Inlägg

Inlägg som mrpijey har skrivit i forumet
Av mrpijey

Budar 1000kr för det då!

Av mrpijey

Sorry för så många frågor, behöver veta vad jag ev behöver komplettera med. Uppskattar att du svarar!

Antar att inget sas-kablage ingår mellan raid-kortet och backplanet?

Av mrpijey

Du har inget modellnummer på chassit eller backplanet?

Följer det med skenor?

Av mrpijey

I h-vete heller att jag tänker köra ett cloud-konto, vill inte ha några kopplingar som de styr över. MS är verkligen ute för att jävlas med folk så mycket som möjligt nu... dags att säga upp lite tjänster tror jag.

Av mrpijey

Vad sitter det för backplane i chassit? Är det 12G eller 6G?

Av mrpijey
Skrivet av superapan:

Har du OLED? Den är tystare.

Nej, har den första icke-OLED-versionen.

Av mrpijey

Är det bara jag som irriteras över att alla kallar detta "AI" när det absolut inte finns någon intelligens bakom det, utan helt enkelt är ML - Machine Learning, vilket är en delområde av AI men utan just intelligensen. Utan bara att lära in mönster utan att aktivt med någon form av intelligens avgöra om det är skälig info eller ej....

Sluta kalla detta för AI, det är ML rätt igenom. Och problem som dessa kommer bli vanligare och vanligare tills systemet kan skilja på bluffsiter och riktiga siter.

</grinig IT-gubbe>

Av mrpijey
Skrivet av superapan:

Jag är inte superimponerad av min Steam Deck. Den låter ju som en jetmotor, trots att jag bytt till den tystare varianten fläkt och slängt på PTM7950. Min gamla Switch var helt knäpptyst. Paketeringen är bra, men man ska inte behöva använda noise cancelling-lurar för att spela på den...

Då är det nåt fel på den eller så är fläkten full av katthår eller nåt :). Min Steam Deck är knäpptyst förutom när jag spelar tyngre spel, men då hör jag bara ett väldigt lätt sus om den, inget som stör öht.

Av mrpijey

Missade Microdrive, annars var det klockrent heh.

Av mrpijey

Har själv massa erfarenhet av det ni säger i tråden. Jobbar i IT-branschen idag men det är för låga löner, det är alldeles för flummiga krav som är omöjliga att matcha, typ:

Du ska kunna servrar och nätverk (finns massor med leverantörer)
Du ska kunna storage (finns massor med leverantörer)
Du ska kunna IT-säkerhet
Du ska kunna system X, Y, Z, A-F, H-M och lite av N
Du ska kunna HTML, scriptspråk (oftast flera), databaser
Du ska kunna brandväggar (finns massor med leverantörer)
osv osv

Nu tog jag bara exempel på drift och nät som jag har erfarenhet av, men IT är väldigt stort och brett.

Man ska vara specialist på allt, men ska kosta snäppet mer än en som lyfter på telefonen och lägger ärenden (nu vet jag att supporten idag gör mycket mer än bara sånt, men kompetensmässigt är det väldigt stor skillnad mellan support och drift och utveckling).

Alla vars kräver ett yrkesliv att lära och bemästra, speciellt när marknaden rör sig så fort. Att bygga nätverk på ett korrekt sätt är en konst, att hantera ett större servernät kräver bra planering och tungan rätt i mun, IT-säkerhet är en hel vetenskap i sig och dagligen nya saker att lära sig, och att bli expert i varje system är ett yrke för varje system. Helt omöjligt att bemästra.

Samtidigt ska allt vara till en lön som en löneadministratör får för att hantera anställdas löner och företagets utgifter. Eller till en lägre lön än någon som hamnat som någon mellanchef någonstans utan mandat. Det är löjligt.

Jag jobbar inom IT för att jag älskar det, IT är en passion och en 24/7-hobby, rattar jag inte komplexa core-nät på jobbet så rattar jag servernät hemma. Men för det man gör, och snart 20 års arbetslivserfarenhet så är lönen absolut kass. Samma jobb i ett annat land västerut skulle generera 2x-3x lönen minst. Förvisso med högre utgifter, men ändå.

Men det är bra om det är svårt att rekrytera nu. Borde driva upp priset där företagen faktiskt behöver förstå att IT måste kosta pengar och är inte längre en verksamhet som kan döljas i en källare med ett par hobby-hackers, utan det måste upp i ledningsgrupp och bedrivas som vilken annan core-verksamhet som helst. Och med det specialister och kunniga som får betalt för det som de förväntas göra. Så om de har svårt att rekrytera, höj lönen. Visa att IT är viktigt för verksamheten.

Och rekryterarna och företagen måste både kunna filtrera ut slammet bättre, men även se potentialen hos en rekryt som kanske inte matchar 100% på allt men där de ändå ser potential. Och då betala för det så att man är kvar. Praxis idag har alltid varit att byta jobb efter 2-3 år för att driva upp lönen, och företagen skjuter sig själva i foten gång på gång när de tappar kompetens och fart när de behöver hela tiden rekrytera nya, lära upp dem i företagets miljö för att sedan tappa dem igen för att IT haft sämst löneutveckling.

