Inlägg

Inlägg som QuantoR har skrivit i forumet
Av QuantoR

Hoppas att det nu öppnar för NUC-liknande datorer med två NICs, så det går att göra en egen router med dubbla Intel-NIC och x86 processor.

Av QuantoR

Drivrutiner till Windows kanske ska tilläggas... Hade gärna sett att Intel satsa hårdare på grafik-drivrutiner till linuxkärnan än vad det gör nu.

Av QuantoR
Skrivet av stn1337:

Det är sjukt att ett land ens ska behöva ha militär år 2014, jävla grottmänniskor fortfarande... Det känns som ~10,000:- av min skatt årligen hade gjort bättre nytta någon annanstans i välfärden.

Ukraina är säkert jättenöjda med att ha sparat på sin försvarsmakt de senaste åren.

Skickades från m.sweclockers.com

Av QuantoR
Skrivet av Überklass:

Vad har hänt med Fortress-serien efter FT02.. Silverstone. Skärpning.

Håller helt med, tycker att SilverStone borde göra en uppfräschning av sin skorstensdesign. Istället för att släppa det här intetsägande chassit hade de kunnat släppa ett FT02+ med lite bättre lösningar för 2,5" ssd och nya uttag för usb 3.0, thunderbolt etc.

Av QuantoR
Skrivet av morxy49:

Ptja, jag har ju ärligt talat inte provat en Mac själv, men vad jag hört från både lärare på högskolan och av "massa random internet people" samt kompisar så ska Mac vara värdelöst för programmering? Om en lärare som arbetat inom ämnet en större del av sitt liv säger det, så tror jag på det, samt att jag har fått den uppfattningen hela mitt liv.

MEN, jag säger inte att Mac är dåligt. det tycker jag inte. Det är bara att en windowsdator och en Mac har olika ändamål. Mac gör sig jättebra till i princip allt som inte har med spel och programmering att göra, men extra bra för tex. press och fotografer.

PS: återigen så säger jag att jag inte har alls mycket personlig erfarenhet av detta ämne.

Jag pluggar datateknik på Chalmers och även om jag inte har en mac själv har flera i klassen det. Har aldrig hört att de irriterar sig på operativsystemet och programmerar C och Java utan några probem eller konstigheter, du har ju somsagt tillgång till en riktigt kompetent terminal. Hade jag behövt en ny laptop hade det lätt blivit en MBA nästan enbart för pekplattan...

Av QuantoR
Skrivet av Dakkie:

Vad tror ni grabbar? Reserv 1 på Chalmers dataingenjör. Finns det någon chans att komma in efter upprop/inskrivningsmissar om man tar med överintag i ekvationen?

Ja det finns absolut en chans att komma in efter uppropet, jag vet att vi har haft några stycken som kom in en- eller ett par veckor in på utbildningen.

Angående bortfall så var vi ca 75 pers som började och under andra terminen konstaterade vi att det var drygt 50 pers kvar, så det faller bort folk, lite svårt att säga när de försvinner bara.

Av QuantoR
Skrivet av Dakkie:

Har mailat lite fram och tillbaka med en helt fantastisk syo på Chalmers. Så nu har ja en lista på alla kurser som krävs för att plocka civ.ing Så ja känner ju nu att det kommer lösa sig för mig som väldigt gärna vill bli civ.ing ^^

Har även en liten chans att komma in som reserv på civ.ing datateknik / informationsteknik. Annars har ja tänkt byta till jul / vår eller söka om nästa år / söka senare del av program. Har fått mailbekräftelse att man har nog med kurser att tillgodoräkna sig efter 1 år på 3åriga

Men man har alltså viss platsgaranti? Det visste jag inte att man fick på högskoleingenjör. Men det låter ju skitbra! Hur är det med platsgaranti på software engineering programmet?

Det är platsgaranti för dataingenjörer på Software Engineering, här är hela matrisen över platsgarantier. Dataingenjörer har förkortningen Di i tabellen och alla högskoleingenjörer syns till höger, de markerade rutorna visar vilka masterprogram som det ges platsgaranti för.

