Inlägg

Inlägg som Meto har skrivit i forumet
Av Meto
Skrivet av stefaneriksson123:

Droppa in 10GB.zip via webbläsare från Macbook till Nas:
Safari = 1-100MB/sec. Ostabilt.
Chrome = 15-100MB/sec. Ostabilt.

SMB, AFP, FTP, SFTP = Allt är ostabilt som ni ser här.

Snart eldar jag upp min Synology

Lite oklart hur långsamt det faktiskt går för dig.
Hur lång tid tar det för sig att skicka 10GB.zip från NAS till Mac och Mac till NAS?

Av Meto

Vad har du för trådat nätverkskort på Macen? Testat trådlöst?

Av Meto
Skrivet av Boppo:

Kommit ca dussinet "spam" nyhetsmejl/dag. En del har hamnat i skräpposten och en del i inkorgen. Fick för mig igår att lägga in samtliga epostadresser från spamattacken i ett Thunderbird filter. Underskattade jobbet. Tog flera timmar att lägga in ca 2500 epostadresser i filtret. Det var den i särklass mest tråkigaste syssla jag någonsin har gjort.

Jag gillar Thunderbird men det är en nackdel att man inte kan blockera epostadresser. Det går bara att välja "ta bort" så att spamen hamnar i papperskorgen.

Spamfiltret ska hanteras på servern inte din egen mejlklient. Oderland har instruktioner här https://www.oderland.se/support/artikel/hur-anvander-jag-oder... . Om jag var dig skulle jag byte lösenord och aktivera 2FA på mejlkontot för att vara 120% säker på att ingen annan har tillgång till inkorgen.

Av Meto

Om du har Telia eller annan operatör med IPv6-address så kan du lägga till den adressen till din domän också. Då kommer du åt den på ditt lokala nätverk.

Av Meto

Att dölja sin mejl är ingen idé spambottar kan få tag på den ändå. Men typen av spam som egentligen inte är spam utan någon annan användar din epost för att registrerra ett konto på en ok webbplats har blivit vanligare.

Bäst och ignorera mejlen slutar de inte skicka ska ditt spamsystemet blockera det.

Av Meto

Ja gillar enkelhet. Lägg upp ett cronjob som mejlar ut en rapport en gång i veckan om diskanvändning med mer. Väljer du att spara mejlen har du också historik.

Av Meto

Mobilnätet har krav på några timmars strömlös drift dock misstänker jag gäller det endast 2G.
https://sverigesradio.se/artikel/omojligt-att-na-112-nar-mobi...

Av Meto

I det där skåpet får du inte plats med mycket. Anlita en elektriker som vet hur man drar kablar snyggt. Du kan skapa en router central i ett förråd eller på en annan bättre plats. ROT-avdrag gäller och du får göra avdrag för dessa kostnader när du säljer huset.

Av Meto
Skrivet av SirKnasen:

Bumpar denna tråd.
Kan vi få fram en sammanställning om någon mobil bredbandsleverantör erbjuder publik IP

Tre gör det mot en kostnad. Tror inte andra har det men ringa och kolla med de. Nöjer dig med endast publik IPv6 så vet jag Tele2 och Telenor ger ut publika adresser utan extra kostnad

Av Meto
Skrivet av Trackmaster:

Av egen erfarenhet så vill jag säga att de mindre aktörerna av ISP är oftast inte problemet, utan de stora. Dock inte Telia, Telia ställer upp med IPv6 i stadsnäten som de själv inte äger.

Ja och deras eget nät antar jag?
I prakten är det Telia, Telenor och Tele2 som spelar roll det har säkert över 60% av marknaden. Telia lanserade native IPv6 förra året. Telenor och Tele2 har endast aktiverat IPv6 i mobilnätet men inte Telia 🙃.

Av Meto
Skrivet av Trackmaster:

Den där listan är inte uppdaterad på länge. Finns flera KOs med på listan som är på shame sidan fast att man har IPv6 aktiverat i stadsnätet.

Det rör på sig snabbt nu. Nätet är viktigare än operatören, tyvärr inte lika enkelt att byte ut. Bredand2 och Bahnhof erbjuder alltid IPv6 om nätet har stöd för det. Telia har alltid IPv6 i deras eget fibernät ?

Av Meto

Testat om du får samma fel med Firefox på din Android-lur.

Av Meto
Skrivet av Midvintersorg:

Ni som är insatta i ämnet. Finns det några latensfördelar med IPv6 VS IPv4? Bättre och snabbare routing?

Jag har inte sett några bra siffror på det . I en värld där många sitter bakom CGNAT på IPv4 så sägs det att IPv6 är snabbare eftersom CGNAT kräver mer datorkraft för routrarna att hantera.

Av Meto

Att dela ip med idioter har sina nackdeler 😉

Av Meto

Ja du bör dumpa dina databaser en gång om dagen .

https://rsnapshot.org/ är min favorit för server backup.

Av Meto
Skrivet av flamur:

Finns mängder med såna ja och tusen gånger enklare. Men det var inte min fråga 😉 hehe

AWS har Elastic Beanstalk I prakten färdiga mallar för olika typer av webbapplikationer bland annat för PHP/SQL. I ditt fall spelar det ingen roll vilken leverantör du väljer, jag gissar du vill mest lära dig om Cloud för annars hade du valt ett simpelt webbhotell.

Av Meto

Jag skulle valt en Asus Max 5 år med WiFi 6

Av Meto
Skrivet av blunden:

Det löser utgående trafik till IPv4-tjänster, men inte inkommande IPv4-trafik till ens egna server-tjänster och servrar. För det behöver du antingen en proxy eller betala för en IPv4-adress.

Det bygger också på att inget du kör försöker använda IPv4-adresser direkt eftersom ens DNS64-server då inte kan generera AAAA-records. Möjligen kan ens instanser köra CLAT iofs, men har inte testat det.

Med Cloudflare proxy framför och tjänsten som @varget tipsade om så kommer du undan gratis. Nu fattas bara IPv6 uppkoppling hemma det får man lösa med VPN så länge. Det låter nästan för bra för att vara sant

Av Meto

Med NAT64 behöver du endast betala för en IPv4-adress. NAT64 gör IPv6 "bakåtkompatibelt" med IPv4 .

Av Meto

Kan du se att mejlet skickas till rätt adress?