Inlägg

Inlägg som marcusOCZ har skrivit i forumet
Av marcusOCZ

Jag får klart mycket mer funktioner och kontroll med HDMI, och dessutom mer bandbredd än med DP, även om DP är hög nog.
Har dessutom problem med att DP inte alltid visas i bootfasen om jag skall in i bios.

Av marcusOCZ
Skrivet av Elfving88:

Får inga blåskärmar. Men inte så hög hastighet heller. Är det bara acceptera eller hur löser man det?

https://ibb.co/Jj09J6w

Du har nog med stor sannolikhet två kit med olika XMP och olika chips. Visa samma flik fast från den andra sloten som du väljer uppe till vänster.
Det allra enklaste är att sätta i det kitet med sämst XMP, välj xmp, restarta, och slå av. Sätt i det andra kitet och kör på så skall det gå bra. Sätt gärna volt till 1.350 manuellt i samma veva.

Men, ge en bild av det andra också.

Av marcusOCZ

Är det någon form av minstakrav alls i detta test? Typ 144 fps i en grupp spel?
Att ta med ett par listningar från en portugisisk snedseglare blir lite som med pristester på matvagnar där Ica råkar ha en bal med bajspapper på kampanj den dagen och således vinner denna månads pristest på en vagn.
Att priserna svänger vet vi alla, men det borde inte vara så svårt att sålla bort outliers. Framför allt om det visar sig att det välter resultatet rejält.

Av marcusOCZ

Har man vuxit upp med 96% så kör man vidare på det

För min del, bästa av bägge världar. I stort sett alla knappar fast på ett TKL-stort bord.

Av marcusOCZ
Skrivet av Kujo:

Tror du att en 240 AIO är tillräckligt då?

Jo jag har funderat lite på det men det är så jävla gött att ha allt i ett, speciellt när man bor i en liten 1:a. Får se hur det blir.

Jag bytte pasta idag och märkte då att all pasta från mitten av CPU'n var borta.

https://ibb.co/mGs4tVc

Vet ej hur exakt det har blivit så för jag vet att jag spred ut ett jämt lager och kylaren är designad så du inte kan dra åt den för hårt.

Nu ligger P-cores på 70-75 under load och Package på 80-85. Tycker fortfarande det känns aningen högt.

Tror jag sett att det står 1.5 Volt när jag varit inne i BIOS, modekortet är ett ASUS Prime Z790-A WIFI. Kör linux så kan inte kolla med dom programmen men ska kika i BIOS efter nåt som heter VF curve. Antar att jag bara kan testa sänka volten där?

Hej och ursäkta sent svar.
Från din bild på cpu/pasta ser det ut som om du dragit bakplattan för hårt och ditt moderkort böjer sig aningen.
Det utgör rätt så mycket även om det inte ser så illa ut. Om du nån gång tar ut ditt moderkort med kylaren kvar så kommer du nog se att ditt moderkort ser böjt ut.
Antingen är monteringsanordningen till kylaren tekniskt dålig eller så har du dragit för hårt. Jag har själv råkat ut för detta massa gånger med dålig kylning som resultat samt massa konstiga fel med minne. (intel grej).

Bry dig inte om volt när din pc är i vila. Intel har ett lock på 1.740v vid idle. Hade du haft en massa ampere och 1.5v så förstår jag, men då hade du haft 120 grader. Både Asus och Intel tar i rätt häftigt med volt emellanåt. Men det är lätt att fixa.
Om du kör med helt standard inställningar lär din volt ligga nånstans kring 1.190v vid full belastning. Detta borde ge ca 250w.

Då du har ett Asus så om du vill, testa följande med kortet satt till default som grund.

AUTO - Lets BIOS Optimize
LLC#4
DC_LL = 1.02
AC_LL = 0.2

Kör med Cinebench R23 och ha hwinfo64 framme där du loggar min Vcore som ligger vid sensorn på ditt moderkort.
https://imgur.com/a/OZkDzCZ

Av marcusOCZ

Läs av Vcore min när det är belastat från till exempel R23. Vad idle core vids visar har ingen som helst betydelse så länge det inte är knappt några ampere. Tror Intel har en max på 1.750 utan belastning.
Rekommenderar att man läser hur detta fungerar i Robertos guide, som är lång som ett ont år, men det finns mycket att lära.