Platsgarantin funkar så att den garanterar att du får plast på en masterutbildning som har garanti mot ditt program, men den garanterar inte att du kommer in på ditt förstahandsval utan du måste söka flera olika mastrar. Jag hittar inte hur många plaster respektive master har, men blir det konkurans är det betyget under de tre första åren på Chalmers som avgör vem som får förtur. Ser ut att vara samma urvalssystem oavsett om man läser det treåriga eller femåriga.

Av QuantoR
Skrivet av Dakkie:

Ja, jag syftade på runt jul när byte kan ske , då kan ma söka senare del av program eller vad dom kallar det. Undrar hur det är med möjligheter att göra det osv.

Jag pluggar det treåriga datateknikprogrammet på Chalmers Lindholmen (högskoleingenjör). Programmet leder till en högskoleingenjörsexamen, en bachelor degree. Vi har reserverade platser på vissa masterprogram uppe på Johanneberg, (nätverk och algoritmer är de två jag kommer på såhär direkt, finns nog nån/några till) så man kan läsa upp till master, fem år, utan några konstigheter. Strulet är att man antagligen inte får ut sin civilingenjörsexamen (en rätt svensk företeelse, internationellt är det master degree som används för att jämföra) utan att kompletera med lite fler kurser som till exempel matematiskanalys i flera variabler, vi på Lindholmen räknar bara envariabelanalysen.

Så vill man läsa på Chalmers i fem år och är nöjd med en internationell gångbar examen som Master så är högskoleingenjör en bra början. Kommer man på halvvägs att man nöjer sig med en högsoleingenjörsexamen så är man bättre rustad för arbetslivet om man läst på det treåriga eftersom det är mer "praktiskt" inriktat (hur praktiskt det nu blir inom data/it) än de första tre åren uppe på Johanneberg.

Av QuantoR
Skrivet av thereal_twisted:

Debian är har fortfarande högst användar % om jag inte minns fel, Mint Debian Ed. är fiiint men till nybörjare skulle jag ändå rek. vanliga mint.

Ej provat Crunchbag personligen så kan inte uttala mig om det. Men linux är linux liksom sudo apt-get och man är hemma

Debian har kanske högst användarantal sett i procent, men jag tänkte på vilken dist som det utvecklas till från företag som kanske inte har så stor målgrupp i Linux, så brukar det bli Ubuntu. Jag tänker på produkter som Steam och BankID (som fortfarande inte finns till 64bitars Linux...).

Sen så kan man inte säga att man är "hemma" med Advanced Packaging Tool, det beror helt på dist men Debianbaserade distar kör med det. OpenSUSE kör med Zypper som pakethanterare och Arch använder ju sig av Pacman, så det beror helt på dist.

EDIT1: Det går utmärkt att köra Steam på Crunchbang enligt uppgift, inte testat det själv dock, min poäng var att Steam utvecklades till Ubuntu från början, sen har det anpassats in till Debian.

EDIT2: Stavning...

Av QuantoR

Jag skulle rekommendera att testa Crunchbang, det är i grunden Debian fast med Openbox som "skrivbordsmiljö" och kommer med en heldel bra program förinstallerade som t.ex VLC. Det är lätt att installera Libreoffice, det finns som ett snabbalternativ i huvudmenyn. För Spotify är det bara att följa instruktionerna på deras hemsida (kan vara ett bibliotek som saknas för installation, men det går att hitta genom en sökning på "spotify" på crunchbangs forum, jag använder spotify utan problem)

Eftersom Crunchbang bygger på Debian så går det att installera i princip alla program som finns till Debian och det borde vara den vanligaste disten förutom Ubuntu att utveckla till.

Min installation med Libreoffice, spotify, lite andra program och en del skolarbeten tar upp 5gig, så det finns gott om utrymme kvar. Har en uptime på snart två dygn och använder 800Mb RAM så det är inte heller några problem.

