Inlägg

Inlägg som dpom86 har skrivit i forumet
Av dpom86
Skrivet av martinot:

Ja, det stämmer. Som postaren själv konstaterade så avsågs nog egentligen något annat. Dvs. att MS-DOS inkluderades tillsammans med gamla klassiska Windows i 95/98.

Dock så glömmer ni bort Windows NT. Första Windows-produkten utan DOS. Släpptes redan 1993.

Det var bla. den största orsaken till att jag inte var så imponerad av W95 när det släpptes.

Ja även om man minns Win95 med ganska mycket nostalgi, så är det lätt att glömma hur begränsat de initiala utgåvorna var.
Till exempel så var det var inte förrän service pack 2 som Win95 fick stöd för OpenGL, DirectX, och Fat32 - dvs hårddiskar större än 2GB. Usb var ju inte heller en grej.

Av dpom86

Mer politisk korrekthet tack.
</sarkasm>

Av dpom86
Skrivet av GizmoTheGreen:

Vet inte varför fokus på just win95. bara för det är längst bak möjliga för projektet? Ska man spela restrospel på en gammal dator med pentium 66mh eller så så går det väl lika bra med win98... eller?
Finns där spel som endast funkar på 95?

Skrivet av The-Architect:

Windows 95 den första versionen som inte var byggt ovanpå ms-dos, och kan således ses som det första av "operativsystemet windows", tidigare versioner kan mer ses som ett skal ovanpå ms-dos. Sådana här grejer är ju mest för att visa att det går, och då är det ju ingen mening att använda det näst första.

Fram till-och-med windows Me så var det byggt ovanpå ms-dos - det behöver fortfarande dos för att fungera.
Det finns förvisso många artiklar på internet som hävdar motsatsen, men till att börja med är inte win9x pure 32-bit (det fanns lite special-versioner hit o dit men oftast var det 16+32 bit), och du behövde ingen dos-emulator för att köra dos grejer, det var snarare en VM manager som såg till att vissa av anropen ner till dos inte krockade när flera dos-program exekverade samtidigt, samt massa tricks för att hantera delat minne mellan olika dos instanser.

"32-bit" windows så som t.ex Win95 bootar genom att först ladda gamla 16-bitars windows i dos, precis som på Win3.1 tiden, för att sedan som nästa steg ladda alla 32-bitars kernel drivers som ett lager ovanpå det, och slutligen laddar den sitt shell, som är explorer.exe.
I praktiken utförs många av anropen till "32"-bitars operativsystemet genom att prata / översätta mot 16-bitars lagret under, särskilt i USER och GDI system komponenterna, men eftersom det är dos-baserat och dos inte stödde preemptive multitasking så tas även en semaphore mutex kallad "Win16Mutex" för att se till att det aldrig kan göras mer än ett anrop i taget ner till 16-bitars lagret, eftersom det skulle kunna korrumpera systemet.

Sista länken är en arkiverad officiell Microsoft Knowledge Base artikel för hur man bäst tar hänsyn till Win16Mutex när man skriver kod för Win95, och för att citera några go'a bitar från Microsoft själva:

Citat:

Win16Mutex is a global semaphore that is used to protect the 16-bit Windows 95 components from being reentered by preventing Win32 threads from thunking to 16-bit components while other 16-bit code is running. Win16Mutex is internal to Windows 95 and is not accessible from applications or DLLs. This article explains how Win16Mutex works and offers design tips for minimizing the effects Win16Mutex may have on Win32 applications.

Because many Win32 API functions are thunked to 16-bit Windows API functions, there is now a possibility for the 16-bit Windows components to be reentered. Since the 16-bit Windows components are largely the same as in Windows 3.x, they need to be protected from being reentered.

The Win16Mutex provides this protection by allowing only one thread (not process) at a time to access the 16-bit APIs. Whenever Win16Mutex is owned by a thread, any other thread that tries to claim Win16Mutex will block until Win16Mutex is released.

Av dpom86

En i månaden låter jättekonstigt.
Har en handfull laddare hemma varav jag använder 3 dagligen, och ingen har dött på... någonsin faktiskt, tänkte skriva flera år, men helt enkelt aldrig.

