Inlägg

Inlägg som El1min4tor har skrivit i forumet
Av El1min4tor

Jobb: iPhone 14 Pro som är cirka sju månader gammal.
Privat: Pixel 7 som är cirka tre månader gammal.

Jag har bytt lite väl ofta genom åren, men jag har jobbat med mobiler i olika roller i princip hela mitt yrkesliv så det har fallit sig naturligt. Men jag har som mål att behålla min nuvarande Pixel 7 i många år 🙂

Av El1min4tor

Färskpotatis när det är säsong. Mandel eller delikatesspotatis resten av året. Alltid med skall på om kvalitén tillåter!

Av El1min4tor

Språkförmåga vid olika åldrar korrelerar kraftigt med utbildnings- och arbetsframgång. Nu är det några år sedan jag läste utvecklingspsykologi, men jag vill minnas att vissa barn kan cirka 3000-6000 ord några år in i skolgången och andra 12 000-15 000 ord. Mellan dessa barn ser man generellt en relativt stor skillnad i betyg och arbetsprestation senare i livet. Som någon nämnde är också högläsning med vårdnadshavare en tid för socialt umgänge som också formar barnet positivt.

Det man inom psykologin kallar "språkfönstret" är som mest öppet upp till sju års ålder - det innebär att barnets hjärna är extremt mottaglig för språkutveckling; fönstret stänger sedan gradvis (aldrig helt då vi kan lära oss nya språk även som vuxna, men det blir mycket svårare). Efter denna ålder blir det svårare för barnet att komma ikapp, vilket kan skapa frustration och undvikande av skoluppgifter som vidare förstärker problematiken.

Jag är inte specialiserad inom utvecklingspsykologi, men det är min uppfattning av fältet att uppmuntran till läsning och gemensam läsning är en av de största gåvor föräldrar kan ge sina barn.

Med brasklapp att barn faktiskt också är olika och hur duktig förälder man än är finns det barn som helt enkelt inte vill läsa. Kanske kan man då finna andra saker som barnet är intresserad av och hjälpa barnet att fördjupa sig i dessa intressen. Vi behöver alla typer av människor, från snickare och skådespelare till läkare och forskare. Och kanske kan barnet tänka sig att läsa om något hen finner intressant, även om läsning i sig inte är en favoritsysselsättning.

Av El1min4tor
Skrivet av finally:

Detta fixades väl med macOS 11.4?

Det har jag helt missat. Låter lovande! 🙂

Av El1min4tor
Skrivet av ToyBoB:

Har faktiskt inte kikat på hur man gör än men har vänner som gör det, men då på äldre Macs utan m1.

Att köra parallels eller bootcamp kräver det mer ram? Eller att köra Windows med m1 generellt kräver mer ram? Om det är nödvändigt så ska jag väl inte vara dumsnål och gå på 8 istället för 16 men om jag klarar mig på 8 sparar jag gärna de 2500kr och lägger de på något program för att köra Windows.

Hur högt slitage pratar vi om? Är det en markant förkortad livslängd? Vet du om de kräver mer ram för att köra Windows på en Mac eller om Windows använder mer ram än Mac OS?

Det verkar vara signifikant slitage, men hur det påverkar den totala livslängden på datorn kan vi nog bara göra kvalificerade gissningar om än så länge. Baserat på de artiklar jag läst om det så lutar jag åt att tro att det kan bli ett problem efter X antal år och att man kanske inte kan räkna med lika lång livslängd som hos andra/tidigare modeller. I kombination med Apples reparationspriser och svårigheten att själv göra ingrepp i maskinen hade jag rekommenderat 16GB om den ekonomiska möjligheten finns.

Precis som du säger så brukar virtualisering också må bra av mer RAM. Jag kollade upp det och tyvärr verkar bootcamp för M1 inte vara runt hörnet ännu.

Edit: Mig veterligen så kräver MacOS med M1 en mindre mängd RAM än Windows. Jag kan ha fel dock.

Av El1min4tor
Skrivet av ToyBoB:

Tack för svaren! Kör på en MacBook Air, räcker 8gb ram eller ska man köra på 16? Vill ju gärna hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt. Läste att m1-chippet inte är lite beroende av ram som intel/amd och att 8gb brukar räcka. Jag antar att man inte gör så värst tunga arbeten i skolan och att 8gb räcker?

Precis som du säger så klarar man sig lite längre med 8GB med en M1-Mac kontra en burk med Windows. Om jag hade haft möjligheten hade jag förmodligen kört på 16GB M1, men är budgeten strikt så tror jag du kommer klara dig fint med 8GB.

Av El1min4tor
Skrivet av Meto:

Nästan vilken laptop som helst kommer du att klara dig på. Jag vet inte mycket om Huaweis datorer. Deras design är Mac lik vilket är snyggt det håller jag med om. Om du redan använt Mac så tror jag du kommer klara dig fint med en M1. Det går att köra Windows i Mac OS X om du vill. Inte säkert att Windows behövs bara att vissa program inte blir exakt samma som böckerna utgår ifrån.

Bootcamp fungerar mig veterligen inte på M1 ännu (vet inte om du tänkte på bootcamp?). Parallels och liknande programvara verkar ha ganska bra stöd för M1 nu, men kostar någon tusenlapp för studenter. Men det kanske finns något bra gratis/billigare alternativ som någon känner till?

Kan vara värt att ha med i beräkningen 🙂

Av El1min4tor

Färska grönsaker och frukt istället för frysta. Inte för att det spelar någon roll näringsmässigt - men skillnaden i smak och konsistens är astronomisk enligt mig.

Fryst Broccoli som tinats upp är något av det vidrigaste jag vet, men färsk Broccoli älskar jag och äter flera gånger i veckan.

