Inlägg

Inlägg som Pyoko har skrivit i forumet
Av Pyoko

Fallout 2 har alltid varit favoriten. Älskade i princip allt om originalspelen: världen, grafiken, stämningen, musiken, arsenalen, animationerna, interfacet, ikonerna, ljuddesignen... har många triviala ljud för evigt inbrända i hjärnan t.ex. när man flyttar något i inventory eller knivar en råtta. Fallout 2 hade förstås fördelen att vara ohyggligt mycket större än ettan.

New Vegas hade jag kanske också röstat 5 om det inte vore för att de använde Bethesdas Gamebryo och assets, har alltid ogillat dessa. Fallout 3 var väl OK men hade väldigt många tråkiga, liknande/upprepade sektioner och ställen. Fallout 4 gillade jag mycket bättre, bättre karaktärer, quests etc. även om det för mig var för stor vikt vid sandbox-element som jag inte är intresserad av, dvs. domination/turf war, oändligt upprepande quests, basbyggande och liknande.

Av Pyoko
Skrivet av improwise:

Du behöver nog spela väldigt mycket om du ska knäcka batteriet i en GPW på "några dagar". Dock har fokus där legat på låg vikt vilket så klart påverkar batterikapaciteten. Har du någon av GPW (eller G703) själv?

Nej, gjorde bara research när jag skulle köpa ny mus förra året och bestämde mig för en G305 då den hade allt jag behövde. Mindes dock fel och såg att de hade lite längre battertid än jag trodde, speciellt GPW, men så kostar den ju också. Har redigerat inlägget, ville egentligen bara poängtera att det är helt olika design/lösning vad gäller batterikapaciteten på dessa modellserier. Oavsett situation så är de inte ens jämförelsebara med de månader man får ut med en G305/603.

Av Pyoko

G703/G Pro Wireless är av typen med relativt kortare batteritid, vilket kanske är OK vid en stationär där du enkelt kan sätta den på laddning varje kväll, men jag tror det skulle vara rätt irriterande för mer sporadiskt bruk ("Dags att spela! Laddade jag musen sist? Jag tror det. Oj, den var visst helt slut.") Förmodligen får man räkna med en del batterispill även när den inte används.

G305/G603 kör med AA vilket gör dem tyngre, men vi pratar många, många månader av batteritid. Har en G305 och den räckte i ca 7 månader av daglig användning på ett Duracell AA. Håller för närvarande på att testa för att se hur mycket man får ur av ett laddningsbart Eneloop Pro (vilket dock gör den ännu lite tyngre.)

Av Pyoko
Av Pyoko
Skrivet av Xyborg:

Skulle man inte kunna göra "åt andra hållet" för att ersätta Super sampling?

T.ex
1. Rendera spelet i 1440p (samma som skärmens Native)
2. Använda DLSS för att skala upp spelet till 4K
3. Sampla det producerade "4K" materialet till 1440p som är min skärms native upplösning?

D.v.s. man försöker höja bildkvaliteten men till samma prestandakostnad?

Eller ställer det här till det på sätt som jag inte förstår mig på?

Man skulle absolut kunna göra det i teorin men frågan är om det skulle ge så mycket, eller om det skulle vara bättre att bara köra på någon lika billig AA. Som nämns i videon beror det nog väldigt mycket på. Är resultatet från DLSS-uppskalningen ganska suddigt kommer det inte tillföra speciellt mycket att supersampla från den.

Av Pyoko

Spelar på min 3840x2160 OLED, däremot finns det ingen chans att köra annat än typ Telltale-spel i den upplösningen så de mesta renderas ändå mellan 1920x1080 och 2560x1440, även om jag har varit tvungen att gå under 1080-gränsen på några titlar för att bibehålla 60fps, Quantum Break var förmodligen värst hittills.

Av Pyoko
Skrivet av Elcentralen:

Fear när man springer runt så i en källare hittar man en radio som spelar ett av de bästa intro musiken till ett av de bästa spelen, Shogun mobile armored division https://www.youtube.com/watch?v=uyEe4qeGnyA

Kul! Missade det där helt, gillade också introt till Shogo, det var precis när jag började komma in i min weeb-fas.

Tror det var Indiana Jones and the Infernal Machine som hade ett hemligt rum där man blev Guybrush Threepwood och bazookan sköt rubber chickens (kommer inte ihåg om de hade en pulley in the middle.)

