Inlägg

Inlägg som KWARF har skrivit i forumet
Av KWARF

Märke och modell: MacBook Pro 16" (2019)
Processor: i7-9750H
Strömförsörjning: Nätdrift
CPU (Multi Core): 6867
CPU (Single Core): 1048

Testade även på mina gamla laptops som mest ligger och skräpar.

Märke och modell: Lenovo T460p
Processor: i7-6700HQ
Strömförsörjning: Nätdrift
CPU (Multi Core): 3950
CPU (Single Core): 895

Märke och modell: Clevo W650SZ
Processor: i7-4710MQ
Strömförsörjning: Nätdrift
CPU (Multi Core): 3219
CPU (Single Core): 771

Kanske dags för en ny MBP till hösten.

Av KWARF
Skrivet av sebbeh:

Vart hittar jag beta bios?

Jag hämtade från asus forum men jag skulle rekommendera att du väntar på en riktig release istället, eftersom det ändå förmodligen inte löser dina problem.

Av KWARF

Jag har samma problem, men bara om jag aktiverar D.O.C.P., eller manuellt ställer upp RAM-hastigheterna över vad dom går i default (2133 MHz). Jag har samma moderkort, CPU och RAM, men ett 2080 Super och en 970 EVO Plus.

Jag kör ASUS senaste beta-bios 2701, då jag behövde ABB-patchen för att lösa RDRAND-problemet, annars fungerade inte KDE (Linux) riktigt som det skulle.

För mig är det inte "bara" att muspekaren låser sig, utan jag får även problem med input från tangentbordet, där den ibland missar att registrera key up, och då beter sig som att tangenter hålls nedtryckt.

Upplevde inga som helst problem i Linux, så det bör vara ett Windows-specifikt problem, men jag har inte heller någon aning om vad det skulle kunna vara. Jag har ställt ner RAM till default 2133 MHz som en förhoppningsvis tillfällig fix.

Av KWARF
Skrivet av heretic16:

Jag ville börja med C++, det var också det första språk jag tog mig till. Men GUI var problemet. C++ hade inget bra GUI. Microsoft skulle ha betalt och samma sak med QT. Jag ville inte hålla på med wxWidgets eller liknande små hobby bibliotek. Jag ville köra det industrin körde. Men då kostar det, logiskt nog.

Sedan 2009 är Qt helt gratis att använda även för kommersiellt bruk, utan att du behöver dela med dig av din källkod, under LGPL v3.

Av KWARF

Nu är den upplåst, monterade tillbaka den i laptopen och tog bort lösenordet där, som jag borde gjort från början.

Kommer aldrig mer sätta ATA-lösenord på diskar efter det här i alla fall, speciellt med tanke på följande:

Skrivet av xxargs:

du kan ha, beroende på settings, max 25 försök, i 5 försök per session innan HW-reset måste göras och totalt 5 HW-reset på dig innan disken brickas fullständigt och blir elektronik-skrot

Ska jag lösenordsskydda framöver så får det istället bli med dm-crypt eller (för windows) VeraCrypt.

Av KWARF
Skrivet av Belzader:

@KWARF:
Jag tror du redan vet det, men skriver det ändå.
Du skulle ha tagit bort lösenordet innan du tog bort den från laptopen

Med det sagt har du provat något av de verktyg som nämns här: 4 Unlock And Recover Hard Drive Password With Hard Disk Password Removal Tool?

Jag är 80% säker på att jag satte lösenordet till tomt innan jag plockade ur disken, men tomt behöver tydligen inte innebära oskyddad, utan det verkar vara fritt fram för BIOS-implementationen att ändå skicka nåt sorts lösenord till den?

Testade verktyg nr 3 i den listan, funkade inte. Jag tror inte att något av dom där verktygen hanterar NVMe-diskar. Det verkar ju vara lite speciellt att få över vad som i princip är ATA-kommandon till dom jag fattat det hela rätt.

Hur som helst har jag kontaktat han som köpte laptopen, och jag ska träffa han på söndag för att sätta i disken och låsa upp den, vilket var väldigt schysst.

