Inlägg

Inlägg som Franz har skrivit i forumet
Av Franz
Skrivet av medbor:

Jag tror en stor del av affärsmodellen är själva problemet. Om man gjorde en perfekt allmän jämförelsesida, då skulle ju alla köpa billigaste och allas marginaler skulle gå i botten på precis allt, butikerna skulle betala för att sänka sin marginal

Tror det är ett svårsålt mål att satsa allt på merförsäljning för att gå runt, framförallt när entusiaster som prismatchar antagligen inte är de som köper en extra hdmi-kabel för 999kr

Jag skulle gärna se att det blev något, men det behövs ju kapital, affärsmodell, ersättning för tid och leverans, …

Vi mätte ganska mycket och snitt-klicket låg på ungefär plats 4 om man sorterade i prisordning. Väldigt få föraöker spara några % genom att handla i skumma butiker med dåliga betyg och oklar lagerstatus. Definitivt är det så att priset är viktigt men lagerstatus och din uppfattning om butiken är också väldigt viktiga faktorer. Butiker med bra koll på sin logistik kommer långt utan att vara billigast.

Av Franz

Det är lätt att störa sig på att funktionaliteten inte är som man vill och det var säkert en viktig framgångsfaktor att vi som utvecklade Prisjakt för 10-20 år sedan var väldigt hängivna, och nördiga, användare själva. D.v.s. sajten gjordes för hur vi själva använde den och inte för någon tänkt målgrupp som riskerades att skrämmas bort av för mycket data/för många val. Det som var ytterst avgörande för Prisjakts framgång var nog ändå att det var ett mer hängivet jobb att se till att få in så många butiker och produkter som möjligt. Det ökar ju på sannolikheten att när en användare jämförde samma produkt hos Prisjakt och Pricerunner kunde Prisjakt visa en bättre deal än Pricerunner kunde. Upplever du att du sparar mer pengar / hittar varor som finns i lager etc. på den ena sidan kommer den andra ha väldigt svårt att hävda sig även med i övrigt fantastisk funktionalitet.

Så min poäng är att det är ganska svårt för ett gäng duktiga entusiaster att skapa en konkurrent. De stora prisjämförelsetjänsterna har många 1000-tal butiker som de flera gånger om dagen hämtar in prisuppgifter från. Det blir snabbt miljontalet olika produkter och 10-miljontalet aktiva prisuppgifter att hålla reda på. Har du 10 000 butiker och dessa gör om på sin sida eller i sina feeder i snitt en gång vartannat år behöver du folk att se över kanske 20 olika inläsare varje dag. Det behövs snabbt flera personer som bara jobbar med inläsning av data (nytt + underhåll). När det gäller att matcha prisuppgifter till produkter kan mycket göras mer eller mindre automatiskt men hur duktig man än är blir det ändå ett 10-tal % som kräver manuella matchningar eller att man finner sig i ett undermåligt matchningsförfarande. Det blir snabbt mycket folk även där och då har vi egentligen inte talat om folk som jobbar med övrigt innehåll till alla produkter och kategorier man vill ha med. När jag började 2003 på Prisjakt var marknaden inte alls lika mogen så det var mycket enklare för en liten spelare att bli tillräckligt bra inom sin nisch och sedan växa. Idag måste man börja lite större så att säga eftersom marknaden trots allt är så pass mogen.

Av Franz

För er som följde Prisjakts resa i början av 2000-talet kan jag rekommendera denna podd: https://open.spotify.com/episode/0dZc59zQx6DP3koG8OfV4A?si=61...

Det är en intervju med Jonas Bonde som grundade Prisjakt. Den handlar om tankesätt etc. när man jobbar med en sajt som baserar sig på förädling av stora mängder data men den beskriver också hur vi tänkte när vi byggde upp och drev Prisjakt och där det kanske framgår lite vad som försvann när jag och Jonas gav oss iväg på nya äventyr.

Av Franz

U2/U3-diskar är ju tänkta lite mer med prestanda i åtanke och saknar ofta (alltid?) strömsparande sleep-läge. Nu finns det ju inte så stora SSD-er i konsumentklass än men kollar vi på t.ex. en Samsung 870 QVO 8TB har den 45mW i sleep vilket alltså är mindre än 1/100 av hårddiskens.

