Inlägg

Inlägg som nu1mlock har skrivit i forumet
Av nu1mlock
Skrivet av Dolcegustoo:

Väldigt värdefullt med den kontexten, tack! Vårt hus är på 140kvm, tre våningar. Är väl gipsväggar här med, men känns rätt "gedigna" jämfört med vad jag haft tidigare boenden, golvvärme i golven mellan våningsplan osv. Jag tror nog största problemet just nu är att jag behöver offra och stoppa in en router i patchskåpet, och kanske att det är dags att uppgradera dem ändå (inköpta början 2019).

Känns absolut enklast att bara köra ett lagom bra mesh-paket och köra bahnhof router utan wifi som ni råder, låter klokt.

Blir kanske TP-Link Deco X60 som verkar vara på kampanj, eller Asus ZenWiFi AX Mini XD5 som AkUs länkade. Eller kanske bara TP-Link Deco X20 för att hålla nere priset, om det ändå inte gör stor skillnad.

Såg i review att någon tyckte Asus konfiguration var ett helvete. Det orkar jag inte med.. Så kanske lutar mot TP-link. (Någon som har åsikter?)

Stort stort tack för hjälpen. Ni är grymma.

Jag har bara erfarenhet av att konfigurera Asus-noderna samt något TP-Link-mesh hos en granne och det var i alla fall otroligt simpelt med appen i båda fall.

Av nu1mlock
Skrivet av MiN!m3_Linne:

Köpte en C3 65" här vid nyår, och idag för andra gången på 1 vecka blir jag tvungen att köra pixelrensning för att en mörk skugga syns tydligt på bilden. Försvinner vid rensning dock.

Någon som har tips hur jag ska slippa detta bekymmer? Kan inte vara meningen att man måste köra rensning manuellt 1-2 gånger per vecka

Men alltså... ta en bild och bifoga!

Av nu1mlock

Jag har 2st gamla Asus Zen WiFi CD6 (WiFi 5) i mitt hus med en avlång våning på 120kvm. Det ger mig strax över 400Mbit/s med min iPhone 13 Mini som bäst och som sämst ca 200Mbit/s. Gipsväggar men mycket isolering.

Utöver det så täcks även hela garaget på nedre plan som också är 120kvm, men där är det under 50Mbit/s (vilket är mer än tillräckligt för både IoT-enheter och annat). Mycket betong.

Tyvärr har dessa utgått, men jag köpte ett 3-pack två år sedan för 990kr. Numera går det inte att hitta 3-pack så billigt, men min poäng är att man inte måste köpa noder för 4000kr eller mer för att det ska gå snabbt och ha bra täckning.

Signalstyrkan är dessutom reglerad och det går inte att bara "öka styrkan", så en dyrare enhet behöver verkligen inte ha bättre täckning.

Av nu1mlock
Skrivet av Dilligaf69:

Dog tråden?

Det är ju din tråd, så rent spontant känns det som att det är du som kanske borde hålla tråden vid liv? Vi andra kan inte göra så mycket eller diskutera saker eftersom vi inte sitter med samma produkt.

Du kanske kan dela med dig av vad du har kommit fram till?

Av nu1mlock
Skrivet av Pepsin:

Det var nog framförallt relevant förr med mekaniska diskar.

Du har helt rätt, och TS skrev specifikt HDD, vilket är mekaniska diskar (men skrev i sitt sista inlägg att TS egentligen menade SSD).

Av nu1mlock

Det blir himla svårt att försöka ge någon hjälp när du inte ger någon information att gå på.

"Ibland fryser/kraschar datorn och ibland tar det en halvtimme att starta datorn" är alltså allt du faktiskt har berättat, samt vilken hårdvara som är köpt.

Det vore bra med lite mer specifik information om vad som faktiskt händer när det tar en halvtimme att starta datorn. Var tar det tid? Hur menar du att datorn "inte är startad"?

Exakt vad är det för "basic-grejer" du har försökt??

Som svar på hur man "flyttar Windows" så gör man det inte. Du klonar hela disken (och då måste måldisken vara minst lika stor) eller installerar om Windows på den nya.

Av nu1mlock

Reklamera den.

Av nu1mlock

Om du använder en HDD så har du alltid haft fel tänk eftersom det snarare tar längre tid för hårddiskens läshuvud att hitta informationen när den måste läsa in allt möjligt åt operativsystemet samtidigt som du vill att den ska läsa spelets data.

Då hade det varit bättre att installera spelet på separat HDD så att du hade kunnat läsa från flera platser samtidigt, eller skriva och läsa samtidigt.

Men om du har en SSD så spelar det ingen roll.

