Inlägg

Inlägg som thomas_skane har skrivit i forumet
Av thomas_skane
Skrivet av Söderbäck:

Värt att tillägga här är att exemplen är att det inte är e2e-kryptering. skickar jag ett privat meddelande till dig via sweclockers är det krypterat. Men inte e2e. Innehållet går att se på sweclockers servrar. Routern är inte blind för trafiken i wifinätet mellan enheter utan mittnoden har insyn även där. Det är inte heller e2e. Mobilnäten - samma sak där. Trafiken är krypterad. Men inte e2e.

Märk väl!
Det är alltså inte kryptering som Europol vänder sig emot. Vad de efterfrågar är en lösning på problemet att rättsväsendet inte kan få insyn vid just e2e-kryptering för brottsutredningar.
Det är alltså viktigt att förstå att Europol inte vill förbjuda all krypering. Det blir lätt missförstånd kring det här - även på teknikforum.

Jag skulle nog inte säga att de ser området som så smalt ändå.
Möjlighet till insyn vid brottsutredningar gäller långt mer än gängkriminalitet och beställningsmord.
Exempelvis insiderhandel:
https://www.etc.se/inrikes/16-personer-doems-foer-ica-insider...
Här har SMS och mail varit av intresse för utredningen. SMS är krypterat - men inte e2e. Så möjlighet till insyn i mellanled har varit av relevans.
Men ja - det här är relevant i många andra brottsammanhang också såklart.

Jag upplever snarare att det är en missuppfattning hos kritiker som tror att den här insynen är av relevans för ett väldigt smalt område - där rättsväsendet har en bättre förståelse för att det här är av relevans för brottsbekämpning på en mycket bredare nivå.

Ja, det stämmer att detta just inte är end-to-end. Poängen var mer att belysa att kryptering är en naturlig del av våra liv - något skjutvapen normalt inte är.

Sen är skillnaden mellan kryptering och end-to-end kryptering inte solklar heller och risken för ända målsglidning är påtaglig. Exempelvis är kryptering av datan på min dator och mobiltelefon inte end-to-end men trafik via TLS (HTTPS) end-to-end krypterad då endast du och servern kan se innehållet. Vad du tänker på verkar närmast vara ett krav på en mellanhand, inte begränsning av end-to-end kryptering?

Dessutom har flera utländska polismyndigheter har tagit upp det som ett problem att Apple gör kryptering av mobilen för enkelt. Så det är inte heller en missuppfattning att polisen på vissa håll även tycker att kryptering av lagrad data kan vara problematisk.

Skrivet av Söderbäck:

Med det sagt så är det rimligen som du säger att det är två olika intresseområden som kolliderar här. Där användare vill skydda sig från insyn av operatörer vill polisen ha motsatsen. Möjlighet till insyn just precis här för att underlätta allehanda brottsutredningar.
Jag tror däremot inte att polisen skiter i att utreda företag om brottslighet förekommer - utan snarare att bedömningen görs att magnitud och omfattning av problemet är långt större i ena vågskålen än i andra.

Problemet är just att det finns väldigt legitima anledningar till att använda end-to-end kryptering och kryptering I allmänhet. Och nu för tiden är det väldigt lätt att kryptera. Vill polisen avkryptera eller hacka tjänster p0 laglig väg så får dem väl göra det. Men att avskaffa brett använd och legitim säkerhet bara för att göra det smidigare är ingen rimlig lösning.

Av thomas_skane
Skrivet av Jimmy:

Det är ju så man brukar säga, så då är frågan, om vi tillämpar samma idé på vapen, exempelvis skjutvapen? Kriminella ignorerar redan vapenlagarna, spelar det då någon roll om vi tillåter allmänheten att också bära vapen? Många hävdar att om fler laglydiga medborgare är beväpnade, kan det avskräcka brottslighet eller ge folk en chans att försvara sig. Samtidigt visar forskning att våldsbrott tenderar att öka när fler vapen finns i omlopp.

Jag förstår din poäng och det är ett bra exempel. Sedan finns det ju personer som definitivt argumenterar i denna riktning men det kanske är bättre då att jag ser det från ett perspektiv om nytta mot skada?

För skjutvapen är inte förbjudna, men vi är väldigt restriktiva utifrån de risker som finns och de begränsade situationer som det finns nytta i att bära dem.

