Inlägg

Inlägg som Danmyr har skrivit i forumet
Av Danmyr
Skrivet av snajk:

Du blandar ihop förutsägbarhet och stabilitet. Vindkraften levererar närmare prognoserna än vad kärnkraften gör, att de prognoserna innehåller större variationer för vindkraft än kärnkraft påverkar inte det.

Svängmassa kan lösas med vindkraft, man har inte byggt vindkraft så för det är mindre effektivt och har inte behövts, och det lär vi fortsätta med, men det hade gått om det hade behövts.

Vattenkraften har inte nått sin maxkapacitet, däremot har vi byggt ut merparten av de älvar som lämpar sig för storskaliga verk. Dock är våra verk rätt gamla och man hade kunnat öka kapaciteten med modern teknik utan att bygga på fler platser eller större, inte billigt förstås men jämfört med kärnkraft så är det ju rena vrakpriserna. Sen finns det ju många olika typer av vattenkraft. Jag såg exempelvis ett mindre verk i typ en bäck som täckte merparten av en liten bys behov, och det finns massa lovande tekniker inom exempelvis vågkraft och så.

Men poängen är att en "big-bang-lösning" inte är en bra väg att gå. Det är ett komplext problem och det funkar inte att låsa in sig till en enda jättestor och svindyr lösning som inte kommer att leverera på många år. Inom IT är det en läxa som vi har lärt oss den hårda vägen, och vi är inte framme än, men att kunna anpassa planer när förutsättningarna ändras är ju väldigt viktigt för att man inte ska sitta där med en svindyr lösning som är föråldrad långt innan den levereras. Lägg inte alla ägg i samma korg liksom, speciellt inte om du inte kan veta att det ens är ägg vi kommer att behöva när det är dags att laga mat.
Men vad ska man titta på då om inte befintliga exempel? Ska vi börja bygga kärnkraft inom kort som många vill så kommer det att vara Gen III(+), så typ vad vi har, så varför inte titta på det vi har då, och andra verk med samma teknik? Ska vi hoppas på framtida saker som inte finns ännu så kan vi ju hitta på vad som helst liksom.
Småskalig vattenkraft tar inte lång tid att bygga, men även i stor skala är det ju görbart på kortare tid än så. Vattenfalls planerade verk i Vojmån som inte blev av för sådär 15 år sedan hade en beräknad byggtid på 4-5 år exempelvis.
Tja alla lösningar kostar många miljarder, hur kostnaden fördelas varierar dock. Ny kärnkraft innebär ju hundratals miljarder uppbundet i många år tills de faktiskt börjar leverera. Medan exempelvis liknande investeringar i vindkraft kommer att börja leverera mycket snabbare och således sparar man en massa pengar på räntan och kan påbörja avräkningsperioden snabbare. Vattenkraft ligger väl lite emellan, om vi pratar storskaliga verk, det är en stor initial kostnad som tar ett tag innan den börjar leverera, men inte så mycket och så långt som för kärnkraften. Kan man kombinera med pumpkraft så tar det förstås längre tid men det ger ju en hel del fördelar också.
Det kan absolut vara en del av lösningen. Det finns också andra lösningar för att lagra energi som inte kräver en massa jobbiga att få tag i, och dyra, metaller. Exempelvis kan man hetta upp vatten och lagra det med förhållandevis små förluster mellan säsonger.

Finns inte mycket mer att säga än, du har fel i det mesta du säger; belägg dina påståenden med någon form av fakta så tar vi det därifrån. Vindkraft kan INTE ersätta större generatorer (läs fullskalig kärnkraft alt. vattenkraft), 1000 små generatorer MOTSVARAR inte 1 stor. Gällande vattenkraft så är det i princip omöjligt att bygga ut denna ytterligare, om vi nu inte vill förstöra ekosystem och djurliv helt plötsligt? Som du säger har den tekniska utvecklingen gått framåt, går det att ersätta VK-verk med effektivare generatorer? JA. Är det försvarbart ur en konstandssynpunkt? Bevisligen inte (annars hade dem givetvis gjort det).

Vatten-, vind-, sol- och kärnkraft har alla sina fördelar OCH nackdelar. Men att försöka inbilla någon att vind/sol är lösningen på BASKRAFT eller balansering av elsystemet är i min mening galet; har du fakta som motbevisar ovan vänligen delge detta så är jag öppen för att anpassa min uppfattning.

