Inlägg

Inlägg som Olegh har skrivit i forumet

Jag tycker texten är mest barnsligt naiv och ytlig om något. Meddelandet är romantiskt i den mån att "om det inte vore för vår trasiga civilisation så hade vi haft fred på jorden". Det filosofiska tankegodset är i sin tur kopplat till vänsterideologier.

Så om jag nu hörde låten och lyssnade noggrant på texten (vilket jag aldrig gör) så hade inte den springande punkten för mig varit om den är religiös eller ej.

Grand Budapest Hotel

Andra gången jag ser den. Fascinerande och engagerande. Älskar stilen.

Jag läser förmodlingen in för mycket i ordvalet, men "nån timme" låter mer osäkert, nästan lite kaxigt jämfört med cirka/runt/ungefär/dygt/knappt en timme.

Tolkningsmässigt så ligger formuleringen närmare "kanske en timme" i mitt huvud.

Så.. slutsats. Jag skulle vara skeptisk till att det faktiskt kommer ta ungefär en timme om jag inte hade mer information att gå på

Skrivet av HenrikM:

Använt mina qc35 i 4 år nu. Dagligen i minst 8 timmar. Tycker inte batteriet har tagit märkbar skada. Bytte dock kuddarna vilket gjorde att de kändes nya igen, väldigt trevligt för 300kr.

Kan sen inte förstå hur Sony kunde ta 4 generationer på sig att införa anslutning till två enheter, nått som funkat felfritt på mina bose i 4 år.

Har fått byta mina kuddar också. Hade precis samma upplevelse, de kändes som nya
Låter som du använt dina mer men jag misstänker att jag kanske misskött mitt batteri mer... gillar att ha mina prylar fulladdade och redo när som helst så det har laddats typ 80 -> 100% hur många gånger som helst.

Gjutjärn funkar ok om man använder generöst med matfett. Apropå att mat fastnar. Med en teflonpanna kan man vara mycket snålare. Så det handlar lite om ens matlagningsstil/filosofi

Får se hur länge till batteriet i mina QC35 gen 1 håller ... Dessa ser intressanta ut.

Inga problem än men med flitig användning i typ tre och ett halvt år så lär det inte vara så långt borta

Sanslöst.

Man undrar ju hur snabbt hela föloppet var. Man ser ju inga tecken på evakuering sekunder innan explosionen.

Efter att ha sugit åt mig som en svamp av alla tips i tråden så bakade jag min godaste pizza hittils!

https://i.imgur.com/CqSAy0K.jpg

Enkel 70% deg på vetmjöl special, jäst ett par timmar mest i kylskåp. Lite olivolja i degen, inget socker. Forma till en ganska tajt "boll" och lägg i en oljad skål.

Stjälp ut bollen intakt på ett bakplåtspapper. Dra ut degen så den blir fin och tunn i mitten och får härliga tjocka kanter

Istället för tomatsås så kletade jag på lätt creme fraiche blandat med hackad pimientos de padron.

När ugnen värms upp, låt en vanlig ugnsplåt bli varm också (i brist på pizzasten/stål)

In i ugnen på 275C i 2 minuter

Ut, på med förstekt och grovfördelad kryddig korv. ICA sålde Scans "Go Chu Jang" med kort datum så det var helt improviserat.

På med "tärnad" galbani mozzarella och riven ICA Folke, In i ugnen ca 5 minuter, delvis med grill på.

Sjukt nöjd!

Skrivet av fiskebulle:

Sitter och söndagsplanerar framtiden lite... Min sambo har bestämt sig för att vi ska köpa en bil och det är nog en rimlig tanke då vi kommer behöva en för att ta oss till våra respektive arbeten framöver.

Och du tror att ni kommer klara er med en gemensam bil? Finns det risk att ni behöver varsin så är det kanske läge att fundera på ännu billigare alternativ.

Citat:

Hur som helst så är jag långt ifrån ekonomiskt lagd, och inte sambon heller, dessutom så kan jag inte så mycket om bilbranschen.

Så jag tänker att jag skickar ut lite frågor i etern och hör vad ni tycker.

1. Privatleasing verkar vara populärt, jag är misstänksam mot konceptet då jag föredrar att köpa saker för pengar som jag har. När ska man överväga om man borde leasa en bil?

2. Alla handlare erbjuder billån och en del verkar förvillande lika leasingalternativ... Är det bättre att ta ett lån på banken istället för hos handlaren? När är det en bra idé med billån?

