Inlägg

Inlägg som IlyaZ har skrivit i forumet
Av IlyaZ

Endast ett steg mot ett mer auktoritärt och centraliserat system. Dessvärre lär mjukvaruutvecklare hoppa på tåget som idag, vilket gör att plattformen blir oumbärlig för de flesta. Dvs, medelanvändaren går med på det mesta. Linux är bättre men inget som Svensson plötsligt kommer anamma.

Av IlyaZ

De lär satsa på att Västtysklands framtid på medellång sikt är som, i övriga avseenden avindustrialiserat, låglöneland särskilt mot bakgrund av högre energipriser i väst och rabatterat utanför, som ytterligare urholkar konkurrenskraften i EU. Statsbidraget till Intels ägare för att täcka upp och säkra vinsten under perioden tills dess. Nu har prognosen om möjligt blivit ännu sämre och Intel tigger därför om mer skattepengar. Säkert någon mindre miljonslant av summan till relevanta valkampanjer därefter.

Bäddat för ett fiasko som så ofta när villkoren inte är marknadsmässiga från början, om man samtidigt inte också spärrar ut konkurrensen med tullar eller sanktioner och genom det är beredd att sänka levnadsstandarden ytterligare genom att klippa utbudet och bilda en högre prisbild också där.

Av IlyaZ
Skrivet av dagas:

Propaganda fungerar. Många här tycker Ryssland självklart ljuger men väldigt många i Ryssland tror på det och inte konstigt då varenda TV, radio, tidning mm upprepar det som sanning och skolan och arbetsgivaren med. Till slut börjar man själv tro på eller bete sig som man gör det även om man inte tror på det för man vill inte känna sig som utanför då alla andra verkar köpa det. Om man inte själv håller med är man inte bara konspirationsteoretiker utan även förrädare. De yngre som hänger mer på nätet än tittar på TV är svårare att lura men en väldigt stor del av befolkningen köper det Putin säger som den enda som talar sanningen.

Är inte så insatt i Iran men är nog liknande där.

Propagandan här är ju inte iransk, utan amerikansk. Sett till kommentarerna fungerar den utmärkt.

Av IlyaZ

"Iran International (Persian: ایران اینترنشنال) is a Persian language news television channel headquartered in Washington, D.C. aimed at Iranian viewers"

Ska vi gå på den? Luktar ren och skär propaganda som förmedlas oemotsagd.

Av IlyaZ

Samma samma, Kina påstås göra något, utan belägg, som "demokratiska" länder redan gör. Kina dåliga, USA bra. Kärnan i det hela är att västländernas telekommonopol inte kan konkurrera med Kina på en fri marknad. Det slår mot konsumenterna som måste köpa dyrare skräp från Ericsson och andra bolag.

Hellre Kinesiska "spionprogram" än amerikansk-svenska, då det inte är den kinesiska statens repressionsapparat vi lever under. Den enda övervakning som är av betydelse i Sverige är den svenska statens.

Elon Musk Says U.S. Govt ‘Had Full Access’ To Private Twitter DMs
https://www.forbes.com/sites/mattnovak/2023/04/17/elon-musk-s...

Frige Assange, och Taiwan är Kina.

Av IlyaZ

Har fungerat bra att handla där. Fastnat i tullen några gånger som gett fördröjning. Adressen kanske är till ett uthämtningsställe.

Av IlyaZ
Skrivet av Sysop:

Det är väl fullt rimligt att det kommer med konsekvenser att inte följa regler/lagar.

Det finns inget egenvärde i att följa någons lagar. I det fall det inte går att sätta något emot sådan utpressning blir det säkert mer lönsamt att kvitta den tributen mot influx av kunder.

Av IlyaZ
Skrivet av cyklonen:

Är du blind?

Ryssland anföll och invaderade det självständiga landet Georgien med militär styrka 2008 och skapade en "självständig" lydstat av en del av Georgien.
Ryssland invaderade och annekterade en del av det självständiga landet Ukraina, och följde sen upp med att skicka in militära styrkor utan nationsbeteckningar för att strida i andra delar av Ukraina.
Baltstaterna utsätts också för återkommande intrång av ryska specialstyrkor i gränsområdena.

Georgien har aldrig kontrollerat Abchasien och Sydossetien som de gör anspråk på. På grund av inbördeskriget i det nyblivna Georgien har fredsbevarande trupp funnits på plats i Sydossetien sedan 1992, Georgien drog sig ur samarbetet och invaderade 2008, samtidigt som de försökte spärra av tunneln som förbinder Nordossetien (Ryssland) med Sydossetien. De satsade på ett handlingsförlamat Ryssland, men misslyckades och fick spö. Ingen delar bilden av att Ryssland invaderat, inte ens EU. Alla är eniga i att Georgien gick till angrepp mot Sydossetien.