Förövrigt tror jag du har antingen för dålig kylning, alternativt är det dålig kontakt när du når 100 grader på bara 226w belastning.
En bra tornkylare klarar ganska enkelt den effekten. En 360 Freezer II eller III klarar nära 100w mer än det.
Är det bara spel du håller på med så kan du med fördel slå av Hyperthreading i bios så sparar du massa effekt utan att det inte på nått sätt visar sig i spel. Det visar sig lite grann i Cinebench multi och liknande dock.

https://www.overclock.net/threads/asus-maximus-z790-and-intel...

Av marcusOCZ
Skrivet av Kujo:

Har för tillfället en Montech Metal DT24 Base som fungerade bra till min 5800X3D men inte riktigt klarar av min nya 14700K.

Kör jag någon CPU intensivt program som handbrake eller YOGA, pnggauntlet så går alla performance cores och CPU Package upp till 100 grader och börjar thermalthrottla inom några sekunder. Har testat att manuellt sätta alla fläktar i hela datorn på 100% samt öppna fönstret, datorn står precis brevid, men det hjälpte inte.

Delarna sitter i ett Define 7 i sever build med hårddiskar hela vägen upp + en bluray läsare.

Tror jag kan få plats med en 240 AIO i toppen men det känns som en större lufkylare borde vara bättre här? Sedan verkar det som att man behöver någon typ av plate för att sätta kylaren lite åt sidan för att kyla bättre, hur vet jag vilka kylare som kommer med den plattan?

Ska sätta dit ny kylpasta så länge men tar gärna emot förslag på förbättringar gällande kylning.

Om du är säker på din installation av kylaren och att den sitter riktigt, så är det rätt viktigt att prova se på vilken volt din cpu ber om att få, och det kan skilja rejält mellan olika kort vad de faktist ger. I tillägg är Intel överdrivet generösa med effekt som redan är fasade in i själva cpu'n. Vilket moderkort har du? I bioset, har du nått som heter VF curve? Kan du ta en bild av den sidan.
Om du kör hwinfo64 när du drar en full last, tex Cinebench 23. så loggas min/max samt bedd volt och given volt. Detta är riktigt bra verktyg. Det är inte som förr att man bara kunde sätta vcore och köra.

Om du i tillägg kan hänga en helt vanlig temperaturmätare i ditt chassi och se på den vid vanlig vila efter en halvtimme. Då kan man faktist se hur bra eller dålig din kylare är. Lokal temperatur är a och o när det gäller att välja kylare.

Av marcusOCZ
Skrivet av medbor:

Ja, jag förstår det, men vissa i tråden säger att alla amd-system drar mer, då kan man inte ha kollat på grafen

Helt klart är det liten fördel intel med jämförbara system, men inte vid last

Blir bara förbryllad när folk ser saker så svartvitt och skriver helt felaktiga saker

Såklart är inte g-modellerna kanske bästa exemplet på vad folk bygger speldatorer med idag

Du ber andra läsa artikeln när du själv svarar på nått helt annat? Det var vid vila det handlade om. Sluta med stråmanhatten, kom med tal i stället.

Av marcusOCZ
Skrivet av jOnÄTÄn:

Testar sweclockers felaktigt då? Eller vilken generation ryzen/core tänker du på där skillnaden är nära 50%?
7600x 85w 14600k 70w runt 20% mer.
7950x 85w 14900k 75w runt 15% mer.

Ja, dom testar tyvärr felaktigt i många fall. Det är fullständigt ointressant vad ett helt system drar vid väggen när det finns verktyg att läsa av det som testas.
Siffrorna under är helt stock.

14900k är 16w vid vila. 7800X3D är väl 29w. 7950X3D 31w
14600k är 10w vid vila.

7950x 24w
7900x 22w
7700x 21w

Osv.
Det är dock fullständigt klart att i princip alla Intel använder mer ström vid aktivitet.

Av marcusOCZ
Skrivet av medbor:

Det stämmer helt enkelt inte, de fyra med lägst effekt i idle är alla AMD och på både AM4 och AM5

Nu får du ge dig. Är en känd grej att Ryzen drar nära 50% mer vid idle.