Av Pyoko

Inte mycket rätt, 4/10, saknade en fråga om Star Wars-spelet med den bästa ljuddesignen:

uh uh uh uh bzzzm uh bzzzm bzzzm sqblop

Av Pyoko
Skrivet av Fearnox:

Har du rengjort din PS4? Det verkar vara många som tycker att det blir stor skillnad, det blir ju inte bra men bättre kanske.

Det är dålig/billig konstruktion. På de äldre modellerna av PS4 Pro låter fläkten väldigt högt. På de nyare är fläkten tyst och istället får man ett väldigt högt elektriskt skramlande/coil whine som låter som en fläkt eller optisk läsare som wobblar, eller som när man stoppar in något, typ en pappersbit, i en snurrande fläkt.

Av Pyoko

Bakåtkompatibiliteten med PS4 var ett måste för mig så är glad över det. Blir nog att sälja Pro och byta upp mig ganska snabbt då. Men snälla, snälla Sony, fixa vettig kylning den här gången. Skulle gladeligen betala tusenlapp extra för en tyst variant.

Det är helt galet hur de kan designa en avancerad maskin med senaste tekniken, för att sen använda skräpdelar så man får välja mellan fläkt som låter som en dammsugare eller coil whine som låter som en trasig fläkt.

Av Pyoko

Vad kör den för codec i 4K, H265/HEVC? Låter som om uppspelningsprogrammet kanske inte har stöd för hårdvaruaccelerering via GPU och CPU:n inte riktigt räcker till. 1030 ska ha stöd för HEVC så tvivlar på att det kommer hjälpa byta till något annat.

Av Pyoko

Gav nästan totalt upp på Star Wars efter Attack of the Clones så näe, trailern gjorde ingenting för mig heller. Hade som liten alltid hållit Star Wars-världen i väldigt hög beaktning vad gäller design, varelser, atmosfär och liknande, men efter Mass Effect insåg jag att jag inte längre behövde den. The Force Awakens gillade jag mest bara för att JJ Abrams lyckats bra med att fånga 70-talskänslan från originalfilmerna. Likt Pokemon är Star Wars för mig nu bara nostalgi, allt utöver de 151 originalmonstrena eller sådant som fanns i originaltrilogin intresserar mig föga.

Av Pyoko
Skrivet av Findecanor:

Det finns filmkameror och annan professionel utrustning som arbetar i högre upplösning resp. mindre breda format för att man ska kunna beskära bilden ner till bredbild i efterhand.

En anledning att köra ~4:3/1.33:1 med en digitalkamera är om sensorn är liknande i storlek till det gamla 35mm-filmformatet, då man kan använda gamla objektiv designade för dessa gamla kameror, speciellt anamorfiska sådana, och ganska bra maximera utnyttjandet av sensorytan. Arri Alexa, som är en av de mest populära professionella digitala filmkamerorna, är designad med det i åtanke. Ett 2x anamorfiskt objektiv på en 1.33:1-sensor resulterar i en korrigerad bild i 2.66:1 som sedan bara behöver beskäras lite på sidorna för att uppnå ett standard 2.40:1-format.

Självklart kan man göra en sensor med samma dimensioner och bara fylla på med fler photosites på sidorna för att få den till 1.78:1, men dessa extra pixlar kommer då vara helt bortkastade om man filmar anamorfiskt eftersom de ändå bara kommer behöva beskäras (om man nu inte vill göra en suuuperwide film i 3.56:1 ), och med vanliga objektiv är det väldigt möjligt att man kommer få oacceptablet mycket vinjettering och att den extra ytan därför blir oanvändbar.

Av Pyoko

https://i.imgur.com/ggYNxD6.jpg

Utan tvekan det mest väldesignade pusselspelet jag spelat, utomordentligt bra inlärningsmodell utan att använda några ord.

Skrivet av Laine:

Påbörja aldrig någonsin den sista utmaningen i spelet. Någonsin.

Vaknar fortfarande kallsvettig mitt i natten ibland med In The Hall of the Mountain King och blixtrande bilder i huvudet.

Det momentet var ordentligt svettigt, men det tog ändå längre tid och fler försök för mig att klara vissa bossar i Dark Souls. Mest problem hade jag med ljudpusslen då jag har väldigt svårt för att identifiera, minnas och placera in olika toner i skalor och liknande.

Av Pyoko
Skrivet av Findecanor:

Egentligen så innebär "DCI-4K" en bildupplösning där man fyller höjd eller bredd (eller båda) till 4096 resp. 2160. En bredbilds-film (t.ex. 21:9) måste vara 4096 i bredd, medans t.ex. en 4:3-bild måste vara 2160 i höjd för att kallas "4K".
Alltså kan en film mycket väl vara i 3840×2160 och kallas "4K", men uppspelningsutrustningen måste stödja fulla 4096×2160 för att få ha "4K"-stämpeln.