Av El1min4tor
Skrivet av ToyBoB:

Hmm, ja det ända som för mig att bli skraj för MB air är att elever som gått ut programmet och andra som studerar det nu har ändå rekommenderat en dator med windows, vill gärna inte krångla till det för mig i onödan men vet inte riktigt varför Windows skulle vara lättare?

Bara hört av andra elever på den utbildningen att det blir lättare för dig själv med Windows, vet inte riktigt varför. Någon nämnde att om du stöter på något problem i programmeringen så när du googlar kommer du få fram hjälp till Windows?

Borås högskola, ja det kan ju skilja sig och om det är på distans kanske det inte är lika lätt att få hjälp av lärare som på plats i skolan.

De flesta som använde Mac kom igång snabbare med utvecklingsmiljön på datorn då terminalen är native. I Windows förstår jag det som att det är några steg för att få tillgång till terminalen - men när allt är klart tror jag plattformarna är likvärdiga och att det mer handlar om personlig preferens. Men jag förstår dina funderingar och självklart är det bäst att lyssna på de som gått programmet (förutsatt att de inte är anti-Apple )

Av El1min4tor
Skrivet av RVX:

Byxjakten slutade i en ny jacka:
https://i.imgur.com/GxJdvde.jpg

Lätt hänt! Bättre lycka nästa gång 😉

Av El1min4tor

Vilken skola?

Jag läste första året på systemvetarprogrammet på Göteborgs universitet (2016/2017) innan jag bytte inriktning. I min klass var vi väldigt många som använde Mac och det var inga problem. Men det är klart att det kan skilja sig åt mellan skolor 🙂

Av El1min4tor
Skrivet av improwise:

Menar du möjligtvis kundansvarig eller konsultchef?

Det blev en misslyckad översättning av den engelska titeln ”customer success manager (CSM)” - som jag tycker låter löjlig. Jag hittar ingen direkt svensk motsvarighet; möjligen som du säger kundansvarig/kundrelationsansvarig(?).

Hur som så kommer jag ansvara för bolagets samtliga kundrelationer och arbeta med verksamhetsutveckling kopplat till dessa relationer och produkterna 🙂

Av El1min4tor

Jag har precis pluggat färdigt och börjar snart som kundchef/verksamhetsutvecklare på ett IT-bolag.

Av El1min4tor
Skrivet av Jioker:

Skrev lite tidigare i denna tråden om att jag har optimerad laddning, men att jag aldrig sett att det faktiskt funkar.

Visar sig att man måste ha vissa inställningar aktiva för att det ens ska funka:

” Here are a list of settings that must be enabled:
Settings > Privacy > Location Services > Location Services.
Settings > Privacy > Location Services > System Services > System Customization.
Settings > Privacy > Location Services > System Services > Significant Locations > Significant Locations.”

Tji fick jag

Mitt batteri har också degraderats snabbare än i någon iPhone jag haft tidigare (96% efter 6 månader). Såg precis att ”significant locations” var avslagen (doh!). Tack för tipset!

Edit: iPhone 12

Av El1min4tor

Jag och frun har ett gemensamt konto med varsitt kort hos Länsförsäkringar. Vi ser båda kontot i respektive internetbank och vi kan båda föra över/ta ut pengar.

Av El1min4tor

Apple Magic Trackpad 2 & Magic Keyboard

Inköpt i februari. Kvitto och originalförpackningar finns.
Nyskick.

Magic Trackpad 2: 800kr
Magic Keyboard: 700kr
Twelve South MagicBridge docka: 200kr (saknar förpackning)

Vid köp av båda skickar jag med dockan på köpet.

Finns att hämta i Göteborg. Kan skickas mot betald frakt och förskottsbetalning.
Skicka ett PM om du är intresserad.

Läs hela annonsen här

Av El1min4tor
Skrivet av landmarks:

Detta är bara skrivregler mer eller mindre! Det är huvudsakligen skapat för de som skriver akademiska texter av olika slag, exempelvis uppsatser, forskningsprojekt, avhandlingar och diverse. Förkortas ofta APA och är även en av modellerna för att hantera referenser och källhantering i texter. Andra kända sådana är Harvard, Oxford osv. Men den här "stora" boken innehåller varenda detalj för den som vill skriva enligt den "stilen", allt från hur stora mellanrum det ska vara mellan paragrafer till hur man använder ett kommatecken rätt typ. Jag älskade den när jag skrev uppsats, och den har fått åka fram ett par gånger när jag hjälpt vänner som skrivit uppsats nu under våren

Jag skrev uppsats i psykologi nu under våren. Får flashbacks när jag hör APA just nu. Men det släpper förhoppningsvis snart!

Av El1min4tor

Jag använde en Taurus (i5 9400F/1660TI) i lite över två år innan jag bytte till en laptop pga tillökning. Jag var otroligt nöjd med datorn som presterade som förväntat, var tyst och bara innehöll kvalitativa standardkomponenter. Extra plus till Inet för en mycket fin kabeldragning!

Av El1min4tor

Pappersbok: The Witcher: Sword of Destiny
Läsplatta: The Atlantis Gene

Tog examen i juni så jag kan äntligen lägga mer tid på att läsa vad jag vill 😁

Av El1min4tor

Historiska klassiker:

The Old Man and the Sea (1952)
To Kill a Mockingbird (1960)
War and Peace (1865-1869)
Papillon (1969)
Dracula (1897)
The Gulag Archipelago (1973) - självbiografi/fakta
Shakespeare (Hamlet är en personlig favorit)
Illiaden & Odysséen (Inte läst själv)

Moderna klassiker:
Harry Potter
The Da Vinci Code
Hunger Games