Helt sjukt att det kan vara så omöjligt att få till en reset av en disk man har fysisk åtkomst till.

Av KWARF

Låsa upp/återställa lösenordsskyddad Samsung 970 EVO Plus

Hej!

Jag har en NVMe SSD som tidigare suttit i en laptop som jag sålt (Razer Blade om det är av betydelse). Jag hade satt ett lösenord på den i BIOS när jag använde den. Nu håller jag på att bygga en stationär burk och tänkte då använda den här disken, men jag har stött på en del problem. Av vad jag kan se så stöder inte mitt moderkort lösenordsskyddade diskar (ASUS ROG Strix X470-I Gaming) för den dyker inte upp alls i BIOS.

Jag har bootat en live Arch linux och där finns den som /dev/nvme0, men det går inte läsa/skriva från den vilket är förståeligt. Jag försökte då göra en secure erase med nvme-cli men får då ett felmeddelande:

# nvme format /dev/nvme0 --ses=1 --lbaf=0 NVME Admin command error:INVALID_OPCODE: The associated command opcode field is not valid(1)

Så jag googlade vidare och hittade sedutil, och nån info om PSID Revert som såg relevant ut, så jag körde det:

# sedutil-cli -–yesIreallywanttoERASEALLmydatausingthePSID <MITTLÅNGAPSID> /dev/nvme0 revertTper completed successfully

Texten indikerar ju då att allt skulle gått bra, men trots det så går det fortfarande inte att komma åt disken på nåt sätt.

Började bli desperat och rotade fram en mekanisk SATA-disk och bootade windows på den, för att installera Samsung Magician och kanske kunna göra en erase eller nåt därifrån, men där får jag bara "This drive is not supported.", vilket känns jättekonstigt?

Efter allt det här så bad jag om att få låna en kompis Thinkpad, som har stöd för OPAL och allt vad det heter, och satte disken i den. Då kommer det i alla fall upp en lösenordsprompt direkt vid boot, men av nån konstig anledning fungerar inte lösenordet? Och jaa, jag är 100% säker på att jag skriver rätt. Det går inte heller att komma in i varken BIOS eller att boota från annan disk så länge den lösenordsskyddade disken sitter i laptopen.

Finns det nån här som har erfarenhet av nåt liknande? Det gör som sagt inget om jag tappar all data på disken, bara den går att använda igen.

UPDATE:

Tydligen behöver man installera Samsung NVMe Driver utöver Samsung Magician för att kunna hantera disken korrekt. Så nu säger den att den är skyddad med "Class 0", och alltså inte OPAL, men man får inga tips utöver att det står "Disable security password in BIOS.". Jag provade även Samsungs egna Secure Erase verktyg, och det hittar såklart disken men misslyckas även det med att återställa den, trots alla varningar om hur allt kommer bli factory reset. Så lite mer info men ingen lösning ännu.

Av KWARF
Skrivet av Sunka:

Lägger ett bud på 13 500kr. Hämtar upp på plats.

Skickades från m.sweclockers.com

Kör på det, ursäkta sent svar, jag har inte varit hemma i helgen. Skickar mer info i PM.

Av KWARF

Jag har fått några PM nu med frågor om sluttid för budgivningen. Jag vill helst inte sälja den för så lite som 13, då nypris var 19 och jag tycker inte att den borde fallit så mycket i pris på bara 3 månader, därför har jag avvaktat ett tag.

Men jag sätter söndag den här veckan (21:a) kl. 18.00 som sluttid då, så blir det lagom att packa den på kvällen och skicka iväg den på måndagen.

Av KWARF

Det finns ju snurrplattor, både mindre varianter för datorskärmar och liknande, och även större modeller för tv, t.ex. den här https://www.amazon.com/Mount-Turntable-Rotating-Swivel-Temper...

Det beror väl lite på skärmfoten vad som passar bäst. Vet inte heller om det går att få tag på liknande produkter här i Sverige.