Just kryptering används överallt, hela tiden, av alla och ironiskt nog oftast för att förhindra brott. Denna webbplats använder https och ett krypterat certifikat. Mobiltrafik är i viss mån krypterad. Wifi bör vara starkt krypterat. Din kommunikation med internetbanken eller bankID är krypterad. Mobiltelefonen kan jag kryptera innehållet på så att obehöriga inte ser mina skygga bilder. Backuper rekommenderas vara krypterade. All typ av personuppgifter eller känslig information bör vara krypterad både på dator och mobiltelefon så att inget virus snor dem.

Vad jag tycker polisen inte tänker på är varför det uppkommit ett behov för gemene man att använda end-to-end kryptering i privat kommunikation. Den stora anledningen är att förvissa sig om att stora internetföretag inte spionerar på vår data, lagligt eller olagligt. Det finns massor av exempel där utländska företag använt vår data på ett otillbörligt sett. Att inte ens Meta själva kan se datan är en garanti (sen kan vi diskutera om det verkligen är så men det är marknadsföringen).

Jag tror inte polisen riktigt ser det som sitt jobb att beivra denna typ av brottslighet. Att jaga Meta för dataintrång eller skydda mot virusattacker har de lämnat till den privata sektorn att skydda oss bäst det går. De ser knarklangare och beställningsmord. En vis prioritering men också okunskap om varför tekniken de kritiserar används i bred utsträckning.

De kanske ska ta tag i inbrottstjuvarna innan de klagar på att vi låser dörrarna?

Av thomas_skane

Att förbjuda teknik har aldrig fungerat. Det ger bara ett övertag till dem som använder den i alla fall.

Av thomas_skane

Battlebits är spelet de borde titta på. Det fast med bra grafik och realism.

Av thomas_skane
Skrivet av favouredhawk:

Off topic: Till hur stor grad kan man lita på omdömen på Amazon? Man har ju läst mycket om hur många kundomdömen fejkas av butiker, och just Amazon verkar väldigt drabbat. Hur sjutton ska man kunna avgöra om en produkt med väldigt högt medelvärde (4,5+) verkligen är baserat på riktiga kunder? Kan företag överhuvudtaget ens köpa tusentals omdömen eller bör man generellt kunna lita på produkter som har tusentals enskilda omdömen?

Titta inte på 5/5 utan titta på de kassa recensionerna i stället. Är det bara folk som klagar på bullshit eller är det genuina problem som ignoreras av tillverkaren? Det är så jag gör nu för tiden. Ingen butik fejkar kassa recensioner.

Av thomas_skane

Resiliosync mellan mina datorer och mobiltelefon, plus på min server så att filerna alltid är tillgängliga.

Av thomas_skane

De flesta när de säljer tänker typ "kostade Xtkr, så nu efter Y år borde den kosta Z% av detta".

Tänk istället vad motsvarande kostar ny, och sedan kraftig rabatt för att begagnat är både risk och jobb jämfört med butik. Sen ska man faktiskt ha möjlighet att frakta den när den redan saknar skyddande förpackning.

En 4K QLED TV eller motsvarande kostar ofta ner mot 10tkr i butik. Då får man garanti, nyare programvara, moderna standarder och sannolikt slår de bildkvaliten jämfört med det bästa som fanns för 5 år sedan. Oavsett hur fin din gamla TV är så är det svårt att konkurrera utan att lägga sig en bra bit under i pris, typ 5tkr. Såvida du inte sitter på en OLED som inte är så gammal att man oroar sig för burn-ins.

Av thomas_skane

Produkt: WD Black SN770 2TB Gen 4
Länk: https://www.inet.se/produkt/4305358/wd-black-sn770-2tb-gen-4
Kategori: Lagring
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5988389
Pris: 1199kr

Hittade denna som är bättre än 2TB seagate ovanför. Lämnar dock Seagaten ifall denna tar slut.

Av thomas_skane

Produkt: Seagate BarraCuda Q5 SSD 2TB
Länk: https://www.inet.se/produkt/4302268/seagate-barracuda-q5-ssd-...
Kategori: Lagring
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5642958
Pris: 1299kr

Av thomas_skane
Av thomas_skane

Mest intressant då det kan innebära bättre stöd i OpenRGB.