Ryssland har heller inte invaderat eller annekterat någon del av Ukraina. Stridigheterna i Donbas handlar om att de östliga regionerna inte erkänner kuppregimen sedan 2014. Det finns ingen rysk militär där. Autonoma republiken Krim gick ur Ukraina i samband med kuppen, i fria val och därefter tillbaka in i Ryska Federationen. Inget som helst tvång, inte ett skott har avlossats. Krimborna föredrar att tillhöra Ryssland framför en papperskonstruktion till bananrepublik som ukraina.

Av IlyaZ
Skrivet av FattarNiInte:

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Stora_utrensningen
Läs på lite, och hoppa inte över stycket om Stalins utrensningarna inom kommunistpartiet.

Det pågick en intensiv kamp mot kontrarevolutionära krafter inom och utom partiet, men det är inte enbart Stalins förtjänst. Även i dessa frågor blev Stalin emellanåt överkörd.

Skrivet av Hurtigbullen:

Slaveri förekommer även nu i modern tid. Ett exempel är t.ex. läderproduktion i Brasilien. Ett kort utdrag från en artikel, Slavarbetare gör ko till sko (paywall), från 2012 i Råd & Rön:
I princip hade de flesta märken då otroligt dålig koll på varifrån dom fick lädret till sina skor och det var väl typ 5 märken som hade acceptabel koll så att man som kund kunde vara någorlunda övertygad om att man inte stödde slaveri. Jag vet inte om, eller hur mycket, bättre det blivit på 10 år, men jag tror knappast att slaveriet har försvunnit. Människohandel är lukrativt även i modern tid.

Det är klart att det förekommer spridda skurar av det ena och det andra, men det är inte längre ett produktionssätt i något samhälle. Slaveriet är lika avskaffat som feodalismen är det, men det är klart att tvångsarbete förekommer, både inom ramen för kriminella aktiviteter men också som straff.

Av IlyaZ
Skrivet av FattarNiInte:

Det konstigaste jag läst i år. Vet du ens om att du ljuger?

Stalin var generalsekreterare för kommunistpartiet, där partidemokratin är central. Stalins förslag blev många gånger nedröstade, vilket han fick finna sig i.

Av IlyaZ

Ingen fråga är isolerad. Allt hör ihop och sakfrågorna förstås bäst i ljuset av varandra. USA är på dekis, Kina är på väg tillbaka till den ställning landet haft historiskt sett till yta och befolkning, efter århundraden av förtryck, separatism och exploatering. Propagandan, åtgärderna mot Kina och Ryssland är del av samma fenomen.

Av IlyaZ
Skrivet av hasenfrasen:

Det spelar alltså ingen roll om det är slavar, barn, livegna etc som fått offra livet för att du skall kunna köpa en billig produkt? Känns det bra att ha ett rymligt samvete?

Slaveriet är avskaffat sedan länge, eftersom det inte längre är lönsamt. Vill någon känna sig generös och ägna sig åt välgörenhet är det upp till den som har råd med det. Förändring sker inte genom att strö en överbliven slant och köpa sig någon form av "samvete", utan är upp till dem som arbetar att kämpa sig till. Välgörenheten är godtycklig och bidrar till att upprätthålla världens problem.

Av IlyaZ
Skrivet av Irre:

Diktatorn Stalin skänkte tidigare ryska Krim till Ukraina. När Sovjet existerade så hade denna "gåva" ingen betydelse. Sovjet gjorde även stora investeringar i Ukraina i avancerad tillverkning av delar till stridsflygplan. Idag är rysk stridskraft väldigt svag. Budgeten är bara en tiondel av USAs. Att tidigare sovjetstater inte skulle gå med i Nato var en förutsättning för att Ryssland skulle acceptera att montera ner de sovjetiska baserna. Idag kan de ångra sig.

Det var inte Stalin (som heller inte var diktator), utan Krusse. Ukraina i sig var aldrig en statsbildning, men då Sovjet var stort behövdes administrativa indelningar som drogs ganska löst, varpå Ukraina kom att omfatta Russia Minor (Lillryssland), Sydryssland/Novorossija (Nyryssland) inklusive regioner som förlorats till ÖsterrikeUngern/Polen i Rödrutenien (vars nationella identitet regimen försöker påföra området som helhet). Ukraina var en av Sovjetunionens fundamentala byggstenar, och är lika mycket ryssland som Ryssland eller Vitryssland. Rysslandänderna är olika delar av ett och samma land i stil med väst- och östtyskland eller korea. Att säga att Sovjet investerat i Ukraina blir därför lite som att säga att Sovjet investerat i Ryssland, men visst Ukraina utvecklades enormt precis som resten av republikerna, och en av få delrepubliker som ännu inte återfått sovjetisk standard.

Väst har som intresse att utveckla Ukraina till ett slags Antiryssland, i stil med Pakistan-Indien. Eritrea-Etiopien. Taiwan-Kina. Nord/SydVietnam/Korea. Det är också det som blir grunden till ukrainas existensberättigande. Ponera att man skiljer av Småland från Sverige. Enda sättet att motivera Småländsk självständighet är aktivt ta avstånd från det som förenar Småland med Sverige.

