Inlägg

Inlägg som Dreas89 har skrivit i forumet
Av Dreas89
Skrivet av Ghuntax:

Enkel sammanfattning: intel är omåkt och ifrån körda av amd. 14000 serien är typ samma lika tågurspårning som 11000 serien var när den kom. Sett speltestare av riktigt stora sidor där 14900k kommer över 600w strecket i spel.

Bättre o köpa 13000 serien är 14000 serien då man får typ samma prestanda för mindre pengar men bästa är att köra på amd

Frånåkta? Jag känner inte att "frånåkta" är ett uttryck som lämpar sig för 12000-14000-serien.

Jag tycker mer att skillnaderna är relativt små i spel och därmed en stor del av Sweclockers läsare.

Av Dreas89
Skrivet av kamelbarn:

Nej tidiga benchmarks har sett att det inte alls är processorberoende.
Ref:
https://www.pcgameshardware.de/Cities-Skylines-2-Spiel-74219/...

Kommer inte in utan att trycka på något jag inte förstår.

Jag blir dock än mer fundersam på hur feloptimerat spelet är om det inte visar på processorberoende vid 1080P - Öppen för att jag kan tänka fel här.

Av Dreas89
Skrivet av Pepsin:

Med tanke på att 4090 får under 60 FPS i 1080p High i Cities Skylines 2 är det väl snart dags att släppa lite kraftfullare kort. Även Alan Wake 2 ser ut att i princip kräva 4080-4090 för acceptabel prestanda.

Spelen fortsätter att utvecklas och kräva kraftfullare kort även om dessa inte görs tillgängliga till konsumenter till rimliga priser.

Du skämtar? 1080P är väl sist jag kollade CPU-begränsat så 1440 eller 4k blir mer intressant. Inte säkert att FPSen går upp men blir lättare att skylla på grafikkortet.

Av Dreas89
Skrivet av Woaini:

Fråga till panelen: Hur avgör jag vilken styrka jag ska välja tilll min laddbox i huset?

Har fått offert på en 11kw men är inte det lite fjuttigt om man tänker lite framåt?

När effekttariffer införs om några år så kommer du ändå inte ladda mer.

När och vilken bil ska du ladda snabbare än så? Har själv en Zappi V2 som klarar 11kw från elnät + 11kw solceller/batteri. Ganska tillfredställande att hemmaladda med 20kw

Av Dreas89
Skrivet av Lidodido:

Som sagt beror det på vad man menar med kvalitet. Drivlina, värmepump/AC, batteri och lite sånt håller väl inte alls låg kvalitet så vitt jag vet. Pratar man upplevd kvalitet med materialkänsla och så, så är de väl inte toppklass men inte så usla som många vill påstå, utan har väl ryckt upp sig (använder ordet "väl" rätt frekvent då jag bara har suttit i 2 teslor och därför inte är en expert).

Tror själv att kruxet är att under elbils-boomen så kostade en Tesla (precis som alla andra elbilar) som en rätt dyr bensindriven bil. Det gjorde att folk jämförde med en så dyr bil, och ansåg att Tesla var någon slags lyxbil. Alltså, 700k för en bil = bilen måste vara en lyxbil/premium-bil, och då är knappast Tesla nåt att hänga i julgranen när det gäller upplevd kvalitet.

Om man istället tänker sig att Tesla är prissatt ungefär som en Kia eller Hyundai så får man en lite bättre referens för premium-känslan, och då anar jag att Tesla ändå ligger på en rimlig nivå.

Att dom pysslat med elbilar rätt länge syns med tanke på hur långt fram dom ligger med de elbils-specifika grejorna, men dom är knappt blöta bakom öronen jämfört med t.ex tyskarna när det gäller att bygga bilar, så man får väl tänka på vad man jämför.

Svärfars Model S utplockat innan sommaren hade synliga limrester kvar i vissa skarvar... Så det verkar också bero på vem som bedömer. Jag hade inte sett eller tänkt på det.

Av Dreas89
Skrivet av Thirawat Boonrin:

7800X3D - Billigast på prisjakt idag: 5000kr
7900 XTX - Uppskattat pris ca: 13000kr
15000 kr

Vart hittar du Starfield Version? Eller du värderar det till 0kr…..