Av KWARF

Razer Blade 15 (2018) 1070 Max-Q

Köpt från Dustin 2019-04-08, säljes då jag insett att jag inte är i behov av en gaminglaptop.

Den är fortfarande i nyskick och har fungerat felfritt. Jag har kört med -140.6mV undervoltning utan problem. Kartong och allt sånt finns kvar.

Specifikationer
i7 8750H
16 GB DDR4 2667MHz
GTX 1070 Max-Q (8GB)
256 GB NVMe SSD
144Hz 1080p IPS

Mer info finns hos Razer, det här är "Advanced Model".

Benchmarkresultat
3DMark Time Spy
Cinebench R20

Pris
16 000 el. bud.

Hämtas i Hudiksvall eller skickas mot förskottsbetalning (helst Swish).

Läs hela annonsen här

Av KWARF
Skrivet av Matteume:

Jag hoppas inte B550 kommer med lilla fläkten, när de chipset nu kommer.

Av vad jag förstått så är det högre strömförbrukning p.g.a. PCIe 4.0 som gör att X570 kräver aktiv kylning, och det verkar som att B550 kommer ha PCIe 3.0, så min gissning är att det kommer klara sig utan fläkt.

Skrivet av Gyhlen:

Frågan är vilka som är villiga att punga ut 10k för ett moderkort dock bara för å slippa en fläkt. X570

Ouch, vad är det ens som motiverar den prisskillnaden jämfört med t.ex. deras X570 Master? 10GbE istället för 2.5GbE för 5000kr mer?

Av KWARF

8750H (Razer Blade 2018) -140.6mV undervolt

2500 pts
426 pts

https://i.imgur.com/ajVG7gN.png

Av KWARF
Skrivet av harmonica22:

Kan du förklara på vilket sätt den ssdn är snabbare? Både läs och skrivhastighet är större på den han valde. Och båda har nvm som gränssnitt när jag kollar på specifikationerna.

Precis som @nikkistixx skiver så är kundvagnen uppdaterad nu, det var en Kingston A400 240GB 2.5" där när jag kommenterade.

Av KWARF

Jag skulle tagit en M.2 (NVMe) SSD istället, dels för hastigheten men även för att slippa kablar.
T.ex. Corsair Force MP300 240GB.

Av KWARF

Även jag är ytterst skeptisk mot att återinföra chipsetfläktar, inte enbart på grund av ev. ljudnivå utan även viss oro för hållbarhet och damm.

Tydligen finns det ett enda X570 moderkort som inte har fläkt, X570 AORUS XTREME.

Jag kommer nog skaffa ett X470 istället då jag inte riktigt ser tillräckligt med fördelar hos X570.

Av KWARF
Skrivet av THB:

6000:- för en platta med Android?
Vad har dom rökt på?

Hade den haft Windows eller något annat "riktigt" OS så hade man kunnat förstå priset, men inte nu.

Jag köpte en Asus Transformer Prime TF201 i början på 2012 för 6000 kr, dummaste köp jag gjort tror jag. Never again.

Av KWARF

Jag kör 3 skärmar på integrerade grafiken på jobbet, HDMI+DVI+VGA. Har för mig att jag läste nånstans att en av skärmarna måste sitta på VGA, även om moderkortet skulle ha 3 digitala utgångar, men jag kan ha fel.

Det funkgerar iaf bra på en 4690 på Asus H97-Plus.

Av KWARF

Användare: @MicroTorrent
Typ av affär: Sälj
Tillvägagångssätt: Betalning via Swish, frakt med DHL Service Point
Produkt: Moderkort

Positivt:

  • Snabb betalning utan strul

  • Snabba trevliga svar på meddelanden

Negativt:

  • Inget

Slutbetyg: 5/5

Av KWARF

Jag har funderat på att bygga en med http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2490151. Dubbla NIC och passiv kylare, det var en del problem med BIOS och pfsense, men det ska fungera om man uppdaterar det till senaste version.

Nackdelen är ju dock att det är PCI slot på den.