3. Finns det, likt vid datorbyggande, en bra summa att komma upp i vid i bilköp för mest "bang for the buck"?

4. Hur kan jag förbereda mig på vad själva ägandet kommer att kosta? Finns det några farliga fällor? Kamkedja vs. rem, hur vet jag vad bilen har för något av de två? Finns det något bra verktyg att använda för att jämföra ägandekostnader mellan olika bilar?

Trevlig helg!

Köper du en nyare bil så är värdeminskning en stor post. Vi lever i en dingding värld så finansieringskostnaderna är ganska små i sammanhanget, oavsett.

Försök rannsaka er själva och hitta en bra budget baserat på:
1. Hur mycket ni kan/vill betala per månad
2. Hur stort behov av bil ni faktiskt har
3. Hur mycket ni mest bara vill ha en bil, oavsett behov.

@Hurtigbullen

Jag är fortfarande lite förvirrad men vi verkar resonera väldigt snarlikt trots vad som verkar vara olika perspektiv.

Skrivet av Dahle86:

Vad jag kan se så håller ni med varandra så vad är det ni bråkar om egentligen?
Båda säger att masker ökar risken att personer som skulle varit hemma så inte är det.

Jag vet inte, kanske. Jag är lite förvirrad, förmodlingen pga att jag uttrycker mig slarvigt.

Den del av mitt tidigare inlägg som citerades:

Citat:

Om det finns en hypotetisk verklighet när personer som idag [innan pandemin] går till jobbet småkrassliga men i det alternativa scenariot har på sig munskydd, allt annat lika... taget. Men är det realistiskt?

Jag lutar starkt åt att svara nej, det är inte realistiskt. Det är inte bara de fall där en person ändå hade gått och jobbat som kommer påverkas. Även de som idag väljer att stanna hemma riskerar att bli mindre benägna att göra det i framtiden, givet en normalisering av munskyddsanvändning. Det är alltså påståendet "allt annat lika" som gör det orealistiskt. Och nu tänker jag specifikt på ett svenskt kontext. @Hurtigbullen inleder dock med "Det tror jag att det är..."

Skrivet av Hurtigbullen:

Det tror jag att det är; det var ju precis det som frisörerna i "Springfieldstudien" gjorde.

Okej så du tror alltså inte att det föreligger en risk att människor i större utsträckning rättfärdigar och normaliserar att jobba samtidigt som man är sjuk med hänvisning till att man bär munskydd?

En sådan förskjutning risker ju i förlängningen också leda till andra förväntningar på arbetstagare från arbetsgivares sida.

Ytterligare försök till förtydligande:
Ökat (korrekt) andningsskyddsanvändning = äta kakan
"allt annat lika" dvs att normen är mer som idag, är man sjuk så är man hemma = ha kakan kvar

Så vad jag frågar mig är om inte detta är dilemmat som är tongivande, implicit så antar jag här att användning av andningsskydd faktiskt kan beläggas ha en positiv effekt, i "rätt" kulturell kontext. Men med konsekvensen att man äter upp en del av kakan.

Skrivet av ToddTheOdd:

Du ska inte lägga på mer krav som du inte har starka belägg för att det ger en positiv förändring. Det är jobbigt med krav och desto fler krav som befolkningen får desto sämre kommer befolkningen vara på att följa dessa. Och smittspridningen hade tagit bra fart innan protesterna började i USA. Gällande om smittspridningen ökat med krav på maskanvändning eller inte så räcker det väl med att se på hur jäkla dåliga folk i andra länder är på att fatta hur de ska använda maskerna? Den ska inte åka upp och ned i ansiktet hela tiden. Den ska inte pillas på. Håll ditt jäkla avstånd, behövs inget mer direkt.

Vet man sedan hur man ska använda en mask och när den ska användas och hur ofta den ska bytas så är det en bra sak. T.ex inom sjukvården. Men att vanliga svennar skulle klara av det är inte en chans. Andra länder så klarar de ju inte av det. Visst, de har inte fått högre smittspridningen men uttryck man kanske an använda är att de inte fått större smittspridning trots maskanvändning.

Sedan så finns det ingen anledning att börja införa mer krav i Sverige just nu. Vi har kraftigt minskad smittspridning och antalet dödsfall just nu. Hade det varit att det hade ökat så får man väl fundera en gång till men börja med extra krav för att kanske få ned det till 98 stället för 99 smittade per dag är inte värt det i längden. Lägg energin där den behövs och just nu är det inte att börja med maskanvändning i Sverige just nu.