Kan inte låta bli att misstänka att det finns något annat som är fel. Kanske har du dålig nätström så du då och då får transienter (spikar i spänningen som varar bara någon bråkdels sekund eller annat nät-brus) som slår ut dina enheter. Så mycket otur borde man ju inte ha utan något borde ju vara fel. Skulle rekommendera att du köper en begagnad laddare av någon kompis som haft sin i ~1år, och om den går sönder inom en månad från att du börjat använda den så är det ju något fel där du bor. :/

Av dpom86
Skrivet av erik7191:

Tråden är död sedan tre månader och min förenklade syn på vad en driver är är både sann och fullt fungerande.

Jag skriver ju det här för att inte andra ska ta åt sig missinformation, även om du personligen inte orkar absorbera ny kunskap, det är inte speciellt viktigt för mig, men någon annan kanske googlar eller läser tråden senare.

Så kort och gott:
Mjukvara som mjukvara - drivrutiner är mjukvara och drar prestanda precis som all annan kod i en dator. Finns ingen magi i datorer som gör att vissa mjukvaror inte kostar något att köra. Processorer har ingen dold extra kärna för att köra drivrutiner på.

Av dpom86
Skrivet av erik7191:

För att drivers är det som behövs för att produkten ska fungera, och det som gör att det laggar är mjukvara som t.ex. armory crate. Klart båda suger processorkraft, men drivers används ju bara när musen är inkopplad. Armory crate pajar prestandan även när grejerna inte är inkopplade.

Du har en förenklad syn på vad en driver är. Det behöver inte finnas någon hårdvara. En driver är bara en bit mjukvara som opererar på systemnivå, och väldigt ofta är syftet att agera styrning och övervakning av en "enhet", men definitivt är det inte så enkelt. En driver är styrning för en "enhet" men det finns inget krav att denna faktiskt existerar i fysisk form - t.ex. är många antivirus en driver, och kopieringsskydd till spel är ofta en driver - i dessa fall används drivrutinen mest som ett sätt att kommunicera med OS'et på en lägre nivå och det finns ingen hårdvara på riktigt, "enheten" är virtuell, och detta är väldigt vanligt.

Av dpom86

Ekar vad andra sagt om storleken, dock misstänker jag (hoppas) att detta är för att de testar om de ska pensionera ROG Phone - i och med att de har ROG Ally för portabel gaming istället, då blir ROG Phone lite mindre nödvändig då de delvis kannibaliserar varandras målgrupp. Så jag hoppas det blir en icke-Ultra i litet smidigt format. (Har 9:an idag och varit nöjd hittills, kör slow-charging och 80% cap för att hålla batteriet längre - tycker det är väldigt konstigt att inte alla telefoner har sådana inställningar, så bra där.)

Blir det ingen mindre storlek blir det inget köp.
Och SNÄLLA ha fullt USB3 stöd på usb-c porten!
Jag vet att ROG phone har en usb3 + en usb2 port, men den är stor.

Förresten vad hände med denna, är det fortfarande pågående? Har för mig jag läste något men minnet är kort.
https://www.androidauthority.com/eu-smartphone-updates-rules-...
(EU skulle göra 5 års säkerhets-uppdateringar tvingande.)

För övrigt: Kul video!

Av dpom86

Båda alternativen är fel, givetvis återställer jag alla föregående flikar så att jag kan fortsätta där jag slutade.
Vill man ha "startsidor" så kan man pinna flikar om man vill ge lite extra konceptuell betydelse till några av flikarna.
Varje fönster är som en arbetsyta för olika projekt eller syften (det är trevligt att det blev möjligt att namnge dem).

Av dpom86

Kontrakten sa nog bara att kundernas miljöer skulle vara säkra. Det var inte spec'at i kontrakten att hostens infrastruktur bakom skulle vara säker också.

