Inlägg

Inlägg som Danmyr har skrivit i forumet
Av Danmyr
Skrivet av Xinpei:

Det stort om där hörde du. Just nu är södra Sverige extremt beroende av elen som genereras av vattenkraften. Tyvärr har södra delarna av landet gjort sig fullständigt beroende i och med nedläggningen av kärnkraften.

"Vi" i södra Sverige har fått ta smällen pga inkompetenta idioter i tjockhult (as usual), just saying..

Av Danmyr
Skrivet av NeKeM:

En tanke om inflation och de räntehöjningarna som pågår. Jag är inte på något sätt ekonom men jag förstår att Sverige måste höja räntan i samband med att andra länder gör det för att försvara den svenska kronans värde.

Men varför är Räntan det enda medel som man tar till när man vill minska människor köpkraft? Amorteringskrav är ju ett sätt som gör att en viss del av befolkningen har mindre kvar i plånboken men slår inte jämnt på befolkningen.

Men framförallt så borde man väl kunna höja skatten för att minska köpkraften på en väldigt bredfront. Personligen så betalar jag hellre mer i skatt än att skicka pengar till en bank, dessa skattehöjningar kan ju dessutom öronmärkas för att betala av på statsskulden. Men detta är aldrig på tal någonstans. Är det jag som missar något eller är det bara politiker som är rädda för att tappa röster?

1. Räntehöjningarna har inget med Svenska kronans värde att göra, du tänker antagligen på situationen i början på 90-talet när RB aggressivt höjde räntan för att försvara kronans värde? Därefter övergav RB och Sverige tanken om en fixerad växelkurs för SEK, vi har numera en sk. "flytande" växelkurs.

2-3. (Styr)Räntan är ett trubbigt instrument för att minska tillgången till likviditet i systemet, RB tar alltså "tillbaka" pengar från ekonomin vilket generellt bromsar ekonomisk utveckling (kyler ner ekonomin). En vanlig skatt skulle slå ojämnt över hushåll, företag och sektorer samt att pengarna kan användas till satsningar (skattemedel) som motverkar prisstabilitet (2% inflation), på ren svenska kan politiker sabotera ekonomin och driva på inflationen ytterligare (skillnad mellan penningpolitik och finanspolitik).
Skatter "tar inte ut" pengar från systemet utan kan sägas slå ojämnt och ha liten eller ingen större nedkylningseffekt på ekonomin om dessa inte är otroligt träffsäkra. Således är styrräntan den bäst beprövade och verkanssamma metoden som riksbanken förfogar över, utan risk för politisk åskådning ska påverka RB självständighet och handlande.

Av Danmyr

Har aldrig riktigt förstått mig på Raja och företagen som satt personen i framträdande nyckelroller. Mer eller mindre allt han rört har blivit mediokert eller katastrof? Jim Keller å andra sidan inom CPU/arkitektur sidan, ja vad ska man säga... GOLD!

Av Danmyr

Är det med eller utan värmespridaren? Kan ta 2st för 2900kr förutsatt att kvitto och garanti finns, helst INET diskarna.
Mvh

Av Danmyr
Skrivet av ipac:

Har inte sett videon men med ett 4070Ti från-pris på $799 så borde väl en barnunge förstå att 4070 från-priset kommer bli lägre än $749.

Vilket du baserar på vad, din magkänsla? Kanske sunt att kolla på klippet innan du drar förhastade antaganden eller slutsatser?
749.99 USD är vad läckorna antyder, men som jag även refererar till i min tidigare post så är det föremål för förändring före release, som alltid. Min gissning är 699 USD, 599 USD är dock rent hopeium med tanke på NVIDIAS track-record.

Av Danmyr
Skrivet av Knotvillage:

Det har funnits 3090 för 9000kr här, såg ett för 8500 men endast med vattenblock.

Begagnat ja, trodde du menade direkt från butik, haha!

