Inlägg

Inlägg som goblindojo har skrivit i forumet
Av goblindojo

Output Watts 4,800Watts
Alltså fyra 1600 watt PSU, varav en för redundans, så egentligen behöver du fyra eluttag med 10 A avsäkring. Drar ca 5,33 kW vid full last (effektivitet 90% med 80 Plus Platinum). Funkar det ens att ha nätaggregat inkopplade på olika faser i samma maskin?

Säg att moderkort, CPU(x 2), disk etc drar 600 watt, eller 1 kW med en bra säkerhetsmarginal. Dina tio RTX A5000 drar 2,3 kW och du har 1 500 watt kvar för fläktar och RGB.

Det blir mycket RGB.

Av goblindojo
Skrivet av toz:

Vill minnas att jag hade ett Intel 740 grafikkort en gång i tiden -99 typ, så det är väl egentligen inte intels första?

Precis! Hoppade in för att påpeka just detta. Intels i740 lanserades i februari 1998 och var ett av de tidigaste integrerade 2d/3d-korten, även om nVidias (som de då kapitaliserade) lanserade Riva 128 långt tidigare. Huvudkonkurrenten på den tiden var 3dfx Voodoo2, som var en ren 3d-accelerator med VGA-passthrough; inkopplad mellan grafikkkort och monitor. Själv hade jag innan jag skaffade ett i740 en 3d-accelerator från Matrox som hette m3D - ett PowerVR-baserat pci-kort utan vare sig in- eller utgång för video. Fan vet hur det egentligen fungerade.

Slut på trådutspårningen...

Av goblindojo
Skrivet av anon5930:

Ansel-delen byggs även in i spel.

Som jag förstått det är det en funktion i drivrutinerna men att individuella spel måste anpassas för att vara kompatibla. Situationen liknar i sådant fall LGPL, där det faktum att proprietära program som som nyttjade funktioner i mjukvara licensierad under LGPL inte behövde följa licensen ledde till att denna döptes om från Library till Lesser Gnu Public Licence och att förespråkare för fri mjukvara avrådde användandet av den licensen.

Oavsett vidhåller jag att den aktuella licensen har uselt skrivna villkor och att programmeraren borde ha valt en passande befintlig licens.

Av goblindojo
Skrivet av Bengt-Arne:

Du menar sista meningen i punkt 5 ?
Commercial distribution of software as part of the games without author permission prohibited.

Nvidia distribuerar mig veterligen inte spel öht och det påstås inte att de distribuerat McFlys mjukvara som en del av ett spel.

Av goblindojo
Skrivet av Bengt-Arne:

Egen licens???
Donationware är äldre än PC'n, men likväl en form av licens...
https://en.wikipedia.org/wiki/Donationware

Licenstypen är gammal. De specifika licensvillkoren i detta fall är egenkomponerade eller kopierade av något annat stolpskott.

Citat:

Nvidia har ingen som helst rätt att använda eller distribuera utan medgivande

Korrekt. Detta medgivande lämnade programmeraren uttryckligen under punkten 5 i licensvillkoren.

Edit: I mitt ursprungliga inlägg i tråden hade ett "inte" fallit bort. Jag menar alltså att det inte framgår huruvida Nvidia följt resterande del av punkten 5 i licensen.

Av goblindojo

Programmeraren har hittat på en egen licens istället för att välja någon vedertagen sådan utformad av personer som kan såväl engelska som juridik. Exempel på sådana är GPL, BSD, MIT, Apache eller någon av Creative Commons-licenserna. Tyvärr visar sig programmeraren sakna kompetens inom såväl engelska som juridik.

I vart fall är det uppenbart att Nvidia haft rätt att använda programmerarens kod i sin egna kommersiella produkt. Möjligen kan man fråga sig om Nvidia följt följande totalt obegripliga klausul:
For commercial use it is required to warn about using this software (in credits, on the box or other places).