Av Danmyr
Skrivet av snajk:

Vindkraften är redan mer förutsägbar än kärnkraften så... vindkraft? Frekvensstabilisering är ett annat problem som gärna dras upp allt som oftast, men vattenkraft är en utmärkt kandidat där, kanske parat med annan form av svängmassa, syntetisk eller ej, i systemet där behov finns. Att bygga ut stamnätet borde vi gjort för länge sedan dock, och det hade förstås gjort problemet lättare att hantera.

Vindkraft mer förutsägbar än kärnkraft, antar att du trollar? Problemet med svängmassa som introducerar själva stabiliseringsfunktionen i elsystemet kan ej lösas med vindkraftverk, 1000 små generatorer motsvarar inte 1 stor. Vattenkraften har i princip nått sin maxkapacitet, om vi inte har fler större "generatorer" söderöver så begränsas överföringskapaciteten och då Sverige är i behov av otroligt mycket mer elproduktion så minskar även VK förmåga att stabilisera nätet som helhet.

Av Danmyr

Okunskapen om kärnkraft har varit milt sagt slående i årtionden, politiska intressen och "ryggdunkare" har inte direkt gjort saken bättre. Faktum kvarstår att den absoluta majoriteten borde vara positiva till ny och/samt modulär kärnkraft, för vad är alternativet?

Grovt förenklat men kärnkraft kommer inte bidra till landmassor fyllda med paneler/vindkraftverk och är på riktigt en "långsiktigt hållbar" teknik i förhållande till vår miljö. Till alla kärnkraftsmotståndare, läs på och därefter begrunda följande:

https://www.statista.com/graphic/1/494425/death-rate-worldwide-b...

Av Danmyr

George Orwell 1984 blir bara "bättre" år efter år..

Av Danmyr

Dags att börja rösta för lägre priser på det enda sättet företag förstår, med PLÅNBÖCKERNA. Tillgång-Efterfrågan, simple as that!

Av Danmyr
Skrivet av aakerlind:

Nu är det ju så att i och med att vi gått med i EU så har vi också bundit oss att implementera Euro, det handlar bara om tidpunkt. Detsamma gäller alla länder som har kvar sin lilla valuta, som t.ex. Tjeckien och Ungern.

Tycker krönikan är bra. Den sätter fingret på ett större problem och jag tror fler och fler kommer att skaffa sig en konsol istället för PC.

EU och EMU är två helt skilda saker, det finns inget "juridiskt undantag" för Sverige gällande EMU men övriga medlemsländer har inofficiellt accepterat utfallet av vår folkomröstning och således finns ingen bortre tidsgräns för att införa Euro som nationell valuta i Sverige.

Av Danmyr
Skrivet av pine-orange:

Kan du inte bara skriva vad din bakgrund är istället

Civilekonom, sen finns det säkert någon specialist här "aka Nationalekonom" som kan styrka delar av mitt argument, haha.

Av Danmyr
Skrivet av slipbit:

Titta på pyttelandet Schweiz. Deras valuta var så stark att de kände sig tvungna att pegga mot Euro. Ta danskarna, så peggar sin krona mot Euro och jag har inte märkt att deras ekonomi skulle vara sämre än våran. Nä, det gamla tramset med egen svensk krona som kan flyta och störtdyka när världen blir orolig. Hur kan man ens vara nöjd över det. Det tjänar inte oss alls övertid med svag valuta? Just nu importerar vi inflation pga av den svaga kronan. Ge oss euro för Guds skull. Då kommer tvi tvingas göra de strukturella förändringarna för att bibehålla välståndet.

Att göra detta "begripligt" för gemene man är extremt svårt. Att ha en fast eller i Sveriges fall "flytande kurs" är ett resultat av krisen under 90-talet, återigen detta har tjänat Sverige väl över tid och det finns inget som antyder att så inte skulle vara fallet i framtiden. "Det tjänar inte oss alls övertid med svag valuta?" i förhållande till vad? Euro, Dollar, Guld, Yen?