Av Dreas89
Skrivet av norrby89:

Sitter i en liten speciell sits idag.

Jag och min mor har under ett år nu renoverat upp hennes radhus med planen om att sälja och sen köpa ett hus ute på landet till mig och sen bygga ett attefallshus/köpa villavagn om man inte hittar ett hus med möjlighet till generationsboende.

Det konstiga just nu dock är att vi har pratat med tre banker, nordea, länsförsäkringar och Swedbank. Länsförsäkringar och Nordea säger att det inte är några konstigheter alls bara skicka in en ansökan om lånelöfte så tar vi det därifrån medans Swedbank satt sig på tvären direkt bara för att jag har sambo.

Det dom två vi varit i kontakt med hos Swedbank trycker på är att det är två "familjer/hushåll" och tänk om en vill flytta osv osv. Men den risken kommer alltid finnas där oavsätt om det mor och son som står på lånet eller om det är en man och en kvinna i en relation.

Men förstår bara inte varför det är så stor skillnad mellan Nordea och swedbank, kan det vara som så att samma sak uppstår hos Nordea bara att det kommer i ett senare skede efter att man skickat in ansökan?

Swedbank verkar skadade av sin senaste runda där de nästan gick i konken. De kör hängslen, livrem samt fallskärm. Även på företagssidan är de svårare att ha att göra med än andra banker just nu.

Av Dreas89
Skrivet av catamaran:

Låter för bra för att vara sant. Säger dock inte att det inte stämmer. Men en enkel möjlighet till arbitrage brukar inte existera.
Skandia har 4,2 procent ränta på 3 månaders fasträntekonto.

Jag jobbade mot en större bank för några år sedan där personalen fick förmånliga lån som de satte på fastrpntekonton och tjänade 1000kr/mån om jag kommer ihåg rätt.

Skrivet av Tossefar:

Jobbar på bank men det är inte personallån (vilket är 20 punkter billigare, men begränsat i storlek). Hög inkomst och belåningsgrad <50%. Jag hade knappast fått samma nivå om jag lyssnade på rådet att ”maxa lånet”.

Då borde det finnas lite möjligheter för oss med. Men får nog svårt att pressa mer där.

Av Dreas89
Skrivet av Tossefar:

Lättare om du berättar löptiden på erbjudandet!
Jag har 190 punkter rabatt för en effektiv rörlig ränta på 3.70 denna 3m-period. Någonstans där tror jag absoluta botten för vad privatperson kan få.

3 månader. Tänkte att det var underförstått när inget annat specificerades.

3.70 låter extremt bra. Låg belåningsgrad eller kontakter/jobbar på bank?

Av Dreas89

Vad är bra ränta i dagsläget? Frugan utnyttjade lite kontakter och vi fick erbjudande om 4.45. Idag hos LF har vi 4.84 så där snackar vi en tusenlapp i månaden mindre i ränta.

Vad behövs för att komma lägre? 🤔

Av Dreas89

13700k står sig hyfsat än 🙌

Av Dreas89
Skrivet av DGS:

...Men detta har ju ingenting med drivrutinernas stabilitet att göra? snarare kompitabilitetsproblem.
Jag ser det som en unik förstagångsituation, alltså att grafikdrivrutiner för första gången påverkar anticheatprogrammen. Jag kan i alla fall se framför mig att drivrutinsutvecklarna helt enkelt inte tänkte på att testa CS2 online för att det aldrig tidigare har varit ett problem, men att det nu kommer vara en del av deras testningsprocess.
Om AMD däremot inte lär sig ifrån denna situation och inte börjar testa sina lagreducerande lager mot alla anticheat program håller jag med dig om att det är illa.

Jag skulle hävda att det är dåligt testat/utvärderat.

Uppdateringen kom med en drivrutin. Kalla det för vad du vill. När man läser i trådarna för AMDs WHQL-drivers så är det inte sällan att man på senare tid läst om folk som får problem. Och då är inte sweclockers så stort.

Av Dreas89
Skrivet av darrenj:

Hej
Tack för tipset
Har vågat och kammat hem ett överklockat PNY 4090 för 18000kr från Tradera
Tack igen
Darrenj

Snyggt, grattis!