Nu tycks programmeraren inte vara missnöjd över Nvidias eventuella underlåtenhet att varna om användandet av mjukvaran. Snarare verkar han ångra sitt eget val att göra mjukvaran tillgänglig för Nvidia att använda och att han inte får den cred han anser sig förtjäna. Av artikeln framgår emellertid inte om Nvidias mjukvara faktiskt saknar credit till programmeraren.

Av goblindojo
Skrivet av matnojje:

Det ända som stör mig med många av android paddorna med atom är att man inte kan använda usb samtidigt som man laddar eftersom att man laddar med den ända usbkontakten.

Man behöver bara rätt adapter, har jag hört.

Citat från en av recensionerna:

Citat:

One of my flashdrives reqires power to be used in my Nexus 7 2013. This does the job. It also proves asome pass-through power so my tablet does not drain when watching movies from an attached flashdrive.

Av goblindojo

Glöm gamla spel och emulatorer - en sån här borde väl funka utmärkt som klient för Steam Home Streaming?

Av goblindojo

Så länge man har ett kvalitetsmärke på nätagget behöver man sällan så många watt som många tror. Jag kör en i5 750 i 4 GHz vid ca 1.4 vcore med 2 GTX 580 Ti och ca 5 mekaniska HDD + 2 SSD (orkar inte gå och titta på exakt vad som sitter i burken just nu), allt på ett Corsair 650 TX. Skulle jag köpa ett nytt idag skulle jag nog valt ett 750W, men det har räckt bra i några år nu...

Edit: menar givetvis 2 GTX 560 Ti.

Av goblindojo

Helt okej recension av NAS-funktionen, men jag önskar att ni ytterligare testat och förklarat BD-biten. Innehåller Cyberlink-mjukvaran den vanliga PowerDVD och brännarmjukvaran? Hur fungerar den att använda över nätverket med iSCSI, från en eller flera datorer? Vad ger LG-maskinen framför en ReadyNAS Duo eller liknande plus en vanlig Bluray-brännare i datorn?
Förutom den enkla funktionen att bränna filer till BD, utgår jag exempelvis att man inte kan kopiera krypterade skivor till hårddisk. Kan man kopiera filer backupade till BD-skivor tillbaka till hårddisken?

Jag förstod inte poängen med maskinen när jag såg den i diverse affärer, och jag förstår fortfarande inte efter att ha läst recensionen.

Av goblindojo
Skrivet av Zekk25:

aha oki. Men då kan man ju undra vad dr.mabuse menade med det han skrev i Klarna tråden:
"Hur som, påminnelseavgift får inte påföras (eller behöver inte betalas) vid första påminnelsen om du som köpare är privatperson (Det finns vissa undantag som hyra och avgifter till kommuner och stat). Kan vara bra att känna till."

Jag kan inte säga att jag är någon expert på inkasso, så detta kan stämma, men det följer i alla fall inte av lagen (1981:739) om ersättning för inkassokostnader m.m. Den gode doktorn kanske har något annat lagrum att hänvisa till?

Citat:

"Att skriva på fakturan betyder att man påför villkor i efterhand och det blir inget bindande avtal bara för att det står någon text på fakturan."
hans källa:
"http://www.startaeget.se/forum/thread/re:_vem_faar_ta_ut_paaminnelseavgift/16195#post_16258[/URL]

Här har ju villkoret om påminnelseavgift som jag förstått funnits i de allmänna villkoren som var tillgängliga innan köp, så det är inte påfört i efterhand.