Av Danmyr
Skrivet av Nozomi:

Fitt mitt Asus TUF 4070Ti OC för 10490 hos netonnet för ett par veckor sedan, till priset av ett 3080 (ej lanseringspris naturligtvis)

Priserna idag rent generellt är fortfarande sinnesjuka på gamla modeller, vissa XFX 6900XT för 13k+ när 3090 ibland säljs för 10 eller 4070ti för nära 10 eller 7900xt för 11000..

Var såg du ett 3090 för 10K? Jag köper 2st!

Av Danmyr
Skrivet av Xerbee:

Kolla efter typ 1L PC. ServeTheHome har en TinyMicroMini-serie eller vad den nu heter som är intressant. Dell optiplex 7040 kör jag hemma och är väldigt nöjd. Gav nog 150Eur på ebay.

Dell Optiplex eller HPE microserver (större men gott om NAS potential) är suveräna alternativ beroende på behov.

Av Danmyr

Moore's Law Is Dead hävdar att riktpriset kommer ligga på 749,99 USD (kan korrigeras före release). 599 USD enligt SWEC tror jag tyvärr är rent hopeium, åtminstone till en början om konsumenterna ger vika och AMD väljer att ej kontra.

Edit: här är videon

Av Danmyr

Du kan kontakta Bredband2 och be om publik ip och upp till 2st IP-adresser (går ej att få fler enligt KTJ), tyvärr begränsat som "default".

Av Danmyr

Checklista för PS5:
- HDMI 2.1
- Låg svarstid
- OLED

Förslag: LG OLED C2

You are most welcome!

Av Danmyr
Skrivet av Deerhall:

Flickvännen köpte en skitsnygg Crosley, vi var båda lyriska till vi lade på en fräsch vinylskiva och ljudet lät kasst och skivnålen hoppade från och till. Skickade tillbaka den som DOA / retur (kändes som den iaf bör spela utan hoppande). Letar nu efter en riktig vinylspelare

Kan varmt rekommendera: https://www.hembiobutiken.se/produkter/vinyl/skivspelare/240330-rega-planar-3/

https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/hx5MWDbtXdmxdroHsjSaK5-970-80....

Av Danmyr

Om din C1 var avstängd vid strömavbrottet inga problem. Om den dock var igång så kommer "pixelrensningen" att hoppas över, är strömavbrottet tillräckligt "kort" så kommer TV:n att köra pixelrensningen när strömmen kommer tillbaka och därefter starta. Oavsett vilket så är det ingen som helst fara med din OLED!

Av Danmyr
Skrivet av Dinkefing:

Det är 2,5 år sedan RTX 30-serien lanserades. Och de är dyrare idag än vad de lanserades för.

Ursäkta om du inte förstod poängen: RTX 3080 för ex 7990kr då, hade än idag varit "ett suveränt" köp då 4000-serien är grovt överprisad och tillför extremt lite (bortsett från 4090).

Av Danmyr

Återigen, grattis till alla som köpte 3000-serien i närheten av MSRP.

Av Danmyr
Skrivet av snajk:

Om vi bortser från eventuell fossilfri stålproduktion så står vi inte inför en enorm ökning av konsumtionen, snarare är trenden motsatt, även om elbilar skulle kunna utgöra en dipp i trenden också förstås (dock lär det inte påverka så mycket om vi fortsätter att subventionera fossilbilar och -bränslen och tar bort subventionerna av elbilar). Stålproduktionen får de lösa i alla fall delvis med egen produktion för det är det enda rimliga. Vilket också är planen.
Fast vindkraft har inte varit subventionerad på ganska länge, sedan 2010, och effektskatten är också borta sedan 2018. Däremot innebär kärnkraft alltid en form av subvention då det är omöjligt att försäkra ett kärnkraftverk och således måste det offentliga ta risken. Och ska vi få någon kärnkraft här så räcker inte det utan det allmänna måste även garantera lånen och sannolikt en lägsta kostnad för elen, som de fick göra i UK. Vindkraften däremot står för sina kostnader och går med vinst ändå.
Men du blandar ihop närliggande kunskapsområden här. Även om han skulle vara den främsta kärnfysikern i världen, vilket han definitivt inte är, så betyder inte det att han är expert på det vi diskuterar då det inte har att göra med hur kärnkraft fungerar eller vilka tekniker som är bäst i en reaktor eller så.
Kärnkraften är inte enkelt justerbar på det sättet alls, däremot är vattenkraft det och det är vår största energikälla i landet, och den som står för den stora merparten av "basenergin", oavsett scenario, i framtiden likväl som tidigare. Så sluta ignorera vattenkraften i diskussionen, det blir bara fånigt.
Igen glömmer du att vi har vattenkraft som förser oss med mycket mer el och mer svängmassa än alla våra reaktorer sammanlagt, med större leveranssäkerhet och mycket mer anpassningsbart. Ingen föreslår att vi ska lägga ner den och bara köra på vind och sol så jag vet inte vem du argumenterar med.

