Inlägg

Inlägg som norrby89 har skrivit i forumet
Av norrby89
Skrivet av Elektron:

Jag har på sistone börjat titta en hel del på youtube på diverse motorcykel videos och har blivit lite sugen på att skaffa en hoj. Är nog närmare 14 år sedan jag senast hade mc.

Kikade lite snabbt på blocket och såg en fin shadow 600 som kostade som en moped. Tänker att man får rätt mycket för pengarna om man jämför med en moped. Tror ni att den är för liten/klen?

Jag är inte ute efter att köra stoll. Hade en sportigare i yngre dagar, men nu är jag lite äldre och jag vill gärna inte bli av med körkortet 😅.

Började själv på en CBX600e, gick över till en SV1000S och va inte en bra ide! Kör relativt lugnt i vanliga fall men just på denna så var det svårt, hände ofta att jag kom på mig själv ligga runt 150 på motorvägen samt en dag lite sen till jobbet gick det närmare 200 blås (tog 7 min att åka lagligt)

Bytte ner mig tillslut till en VN800 (orkar knappt mer än 150km/h i medvind om man är pissnödig) och hade jag inte gjort bytet så hade det bara varit en tidsfråga innan det blev böter eller olycka.

Av norrby89

Tycker dom kan stänga ner helt istället!

Av norrby89
Skrivet av Nascend:

Hej!

Det har börjat bli dags att uppgradera datorn. Jag har dock just nu endast råd att välja antingen att uppgradera processorn eller uppgradera grafikkortet. (Köper jag ny processor kräver det nytt moderkort) Jag kör i 3840x1600 (WQHD ultrawide). Just nu har jag:

Ryzen 7 1800x
RX Vega 64
32 GB 3000Mhz RAM
2 TB SSD
850w 80+ PSU

Har börjat köra igenom främst Baldurs Gate 3, och får relativt låg FPS. Det håller sig oftast runt 30, men går ibland ner mot 25 och lite lägre. GPU utilization är väldigt högt, runt 98%. Medans CPU håller sig ganska lågt, ca 50%.

Om jag förstår rätt, eftersom mitt Vega 64 används till max så kommer det göra störst skillnad med ett nytt grafikkort? Eller är den låga procenten på CPUn ett tecken på att mitt 1800x behöver förnyas?

GPUn jag tittar på är ett AMD 7800 XT. Då förstår jag att mitt 1800x kommer att bottleneck:a, men i detta fall är det bättre eller sämre än att ha en GPU bottleneck?

Vad har du för moderkort? Är nog fullt möjligt att moderkortet kan ha stöd för en 5800x3d eller iallafall en 5600x vilket skulle bli ett ganska ordentligt hopp upp i prestanda.

Hade snarare kollat på något i stil med en 5600x och ett 4060 ti, sure 4060 ti är en aning sämre men fortfarande nästan en dubblering mot vega 64, samt du slipper risk för horribla 1% lows om cpun skulle visa sig vara en begränsning.

Av norrby89
Skrivet av ksw:

Och med halvantik så menar jag sandy/ivy bridge eran, dvs 2012ish.

Äldre och nyare kryllar det formligen av, men tex 3770k verkar ju inte ens existera begagnat.

Trodde 4-serien absolut trashade dessa och de byttes ut i stor omfattning, men kör folk fortf vidare på p67-kretsarna?

Vänta nu, 3770k inte existera? Kryllar av system med dom på Facebook som folk försöker sälja för hutlösa priser samt alla dessa "nybyggd gaming dator med Intel i7" från mindre företag som försöker lura ovetande individer på pengar.

Av norrby89
Skrivet av qc3fxv3a:

I februari fick jag tag på en snickare som skulle hjälpa mig med något. Det var väl lite av ett extraknäck för honom, han skulle nog använda vissa av sin arbetsgivares resurser för detta men det verkade som han hade tillåtelse till det. Hursomhelst, han skulle kommit hit och arbetat en helg för några veckor sedan. Ett par dagar innan helgen vi kommit överens om meddelar han att han har förhinder, något familjerelaterar har inträffat.