Vilket de flesta/alla 4K TV-apparater har, man får bara välja om man ska beskära kanterna eller förvränga bilden för att matcha 3840x2160-panelen. Denna upplösning skapar också en del problem i vissa spel t.ex. GTA V som letar efter displayens högsta tillgängliga upplösning.

Sedan används inte K-notationen enbart för specifika DCI-format. Tidigare nämndes filmscanning där de följer regeln om att K bestäms enbart av bredden. Output från en 35mm film scan (~4:3) är således ca 2048x1536 i 2K eller 4096x3072 i 4K, inte de 1440x1080 respektive 2880x2160 det hade blivit om man tryckt ner den i en DCI container.

Att säga att en 3840x2160-panel är "DCI 4K" är alltså fel, men att bara kalla den för "4K" ser jag inget problem med.

Av Pyoko

Ettan då? Finns i och för sig PS Now med gratis trial i 7 dagar, kanske räcker för att klara ut storyn...

Gillar inte exklusivitet och att sprida ut allt över en mängd launchers och services, men här behöver man åtminstone inte köpa redundant hådvara för 3000 till 4000 kr för att få spela spelen. Sen är ju frågan om Epic har tillfört något vad gäller att få spel som RDR2, Journey eller Quantic Dream-titlarna portade till PC eller om de bara varit tidigt ute med att fixa deals och spelen var på väg ändå? Är situationen den tidigare måste ju det ändå ses som positivt.

Av Pyoko

Alltid lika roligt med detta ämne, hur tydligt man än försöker förklara eller reda ut det utmynnar diskussionerna ändå i att folk kommer med sina ibland väldigt egensinniga synsätt på det hela. Själv tycker jag det mest är fånigt att i konsumentsammanhang tjafsa om att 3840x2160 inte är "riktig" 4K för att det saknas några pixlar på bredden när upplösningen på bio/filmformaten notationen kommer ifrån ändå varierar beroende på bildförhållande.

Håller dock med tidigare inlägg om att kalla 2560x1440 för 2K är extremt dumt då skillnaden inte bara är lite väl stor men att 2K DCI är betydligt närmare den redan existerande standarden 1920x1080. Finns utrymme för åtminstone halva K:n, e.g. 2.5K, om man vill använda den notationen.

Gissar på att man började använda K-notation för TV-apparater/bildskärmar för att man måste staka sig ganska mycket mer för att uttala twen-ty-one-six-ty-pee än ten-eigh-ty-pee, som rullar av tungan mycket lättare. Plus att man kunde sammankoppla det med den relativt samtida uppgraderingen av digitala biografer till 4K.

När HDTV/digital bio först kom fanns det inte heller några vedertagna siffror att jämföra sig med, bara analog film/video och PAL/NTSC, så man använde relativa termer som HD eller HD Ready. Men nu när folk har bildat sig en ungefärlig upfattning gällande upplösning och siffror så säger ju 4K eller 8K mer på ett enklare sätt än t.ex. UHD eller QHD.

Av Pyoko

Just den inspelningen som du länkar till har ganska mycket distorsion efter 5:33 så det kommer knastra oavsett vad du kör för hörlurar eller setup.

Mina gamla Sennheiser började skramla/skrapa ur ena luren när det var mycket bas, men det tog ca 5 år av daglig användning innan det problemet dök upp.

Av Pyoko

Det är inte denna då? Du du du-andet börjar efter ca 2 minuter.

https://www.youtube.com/watch?v=HfP8lVfbg5w

Ah, såg nu att du pratade om lägre tempo så förmodligen inte, Cranberries-låten ovan låter dock som en väldigt bra gissning.

Av Pyoko

Sitter på Aeron på jobbet sen 5 år tillbaka, det är den bästa jag använt och jag har också en del problem med ändan.

Inga stolar med traditionella dynor (typ Kinnarps) jag testat har riktigt fungerat för mig. Är dynan för tunn eller hård får jag ont, är den för tjock eller mjuk blir det för instabilt, som att försöka sitta på en badboll.

Extrastödet bak på Aeron är dock ett måste för mig, använder PostureFit men den sitter egentligen lite för lågt, och det andra svankstödet känns inte riktigt bra. Båda är helt omdesignade för den nya uppdaterade Aeron och skulle vilja testa dessa, men de verkar inte vara kompatibla med den äldre modellen av stolen.