Inlägg

Inlägg som evil penguin har skrivit i forumet
Av evil penguin
Skrivet av Onormal:

Hej! jag har slagit vad med min broder. Jag sa att det heter moderbord. o han säger moderkort. Så nu undrar jag vem som har rätt.

Moderkort

"Moderbord" låter som en felöversättning från "motherboard" på engelska där det ju är samma samma "board" som i "circuit board", som alltså är ett kretskort.

Av evil penguin
Skrivet av evil penguin:

Varför detta mischmasch mellan ISO/ANSI-layout? Det blir väl precis ingen glad av?

Skrivet av medbor:

Det verkar visa det amerikanska tangentbordet, så det kan ju bli skillnad, men håller med om att det ser illa ut

I videon är det det "svenska", som är något konstigt mischmasch.

Av evil penguin

Varför detta mischmasch mellan ISO/ANSI-layout? Det blir väl precis ingen glad av?

Av evil penguin
Skrivet av Olof_von_Knorring:

Bör inte påhittade detaljer i en "riktig" bild göra hela bilden påhittad?

Det blir ju definitivt inte fakta utan spekulation, iaf. Och bör behandlas därefter.

Av evil penguin
Skrivet av Danan20:

Hej!

Detta är lite svårt att beskriva men jag antar att det finns ett bra namn för fenomenet som jag inte känner till..
Vår ASUS skärm visar en linje eller kant i bilder med tonade övergångar i färgerna till exempel en bild på en himmel. Framför allt i mörkare bilder blir detta synligt. Jag tänker att det är en begränsning hos skärmen som gör att inte exakt alla färger kan visas utan ögat uppfattar då en gräns mellan de pixlar som visar olika färger.

Förstår ni vad jag menar?
Om det finns något bra namn på fenomenet så kan jag leta vidare efter en lösning själv.

Datorn har ett 4070 super gpu men skärmen är en lite billigare Asus gaming 1440p.

Det kanske är så enkelt att det är skärmen som begränsar och att det enbart går att lösa genom att köpa en bättre skärm?

Mvh Daniel Sager

Något sånt här du menar? http://www.lagom.nl/lcd-test/gradient.php

Av evil penguin
Skrivet av Nyhet:

Det drivs av 3dfx sista GPU-krets, VSA100, med ett helt nytt kretskort. Oscar Barea har lyckats lägga till en mer modern HDMI-kontakt, vilket också är imponerande med tanke på att den standarden släpptes först 2002, två år efter att 3dfx gick i konkurs och köptes upp av Nvidia.

Men HDMI stöder väl samma signalering som DVI (bara bild då), och vad jag förstår så fanns det iaf Voodoo5-kort som hade DVI (Voodoo5 5500 Mac Edition specifikt verkar det handla om), så antar att det iaf bekräftar att VSA-100 i sig är redo för uppgiften och att grafikkortet då "bara" behöver lite kringliggande chip för DVI på samma vis som på Mac-kortet.

Av evil penguin
Skrivet av GLaDER:

Annars hänger jag på Libera (dit alla flydde när Freenode dummade sig)

Ja, Libera och OFTC är ju de två stora för allehanda öppna mjukvaruprojekt och liknande.

Det är ju ett av områdena där IRC fortfarande används väldigt aktivt.

Av evil penguin
Skrivet av Kotan:

Lite coolt ändå. Och beundransvärt att han tagit sig tid.

Men finns det någon egentlig orsak till Win95 mer än nostalgin, Win98 är väl lika bakåtkompatibel(?) som Win95 och stabilare.

Han verkar ju även jobba på 3.5 till 9x (där 98 och uppåt hade stöd för 2.0 enbart), så det är ju inte bara 95 som står i fokus.

Men ja, det finns ju säkert lite gamla prylar som inte fungerar som de ska vid flytt mellan olika Windowsversioner, framförallt då dåligt skrivna grejer (som kan vara lika nostalgiskt "värdefulla" för det).
Sedan är väl systemkraven lägre för Windows 95, så det är ju också en grej om man nu kör det hela på tidstypisk hårdvara.

Sedan är ju 9x i allmänhet bara en nostalgigrej för de allra flesta som har något intresse öht, och i det perspektivet handlar det väl mest om vems nostalgikänsla som vinner om det blir 95 eller 98.

Av evil penguin
Skrivet av walkir:

Export-WindowsDriver i PowerShell borde väl endast exportera drivrutinerna utan en massa lullull?

Jo, det kan man väl rimligen.

Sedan kanske man faktiskt vill ha något av det runt omkring, så typ NVCleanstall och allt vad det heter kan ju vara relevant på det viset.

Skrivet av Sysop:

Semantik.

Känns inte särskilt relevant som svar betraktat. Det var ju du som började prata om att det var drivrutiner och därför orimligt att det var så stort.

Av evil penguin
Skrivet av Sysop:

Tycker det är sjukt att drivrutinspaketen till GPUer generellt är i gigabyte-storlek, alltså det är drivrutiner vi pratar om.

Nej, det är drivrutiner och en sjuk massa kringliggande mjukvara.

Av evil penguin
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Problemet med säkerhet är rätt säkerhet för rätt ändamål. Denna enhet är troligen svindyr och det känns inte som om den helt omöjliggör återläsning.

Nej, det verkar ju uttryckligen vara en apparat just för att tidseffektivt separera hårddisken i sina beståndsdelar, inte något som påstår sig förstöra datan.
Enligt källartikeln då specifikt för att kunna plocka andra delar som t.ex. magneterna ur bråten oförstörda och sedan skicka plattorna i degaussern.