Av Dreas89

Jag börjar nog bli tjatig men snart måste ju även den siste motståndaren för uttalandet: ”Man får räkna med instabilare drivrutiner med AMD” ge sig och säga sant.

Det är ju för många ingen deal breaker men värt att ta med i kalkylen.

Av Dreas89
Skrivet av Swedishchef_90:

Skönt att det är ordnat

Japp! Men så enkelt 🙈

Skrivet av mc68000:

Grattis. Då sällar du dig till det moderna gänget som säger "Ska bara ploppa batteriet!", snarare än oldtimers "Har du bootat om?".
Det är väl ett tecken i tiden att hårdvaran blir allt mer komplex, för utan tvekan har den här typen av problem kommit på senare år. Kanske för att vi rör oss mot allt snabbare timings vilket medför allt fler "gråzoner" som systemen kan fastna i.

Jag har vad jag kan komma på aldrig stött på ett sånt problem i min karriär. Och det närmar sig 20 år 😱

Av Dreas89

Hahahahahahahahahahaha 🤦🤦🤦🤦 Tog ur batteriet och satte i det igen. Nätaggregatet startade med cpu i. Så problem solved och en jäkla massa onödigt gjort för en så enkel lösning.

Nästa gång - Steg 1…

Av Dreas89
Skrivet av Gorgi15:

Har man plats är det ett fantastiskt chassi. Sålde mitt då det var för högt för att gå under skrivbordet.

Av Dreas89
Skrivet av Swedishchef_90:

Tycker det låter som moderkort då

Skrivet av mc68000:

Vågar man lägga moderkortet på wellpapp och starta utanför chassit? Tänker för att säkerställa att det inte är något mongo i chassit.

Dvs CPU i moderkortet, 24-pin, en 4-pin till CPU sen mejsel på moderkortet. Funkar det inte då blir jag iaf 90% säker på att det är moderkortet som är rökt.

Av Dreas89
Skrivet av Muyfa666:

Jag får helt enkelt se vad de skickar med först, sedan lösning efter det.

Är ni nöjda med era 4080-kort överlag annars?

Var inne på ett 7900XTX, men DLSS 3 och RT fick mig att lägga några extra kronor på ett 4080 istället.

Jag var sjukt nöjd! Tyst, stabilt och bra. Men 4090 hägrade så blev ett byte.

Av Dreas89
Skrivet av mc68000:

Toppen. När du trycker på power on så kortsluts kretsen. Detsamma sker när du trycker på reset (om ditt chassi har en sådan knapp). Så I princip kan du koppla reset-sladdarna till power-on-sockeln och prova om resetknappen drar igång maskin. (Utslitna power-on-knappar sker då och då.)

Just det här med hur interaktionen mellan cpu-moderkort-PSU sker vid power-on har jag aldrig sett någon djupare dokumentation om, men jag har aldrig sett något liv i ett system utan dessa tre komponenter ihopkopplade. Du skulle kunna mäta på Power_OK pinnen när allt är monterat för att se om den ger +5V efter ett ögonblick (0.5 sekunder). Någonstans kring 1-3 går det fel för dig. Uppenbarligen fungerar gem-dricket, men inte signalen via moderkortet. Kanske är det något fel som belastar någon strömledning så att inte PSU vill starta? (Skyddskretsar slår till, annars hade du sett felet (där det rykt)).

1. Du trycker på chassits power-on-switch, kretsen sluts.
2. Den låga (kortslutna) signalen går vidare till PSU för att be om ström.
3. PSU startar och börjar mata ström på alla ledningar.
4. När PSU anser strömmen stabil så höjs Power Good till +5V.
5. Moderkortet eller CPU läser av Power Good.
6. CPU börjar exekvera BIOS/UEFI.

Det är vem/vad som har ansvaret mellan varje siffra som jag inte har koll på, om det är rena signalledningar eller mer intelligent elektronik, t.o.m. CPUn, inblandad.

Tyvärr har jag ingen reset-knapp.

Skulle alltså behövt ett annat nätaggregat…

Edit: Chassit är 4-5 månader gammalt skulle jag tro. NZXT H9 så känns inte troligt att det är det som bråkar. Men konstigare saker har hänt.