Och VAR ligger denna vattenkraft om jag får fråga, kan det vara i norr? Och en professor inom kärnfysik vet alltså inte vad han talar om, men lägg ner nu? Till skillnad från dig så förstår sig fysiker (och kärnfysiker) sig på svängmassa (rotationsmassa) i olika typer av system, elsystem inkluderat. Du verkar inte heller förstå vikten av just kärnkraft då vattenkraften som sagt befinner sig i norr och därmed inte kan ombesörja stabilisering och överföringskapacitet till SYD där merparten av bristen samt förbrukningen är lokaliserad. Vind, sol, väte, vatten och kärnkraft har återigen alla sina fördelar och nackdelar, men inte substitut för varandra rakt av vilket du bevisligen inte lyckas greppa? Om Sverige ska ha något som helst hopp om att bevara sin status som "industrination" så krävs kärnkraft, kan du inse detta? Fördelen med ex. SMR reaktorer är att dessa kan placeras i närheten av industrier och energikrävande områden utan att ta stora arealer i beslag likt traditionella fullskaliga kärnkraftverk. Vad är det du opponerar dig emot exakt om jag får fråga för du är ytterst oklar i din argumentation? Mvh

Av Danmyr
Skrivet av pine-orange:

Forskning är så pass specialiserat att ett påstående som "Sveriges främsta kärnkraftsexpert" saknar betydelse. Vad inom kärnkraft är han Sveriges främsta expert på?
Sedan så citerades han när han gjorde påståenden om energisystemet, vilket inte är hans expertområde.

Lite tråkigt med ad hominem argument, bemöt sakfrågorna istället.

Har redan bemött dessa, vad är det specifikt du opponerar dig emot? Vikten av tunga generatorer och svängmassa för elsystemets stabilitet och överföringskapacitet är inte ens en diskussion då det råder konsensus i frågan, något som gemene man uppenbarligen missat.
Enkelt förklarat av SVK: Svenska Kraftnät (stora generatorer, balansering och överföringskapacitet)

Av Danmyr
Skrivet av Stoff3th3m4n:

Jag tycker inte att han gör sig till åtlöje, han presenterar sina argument på ett ganska strukturerat vis skulle jag påstå. Källor har det också funnits.

Sedan behöver man såklart inte tycka likadant, men man behöver inte smutskasta varandra för det.

Är själv ingen motståndare till kärnkraft, utan tror på en mix, med vatten- och kärnkraft som bas. Däremot ifrågasätter jag den alarmism som ofta tar skepnad hos egentligen båda sidor. Det behöver inte vara svart eller vitt helt enkelt och det finns siffror som stödjer detta.

Men höj nivån lite så att vi kan få fortsätta att diskutera i den här tråden. Diskussion är alltid en bra sak.

Omöjligt att diskutera med individer som är cementerade i en viss ståndpunkt, återigen. Han förstår inte varför vind/sol INTE kan kompensera för bortfall av generatorer med stor svängmassa. Det handlar inte om enbart energiproduktion utan även elnätet och överföringskapaciteten. Ingen här bör vara emot en mix av olika energislag, hela min poäng är att vissa energislag kan endast bistå basen; inte reglera systemet eller utgöra grunden för den minimi-kapacitet som krävs över dygnets alla timmar. Sen försöker jag utrycka mig sakligt och respektfullt, men när motparten brister i sina argument och går på person i fråga så har jag inga problem att ge svar på tal. Dock tänker jag inte fortsätta elda för kråkorna, men tack för ditt inlägg och åsikt som var välbalanserad till skillnad från tidigare inlägg.