Fördelen med Crunchbang är även att det är lätt att gå in i textfiler och konfigurera om man skulle få lust med det, men det finns även en heldel grafiska konfigurationsalternativ också. Kanske inte den mest nybörjarvänliga disten när man vill göra saker utanför det du nämnde i din post, men det går att nyttja nästan all dokumentation för Debian till hjälp, plus att deras forum är bra.

Vill du testa ett lättdrivet OS med ett stort programbibliotek, där i princip alt fungerar out of the box, så rekommenderar jag Crunchbang.

Av QuantoR

Jag kör openSUSE på min laptop och dualbootar mellan W7 och openSUSE på min stationära.

Som operativsystem är det enkelt och lätt att komma igång med, då alla inställningar finns grafiskt. Fast just nu så börjar jag ledsna på allt det grafiska då jag börjat komma in i linux lite mer så jag sneglar på Crunchbang, minimalistiskt men med tillgång till .deb som nya tredjepartsprogram ofast släpps i. Om de nu finns förpacketerade. Exempelvis Spotify som nämnt i tråden.

Av QuantoR
Skrivet av carjoh:

Ok då fick jag det också bra förklarat. Tror att jag kan börja sortera lite mer nu. Bara en fråga till - vad är ssd?

SSD och hårddisk är båda lagringsenheter, den komponent i datorn som förvarar all din data när du stänger ner datorn.

En hårddisk är den traditionella lagringsenheten som består av en eller flera skivor och en läs- och skrivarm. En hårddisk fungerar som en avancerad LP-spelare där läsarmen istället för att göra fysiska spår i skivan, skriver med hjälp utav magnetism och skapar ettor och nollor för att förvara och lagra data.

En SSD, solid state drive, är även det en lagringsenhet men har inga rörliga delar, ingen skiva som snurrar, utan kan ses som ett avancerat usb-minne. Skillnaden mellan en ssd och ett usb-minne är vilka typer av kretsar som utgör lagringsutrymmet, där ett usb-minne inte klarar av särskilt många skrivningar, i förhållande till hur ofta som det skrivs till lagringsenheten, men kretsarna i en SSD klarar av detta.

Som användare är en SSD mycket snabbare än en hårddisk att använda för att hämta data, då det i praktiken inte finns någon söktid från det att kommandot kommer till att enheten hittar datan. Detta till skillnad mot en hårddisk, som dels måste rotera till rätt läge och sedan placera sin läsarm dit. Detta resulterar i snabbare laddtider för program, där den största märkbara skillnaden för kontorsarbete är att så fort ditt operativsystem har laddats färdigt och skrivbordet syns, så kan du öppna valfritt program. Ser du skrivbordet så är du inne i datorn, inga mer väntetider.

Den största märkbara skillnaden för att få sin dator att kännas som ny, är att uppgradera till en SSD. De snabba laddtiderna är underbara att jobba med, men de kommer också med ett högre pris och lägre lagringsutrymme än en traditionell hårddisk. Det är en helt enkelt något man får avgöra själv om man är beredd på att betala det för det, jag skulle inte rekommendera en SSD för din budget, utan snarare införskaffa en senare och på så sätt uppgradera din dator.

Av QuantoR
Skrivet av carjoh:

Hej!
TACK för era svar! Bra förklarat. Men om jag ställer frågan om ramminne 4 GB eller 6 GB, vad gör det för skillnad?

I ditt fall så gör det ingen större skillnad, 4GB räcker långt.

Mängden ramminne visar på hur mycket data som datorn klarar av att ladda in i minnet och kan därmed användas snabbt, till skillnad mot lagringsenheten (hårddisk eller ssd) och blir aktuell först när man spelar spel där ofta mycket data lagras i ram, beroende på titel. Andra användningsområden som kräver mycket ram kan vara redigering av stora bilder, där både redigeringsprogram och flera bilder kan läggas in i ramminnet och hanteras snabbt och smidigt.

Som sagt, för "kontorsarbete" så räcker 4GB långt.

Av QuantoR

Jag ska försöka klara ut vad du frågar efter gällande GHz.