Av goblindojo

Du har givetvis ingått ett avtal, annars hade inget köp kommit till stånd. Frågan är vilka villkor som kan anses ingå i avtalet. Jag tror inte att det finns någon praxis från högre instans om liknande ehandels-situationer, men standardavtal är ingen ny företeelse. Generellt sett kan standardavtal vara bindande om de inte innehåller särskilt förvånande eller betungande villkor. Det viktigaste är att de funnits tillgängliga för kunden, inte huruvida kunden faktiskt läst dem. Se resebyråfallet NJA 1978 s. 432:

Citat:

Den som tar del av broschyren bör därvid normalt uppmärksamma det avsnitt, där de allmänna resevillkoren återges. Med den omfattning som sällskapsresorna numera fått kan man vidare utgå ifrån att resenärerna -- konsumenterna -- i allmänhet är medvetna om förekomsten av allmänna resevillkor i branschen. Såsom reklamationsnämnden påpekat i sitt yttrande får det i viss utsträckning anses åligga resenären att själv taga del av och sätta sig in i de bestämmelser som gäller för det köpta researrangemanget. De allmänna resevillkoren får därför normalt anses utgöra del av det mellan researrangören och resenären träffade avtalet, oavsett om resenären vid avtalets träffande faktiskt tagit del av villkoren eller inte. Undantag måste härvid göras för överraskande och för resenären särskilt tyngande bestämmelser.

Det brukar rekommenderas att man har med små kryssrutor eller liknande där man bekräftar att man läst och godkänt villkoren, se bl.a. Lindberg & Westman, Praktiskt IT-Rätt, 3 u., s. 86:

Citat:

Det torde som diskuterats ovan 2.4.3.2 kunna krävas att sådana funktioner i en IT-miljöutformas på ett särskilt tydligt sätt, så att användaren förstår vilka villkor han eller hon accepterar genom att ingå avtal. Vid beställning via en webbsida på Internet kan t.ex. en referensklausul i form av en tydlig hypertextlänk till avtalsvillkor infogas. Ännu bättre är att låta användaren, t.ex. genom en knapptryckning, acceptera villkor som visas för honom eller henne (s.k. point-and-click-avtal). Notera att det inte finns några rättsliga krav på att en person faktiskt har läst villkoren.

Jag har för mig jag har läst någon rekommendera att särskilt överraskande eller betungande villkor skulle vara i större textstorlek, färg eller till och med blinkande(!); jag minns dock inte var. Det kan ha varit professor Jan Rosén, han brukar ha lite lustiga idéer.

I vart fall så är du antagligen skyldig att betala påminnelseavgiften.

Anledningen att jag skriver detta långa inlägg är för övrigt att undvika att fila på min examensuppsats inom ämnet rättsinformatik.

Av goblindojo

Problemet är inte att strålningen skadar människor (och elallergiker existerar inte, men det kan vi ta i en annan tråd!) utan att otillräckligt skärmad elektrisk utrustning orsakar elektromagnetiska störningar. Ett exempel på detta är det karaktäristiska ljudet som en GSM-telefon orsakar i oskärmade högtalare.
Därför måste elektriska apparater vara godkända så att de dels inte stör annan utrustning, dels så att de har en viss tålighet mot störningar.

En normal datorlåda fungerar som en Faraday-bur eftersom den omsluts av ett elektriskt ledande skal. Ett plexifönster utgör ett hål i detta skal som släpper ut strålning, vilket kan leda till störningar om annan elektriskt utrustning i närheten inte är tillräckligt skärmad. Eftersom det finns massvis med lådor med fönster som används tycks detta inte orsaka problem, men du bör nog inte använda en sådan låda på sjukhuset.

Av goblindojo
Skrivet av NukeHenk:

Nån som vet varför den käkar så förbannat med vcore nu? Kunde ju med mitt förra moderkort köra i 3.8ghz <1.3 på vcore. (det va ett asus maximus 3 gene). Samt ska man ha med vdroop på eller inte? Om det är nån här som kan med EVGA som kunde dra en lite snabb förklaring bara så vore det tacksamt

Om du inte vill överskrida Intels specs för i5 750 så får vcore inte vara högre än 1.4V. Om du sätter vcore till 1.4V och sedan stänger av vdroop kommer du antagligen kunna uppnå en högre stabil hastighet (om vi utgår ifrån att du har tillräcklig kylning). Detta innebär dock att du skickar högre strömspikar till processorn och tidvis överskrider det inställda värdet för att kunna låtsas som att den kräver mindre vcore.