Av Danmyr
Skrivet av snajk:

Lite roligt att du hånar mig för formatering när jag anstränger mig till det yttersta för att inte kommentera alla stavfel som folk sprutar ur sig i alla politiskt laddade trådar (jag behöver inte säga vilken "sida" som står för den stora majoriteten). Men vad hände här? Glömde du att avsluta meningen?
Deras siffror är i alla fall baserade på forskarrapporter och innefattar källhänvisningar. Till skillnad från nedan:
Så en före detta professor som nu jobbar som "debattör" åt en propagandaorganisation finansierad till stor del av fossilindustrin är din opartiska källa? Please. Ni kan inte bara komma med källor som Svenskt Näringsliv, Timbro eller andra liknande lobbyorganisationer (Energifakta exempelvis heter inte så utan det är en så kallad förkortning av 'Näringslivets Energifakta'). Det håller inte någonstans.
Vattenfall (svenska staten) äger en del, Uniper (tyska staten) äger också rätt mycket och resten är fördelat över de stora energiproducenterna i landet (med varierande ägarförhållanden). Men att deras vinster skulle gynna oss mer än ytterst marginellt är bara fantasier. Speciellt med en högerregering som tror att överskott i statsfinanserna är något positivt, till och med eftersträvansvärt.
Ja ja, appeal to authority är absolut bra att ta till när de faktiska argumenten inte räcker till.
Samtidigt verkar du ha uppfattningen att du är en expert på stamnät och, antar jag, nationalekonomi baserat på att du jobbar på ett kärnkraftverk, vilket väl är att gå ganska långt utanför ditt expertområde?
Det finns inga SMR:er i drift mer än ett fåtal militära installationer, som förstås har helt andra förutsättningar än något civilt som ska hålla en budget och så.
Hur mycket vikt ska vi lägga vid en prognos som visade sig inte stämma? Från en lobby-organisation med tydlig agenda?
Så vart hittade du detta screenshot? Är det en gymnasieuppsats, en doktorsavhandling eller vad?

Prognoser är prognoser, att vi kan behöva importera några timmar någon gång på vintern är inget större problem, vi exporterar nästan konstant och alla andra EU-länder är ju bundna av samma avtal som vi.
Vi exporterar för att vi har kapaciteten och för att det har varit lönsamt. Vi hade inte behövt köra vattenkraften alls lika mycket om vi inte hade exporterat så mycket exempelvis, men de (alltså ägarna/bolagen) vill ju gärna göra det för de tjänar en massa pengar på det.

Ursäkta mig, men det är uppenbart att du är ute på extremt djupt vatten. Antar att du inte är verksam eller ens ytligt bekant med sakfrågorna som lyfts inom energiområdet? Jan Blomgren som du så ypperligt försöker förkasta är Sveriges främsta expert inom just kärnkraft med vedertaget, högt internationellt anseende. Du är medveten om att det finns en hel del ingenjörer här som faktiskt vet vad dem pratar om, du gör endast dig själv till gravt åtlöje med dina fragmenterade och intellektuellt haltande argument. Lycka till i fortsättningen, begåvningsreserven är dig evigt tacksam.