Det är inte akut för mig att få arbetet utfört (men det måste ske innan typ nu) så vi kom överens om att höras om två veckor och se om hans situation förändrats. Jag sa även att om han kände någon som han kunde rekommendera för arbetet så kunde jag tänka mig den lösningen. Jag tycker att jag varit väldigt flexibel och tillmötesgående här som både accepterade att vi sköt på arbetet tills saker lugnat ner sig för honom resp kunde acceptera en annan utförare om han fortfarande hade förhinder.

Som ni kan ana fick jag återigen negativt besked när jag pratade med honom för någon vecka sedan, och han hade heller inte något förslag på någon annan som kunde göra arbetet (jag tror inte han ens försökt hitta någon).

Nu behöver jag anlita någon annan, och det kommer bli dyrare pga kort varsel etc. Det är väl ganska glasklart att jag hade haft rätt till ersättning för merkostnaden utifrån vår ursprungliga överenskommelse. Frågan är om jag på något sätt skjutit mig i foten genom att acceptera att vi sköt upp saken resp ev annan utförare? Han bröt ju avtalet när han ställde in första gången. Har jag på något sätt accepterat detta avtalsbrott genom mitt agerande och därmed förlorat min rätt till ersättning för merkostnader?

Inte för att vara den men låter väldigt mycket som att ni har kommit överens om att han ska utföra arbete hos dig svart (då han måste ha tillstånd från sin arbetsgivare att använda deras vad jag antar verktyg)

Och om väl så (drömmer dig inte) så är du garanterat körd och ens tanken på ersättning vid en sådan situation låter befängt.

Om det väl är legit arbete så är du tyvärr körd om ni inte har det på papper.

Av norrby89

Kabelkanaler samt en ordentlig lång betong borr så löser du det blir en väldans massa jobb men är det som blir snyggast, gjort det flertalet gånger vid uppsättning av utomhus kameror som enligt kund promt ska sitta på fel sida av huset.

Skrivet av JoOngle:

Jag har 50 tals villa, orkade inte dra nätverk överallt, så det blev en monster gaming router istället, funkar överallt. 3 ms.
Asus rapture.

Får 120 FPS i vr (1.7-2.4 Gbps) genom 3 rum, så - guud stuff.

Vänta nu, vad har fps med detta å göra? =p är väll bara fördröjning och bitrate som är relevant när man kör vr trådlöst? =p

Av norrby89
Skrivet av LeVvE:

Jag håller mig borta från allt som heter Deltaco, vet inte varför men alla produkter jag haft från Deltaco har haft Ace of Sweden kvalité.

Uppenbarligen har du inte testat deras grejer på ett tag nu har två tangentbord från dom till ungarna å är fasen ett under att dom fungerar fortfarande! En av dom har till å med överlevt ett glas oboy och två rundor i diskmaskinen, betyderligt mer än vad tangentbord jag haft tidigare som kostat dubbelt så mycket från razer, logitech och liknande märken.

Av norrby89
Skrivet av rugernine:

Vet inte om ray tracing är något jag kommer använda mig av alls, kör endast Warzone och där supportas in Ray tracing, wow ibland ja men vet inte om man använder ray tracing där heller?

Ang. QVL listan, är det på respektive moderkort jag får kolla då eller vart hittar jag QVL listan?
Kollar på en i5 13/14600kf build nu och vill dubbelkolla minnen då.

Tack på förhand!

Well både wow och warzone har ray tracing och finns alternativet och man fortfarande har vettig fps så varför inte? =p

Just wow så fick jag runt 120-160 fps (allt på absolut max även rt) med mitt 7900 xt i 4k när jag provade för att felsöka åt Polaren som hade problem med sitt nya 7900 xtx.

Angående qvl listan så hittar man det under support tabben för respektive moderkort på tillverkarens hemsida är viktigare för amd än Intel men även med Intel så kan de va värt att välja ett kit som är med på listan då det dyker upp Intel system med problem lite då och då.

Av norrby89
Skrivet av rugernine:

Så här ser min build ut just nu, tagit näst intill all inspiration ifrån era builds här!

https://www.inet.se/kundvagn/visa/-usnAcZoxEfN9v5JnNtRU5sWJKM/2-0https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/kundvagn/bild/-usnAcZoxEfN9v5JnNtRU5sWJKM/2-0

Det jag är osäker på just nu är Chassi, PSU & ram-minne, är det någon idé att köra AMD Expo minnen? Blir det kanske enklare?
Körde även på ett 7900GTE, kanske blir ett RTX istället men är lite sugen på team röd!