Av Franz

Hej!

Jag är lite nyfiken på elförbrukningen vid lite olika användning, HDR vs SDR etc. Det står ju 74W typisk men det låter ju som ett ganska högt värde. Min 65" 4K LG-OLED-TV från 2018 drar ju typiskt runt 100W men då är ju bildytan nästan 6 gånger så stor om än så klart säkert lite ljusare bild i många skrivbordsapplikationer.

Av Franz

Jag är inne på min andra elbil som råkar vara en Tesla Model Y. Min första var en Telsa Model S från 2015 som hann gå drygt 18 000 mil. Sålde den nyligen för nästan halva inköpspriset. Högt andrahandsvärde i kombination med låga driftkostnader gav ett väldigt billigt ägande. Nu har jag faktiskt aldrig kört någon annan elbil än en Tesla men skillnaden mot mina tidigare bilar var lite som när jag bytte till en riktig smartphone första gången. Det var lite svårt att förstå tjusningen innan man provat men när man väl gjort det fanns det ingen återvändo...

Av Franz

Vad gäller 905P är det nog snarare att den säljer för bra som varit problemet. Prestandan och tillförlitligheten har i praktiken varit identisk med den mycket dyrare P4800X. D.v.s. det är inte så att vanliga konsumenter köpt optane i några stora mängder utan en massa företagskunder som kommit billigare undan ;). Den nyare och snabbare P5800X ser ju ut att hamna mellan 905P och P4800X i pris så även mer prismedvetna företag tycker nog att det kan vara värt det hela.

Av Franz

Tycker man gamla Prisjakt är den perfekta lösningen är det ju ett bra svar i sig! Sedan tror jag de flesta ändå är öppna för ny eller förändrad funktionalitet som gör tjänsten bättre. Möjligheten att helt slippa se röken av valda butiker är ju trots allt något som inte finns idag så uppskattar man den funktionaliteten kan ju inte heller gamla Prisjakt ses som perfekt ;).

På min tid gjorde vi typiskt en refresh av Prisjakt med kanske i snitt 18 månaders mellanrum. Mellan dessa tillkom det oftast ny funktionalitet eller utökad information och refreshen var typiskt för att lite grann göra ett helhetsgrepp i syfte att få saker och ting att passa bättre ihop eller få ut lite större nya grejer. Förändring i skärmstorlek och vilka sorters kategorier man ville visa kunde ibland göra att tidigare design inte alltid fungerade så bra. Man får väl också tänka på att det i allmänhet var en större utveckling av webben på den tiden.

En viktig lärdom var att vi de flesta av dessa refresher blev många användare upprörda. Det var nästan alltid så att användarna frågade sig varför vi gjorde om, och förstörde, den bästa sajten som fanns. I regel var folk dock bara upprörda över att saker och ting hade flyttat på sig eller såg lite annorlunda ut så man inte hittade dem. Just den sortens kritik brukade upphöra när folk hunnit använda sajten några gånger och så var folk glada igen :). Värre var det då med funktionalitet som togs bort, i tron om att folk kanske inte använde dem så mycket. Vi tyckte dock att det var väldigt viktigt att lyssna på användarna och i regel var det ju inga konstigheter att ta fram funktionalitet som folk var arga över att den försvunnit.

Det som hände vid den senaste omdesignen (som skedde långt efter jag slutat) var dock lite speciellt eftersom det ändå ges intryck av att mycket relevant feedback, utan förklaring, ignorerats. Sedan bör man ju ha förståelse för att användarna, på ganska kort tid, gått över från att sitta vid stationära datorer till att köra mobilen både i TV-soffan eller till och med ute i butikerna. Googles scrapers (Googlebot) kör ju idag också i mobil-läge vilket straffar rena desktop-sajter väldigt mycket och som nog inte hade varit hållbart för Prisjakt.