Av nu1mlock
Skrivet av Dolcegustoo:

Hoppas du har rätt - känns absolut enklast att köra Bahnhof router + färdigt mesh. Men det som KAD beskriver är väl det som skulle oroa mig, att det skulle strula på nåt sätt om jag försöker slänga på ett färdigt mesh efter routern.

” Edit: De flestat "mesh"-systemen har den begränsningen. En enhet måste vara router och de fungerar bara tillsammans med det egna fabrikatet (rent tekniskt för att 4-adress, a.k.a WDS inte är standardiserat, i alla fall inte i en standard som slagit igenom än).”

Alla mesh-system kan konfigureras som accesspunkter med mesh-funktionalitet och användas tillsammans med valfri router.

Man kan dock inte blanda olika fabrikat av mesh-noder och tro att det ska fungera. Man kan alltså inte inkludera Bahnhofs router i mesh-nätverket, men det är ingen som vill. Du ska ju stänga av WiFi i Bahnhofs router.

Edit: som @KAD skriver så kanske Google är dumma nog att ha satt jättedumma begränsningar, jag har för mig att jag har hört talas om det tidigare. Men Asus, Netgear, TP-Link etc. fungerar alla utmärkt precis så som du vill att det ska fungera.

Av nu1mlock
Skrivet av eFoppa:

Grymt tack!
Ska testa lite. Sitter och switchar fram och tillbaka med en film some är Dolby Vision och Dolby Digital Plus. Tycker kanske Zidoo ser och låter lite bättre. Frågan är om det är värt det för att ha två apparater. Helst skulle jag bara ha Apple TV. Får testa lite mer.
Men tack för infon!

Det känns skumt för avkodningen från källmaterialet till LPCM är helt förlustfri.

Den riktiga begränsningen med Apple TV 4K är att man är begränsad till Dolby Digital Plus med Atmos om man vill ha just Atmos, samt att man är begränsad till Dolby Vision Profile 5 och 8. Remuxer är Profile 7 om man rippar sina filmer.

Däremot har jag sett nämnas att vissa föredrar Dolby Digital-inställningen hos Apple TV för att LPCM och Dolby Digital har olika nivåer och DD låter "högre"? Jag är osäker. Zidoo avkodar kanske inte till LPCM utan den kör DDP med passthrough och då blir det annan nivå på ljudet? Här gissar jag bara...

Edit: Har du eller någon du känner en iPhone så skulle du kunna testa att leka med "kalibreringen" (ingen riktig kalibrering förstås) och se ifall du gillar hur det ser ut - om du inte redan har testat.

Av nu1mlock
Skrivet av Dolcegustoo:

Typ sånt här paket då? Deco XE75 . Dum fråga kanske, men funkar det att först köra bahnhof router utan wifi -> dessa 3 som mesh wifi? Tror inte en av dessa får plats inne i patchskåpet, och vill helst inte "slösa" en av dem på att trycka in i väggen.

Som sagt... Du kan använda Bahnhofs router och använda valfritt mesh-system.

Skrivet av nu1mlock:

Sen köper du valfritt mesh-system eller accesspunkter och sätter ut där det behövs.

Du har ju förberett bra med uttag överallt, så det är ju bara att fylla på med noder/AP tills du är nöjd.

Skrivet av nu1mlock:

Visst kan du det! Stäng av WiFi på den bara och konfigurera ditt meshsystem/accesspunkt rätt.

Vad du ska köpa beror helt och hållet på vad du vill ha. Vill du ha WiFi 7 för många tusen så kolla på dom modellerna som passar din budget. Tycker du att det duger med WiFi 5 för att du bara kör mobila enheter på WiFi och tycker att 400Mbit/s räcker så kan du ju få tre noder för under tusenlappen.

Eller något mittemellan. Men alla kommer fungera.

Av nu1mlock
Skrivet av eFoppa:

Mycket informativt svar, tack! 🙏
Ser nu att Infuse hittar bdmv och spelar upp dem. Inga menyer men det kan jag nog leva med.

En annan fråga, eftersom du verkar ha bra koll på infuse. Mina filer ligger på min nas. Inga problem att hitta den och använda som källa. Men jag verkar vara kunna välja att dela ut allt på den. Kan jag välja vissa mappar bara? Hittar inte riktigt hur man gör det. Om det inte är möjligt behöver jag inte sitta och leta 😅

Ja, lägg till mapparna du vill ha som favoriter. Jag har mapparna Movies och TV Shows som favoriter, även fast utdelningen också har några mappar till.

Det kan eventuellt krävas lite pillande med gränssnittet och dess inställningar för att det ska visas helt rätt på "hemskärmen".