**edit**

redigerade bygget lite, la till en annan PSU & även en kylare.

Några åsikter?

Angående minnet så är det med på QVL listan så expo eller inte spelar ingen roll borde fungera felfritt.

PSU är inga konstigheter, enkelt riktmärke brukar vara önskad effekt, minst gold sen gå efter garanti tid

Sen hade jag nog alla dagar i veckan valt ett 4070 super istället för 7900 GRE, Sure 4gb mindre minne men 25% bättre prestanda om du startar upp ett spel med ray tracing och för samma pris. ända som faktiskt talar för AMD är deras frame gen som dom har på drivrutins nivå som fungerar riktigt bra så länge det är spel som inte är allt för snabba

Av norrby89
Skrivet av DiAgO DiGo:

Hej på er
***Snälla hjälp***
Jag har byggt en data.
Moderkort asus strix z700-H
Process 14700kf
Ram minne g.skill z5 6000mhz 30CL

Igår byggde jag klart min data.
När jag starta datan så allt funkar förutom fläktarna från lian li uni tl och en gul lampa tänds som heter VRAM.

Jag har gjort allt såm byta minne, rengöra cpu o lägg på ny kylpasta, kolla alla kablar, uppdatera bios med flash mm

Snälla hjälp vad är problem ?

Uppe i högra hörnet på moderkortet så har du ett gäng dioder som det står följande
CPU
DRAM
VGA
BOOT
Dessa är en väldigt bra första indikation på vart något är fel om datorn inte startar.

Vad har du för grafikkort?

Av norrby89
Skrivet av rugernine:

Bah!

..Detta gjorde mina val mycket svårare. Tack för informationen!

Ja är bara att googla wow amd driver timeout, du kommer hitta massvis med inlägg och se att även 6xxx kort haft problem sen början av förra året (inte lika mycket som med nuvarande korten och mer specifikt från november förra året)

Men svårare? 4070 super presterar mer eller mindre identiskt med 7900 GRE utan RT och runt 25% bättre med RT aktiverat och går att få för några hundralappar mer
https://www.komplett.se/product/1303805/datorutrustning/dator...
https://www.webhallen.com/se/product/367774-MSI-GeForce-RTX-4...
https://www.komplett.se/product/1303344/datorutrustning/dator...
https://www.webhallen.com/se/product/369851-ASUS-Dual-GeForce...

Av norrby89
Skrivet av rugernine:

Tack för tipset!

Swegatron skrev tidigare att om man tvingar wow att köra dx11 så ska det inte vara något större problem så tror vi kan kringgå det problemet tills dess att dom släpper nya drivers som fixar det men ska läsa på lite mer!

Vilket inte stämmer, polare fick det med sitt 7900xtx och vi höll på i 2 månader innan vi fick bot på det, men då crashar det fortfarande men en gång varannan dag istället för var 20e minut. För hans del så spelar dx11 eller dx12 ingen roll alls utan han fick lov att dra ner minnet till 5200mhz samt får lov att köra med Helldiver pre release drivrutinerna.

Problemet med AMD korten är att det varrierar kraftigt, vissa lösningar fungerar för vissa men för många om du kollar Blizzard forum och redit så hjälper inte dom "lösningar" som finns.

Av norrby89
Skrivet av rugernine:

Jonsbo D30 ser ganska svår ut att få tag på dessvärre Och kostar mer också, blir nog en D31 alt. en AP201!

Tips är att kolla på caseking.de, dom har enormt utbud av chassin och i många fall mycket bättre pris än här i Sverige. Köpte ett jonsplus i 100 pro för runt 800kr inklusive frakt vilket va ett extremt kap!

Samt, om du nu spelar wow så undvik AMD grafikkort! Wow har problem med senaste generationen från AMD med drivrutiner som får timeout.

Av norrby89
Skrivet av Nitobert:

-om du bara ska lira i 1440p, finns det någon anledning att gå högre än 4070ti?
-om så, varför?