Av marcusOCZ
Skrivet av dEnnA:

Jag har skickat in rättelse till flera artiklar om att Swec alltid skriver fel, finns till och med ett jättebra blogginlägg från CapFrameX själva om detta men får inget gehör. Swec fortsätter hävda att P50(medelvärdet) är bättre(högre) än P99(top 1%). Det gör ont i hjärtat på en som gillar matte..

https://www.capframex.com/blog/post/Explanation%20of%20differ... (Rubriken ”Indication of percentiles and misleading information”)

Jag förstår inte varför bara. Det gör bara saker förvirrande. Dessutom är resultaten helt fel (i fallet jag presenterade).

Av marcusOCZ
Skrivet av JonasT:

Värdet är baserat på 99:e percentilens renderingstid (frame time), vilket i CapframeX heter P1.

Så med andra ord 1% percentile? Detta är P1 i capframe, eller 1% percentile i capframe Comparison.

https://i.imgur.com/FBrlVkA.png

Av marcusOCZ

Tyckte nånting var galet, så jag installerade CP och körde benchmarken i 720p medium. Se bort från 99 percentile, för detta är inte lägsta värde av den. Finns ingen metric i Capframe som heter lägsta värde av 99% percentile.

https://i.imgur.com/yozaNPg.png

Av marcusOCZ
Skrivet av backspace:

Hur mycket är "monstruöst"? Kan du ge en siffra?

Detta är ju ett problem som skulle kunna lösas genom att se till så att det finns en större moduläritet.
EK och även Alphacool har ju haft enheter där det finns snabbkoppling vilket skulle kunna vara användbart i det långa loppet eftersom slutkonsumenten då skulle kunna köpa ett nytt vattenblock som denne byter relativt enkelt vid sockelbyte.

Personligen anser jag att det är tröttsamt med tillverkare som saknar visioner och ändå hyllas de.

Inga siffror, men klart det blir billigare att tilverka om du säljer 1000st av en vara i stället för 3st då de fysiskt är helt olika.
När det är sagt så finns det en och annan som gör AIO till TR. Rätt svåra att finna på lager dock. AMD har till och med en egen lista på kompatibla kylare.

Vad kostar EK och Alphacool sina enheter jämfört med dagens AIO's?

Av marcusOCZ
Skrivet av backspace:

Inget stöd för någon Threadripper eller Epyc-socket?
För egen del är det både en överraskning och en besvikelse. Riktar sig inte sådana här bastanta kyllösningar till folk med lite mer entusiast-arkitekturer?

Cold plate behöver vara så stor plus att det är inte direkt fullt med folk som vill ha AIO på TR/Epyc så de skulle bli monstruöst dyra att tillverka.

Av marcusOCZ

Ram till Intel var ju lite sisådär designad kan jag tycka. Borde ju vara 4 fästpunkter. Känns som detta enkelt kan göras bättre. Har beställt en så vi får se hur det tar sig.

Av marcusOCZ
Skrivet av Swedishchef_90:

Ur ett ekonomiskt perspektiv nej.
Ur ett ljudmässigt, kanske (sätt noctua fläktar på freezer)
Visuellt, absolut

Har du amd så behöver du inte
Intel mår bättre av det pga deras tdp

Är det Noctuas 140 fläktar som blåser mest men med minst ljud fortfarande? Provar föbrilt att se sågon testa 140mm grejer ordentligt.

Av marcusOCZ
Skrivet av Unbalanced:

Mmm okej, så man kan fortfarande stänga luckan/kåpan på sidan men man tar i princip bort hårddisk bur osv innuti chassit om jag förstår rätt.

Lyckas du hitta en Meshify 2 front, och sätter radiatorn i front så får du bra mycket bättre kylning av allting.

Av marcusOCZ

Härligt!

Av marcusOCZ

Skulle precis göra en tråd, men se där ja.
Arctic har nära 50% rabatt just nu på dessa nya.
Beställde precis en 420 vit argb för 105€ med frakt. Ett pris jag inte tror vi ser igen.

Har väntat i evigheter på att Lian Li skall sändas hit, men som Steve säger så har dom stora problem med tillförlitlighet.
Jag tog upp detta med några reviewers som frontat Lian Li ganska hårt ett år eller så. Dom hade självklart inte hört nånting.

Nu lär ju Lian Li tappa massvis av kunder tror jag.