Av Danmyr
Skrivet av snajk:

Du tror det går fortare att få ett nytt kärnkraftverk godkänt? Nimbys är ett problem för all elproduktion, till och med mil ute till havs låter man ju folk som kanske kan se snurrorna en klar dag stoppa allt liksom. Vattenfalls planer föll i en folkomröstning men det var ändå väldigt jämt, 47 / 53 om jag minns rätt, så motståndet mot vattenkraft är inte nödvändigtvis större än mot annat trots att det påverkar mer av naturen.
All energiproduktion påverkar miljön. Vindkraft tar upp stora arealer för storskalig produktion, vilket ett kärnkraftverk inte gör, men å andra sidan kan man kombinera vindkraft med exempelvis jordbruk och då påverkar det knappt nyttjandet av ytorna. Och utvinningen av råvaran till kärnkraftverken påverkar också miljön en hel del, än mer så när de lättillgängliga resurserna tar slut vilket lär ske inom ett nytt kärnkraftverks livstid. Då ökar också klimatpåverkan från raffineringen av råvarorna till klyvbart material mycket mer än idag.
Långsökta liknelser bidrar inte.
Jag hatar inte kärnkraft, jag ser bara inte att det är ekonomiskt eller miljömässigt försvarbart för vår situation, och förstås att det inte löser några av de problemen vi har förrän om många år. Hade vi inte haft vattenkraften så kanske kärnkraft hade behövts, nu behövs den inte och således tycker jag det är fel att kasta hundratals miljarder av våra gemensamma pengar på en lösning på ett problem vi enkelt och relativt billigt kan undvika.
Detta är en återupprepning av en tidigare diskussion, och vad som redan nämnts i denna tråd, men det går väl an. Men ingen räknar med att ett vindkraftverk ska leverera max hela tiden, att de fluktuerar är medräknat i alla kostnadskalkyler och liknande. Så ska man ersätta en reaktor som, vid drift (och inte under underhåll eller reparationer), levererade 1000MW så bygger man vindkraft med 4000 eller 5000 MW kapacitet. Dessa kommer inte att leverera ens 1000 MW hela tiden utan kanske dippa ner till 250 MW under riktigt pissiga timmar för vindkraften, men de kommer att i snitt leverera mer, över året kommer de att att snitta på kanske 2000 MW, beroende på placering, vindar det året och så.
Utomlands vart då? Vi har de lägsta priserna i EU.
SMR är modernare ja, det har inte byggts några än så det är väl uppenbart att de är mer moderna än saker som är femtio år gamla. Men passiva säkerhetssystem är inget krav för SMR och inte unikt för SMR. Vad du ser som "äkta Gen IV" har väl ingen större betydelse i sammanhanget. Marknadsföringen från Vattenfall du länkade är just marknadsföring, varför inte kommentera på artikeln jag länkade högre upp där faktiska forskare säger att det är väldigt svårt om inte omöjligt att komma runt de nackdelar SMR innebär?
Vem i helvete har sagt att vi ska ha bara vind och sol? Inte jag i alla fall. En bra källa som syftar till att slå hål på de myter om förnybart och kärnkraft som finns, och som är vad som tas upp om och om igen, är: https://energypost.eu/renewable-energy-versus-nuclear-dispell...

Men du får gärna komma med källor till dina påståenden. Att skriva med stora bokstäver gör det inte mer sant.

Så du presenterar fakta i form av hemsida, kan inte ens formatera textstyckena korrekt? Artikeln säger sig "avslöja" en rad myter, bl.a. ersätta baskraft i form av kärnkraft/kol/olja/vatten. Komiskt nog om du går till artikeln "Dispelling the nuclear ‘baseload’ myth" så blir det solklart att väte/sol/vind ej kan "kompensera" för förlusten av stabil baskraft, utesluter vi fossilt så återstår kärnkraft och vattenkraft. I exemplet är områden utan baskraft beroende av import fr
"Myten" om CO2-utsläpp är även den en rolig läsning, åtminstone hur artikelförfattaren läser den som "fan läser bibeln". CO2/kWH hävdas vara 60g, medan den vetenskapliga artikeln som ligger till grund för siffran uppger spannet 10g-130g beroende på reaktortyp (och en rad andra variabler) Efter att ha skummat igenom en hel del av artikeln så kan jag summera det hela med, intressant läsning med "lätt" färgas bias och med avsaknad av vederlagd konsensus.

En värdefull breakdown som summerar det mesta gällande energiförsörjningen, för den/dem som är intresserade:
Professor: Så förstörde vi världens bästa energisystem
Professor Jan Blomgren: Så här uppstod elkrisen i Sverige