Av nu1mlock
Skrivet av Dolcegustoo:

Tack för snabba svaret! edgerouter X var ju rätt rimlig i pris också, skönt. Tänkte först att jag kunde använda Bahnhofs egna router för denna funktion, men det kanske inte går?

Visst kan du det! Stäng av WiFi på den bara och konfigurera ditt meshsystem/accesspunkt rätt.

Av nu1mlock

Köp en router utan WiFi som t.ex. Edgerouter X eller någon Mikrotik att ha i skåpet. Sen köper du valfritt mesh-system eller accesspunkter och sätter ut där det behövs.

Du har ju förberett bra med uttag överallt, så det är ju bara att fylla på med noder/AP tills du är nöjd.

Av nu1mlock
Skrivet av eFoppa:

5.1 eller 2.0? Absolut största begränsningen med min Zidoo och Bluesound-system. Zidoo kan konvertera till 2.0 (dock måste man manuellt gå in i ljudinställningar och göra detta då auto-funktionen verkar trasig).
Men om det funkar sömlöst med Infuse kanske jag borde överväga Apple TV även till lokala filer. Kör Zidoo då många av filerna är iso och Bdmv folders. Hmm

Jag är inte helt med på vad du undrade så jag ber om ursäkt om jag skriver något helt irrelevant. Men när det gäller ljud så fungerar Apple TV 4K och Infuse så här:

Apple TV 4K har ingen passthrough utan avkodar allt ljud. Bland ljudinställningarna finns tre alternativ:

1. Auto: Ljud avkodas och skickas som LPCM (upp till 7.1). När det gäller Dolby Digital Plus + Atmos så skickas det som Dolby MAT 2.0 (LPCM med höjdkanaler).
2. Dolby Digital: Allt ljud omkodas till och skickas som Dolby Digital inte Plus (upp till 5.1), vilket innebär en förlust i ljudkvalitet.
3. Stereo: Allt ljud avkodas och skickas som LPCM 2.0.

Apple TV har i sig inget stöd för DTS och kan inte skicka DTS, men programmet Infuse (109kr/år) har licens och kan därmed avkoda DTS, DTS-HD och DTS:X till LPCM men utan höjdkanaler.

Infuse kan även avkoda Dolby TrueHD till LPCM utan förlust. Dolby TrueHD med Atmos förlorar dock sina höjdkanaler. Dolby Digital Plus med Atmos avkodas och skickas, som nämnt, som Dolby MAT 2.0.

Infuse har stöd för iso och bdmv-mappar också. När det gäller Dolby Vision så är det nog bara Profile 5 och 8 som stöds.

Av nu1mlock
Skrivet av Elfving88:

Skulle slå hårt för alla som har appletv att test infuse. Även att om man har oled tv utan dts stöd så konvertar den om den till dolby. Man kan koppla plex/jellyfin. App för iPhone. Allt jag behöver iaf. Smb kör jag själv.

Mer specifikt så avkodar Infuse DTS-spåret till LPCM.

Man kan även tvinga Apple TV (bland ljudinställningarna) att omkoda allt ljud till Dolby Digital 5.1, men då går man miste om bl.a. Dolby Digital Plus och Dolby TrueHD samt DDP+Atmos, som annars hade avkodats till LPCM utan förlust.

Av nu1mlock
Skrivet av Bozzeta:

Xbox Members Can Now Get 3 Months Free of Apple TV+ Until July 7
https://news.xbox.com/en-us/2024/04/19/apple-tv-3-month-perk-...

Perfekt, min nuvarande 3-månaders gratisperiod går ut första juli, så det är ju underbar timing!

Har haft Apple TV+ i två år bara genom alla gratisperioder dom ger ut. Helt klart värt 0kr/mån!

Av nu1mlock
Skrivet av Shadee:

83" 210 centimeter på bredden. Bor du i ett slott eller? Hade inte ens kunnat få in en stor TV där jag bor.

Rätt litet vardagsrum om en vägg inte ens är 2,5m bred.

83” är 185cm på bredden annars, eftersom storleken i tum mäts diagonalt.

Av nu1mlock
Skrivet av henkrik92:

Jo jag bryr mig inte, men tror folk kanske drar sig för att rengöra, eventuellt skaffa nya pluppar och sälja.

Närå, Blocket tillåter bara inte AirPods.

Av nu1mlock
Skrivet av henkrik92:

Det räknas väl också lite som en hygienprodukt enligt mig.

Dom är ju annars väldigt enkla att rengöra och jag har nog haft värre saker i/på min kropp än ett par rengjorda hörlurar med helt nya silikonpluppar.

Men du har inte fel.