Om du istället helt enkelt sätter vcore så högt att den blir stabil under load med vdroop, så kommer du få en jämnare strömtillförsel till CPU:n och antagligen dra mindre ström under load för att uppnå samma hastighet.

Den möjliga fördelen med att stänga av vdroop, förutom att kunna skryta med ett meningslöst värde i BIOS, är att du kan uppnå något lägre strömförbrukning i idle.

Vdroop är samma sak som Load Line Calibration på Asus moderkort. LLC enabled är samma som "without vdroop" på EVGA-brädan.

För mer info, titta på bilderna på Intel Processor Power Delivery Guidelines (Cont'd), eller ännu hellre läs hela artikeln. Jag har inte sett någon annan som studerat frågan lika ingående och kommit fram till en annan slutsats än Anandtech.

Av goblindojo
Skrivet av Anders H:

hej

Vad ska man ha för fläkt i ReadyNAS Duo så den går tystare?

tackar på förhand
Anders

Jag kör en FRACTAL DESIGN SILENT SERIES 60MM 19DB RETAIL i min, fungerar tyst och bra.

Av goblindojo

[QUOTE=Piece of Cake;10164363]

  • Egna ringsignaler så som mp3 låtar? Ja, iaf om du har mac, man kan konvertera mp3 till ringsignaler i garageband (funkar lika bra om du har en kompis med mac som du kan låna en stund och sedan föra över signalerna på din dator) annars måste du betala 9kr på iTunesstore för att konvertera dina låtar till ringsignaler, vilket man inte gör. SMS-signalerna går inte att byta.

[/QUOTE]

Lite sent svar, men det går utmärkt att skapa ringsignaler med enbart iTunes under både Windows och Mac.

Se t.ex. CyberNotes: Create Free iPhone Ringtones Using iTunes in Windows

Av goblindojo

Fråga 1: Om produkten inte går att undersöka utan att försätta den i väsentligt förändrat skick, är det då mest rimligt att kunden sak lastas för detta eller återförsäljaren/tillverkaren? Vem har mest möjlighet att påverka?

Fråga 2: Om det nu på grund av detta inte är lönsamt att sälja Acers datorer med bibehållen ångerrätt, finns det då något som tvingar Misco att sälja dessa datorer på distans till konsumenter?

Misco har fler alternativ än att sälja dessa produkter utan ångerrätt, något som jag ifrågasätter att de skulle ha rätt att göra, obeaktat vad ARN har rekommenderat i ett enskilt fall. ARNs rekommendation är inte mer bindande än Konsumentverket som tycks ha helt motsatt åsikt.

Av goblindojo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av HazZarD
ARN är meningslöst då pixshit sitter i frankrike och struntar fullständigt i svenska lagar..

Svensk lag torde vara tillämplig på försäljningen på pixmania.se, men det innebär ju inte att det franska bolaget mer än något svenskt bolag behöver bry sig om en icke-bindande rekommendation från ARN.

Av goblindojo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Aiwi
Ang. naivt: Vad menar du, det är ett väl ett helt logiskt argument? Jag köpte tidigare en produkt för 400USD från ebay USA som jag skeppade direkt till dörren i Kina, utan att någon som helst skatt/tull lades på.

Det är därför jag undrar om det är så "by design", eller om jag hade tur.

Oavsett om du hade tur eller inte så var det nog inte ditt medborgarskap som avgjorde, menar jag.

Av goblindojo
Citat:

Sen slog det mig, kanske: Google USA -> Kina gör det skattefritt?
I och med att jag inte är amerikansk eller kinesisk medborgare kan varken den Amerikanska eller Kinesiska staten inte dra skatt på mig.

Utan att vara expert på vare sig amerikansk eller kinesisk skatterätt låter det där väldigt naivt.