För att förstå resonemanget skulle jag säga att det krävs någon form av baskunskap inom nationalekonomi, ju "svagare" SEK i förhållande till valutor som är knutna till vår export--> ökar efterfrågan på våra inhemska produkter och export ökar då köparen får produkter/tjänster till "rabatterar pris". Om vi leker med tanken att vi hade haft EURO som nationell valuta, då måste vi helt plötsligt konkurrerar med övriga europeiska nationer som generellt har BETYDLIGT lägre skatter, löner, regleringar etc. och Sveriges export hade generellt ansetts "lika dyr eller dyrare" än andra alternativ. Grovt förenklat men jag tror du förstår poängen, vidare så är den dagsaktuella valutakursen av ringa betydelse. Oftast viktas denna över tid, försäljning "hedge:as" i optioner med viss löptid etc. Så om SEK hade varit extremt svag över väldigt lång tid, ja då får vi problem; dock tror jag och många "experter" att SEK som alltid kommer stabilisera sig, ekonomier är cykliska. Som exempel har Kina artificiellt "dopat" sin Yen för att främja export och slå ut konkurrens från andra nationer, om deras inhemska valuta nu är svag hur kommer det sig att landet har världens största medelklass samt nyblivna miljonärer (per capita) i kombination internationella investeringar/uppköp?

Av Danmyr
Skrivet av landahl:

Allt har blivit dyrare inte bara grafikkort. Maten är orimligt dyr likaså elen mm. Man får hoppas att det vänder och att vi röstar för införande av euro.

EMU och Euro är ingen bra lösning, dels har vi redan röstat nej till detta men det skulle få extremt negativa konsekvenser för en "liten nation" i Europas norra periferi.

Just nu är kronan svagare än på mycket länge (jmf 2000-2001), dock ser jag kronan stabilisera sig i förhållande till dollarna så vi åter kan åtnjuta 7-9 SEK/USD. Om vi istället skulle ha EURO som nationell valuta så är vi helt plötsligt beroende av ECB, kriser i andra länder kan leda till att vi som liten (exportberoende) nation förlorar konkurrenskraft då Euron är "dyr" i förhållande till ex. USD. Så länge vi har vår egen valuta finns möjligheten för specifik och nationellt anpassad penningpolitik, detta kommer tjäna oss väl över tid och så länge Sverige fortsätter vara en nation baserad på företagande och innovation så är "the sky the limit". Med det sagt så är det även upp till politiker att skapa de förutsättningar som krävs för att infria dessa löften: infrastruktur, skatter, stöd, utbildning, "Sverige i första hand", vård och hälsa etc..

Av Danmyr
Skrivet av weenan:

Nu skulle jag personligen aldrig låta Elgiganten kalibrera min TV, men de exempel jag har sett så utför faktiskt Elgiganten "kalibrering". Nu kommer jag inte ihåg vilken mätare dem använde men dem använde en Muridio pattern generator och kalibrerade mot D65 120nits gamma 2.4 med Calman. Har sett exempel där dem både kört "autocal" samt manuellt.

Sista exemplet jag såg (kommer inte ihåg vart) så var det en kille som undrade varför de inte kalibrerat HDR och DV på hans C2a. Jag trodde det berodde på att dom använder sig av LGs iTPG som Calman inte stödjer (ännu) på 2022 TV modellerna. Men det visade sig, i dokumenteringen han fick, att de hade använt en extern PG (Muridio) och hade alltså kunna kalibrera HDR/DV.

Fel av mig, EG verkar nu utföra kalibrering men har tills nyligen enbart utfört "optimering" och hamnade tidigare i en rätt hård konflikt med ISF.

Av Danmyr
Skrivet av Mikos:

Bättre att likna det till att du köper en Ferrari men sen gå till en random bilverksta för att låta dem tuna den, för att sen enbart åka till och från jobbet med den istället för att faktiskt skaffa en bra tune och köra bana.

Jag fattar verkligen inte grejen med att betala Elgiganten av alla företag 1500kr för att de ska "kalibrera" min TV som redan out of the box är hyffsat korrekt nog för att titta på film osv. OP var ju aldrig ute efter en professionell skärm och lär aldrig använda sin C2 som en professionell skärm.

Elgiganten kalibrerar inte TV, dem "optimerar" TV. Kalibrering innebär att du kan uppmäta specifika värden före och efter samt verifiera dessa enligt en standard; vilket EG ej gör. Jag säger inte att kalibrering är för alla, men varför ösa pengar på en "premium" tv och sen inte få ut en så korrekt bild som möjligt, kan argumentera för att det är att kasta pengar i sjön? Om generiska värden och en "good enough" bild är ok för person X, kör på det för all del.
Men för personer som genuint bryr sig om bild (ljud, mode, hus eller va det nu må vara) så finns det ett logiskt argument att betala "lite extra" om du förstår vad jag menar? Vet inte hur många som kommer ihåg ett specifikt avsnitt i sista säsongen av GOT, fansen blev galna för dem sa sig inte kunna se ett sk!t. Dagens TV:s följer generellt inte standards tillräckligt väl ex. REC.709 och det får givetvis konsekvenser.
GOT too dark?