Jag försökte verkligen inte argumentera för vad det poilitiska beslutet bör eller inte bör vara eftersom det är ett betydligt mera mångfacetterat problem, jag är nyfiken. Jag är också nyfiken på konsekvenserna efter pandemin. Inte bara i Sverige, utan mer generellt.

Jag håller med om det du poängterade på förra sidan, att i den mån maskanvändning faktiskt gör att människor tycker det är mer ok att försöka låta vardagen rulla på som vanligt när man har influensaliknande symptom förefaller det ju vara en högst tveksam kulturell skiftning. Men samtidigt så verkar någonting mer åt det hållet vara vanligt förekommande i Asien. Jag har sett en hel del vurmande för den väldigt suddiga bild man förmodligen har av den kulturella egenheten. Jag är mer skeptisk oavsett om det verkar "fungera" eller ej. Se det som ett av mina ingående politiska värden, att man ska vara försiktig med en policy som medför en risk för ökade förväntningar på att man ska jobba när man är sjuk.

Om det finns en hypotetisk verklighet när personer som idag [innan pandemin] går till jobbet småkrassliga men i det alternativa scenariot har på sig munskydd, allt annat lika... taget. Men är det realistiskt?

Om man kollar på andra sidan myntet, finns det dokumenterade observationer där maskanvändning kan korreleras med ökad smittspridning?

USA med deras infantila protester vore för övrigt ett dåligt exempel, det är helt uppenbart inte representativt beteende för någon kultur, inte ens deras egen.

Skrivet av martinot:

Fel på diktaturer som Kina, mflr, tycker jag absolut. Men fri marknad, företagsamhet och handel är det som byggt vårt moderna välstånd. Kom ihåg att Sverige blivit rikt på frihandel och export, och begränsar vi den, så kapar vi den gren vi själva sitter på.

Jo det låter ju fint och så men det kanske är dags att reflektera över hur fri och rättvis "frihandeln" är när enskilda statslösa globala aktörer kommer in och kan driva en egen agenda på ett sätt som ingen annan aktör kan?

Man kan inte kolla i backspegeln och se typ 1920-1970 i ett rosa skimmer och anta att det är någon slags guldstandard som alltid har fungerat och alltid kommer fungera bäst.

Skrivet av Teddis:

Jag beställer saker från Amazon.de ganska ofta. Fördelen är att utbudet på nischvaror är suveränt men nackdelen är de långa leveranstiderna (om man inte väljer express och de lassar in skiten i ett flygplan samt skickar en UPS-snubbe till ens dörr, då kostar det förstås därefter).

Tyskt lager gör ju att det inte blir så stor skillnad från nu? Inte bryr jag mig om storefronten blir på svenska. Lär ju fortsätta beställa det som går att beställa från andra butiker för oftast vill jag ha sakerna så fort som möjligt.

Jag spekulerar nu, men innebär inte en svensk filial att man är skyldig att t.ex. respektera distansköplagen till skillnad från om du köper något från tyska Amazon idag?

Skrivet av voro12:

Hur blir det med kemikalieskatt/privatkopieringsavgift osv om de öppnar i Sverige? Blir ju lite märkligt om elektronik är billigare via Amazon.de än Amazon.se.

Det "svenska Amazon" lär ju bara vara något slags skalbolag ändå. Kanske väljer man att lagerföra en liten del av sitt sortiment i Sverige som inte innebär ett högre försäljningspris. Övriga produkter lär ju formellt säljas av ett företag som inte är svenskt med svenska Amazon som någon slags mellanhand.

Ja, nej. Har extremt svårt att se detta som positivt.

Men det gäller väl att "löpa linan ut", det måste bli sämre innan det kan bli bättre. Vi får hoppas att marknadsoligarkerna äter upp sig själva med hjälp av oss kortsiktigt självcentrerade konsumenters hjälp.

Ursäkta men vad sjutton betyder ens 7, 6, 5 eller 3 nm nuförtiden? För det kan inte vara storleken på transistorerna eller? Det var ju många år sedan nu som det rapporterades om "stora" läckströmmar till följd av litenheten som ställde till bekymmer och gjorde nedskalningen problematisk.

Var det bara en pytteliten del av sanningen som var nästan obetydlig? Har man lyckats mitigera det problemet? Har jag missuppfattat hela storleksbegreppet?