Av thomas_skane
Skrivet av ThomasLidstrom:

Jag...förutspår...en kraftig uppgång av AMDs X3D-CPUer (5800X3D, 7800X3D etc).
Helt galet vad för (spel)prestanda man får med dem.
Mitt moderkort från 2018 (B350) tillsammans med en 5800X3D gör att jag kan vänta ytterligare ett par år med att uppgradera.
Jag kan omöjligen vara ensam om att ha "upptäckt" detta

Nope, även jag tryckte ut det sista av AM4-plattformen. Jag köpte ett B450 moderkort med en Ryzen 1700X och gick därefter till 3600 och nu 5800X3D. Det är en plattform från 2018 - alltså 5 år gammal. Men trots detta kan jag ha en av marknadens bästa processorer för spel.

Av thomas_skane
Skrivet av medbor:

Kan vi kanske försöka hitta en bättre källa för data än just Steam? Den är ju notoriskt opålitlig och ändras flera procentenheter mellan varje uppdatering…

Så som?

Problemet är att det inte finns bättre källor. Tycker ändå artikeln belyser fint att statistiken inte är pålitlig.

Av thomas_skane

Helnöjd med min Steam Deck. Ett tag pendlade jag 70 minuter på tåg och fick in en hel del speltid i Witcher 3. Även när man reser längre eller besöker svärföräldrarna är den ganska nice att plocka med. Betydligt lättare att ta med sig än en laptop, och mer socialt accepterat att sitta i soffan med. Och den är löjligt billig jämfört med även de billgaste av laptops.

Blir dock ingen uppgradering. Använde jag den dagligen hade det varit värt det men inte i nuläget. Plus att jag inte pendlar längre.

Av thomas_skane

Windows verkligen irriterar mig med hur jag betalat för skiten och ändå ska all min information säljas, reklam visas och programvara tryckas på mig. Jag är inte långt från att skippa min dual boot helt. Endast ett fåtal spel som jag behöver Windows för. Proton klarar 95% av dem utan pill.

Skrivet av smkr:

Snart är Linux minst lika enkelt och mer användarvänlig än Windows, det ordnar Microsoft. Tack för det

Vi är redan ruskigt nära. Finns fortfarande någon enstaka lustighet beroende på vad du vill göra. Men för allt som mina föräldrar kör med datorn hade de utan problem kunnat köra POP/Mint/Ubuntu.

Av thomas_skane
Skrivet av Curik:

Kanske tillhör du den kundgrupp som bryr sig om dessa saker? För egen del, och för de jag sitter med på Discord (ingen är under 30 år gammal kan väl tilläggas) så är det ingen som bryr sig om VOIP, big screen, mobil klient, remote-play handkontroller o.s.v. Det anses snarare mer som bloat.

Jag är även utvecklare av spel och även där väljer jag Steam, trots att det är svindyrt. Det går ju inte att komma ifrån att Epic-launchern är en katastrof prestandamässigt.

Jo, det roliga är att Steam med sin "bloat" är betydligt snabbare prestandamässigt.

Dessutom räcker det med att man bryr sig om någon av funktionerna Steam har. Du behöver inte bry dig om alla.

Av thomas_skane
Skrivet av Alexraptor:

Börjar tröttna på Microsofts fasoner. Önskar verkligen att det skulle dyka upp ett alternativt OS som kan få ordentligt med drivrutinsstöd och konkurrera med Windows.

Tror det finns en konkurrent med flera distributioner som nämns i alla Windows-trådar.

Av thomas_skane

Om de lade pengarna på att faktiskt leverera en bra launcher så kanske de hade haft en chans. EA, Ubisoft, Epic etc.: har de ens någon aning om vad deras konkurrent Steam håller på med? Det verkar verkligen som att de inte har någon aning om vad de konkurrerar med.

Steam har inbyggd streaming, VOIP, mods (workshop), big screen, in-home streaming, linux-stöd med proton, mobil-klient, enkla refunds, öppna reviews, remote play (online-local coop), in-game item store, LAN downloads, accepterar spel köpta utanför Steam, batch nerladdningar, stöd för remapping av handkontroller, familje-delning av spel, schemalagda nerladdningar, enkel överföring av spel mellan diskar...

Vad har Epic? Några gratis spel man hellre hade haft på Steam.

Av thomas_skane
Skrivet av Toarulle:

Vore ju kul med ett OS som aldrig fråga mig om nått, inte farmade min data med halva processorn, inte krävde något konto och kom ihåg mina inställningar o ändrade inte ändrade på dem ibland bara för att.
Synd att man får raka motsatsen.

Vill inte vara den som skriker Linux i en Windows tråd men... lösningen du eftersöker existerar

Av thomas_skane

Min Oral B dog efter 8 års tjänst. Blev en ny Oral B. Deras ingångsmodell båda gångerna.