Hz är en enhet som visar på hur många gånger något görs per tidsenhet, i fallet datorer så är det antalet beräkningar per sekund som kan utföras. I fallet med den datorn du nämner är det processorn som jobbar i det tempot, 1,6GHz, där G står för giga, 10^9 beräkningar per sekund. Beroende på hur processorn är uppbyggd, hur dess arkitektur ser ut, så klarar de av att utföra olika tunga beräkningar per svängning (1Hz), och därför säger inte alltid Hz allting. Det finns andra komponenter som också är beroende av Hz, men vi koncentrerar oss processorn eftersom den är viktigast i det här fallet.

Den dator som du har nämnt har en relativt gammal och svag processorarkitektur, Intel Celeron, detta i kombination med den rätt låga frekvensen gör att jag ser det som en svag processor, datorn kommer antagligen inte kännas rapp och ny särskilt länge. Jag skulle rekommendera i alla fall en processor ur intels core i3 för att få en bra processor, gärna en i5 men tror det kan vara svårt att hitta till det priset. Det viktigaste tror jag är att hitta en sådan processor snarare än att stirra sig blind på antalet Hz.

Med detta sagt så har jag inte så mycket mer att komma med, hoppas att någon här på forumet kan bidra med något fint köpråd.

Av QuantoR
Skrivet av YeZirko:

Något som inte har med saken direkt att göra men tänkte fråga ändå.
Kan man med mITX kort använda "Dual-GPU kort" som 590, 6990 eller 690?
SLI / CFX tekniken finns ju inte på mITX vad jag vet då det bara finns en PCI-express, så en bra gissning är att det inte skulla funka, men är inte helt säker med tanken på att det är på samma kort.

Som jag har förstått tekniken med dual-gpu kort, så har dessa kort SLI/Crossfire-bryggan inbyggt. Detta gör att kortet sänder och tar emot data via PCI-E som ett (1) kort och fördelar sedan arbetet, vilket gör att kortet uppfattas som ett enkelkort.

För att svara på frågan om ett dual-gpu skulle fungera på mITX, så är svaret ja. Kika på Swecs recension av Silverstone Sugo SG07 så använder de ett 6990, som exempel.

En fråga till Jonas är då; när du recenserade Sugo så konstaterade du att det var problematiskt med grafikkort som skickade luft in i chassit. Finns det något liknande problem med Prodigy, eller är chassit tillräckligt luftigt för att varmlufts-problemet inte ska ställa till med bekymmer?

Av QuantoR
Skrivet av Wully:

Kan inte se 3,5" buren kvar :/ Så man kan inte ha en mekanisk HDD?

Du kan alltid ta en mekanisk 2.5"

Av QuantoR

Kan meddela att TS källa ( http://tech.pnosker.com/2012/05/21/nvidia-potentially-recalli... ) meddelar att nvidia inte kommer att dra tillbaka 600-serien

Av QuantoR
Skrivet av Salleyuri:

okej grabbar fan error igen efter 2timmar men det är bättren förut... men jag tog bort overclocket på cpun när jag resetade cmos tror ni det kommer göra ngt skillnad?

Kommer göra någon skillnad?

Det som händer när du tar bort överklockningen är; FSBn går tillbaka till normalläge vilket kan påverka hur grafikkort och minnen uppträder, samt att temperaturen sänks på processorn.

Åtgärder för dig att felsöka nu är:

  1. Kör ett memtest i några timmar, säg 2-3.

  2. Kör ett stresstest på grafikkort och processor och kontrollera temperaturen.

Du skrev själv att du inte hade så mycket damm i datorn, men ha koll på temperaturen, det du beskriver lutar lite åt överhettning.

Av QuantoR

Sedär, vänta in lite fler svar där istället..

Forumsregler:
§ 3.3 Det är inte tillåtet att skapa flera trådar om samma ämne, varken i samma eller olika forumdelar (så kallad korspostning).

Av QuantoR

Var lite mer specifik, vad ska du ha det till för komponenter? Vilket väger tyngst utav ljudnivå och ventilering?