Sen tycker jag personligen att RTINGS gör ett fantastiskt jobb och om deras generella värden nu funkar så kör på det, samtidigt så kan jag som sagt förstå att individer lägger 1500kr för en "skräddarsydd" enhet utefter deras unika behov och önskemål, kom ihåg: värdena är beroende av omgivningen (ex ljus i rummet, mörklagt eller dimmat etc).

Allt gott!

Av Danmyr
Skrivet av Mikos:

Har du någon källa på att en kalibrerad skärm har längre livslängd en en icke kalibrerad skärm? Hittade själv inget angående det. Kollade på en techspot artikel om c2an och enligt dem så kunde de nå 4,73 avg delta E genom att bara ställa den på expert mode. Så man får ju fråga sig själv om 1500kr är värt det där lilla extra.

Källan är i detta fall från mer än 1 av tillverkarna, men resonemanget var lite annorlunda. I det specifika fallen rörde det som om "brinntiden" för panelen, om TV:n begränsade sin genomsnittliga ljusstyrka och för en viss typ av paneler så påverkade även vilka typer av nyanser som exponerades. Ingen jag kan substantiera i form av dokument eller dylikt då dessa troligen skulle vara klassade som "känslig information", var och en får göra sin individuella bedömning om sanningshalten. Dock kan jag förstå korrelationen och logiken i resonemanget.

Angående 4.73 dE så är det mycket möjligt, men jag skulle nog säga att det är långt över förväntan (jmf GOLDEN SAMPLE). Det är dock möjligt att se skillnad när vi går över dE 3 så det är fortfarande en bild som rent tekniskt inte anses vara "korrekt nog". En annan fördel med kalibrering är att all information finns dokumenterad, före och efter. Kan även individuellt anpassa respektive ingång, eller bildlägen för olika media. Ex så är en kalibrerad TV endast kalibrerad för 1 typ av källa, kopplar du in en hemmabioanläggning eller dator så kommer värdena förändras, dvs kan gå från dE 1.25 till dE 11 bara för att Bluray spelaren nu går via hemmabioanläggningen.

Om du köper en ferrari som är anpassad för en viss motorolja och ett visst bränsle för att nå sin fulla potential. Skulle du då slänga i vanlig 95-oktanigt bränsle, motoroljan från Biltema och säga "det är gott nog"? OM jag köper ex en ny TV, då vill jag få en så verklighetstrogen bild som det bara går, anpassad till den standard som materialet är producerat för (REC.709) och till den lägsta möjliga kostnaden. Hellre ex en LG B2 som är kalibrerad än en LG G2 "out of the box", men det är som sagt min personliga uppfattning.

Av Danmyr
Skrivet av Mikos:

Jag hade inte betalat för att någon annan sätter sig ner och fipplar igenom bildmenyn. Det tar kanske nån timma som mest att "kalibrera" själv. Tänk på att du inte använder den här skärmen till jobb osv, så helt korrekt behöver det inte vara. Det lär räcka att kolla på HDTVTest på youtube och se hans video om C2 settings.

Fel. Men vill man i "grova drag" få en mer korrekt bild än out of the box så funkar det givetvis. Kommer dock inte vara i närheten av dE < 3. Ett annat argument för att kalibrera just en OLED och i detta fall EVO panelen är att du minimerar risken för inbränningar, får brutalt korrekt bild samt realistiskt förlänger "livslängden" på din panel med flera år. Dock är detta inget Elgiganten kan erbjuda, ISF-certifierade ÅF är det som gäller, Power i Danmark/Norge/Finland, Hemmabio butiken har nog kvar någon som gör det och sen är den primära ÅF i Sverige Media Markt.

Av Danmyr
Skrivet av Calma:

Har alltid funderat över hur Mediamarkt kunnat gå runt. Oftast har det känts som att det går 2-3 personal per kund. I och för sig är det väl inte negativt om man behöver hjälp, om det inte vore för att 80% av personalen inte var speciellt kunniga..