Beror på vad du vill spela med rt igång och köra nyare spel som cyberpunk eller alan wake 2 osv så kommer ett 4070 ti nog inte räcka. Har du inget intresse av rt så räcker ett 4070 ti gott och väl till de mesta.

Av norrby89

Beror på spel, spel som escape from tarkov och andra fps spel tycker jag iallafall att det är ett måste, pratar vi om sp spel så tänker jag att begränsad storlek på en "väska" räcker och vikt är bara onödigt.

Av norrby89
Skrivet av omxz24:

Kort och gott behöver BF:

Bäst grafik i ett online shooter (Inkl destruction, skjuta igenom väggar, etc).
Tona ned hasttigheten på alla vehicles och karaktärer.
Öka svårigheten att se fiender i buskage.
Ta bort namn över spelare oavsett spelläge.
Gör det omöjligt att se vem du dödat eller om du dödat en person. (Det bör uppskattas och kommuniceras ut).
Gör inte extremt stora maps med extremt många spelare. Alla spelare centraliseras ändå och det blir en shitshow.
Spelet får gärna utspela sig 1980-1990.
Få bort rubberbanding och bättre tickrate på SAMTLIGA servrar.

Inga specialistklasser eller drönare och elände. Välj Sniper, Medic, Assault, Engineer -> lets go.

Inget bör låsas upp alls. Köp skins i butiken eller något skit om ni känner för det (till vapen). Men inget orange/rosa som förstör estetiken i spelet.

Spelare bör inte ha någon fördel genom att ha låst upp vapen.

Låter som att du beskriver squad om man bortser från destruktion ^^

Av norrby89

https://www.sweclockers.com/marknad/avslutade

Bara att kolla om det finns liknande som blivit sålda dom senaste månaderna

Av norrby89

Kan kraftigt rekommendera YH! Gick även jag från säkerhetsbranchen ("tekniker" för Verisure i 7 år) och valde att börja plugga, började som Elektronikingenjör, men insåg att jag inte riktigt vill sitta framför ett skrivbord hela dagarna.

Slutade med att jag bytte till Elkraftsingenjör och har nu snart jobbat ett år på Alstom där jag hade min sista LIA och tjänar idag efter skatt runt samma summa som jag hade innan skatt på Verisure.

Är utan tvekan toknöjd med mitt val och fördel med YH är just tiden (2 år) även om det inte är en "äkta" ingenjörs utbildning.

Av norrby89
Av norrby89
Skrivet av danielolo:

ÄR i processen att köpa en ny rigg i AM5 plattformen. Eftersom jag inte byggt på flera år så har det varit mycket att komma ikapp med men något jag inte blir klok på är vilka RAM stickor jag behöver/borde ha till min rigg. Jag haffade dessa DDR5 stickor på inets fyndhörna.

Detta eftersom jag läst att det spelar mindre roll vilka jag väljer så länge de är DDR5 @ 6000 mHz cl 30-36.
Sen läste jag att om jag vill få ut full potential ska jag kolla på moderkortets compatibility-lista för att se vilka stickor som kan köras i XMP/Expo och därav få ut full potential. Stickorna fanns inte med.
Sen läste jag att stickorna jag valt är identiska med några andra som finns med på MOBO-comp listan så det funkar ändå.

Jag blir inte klok. Borde jag returnera stickorna och köpa några andra eller behålla dem? Jag är villig att lägga någon hundring extra om det faktiskt gör någon skillnad men jag vet inte om det är värt. Hjälp mig med eran oändliga kunskap Sweclockers!

Här är riggen så helheten blir tydlig:
Chassi: Fractal North Mesh
MOBO: MSI MAG B650 Tomahawk wifi
GPU: ASUS TUF 7900 XT OC
CPU: R7 7800x3d
RAM: G.Skill 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL32 Flare X5
PSU: Corsair RM1000x

Bästa hälsningar,
Daniel

Prova om expo fungerar, om det gör det så är de bara att tuta och köra samt hålla tummarna, skulle det bli strul efter någon månad med datorn så vet du vad felet förmodligen är

Om stickorna är med i listan eller inte gör absolut ingen skillnad alls när det kommer till prestanda, ökar bara chansen att expo profilen fungerar.