Av evil penguin
Skrivet av ronnylov:

Behövs det om man har AMD microcode installerat på Linux? Det har alltid varit krångligt att hitta bios version som funkar bra med iommu på mitt moderkort så jag vill helst inte byta version.

Är rätt säker på att AMD endast distribuerar microcode till EPYC löst sådär? (Möjligen även Threadripper, osäker på denna?)

Hursomhelst, Ryzen verkar endast få microcodeuppdateringar via nya AGESA-versioner som integreras i moderkortstillverkarens UEFI.

Av evil penguin
Skrivet av DJ-SAAB:

Samma här också sen kan gamla CPUn funka på Windows 11 ändå om man t,ex ha en kompis man kan tänka sig låna ut och sedan uppgradera Windows 11 och sedan stoppa in sin gamla igen och de kommer funkar hur bra som helst.

Fast om man ändå tänker köra en osupportad konfiguration så är det väl klart mindre trassel att pillra sig runt begränsningen i installationsprogrammet istället för att byta fram och tillbaka mellan olika hårdvara?

Av evil penguin
Skrivet av blunden:

I de tidiga Windows 10-versionerna fanns det en inställning för detta. Sedan flyttade den till en GPO istället av någon dum anledning.

Därför att de sedan kom på att Bing är framtiden, Windows är bara vägen dit (eftersom "ingen" faktiskt väljer Bing självmant).

(Något åt det hållet är åtminstone vad de signalerar genom hur de agerar vad gäller Windows, Edge, m.m.)

Av evil penguin
Skrivet av Bagarbosse:

*inväntar den första mEnVaRfÖrSkaFFarNiInTeBarALiNuX-kommentaren*

Det är ju på ett sätt en relevant frågeställning sett till klagandet på Windows, men man får ju förstå att folk klagar här för att de älskar att klaga på Windows, inte för att de vill byta ut Windows.

Av evil penguin
Skrivet av Nyhet:

Huruvida det här faktiskt löser problemen med Windows 11 i slutändan eller inte återstår att se, men att det finns relevanta personer på Microsoft som är villiga att lyssna på användarna och undersöka problemen de upplever är ett gott tecken.

Så är det väl ofta... men sådana personer brukar ju hållas så isolerade som möjligt från verkligheten.

Av evil penguin
Skrivet av Thomas:

Drar upp denna tråden istället för att skapa en ny.

Är det någon som har fått pengar utbetalda från Asus utan att skicka påminnelsemail?
Jag tycker att hela grejen känns som en stor scam, vilket är pinsamt dåligt av ett så pass stort företag. Jag skulle inte bli förvånad om de aldrig betalar ut om man inte påminner, men hoppas att jag har fel...

Nu senast köpte jag ett moderkort i mitten av September 2023, och registrerade mig för deras cashback-promotion direkt. Upp till 20 dagar att bli "approved", upp till 90 dagar efter det att pengarna skickas ut. Det är 110 arbetsdagar.
Nu har det gått 133 arbetsdagar utan att jag sett något, utöver att jag blev "approved" ganska snart, tror att det var inom en vecka.
Jag har medvetet låtit bli att kontakta dem för att se vad som händer. Efter min förra upplevelse med dem så började jag starkt misstänka att det inte skulle hända något förrän jag påminde.

Mailade dem precis, och fick svar på under 5 minuter(!) att utbetalningen har skett, och de vill dubbelkolla bankdetaljerna. Ska ta och svara på det nu och se vad som händer... Och framför allt fråga NÄR utbetalningen ska ha skett.

Är djupt skeptisk till själva cashback-konceptet, det är inget vidare jämfört ett bra pris från början.

Nyttjade det trots detta förra året, erbjudandet gjorde stor skillnad på priset jämfört alternativen så jag chansade på att Asus iaf lär stå för vad de lovat även om processen lär vara långsam...

Hela den angivna tiden gick, precis som du beskriver, sedan mailade jag och frågade jag vad status var, de svarade att de skulle se vad som hänt, sedan betalade de på någon dag (inga problem med bankuppgifterna).

Utesluter inte att de satt det i system att "glömma".

Av evil penguin
Skrivet av walkir:

Tror mångas datorer mått betydligt bättre av lite DISM och SFC månadsvis Lite som när vi körde defrag på glada 90-talet!

Det var väl uppsidan när Windows släpptes halvårsvis och installerades som en uppgradering, inte bara en patch.
Folk fick mer DISM i sitt liv, även om de inte såg det utan bara var arga på allt...

Av evil penguin
Skrivet av pv2b:

Netscape Navigator kostade $49 när det var aktuellt. (Källa: CNET: Netscape Navigator 2.0 hits the streets (5 Feb 1996))

Blev utkonkurrerat av Internet Explorer som var gratis.

Känns lite missvisande att få det att låta som att det var priset som faktiskt avgjorde i första hand, detta eftersom iaf vanligt folk i princip inte betalade oavsett...

Av evil penguin
Skrivet av LeonHart:

Vad jag vet har webbläsare aldrig kostat pengar. Är det inte nyhetsvärde i det? Är det inte nyhetsvärde i att Google lanserar en ny tjänst?

Skrivet av anders190:

Enda exemplet jag har i minnet är tidiga Opera som var just en betal läsare. Vilket säkert påverkat att den aldrig blev så stor trots att det var en kompetent browser. Kom reklam varianter men tillslut gratis. Vivaldi tycker jag värdat arvet bra och var för mig ett tag sekundär browser efter Firefox.

Men minnet är dåligt på äldre dar så kan ha missat något. Men just en betal browser som med tiden gick just över till gratis även där.

Netscape Navigator? (Var väl liknande betalande ratio som för typ Winrar, men gratis var den ju inte då när det begav sig)