Vi får väl se om det blir positivt eller negativt.

Ett stort problem inom detaljhandeln är de urusla arbetstiderna, underbemanning och skitlön. Leder till att rutinerad och duktig personal försvinner till andra sektorer av ren självbevarelsedrift. Finns extremt få som är villiga att arbeta extremt hårt, missa samtliga klämdagar, röda dagar och högtider då majoriteten endast har stängt 1 dag om året; nyårsdagen. Otrolig variation i kompetens, "rent mjöl i påsen attityd" och ersättning mellan såväl bolag som varuhus i stort. Många som har en dålig erfarenhet av bolag X grundar sig oftast i att varuhuset i fråga har förlorat nyckelpersonal som sedan ersatts av unga/oerfarna som måste ackumulera en mängd kunskap samtidigt som dem måste prestera från dag 1. Har personligen sett NPS resultaten från bl.a. Elgiganten, NoN och MM gällande för 2020-2021. Här låg exempelvis samtliga Svenska företag otroligt högt i en europeisk kontext, MM va topp-3 inom EU i samtliga sektorer vilket är tämligen imponerande. Power som kedja (gamla Expert) är en lönsam kedja, tror det blir bra att "nordiska ögon" sköter en nordisk marknad; alla med erfarenhet från tyska organisationer kan nog förstå att det medför fördelar och komplikationer.

Av Danmyr
Skrivet av Mullvaden83:

Konsigt att mediamarkt kunnat vara kvar så länge ändå. Aär det inte olagligt att deiva ett företag med förlust? Ä
Är det inte så att man måste driva vinst efter x antal år annars måste man avväckla? Eller har jag fel?

Tror du syftar på fortlevnadsprincipen? I kort, nej det är inte olagligt att driva ett företag med negativt resultat.

Av Danmyr
Skrivet av Tazok:

För mig personligen så var det Sandy Bridge.

Hade en svacka i spelandet mellan 2005-2011. Tyckte spelutbudet var tråkigt och att den hårdvara som lanserades denna tid inte bidrog med någon stor förändring, bara små steg framåt.

Men sen kom dom. Lätta att överklocka, drog inte mycket ström jämfört med tidigare generation och bidrog med så mycket annat nytt.
Känslan när jag för första gången satte ihop ett nytt system med en 2600k och en msata disk på moderkortet, ingen optisk läsare eller HDD. Det var så rent! Luftflödet var kanon, ljudnivån var obefintlig. På nytt tyckte jag att det var enormt intressant igen att sätta ihop burkar på samma vis som innan dippen

Har ännu idag ett ITX kort, som kör en 2500S, med en 256GB MSATA som mediadator. Driver youtube, netflix och filmer utan problem. I ett chassi lika stort som 2 mjölkpaket. Främst tack vare att jag kan koppla in strömmen direkt på moderkortets I/O med en laptopladdare. Samma sak där, cleant, strömsnålt och tyst. 10 år senare

Kan inte annat än hålla med, Sandy Bridge och mina kära 2600K/3960X hängde med i en väldans många år; bästa köpet EVER (och kommer nog aldrig se sig besegras)

Av Danmyr

4500kr? Snacka om D.O.A

Av Danmyr
Skrivet av Yasko:

Precis. Folk visar SCB inflationsmått, dollarkurs etc. etc. men löner har ju inte hängt med på samma sätt. Kan nån räkna ut allmänna löneutvecklingen 2016 fram till idag?

Beror på vilken sektor vi pratar om men generellt så har Sverige en negativ (real)löneökning det senaste decenniet. Tips till framtida löneförhandlingar, fråga inte om löneförhöjning i kr/% utan väg i förhållande till statslåneränta och gällande inflation...

Av Danmyr

Väntar med spänning på HÖGARNA av 4080/4070TI på diverse lager runtom i världen, haha!

Av Danmyr
Skrivet av Tricitum:

Kan tänka mig gå ner lite i pris för nätagg + cablemod kablarna, ifall det finns någon intresserad. Men behåller hellre och förlorar 100% pengarna än sälja det vidare för halva priset.

Som sagt, om du har möjlighet att returnera det så gör det. Elektronik är inte direkt något som ökar i värde över tid, snarare den kategori som har snabbast värdetapp, I vilket fall, lycka till och gott nytt år!