Av dpom86

Alla tjatar om att folk kan rösta med plånboken och att Apple har en bra lösning som ger folk vad de vill ha.
Så vad är då problemet om Apple öppnar upp så det kan finnas fler butiker att välja på?
Om nu Apple verkligen ger vad folk vill ha så kommer de fortsätta använda Apple's butik och inget problem finns eller hur?

Av dpom86
Skrivet av Rågren:

När tillräckligt många tycker som du så kommer en produkt C som du är nöjda med? Annars får du väl antingen avstå eller anpassa dig till vad majoriteten går med på?

Det där med "produkt C" är så överförenklat att jag måste kalla det fantasier.
Du kan rösta med plånboken? Men du kan ju rösta med valsedlar också!

Det är alltså lika lita sant i praktiken som påståendet att om tillräckligt många inte gillar EU så kommer det komma ett nytt bättre alternativ som heter FU, GU, osv.

Begreppet grindvakter finns av en anledning.

Av dpom86

Båda Asus länkarna går till samma video.
Hade de bara en presentation eller är länkarna fel?
Edit: hittde den andra länken: (ROG) https://www.youtube.com/watch?v=X3vMHqIFtnM

Av dpom86
Skrivet av erik7191:

För att drivers är det som behövs för att produkten ska fungera, och det som gör att det laggar är mjukvara som t.ex. armory crate. Klart båda suger processorkraft, men drivers används ju bara när musen är inkopplad. Armory crate pajar prestandan även när grejerna inte är inkopplade.

Kan ju då inflika att Asus just nu försöker rusha ut en ny version då deras driver har en minnesläcka som gör att alla andra program börjar hänga sig av out-of-memory (för deras driver läcker handles) alt. hela datorn krashar tillslut. Finns en lång forumtråd om det på deras forum.

...och innan någon letar upp den och kommenterar att lösningen är att avinstallera deras program, så om man läser vidare så räcker det att ta bort specifikt den drivern, de bara rekommenderar det inte officiellt.

Av dpom86
Skrivet av Yatagarasu:

Det förekommer redan drivrutiner i bakgrunden när man installerar respektive företags mjukvara, t.ex. min Razer-mus och headset har en basal drivare som installeras när de pluggas in för grundläggande funktionalitet. Men sedan lär jag installera Razer Synase för att de riktiga drivrutinerna ska laddas ned för mus respektive headset. Denna krävs för att styra saker som RGB, DPI-inställningar och ändra mellan profiler (eller ändra on-board-profilen).

Jag ser inte detta som något negativt alls i slutändan, då det i värsta fall ger alla som ändå laddar ned dessa mjukvaror en extra drivrutin i bakgrunden. Medan för de som inte önskar dessa mjukvaror alls, då är det en enorm vinning i att kunna frigöra potentiellt flera gigabyte av lagringsutrymme och andra systemresurser (CPU/RAM). För att inte nämna slippa strulet som kan uppstå med den undermåliga kod som program likt Asus Armoury Crate, Razer Synapse, MSI Command Center o.s.v. kommer med..

EDIT:
Finns visserligen lösningar för detta idag, bland annat SignalRGB, men denna mjukvara är inte gratis annat än som en "prova-på"-produkt. Sedan har vi alternativet med OpenRGB, som är riktigt trevligt överlag, men som tyvärr har haft väldigt varierande resultat för egen del när det kommer till vilka produkter som väljer att fungera eller ej.

Och det är här jag hoppas på en unifikation mellan tillverkare under Microsoft's fana, där man gemensamt jobbar mot ett API som underhålls av en stor aktör och samtidigt slipper behovet av tredjepart-program helt.

Det jag menade var att jag vet inte hur kontraktet för drivern ser ut, och i värsta fall kör den ungefär samma skit som programmet kör i bakgrunden i alla fall. Jag har helt enkelt inte så mycket teknisk information om windows dynamic lighting. Så i värsta fall gör man ett problem mindre synligt, och svårare för semi-kunniga användare att fixa. De flesta användare med lite teknisk kompetens vet åtminstone hur man öppnar task managern, och stänger ner lite oönskade program - eller hur man avinstallerar applikationer. Att ta bort drivrutiner anser jag vara ett steg högre på stegen för tekniskt kunnande, där de flestas kunskap slutar vid att man kan ladda ner en update från sin grafikkortstillverkare för att uppdatera GPU drivers.