Av IlyaZ
Skrivet av cyklonen:

Krigshandlingen är att gå in med militär i ett självständigt land för att ockupera eller annektera. Ryssland gjorde det med Ukraina 2014, och där blev det nästan ingen reaktion alls från omvärlden, tyvärr. Om de gör om det hoppas jag på det jag skrev i det tidigare inlägget. Skurkarna i Ryssland förtjänar all skit de kan drabbas av så som de beter sig.

Hur gick Ryssland in i ukraina 2014? Krim har tillhört Ryssland längre än Hawaii besatts av amerikanska trupper, men något kortare än Skåne varit svenskt. Svartahavsflottan har huserat på ön oavbrutet. Ukraina förklarade sig självständigt, precis som republiken Krim gjorde det 2014. Respektera krimbornas demokratiska vilja att tillhöra Ryssland.

Ukrainas folkvalde president avsattes i en blodig amerikanskstödd kupp 2014, där man inte ens lyckades samla behörig majoritet i parlamentet för att avsätta honom (parlamentariker nekades tillträde). Det och mord på hundratals numera oppositionella ledde till att ytterligare två regioner med miljoner invånare bröt sig ur Ukraina. Juntan svarade med att skicka in militär, men lyckades inte återställa kontrollen. Rysk militär har inte stridit med ukrainsk, och Ryssland har inte gått in i Ukraina. Däremot tycks Ukraina rustat upp med militärt miljardbistånd sedan 2014 och nu underblåser USA en återuppstart av konflikten genom att bana vägen för en ukrainsk offensiv mot de traditionellt sett rikaste och resursstarka regionerna i Ukraina. Den sittande regimen är mycket impopulär och ekonomin i fall, man burar in motståndare på löpande band och stänger mediakanaler, samtidigt som NordStream 2 inte gör saken bättre. De har kort om tid att agera. Ryssland har inget intresse av att gå in i Ukraina, det hade man gjort 2014 i så fall. Däremot är ett ryskt svar mot en ukrainsk offensiv trolig, som då närmast blir en välkommen humanitär intervention. Gasen kan de ändå sälja till Kina, som då gör att EU tvingas handla dyr amerikansk LNG med följd fler konkurser och sänkt levnadsstandard till fördel för USA-bolag.

Av IlyaZ

Det handlar bara om att USA inte klarar av att konkurrera med resten av världen, utan tvångsmedel, längre.

Det enda som håller dollarn flytande är ett antal rostiga hangarfartyg.

Det råder konkurrens om råvaror, energi och transportleder, mellan i stort sett världens alla länder. Så även inom NATO och EU, där man likt hyenor fortfarande bråkar över hur bytet från Libyen ska styckas, till det libyska folkets förtret. I Syrien gick man bet, trots att också den svenska regimen slängt in en slant för att stödja extremister för att i sin tur hoppas kunna delta i återuppbyggnaden när rätt häst vunnit, men som dåliga förlorare blockerar man ännu motorvägen till Irak samtidigt som man ockuperar oljefälten öster om Eufrat. I Europa vill man slå ut Ryssland som konkurrent och kränga dyr LNG istället för gas i pipeline, samtidigt som energikostnaderna ökar och energikrävande produktion inte ska kunna konkurrera med amerikansk. 5G är bara ytterligare en aspekt i sammanhanget, och åtgärderna, sanktionerna (som är att likställa med krigshandlingar) visar på ren desperation.

“The old world is dying, and the new world struggles to be born: now is the time of monsters.”

Av IlyaZ

Det är brist i meningen brist på billig arbetskraft, där det aldrig kan bli billigt nog.

Av IlyaZ

Arbetsvillkor kan aldrig säkras genom konsumenters välgörenhet, som också har slantar att vända på, utan det är upp till arbetarna själva att ta strid för bättre villkor, vilket är något som de socialdemokratiska facken tycks glömt av.

Av IlyaZ

Kostar det 3000 gröna att producera en bitcoin är grejen rejält övervärderad. I själva verket är det som att gräva en grop och fylla igen den mot att någon stolle utfärdar ett certifikat, dvs kapitalförstöring utan värde, men som absurt nog har pris.

Av IlyaZ

Det går inte föra en diskussion om ämnet om inlägg samtidigt censureras. Den kinesiska censuren har sina skäl, men kan inte vara huvudfokus för någon som bor i Sverige eller Litauen, där inhemsk statlig och privat censur och förtryck förekommer. Den kinesiska övervakningen gör föga, och är bara en dimridå att förleda uppmärksamheten på, när det är den svenska, amerikanska etc vi är utsatta för i praktiken.

Av IlyaZ

Har sett allt utom Lower Decks. För att komma in i DS9 är det bra att serie-kronologiskt varva avsnitt med TNG. Det finns någon sajt med se-ordning.

Discovery är rätt präglad av tidsandan och Netflix, men kan stundvis ha bra avsnitt. Det är hit or miss på avsnittsbasis.