Lite påminnelse och förtydligande...
Jag jobbar inte längre på Prisjakt och gör inget för deras räkning. Jag håller inte heller på att starta upp någon sådan verksamhet men jag känner att jag, i egenskap av min tidigare roll på Prisjakt, blir tillfrågad och då gärna vill ha lite mer koll på vad andra tycker. D.v.s. för att stödja eller skjuta ner de argument jag tycker är viktiga. Sedan har jag ju då och då kontakt med folk på Prisjakt och då är det ju bra att kunna framföra min feedback med tyngd av vad folk sagt här. Lätt annars att bli tagen för någon som konsekvent bara säger "allt var bättre på min tid".

Av Franz

Hur skulle ett perfekt Prisjakt vara?

Hej!

För den som inte orkar läsa texten nedan undrar jag vad du skulle vilja se i en prisjämförelsetjänst som verkligen tilltalade dig?

Franz heter jag är en av medgrundarna av Prisjakt. Jag kom in i Prisjakts tidiga historia och var med i drygt 12 år till hösten 2015 då jag slutade helt för att istället hålla på med ett nytt bolag. Jag pluggade systemvetenskap parallellt med de första åren på Prisjakt vilket innebar studier på dagarna och arbete på kvällen/natten. Vi var ju inte så stora i början så det blev ungefär att jag skötte all utveckling som inte handlade om webbdesign eller skrivande av scrapers (för inläsning av prisuppgifter från butikerna) under några år. Tiderna och arbetssättet var ju lite annorlunda då. Vi tog fram funktionalitet väldigt snabbt baserat på vad vi själva tyckte vi saknade eller bara för att det kanske var lite häftigt. Några av mina grejer var t.ex. AJAX-sökfunktionaliteten, alltså den som gör en produktsökning i realtid när man skriver och samtidigt visar t.ex. lägsta pris. Prioptmeringsfunktionen, produktegenskapssystemet (samt filtrering), avancerade bevakningsfunktioner och mycket av funktionaliteten på Minhembio (som så att säga satt ihop med Prisjakt under lång tid) var även "mina" grejer.

Förutom då att ha varit involverad i Prisjakt har jag så klart varit en stor användare av Sweclockers, om än kanske inte så flitig skribent i forumet. Mitt konto här skapades redan 2001. Jag har t.ex. alltid byggt mina datorer själv och alltid gillat att meka med servrar, nätverk och all annan tänkbar elektronik. Något som var viktigt för mig på Prisjakt var t.ex. att sidan skulle uppfylla de behov som en typisk Sweclockers-medlem hade. Det Prisjakt som är idag upplever jag kanske mer har ett fokus som sker på bekostnad av oss som är lite mer avancerade användare.

För en tid sedan hamnade jag i diskussioner angående utveckling av en Prisjämförelsetjänst i en annan del av världen. Lite i min rådgivande roll i sådana här fall är jag väldigt nyfiken på vad Sweclockers-communityt tycker/tyckte är/var bra med Prisjakt men också vad man skulle vilja ha i en prisjämförelsetjänst? Kanske även något som Prisjakt tar till sig av...

Jättetacksam för alla konstruktiva förslag! Vill man istället kasta skit eller få utlopp för sina aggressioner finns det ju en annan tråd med just detta avseende ;).

Av Franz
Skrivet av Andreaz1:

2021 säger de nu, ja.

Jag känner mig måttligt intresserad. Inte ens PCIE 3.0 är ju någon flaskhals för de flesta konsumenter jag nu.

Skickades från m.sweclockers.com

Fast artikeln syftar ju till vad som kommer på serversidan. Då är det väl inte så väsentligt vad konsumenterna ser som flaskhals?

Av Franz

https://img.purch.com/r/711x457/aHR0cDovL21lZGlhLmJlc3RvZm1pY3Jv...

Källa: Toms Hardware

Random read 4k (IOPS)
970 EVO vid
QD1: 12 054
QD2: 24 616

Intel H10
QD1: 32 000
QD2: 55 000

Benchmarks mot marknadsföringssiffror men H10 verkar ju flera gånger snabbare på dessa operationer.

Av Franz

2 st 3MP Övervakningskameror (Vivotek HT-IB9371)

Säljer 2 st Vivotek HT-IB9371
3 MP (2048x1536)
IR / Mörkerseende
H.265 / H.264
Cirka 2 år gamla

3000:- styck. Kan hämtas i Göteborgsområdet eller skickas.
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3433110

Läs hela annonsen här

Av Franz
Skrivet av Erik_T:

Varpå man svarar "Nej".