För en mer teknisk person så kan man ju välja själv, som du säger, och har kunnandet för att kunna göra en egen avvägning av vad man vill ha.

Av dpom86
Skrivet av erik7191:

Hellre drivers än programvara som suger processorkraft! Armory crate gav en kompis så mycket strul och stuttering att han var tvungen att avinstallera skiten haha..

Varför tror du att drivers inte suger processorkraft??
Betyder bara att det är svårare att upptäcka för det är "systemet" / windows som drar cpu istället för ett program eller service.

Av dpom86

Såg för drygt en månad sedan att Asus lagt till en update för detta för min laptop. Då visste jag inte vad det var, "windows dynamic lighting driver", så jag tvungen googla på vad sjutton det var de ville att jag skulle installera.

Jag är också tämligen kluven till om detta är bättre eller sämre för oss användare?
Så istället för att installera extra program från olika tillverkare, så ska vi installera massa extra drivers från dem istället. Kanske... men jag är inte spontant övertygad.

Jag har inte sett specifikationen för featuren, men undrar om vi verkligen kommer få bättre kod från tillverkarna än vad som ligger i deras applikationer idag.

Av dpom86
Skrivet av talonmas:

Så... En hackar behöver full admin till min dator för att utföra attacken, och väljer då att skriva om bios för att därigenom installera sitt mög? Istället för att bara installera det när han ändå hade admin access? Vad är det jag missar? (På väg hem från en fest så kan missa mycket just nu)

Är väl bl.a. att skit som lägger sig i bios är potentiellt svårare att bli av med / mycket bättre på att gömma sig.
Förövaren vill ju inte att deras skit ska försvinna vid första bästa anti-virus uppdatering.
Klassikern blås hårddisken och installera om skulle ju inte göra mycket heller eftersom det inte ligger på hårddisken längre.

Av dpom86
Skrivet av Knotvillage:

38” widescreen
4K
Minst 144hz
Gsync

Tips?

Ungefär vad du frågar efter, äger en själv: LG 38GN950

Värt att notera att 144Hz är med HDR avstängt - med HDR på så får du max 120Hz (via DP).
Och tekniskt sett är det ju strax under 4k eftersom den är widescreen - den har 4k "bredd" men lite mindre på höjden, så typ ~3/4 av 4k totalt.

Finns en "-P" variant också med 160Hz men kunde inte hitta den i Sverige
https://www.amazon.co.uk/LG-UltraGear-Monitor-38GN950P-Compat... (£1k)

Av dpom86

I och med att det känns som att PCI-e utvecklingen går snabbare än GPU utvecklingen så ser jag det som en GPU-feature jag definitivt kommer hålla ögonen öppna för när jag köper mitt första moderkort med PCI-e v6 stöd - om inte utvecklingen tar en annan riktning eller GPU's helt switchar över till x8 portar när den dagen kommer.

Av dpom86
Skrivet av Ozzed:

Det borde väl rimligen också påverkas av sidornas struktur. Men har man inte med det som variabel så blir det ju inte riktigt rättvist.

Det blir lite "100% av de som drabbas av sjukdom X andas luft. Djytsstd: luft orsakar sjukdom X". Inte så extremt men du förstår poängen.

Fast nu är det ju med som en variabel om du tänker efter lite. Ordet "ytstruktur" användes kanske inte explicit - men det har beaktats som en variabel om man tänker efter i hur deras test utfördes:

- Olika mynt användes = olika ytor testades.
- Mynten kastades 50% från sida A och 50% från sida B

=> Eftersom det totalt fanns en signifikant korrelation mellan upp-sida vid kast och utfall, oberoende om det var A eller B som var uppsida, så kan man dra slutsatsen att uppsida dominerar ytstruktur som utfallsfaktor.

Det är inte som att studien förnekar att det finns en myriad olika faktorer - den lyfter specifikt fram att uppsida är en statistiskt signifikant faktor med en snittpåverkan som är tydligt mätbar.