väl ändå anpassa urvalet av exempel.

Svårt att föra en diskussion om mn jämför äpplen med päron.

Av Otori
Skrivet av Aktsu:

Nej jag har inte gjort den resan i alla själv, men jag utgår inte från produktbladet. Jag kollar på tester andra har gjort och kollar i A Better Route Planner (ABRP) som inte är exakt men ger en fingervisning (den appen brukar också vara pessimistisk snarare än optimistisk). Som sagt kan man kika på SECC som körts några år om man vill, rekordet förra året var runt 1 timme och 20 minuter laddtid på Ystad - Haparanda i en Model 3. Pratar också LR-varianter då det är såklart det man väljer om just långresa är viktigt.

Nej med 100% säkerhet kan jag inte säga annat än Tesla på 17+17 mil i -10 då jag inte gjort sådan resa i något annat än Tesla, kolla i ABRP så lär du hitta fler. Kikade lite och Porsche Taycan, EQS och Zeekr 001 verkar vara några där man vågar lita på att göra en sådan resa utan att behöva riskera att ladda (förutom Teslorna då).

Tack för förtydligandet att du faktiskt bara gissar vilka bilar som klarar ditt påstående.

Men att behöva välja en LR för att kunna göra en 17+17 i -10 är för mig ett stort skäl att inte välja elbil.
Den extra kostnaden för en sådan bil, för att klara en så enkel sträcka, jämfört med exakt vilken bränsledriven bil som helst är inte försvarbart i mina ögon.

Att det sedan är bekvämt och roligt (inte i samtliga fall) med en elbil vid normal körning går inte att sticka under stolen.
Men det är sjuka pengar och mer show än go i dagsläget.

Men om räckvidd, speciellt vintertid, samt pris blir mer optimalt så börjar det bli ett annat läge.
Men jag kommer nog inte sälja våra två bilar, 2015 och 2018) till förmån för elbil på bra många år.
Och jag kommer inte heller återgå till förmånsbil, låst till elbil pga miljöpolicy, förrän de klarar mina normala rescykler utan stödladdning.

Av Otori

När solen är framme så tar man en stänkare hos grannen.
Det är sedan gammalt.

Egenrökt karré, ska röka 3,5kg till imorgon 🥰

Av Otori
Skrivet av Aktsu:

Nej jag överdriver inte, mycket av det där har jag redan testat i elbilar och klarat av så jag vet att det går. Resa på 160 mil från mig till en polare i Nederländerna kräver laddning kring 2,5 timme i bilar som Model 3, Model S, VW ID.7, Porsche Taycan, Ioniq 6, EQS osv. Då räknar jag också med att köra lite över hastighetsgränsen och att man åker med vädret idag.

Du kan kika på ”elbilsracet” (SECC) som brukar anordnas varje år, förra året körde man Ystad - Haparanda och någon hamnade under 1,5 timme i laddtid totalt på den sträckan men många var under 2,5 timmar, men det är sommartid.

Bilar som klarar 17 mil en väg i motorvägsfart och 17 mil tillbaka i -10? Det har jag gjort i en Model 3 och en Model S iaf, gissar på att min i4 jag hade förut hade klarat det också baserat på de resorna jag gjort och vad förbrukningen låg på. Vågar säga att med stor sannolikhet hade en EQS och VW ID.7 klarat det också.

Bilar som klarar 65 mil enkel resa med enbart ett 30 min laddstopp eller 2 laddstop om 15 min vardera? Några av de tidigare nämnda bilar, jag har kört hemifrån mig till Åre (65 mil) på två laddstopp på under 30 min totalt i en äldre Model 3 på vintern iaf, en nyare hade varit ännu snabbare.

Har du testat 160 mil i dessa ”Model 3, Model S, VW ID.7, Porsche Taycan, Ioniq 6, EQS osv” eller tar du det för givet enligt produktblad?
Och är det standardmodellerna eller pratar vi LR?

Vad gäller Tesla så verkar det vara de bilar som bäst klarar vad de lovar. En av de i min bekantskapskrets som är nöjd med elbil är deras Tesla. Men de är då inte nöjd med deras andrabil, en ID4. Dock har de en hel del åsikter om kvalitetskänslan i Teslan.

Men du kan inte att med säkerhet nämna några andra bilar än Tesla klarar att köra 17+17 mil i -10 utan stödladdning?

Vilka av de, utom Tesla, vanligast förekommande elbilarna klarar en så simpel resa?

Av Otori
Skrivet av Luminous:

Vilken människa orkar köra så långt själv utan avlösning eller längre pauser på en dag?
Det hör ju inte till vardagsåkningen precis, förväntningarna på förbränningsbilarna är redan höga och sen föra över gamla förväntningar på en teknik som är till för att lösa utsläppsproblematik och inte räckvidd är egentligen ganska... tramsigt.

#ilandsproblem

Ja det är ju bra att kunna åka långt men vi byter inte till elbilar för att de är så bra på att åka långt eller bra för plånboken, utan för att om inte klimatet blir en katastrof för oss så blir klimatdemonstranterna till slut det.

Jag åkte 120 mil i arbetet en gång själv, med lätt lunchpaus. Jag var inte katig när jag kom fram.

Det var en fråga på ett påstående som @Aktsu kom med, jag tog bara fram exempel på två resor potentiellt skulle kunna se ut.

Men här kommer vi till ett stort issue, du kallar argumenten för tramsiga och ilandsproblem.
Där har vi något som gör att det inte går att föra en vettig diskussion.

Skrivet av MacAllan:

Jag skall inte försöka övertyga dig att en elbil hade funkat, för jag ser problemen och håller med att det blivit omständligare.

Men rent generellt finns det ju bra appar att använda för att planlägga sina resor med alla laddare längs rutten.
Den andra saken är att många vanemänniskor ser stora problem om man inte kan stanna på exakt samma ställe som man brukar, även om det i realiteten finns andra ställen att stanna på som gjort att det inte blivit så stor skillnad.

Vill även bara nämna att infrastrukturen för laddning växer ganska fort och det som inte fungerade för ett år sedan kan mycket väl fungera idag pga nya laddare som tillkommit, så en vacker dag kanske du kan göra dina resor utan större problem även med en elbil

Apparna är klockrena men bygger på att bilen klarar de sträckor som utlovas och att det finns fungerande laddare där man från början, med appens hjälp, väljer att stanna.

Sist jag körde elbil var för en månad sedan.
Flög ut och höll utbildning 5 dagar.
Fick en Citroen e-C4 på flygplatsen, skulle få betala en hutlös avgift om det var under 80% kvar av laddningen.
Sista trippen skulle innebära 5km från hotellet och sedan 24km till flygplatsen.
Då jag höll utbildning fram till 16 och sedan behövde packa ihop en massa material som skulle skickas separat, så skulle jag inte hinna ladda något på vägen.

Jag hade laddar fullt på hotellet och mätaren visade 325km. Och det klarade den INTE hade jag lärt mig under veckan.
Jag fick ligga i 70kmh på 110-sträckan för att slippa betala 600kr för 29km körning. Och det var på den berömda gränsen!!!

Det blev en principsak, jag vägrade stå för den km-kostnaden (även fast jobbet fått stå för den i slutändan).
Hade det varit en diesel/bensin så hade det tagit två min att fylla upp (för hela veckan).