Och svaret på det är ju naturligtvis "Jag har inte ansökt om något lån hos er."

Även om du säkert skulle gå fri från räntor etc. kan du nog knappast ha rätt till de pengar som felaktigt förts över till ditt konto. D.v.s. kreditgivaren vill så klart ha tillbaka sina pengar och då är det ju lite snopet för dig ifall du "givit" bort dem redan

Av Franz

Om jag nu förstår saken rätt så läggs skatten på vid varor som produceras här eller som importeras av företag för vidare försäljning. Om jag däremot som privatperson handlar av ett företag med lager i t.ex. Danmark (kanske behöver vara ett danskt företag...) så rör det sig om privatimport inom EU vilket alltså är tull-fritt och knappast kan utsättas för svenska miljöskatter.

D.v.s. om den extra frakten från Danmark av en bärbar dator understiger skattekostnaderna så finns det orsak att handla från ett danskt företag istället. Troligtvis kostar det bara några tior extra med frakten så besparingen kan bli ganska märkbar. Risken finns alltså, att så länge Sverige ensamma har en sådan här skatt, flyttar handeln utanför våra gränser med följd att både arbete och andra skatter (moms undantaget) hamnar utomlands.

Av Franz

Min dator (I7-4770k) drar, i idle och vid enklare användning, under 20 Watt. Jag inbillar mig att ganska många har igång datorn i åtskilliga timmar till annat än väldigt CPU- eller GPU-krävande applikationer och därmed också har ett intresse i att veta hur bra ett aggregat beter sig under idag väldigt normala förhållanden.
Det hade därför varit väldigt intressant ifall ni även kunde testa vid specifika effekter utöver 25% / 50% / 75% / 100% av maxeffekten.

Lite inspiration kan hämtas här: http://www.techpowerup.com/reviews/beQuiet/PowerZone_1000W/6.html

Av Franz

USB 2.0 känns väl lite märkligt för prylar som kommer under år 2012.

Vad gäller priset så hade ju S27A950D ett rekommenderat pris på $799. Om prisutvecklingen är den samma för den nya skärmen så borde vi få priser på drygt 8 000:- redan före sommaren.

http://www.prisjakt.nu/bilder/graph_price.php?p=856956

Av Franz
Skrivet av tjabo:

en SSD disk är trevligt att ha men om det är värt pengarna beror väl lite på hur man använder sin dator och eventuellt vilken budget man har. man ska dock inte ta för givet att precis allt går snabbare med SSD

http://images.anandtech.com/graphs/intelx25mlaunch_0908081519...

Här är en annan graf från samma benchmark.

http://images.anandtech.com/graphs/intelx25mlaunch_090808151933/...

Den ger en liten sammanfattning av den stora fördelen med SSD. Det är ett väldans malande på en vanlig hårddisk som man slipper med en SSD. Väntetiderna försvinner på så många ställen. Den enda orsaken jag kan komma på för att inte välja en SSD är för att man inte har råd att ha både en systemdisk och en vanlig hårddisk för lagring samtidigt som man behöver lagringsutrymmet.

Av Franz

Här finns en test. Svårt med texten kanske men staplar och siffror är tydliga.
http://nl.hardware.info/reviews/2019/intel-ssd-510-120gb250gb...

Känns lite blandat om man säger så.

Av Franz
Skrivet av Pewtah:

Jamen se så bra hur gjorde du? har problem serru.. har ingen dvd drive.

för jag testade med unetbootin och skapa ett bootbart usb minne med FreeDOS men.. ingenting hände :/ visst den skapade filer på usbminnet men gick inte att boota med dem

Var USB-minnet formaterat med FAT32? Har haft problem själv om det varit NTFS-formaterat.

Av Franz

Uppdaterade med hjälp av ett Unetbootin-skapat FreeDOS-usb-minne. AHCI-läge var aktiverat och SSDn var inkopplat på SATA6-porten. Gick utan problem.
Windows Experience-index ökade från 7,6 till 7,7 på min 80 GB X25-M