Snart är jag också på väg bort från nuvarande jobb, en plats jag älskar att jobba på, men som inte ger utvecklingsmöjligheter i varken uppgifter eller lön.

Av mrpijey

Skulle säga om 10-15 år.... SSD:na har legat på 256GB-2TB i flera år nu och inte rört på sig speciellt mycket i varken pris (överlag över flera år) eller storlek förutom få exklusiva produkter. Prestandan har ökat markant, likaså tillförlitligheten, men inte storleken förutom i Enterprise-segmentet, men de priserna är ju inte för en dödlig oavsett.

Bäst vore om nvme dumpades helt till förmån till laptops och alla standarddatorer gick över till U.2. Bättre kylning, mer kapacitet och mer robust på alla sätt. Men det kommer inte hända.... värdelöst med m.2 förutom där det är begränsat utrymme (laptops, NUCs, tablets), men det är det verkligen inte i dagens överdimensionerade PC-chassin.

Av mrpijey
Skrivet av Baxtex:

Är de inte läckta är det onödigt att byta.

Du ska ju absolut byta om du vet att du använder samma lösenord på andra ställen. Och alltid se till att lösenordet är unikt (använd en password manager, helst lokal och inte någon cloud-tjänst (dessa kan bli hackade också) och använd en MFA-lösning.

Av mrpijey
Nytt bud: 300 kr frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av mrpijey
Nytt bud: 100 kr +frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av mrpijey

Börjar med 250kr :).

Av mrpijey
Nytt bud: 300 kr +hjälp med aktivering
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av mrpijey
Nytt bud: 250 kr + hjälp med aktivering :)
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av mrpijey

300kr + hjälp att aktivera.

Av mrpijey

Började själv med en 8086:a med 10MB hårddisk, monokrom skärm (MGA, eller Hercules-grafik), men kronjuvelen som jag använde länge var en 386:a (386SX-25, märke och modell Victor V386A) med dubbla 32MB-hårddiskar (en kunde man ta dra ut modulärt). Först hade jag 2MB RAM i den, men hittade ett gäng minnen i en elektronikskrot så jag fick hela 8MB RAM. Köpte sedan till ett ljudkort till den, ett Thunderboard med 11Khz mono-ljud. Monkey Island 2 lät helt fantastiskt! Grafikkortet var ett Trident 8900C tror jag med stöd för hela 256 färger! After Dark-skärmsläckaren var ljuvlig.

Den datorn gick sönder tyvärr men ersatte den med en gratis 386:a jag fick (denna gången en DX-33), chassit var dock så litet att jag fick sätta en del grejer utanför. Innan den gick i pension så hade den 60MB hårddisk, ett AWE32-ljudkort, en Creative 6x CD-ROM-spelare och en 20MB bandstation, båda satt då utanför datorn med var sin bandkabel, och en extra nätdel sittades bakom gardinen för att ge dem ström. Samma skärm som till förra 386:an, en 12" VGA-skärm.

Körde Windows 3.1 på den men var sällan i Windows, endast när jag körde Photostyler och Visual Basic 3.0. Annars var det DOS-läge hela tiden. Hade gjort en smart bootmeny där man fick välja om man skulle spela eller köra vissa program och så hade man specialkonfig för dem för att maximera basminnet (de första 640K). device=himem.sys highram ems någon? :).

DOOM gick dock utmärkt att köra på 386:orna, spelade det först hos min kusin, han hade demoversionen, men jäklar vad jag nötte demoversionen. Körde det som en galning, var helt fantastiskt!

Andra spel av rang den tiden var Rex Nebular, Day of the Tentacle, Indiana Jones and the Fate of Atlantis, X-Wing vs Tie Fighter (körde stort sett alla Lucarsarts-spelen). Sam & Max, The Incredible Machine. Pinball Dreams/Fantasies/Illusions, Wacky Wheels, Quarantine, Larry-spelen, Simon the Sorcerer-spelen, Dune 2, Command & Conquer, Lemmings-spelen, Stunts, Test Drive 3, Heretic, Hexen, DOOM (givetvis), oof, så många att lista. Helt otroliga spel jämfört med dagens copy-paste-spel. Och lyssnade på ljuvliga MOD-tunes i Inertia Player.

Av mrpijey
Skrivet av PointMan:

Om jag inte missminner mig så kan de användas helt utan kontroller. IAP-305 där I:et är det viktigaste för att det ska fungera utan kontroller.

Ja nu när du säger det... de jag har är "AP305", inte IAP... så det finns då alltså en modell med en annan firmware på då... intressant! Det förklarar då varför jag aldrig sett det.

Ja då är det jag som såg fel, och eftersom det är "IAP"-modellen som säljs här i annonsen så är det nog som det sägs, att de kommer med Instant på.

Tack, man lär sig nåt nytt varje dag