Inlägg

Inlägg som MBY har skrivit i forumet
Av MBY
Skrivet av Json_81:

Det som är konstigt är hur mycket saker folk hittar på om Apple.

Både skärm och batteri går fint att byta.

Nä. Rent mekaniskt går det att byta, och det fungerar, men Apple kan inte hålla sig borta för att sprida FUD om det i telefonen för att det ska ses som onormalt, dåligt eller fusk att så göra. Och när det kommer till laptops så är det ju precis som creativ säger, komponenterna har en identitet för att förhindra, försvåra eller bara jävlas med ett byte av skärm eller batteri.

Det som är konstigt i den verkliga världen på planeten jorden är att Apple inte har vanliga fanboys utan regelrätta nyttiga idioter som sväljer precis alla skäl och "skäl" som Apple vidtar i antikonkurrens-syfte som ingen konsument vinner på. Det finns inga säkerhetsmässiga eller ingenjörsmässiga skäl att göra som Apple gör, det handlar bara om lock-in, antikonkurrensåtgärder och annat fult spel. Apple var en gång i tiden ett föredöme när det kom till reparation och service, men inte längre. Inte på denna sida av 00-talet.

Men du kanske menar att Louis Rossmann ljuger? https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=GlvlgmjMi98&f...
Han vet mer om detta än någon annan och han har en stor integritet och ärlighet i dylika frågor.

Av MBY
Skrivet av Mordekai:

Är ett armbandsur med inbyggd mobiltelefon en telefon och måste den kunna laddas med USB-C? Blir ju onödigt klumpiga armbandsur.

Standarder har vi redan, frågan är om EU skall välja vilken av dessa standarder som måste stödjas i alla mobiltelefoner som säljs inom EU.

Svaret på den frågan är nej. EU ska inte, försöker inte och vill inte välja standard. EU vill att det ska finnas en standard. Men standarder kommer också specat vad som ska regleras i standarden och vad som är utanför. Jag tror knappast att lyxproblemet med armbandsur faktiskt blir ett problem. Industrin får själva hitta på vilken standard de vill och det är också industrins ansvar att tänka på de stackars armbandstelefonerna om de skulle vara föremål för standarden.

Av MBY
Skrivet av BerraJobb:

Thunderbolt är dock snabbare med 40gbps mot USB-C som klarar 10 gbps.

Skickades från m.sweclockers.com

Laddning kan mätas på flera sätt. Watt, Voltampere, Coulomb(/s), whatever, men aldrig i "gbps". Var har felstavade dataöverföringshastigheter med mobilladdning att göra? USB-C är mig veterligen horribelt nog att kunna ge både 5 och 20 volt, men iaf upp till 100W laddeffekt. Vad kan Apples laddstandard ge? Det är alltså en fråga, jag vet inte svaret, men svaret bör vara i elektriska storheter, inte informationsteoretiska.

Av MBY
Skrivet av korvOlle:

Vår uppfattning där skiljer sig rejält som sagt.

Men Söderbäck har ju en oantastlig poäng! Ditt problem är inte USB-C (som jag inte heller gillar), utan avsaknaden av äldre portar. Det problemet har vi alla, och beror väl främst på att datorer och mobiler har blivit så förbannat oseriösa nuförtiden, så de inte kan kommunicera med varandra på hårdvarusimpla sätt som RS232, SPI, I2C eller RS485 eller 4-20 mA strömslinga.

Av MBY
Skrivet av BerraJobb:

Ja och detta är vad som suger med EU, man skapar lagar för att gynna företagen och inte konsumenten.
En ny standard skulle innebära massor av merkostnader då många produkter inte längre skulle bli kompatibla utan tex klumpiga adaptrar, och vad vinner man på det ?
Nej företag ska få designa sina egna produkter anser jag.

Dumheter, detta är ett exempel på när EU fungerar som bäst. Jag är ingen vän av statliga regleringar, påbud och lagar, men standarder är något som stater och överstater faktiskt kan sköta med framgång om inte industrierna klarar av det själva. Standardisering är en bristvara och mycket mera tingestar borde vara föremål för standarder vilket konsumenter, miljön och samhället tjänar på. Den enda "innovation" som hämmas är fåfänga ting som utformning och utseende.

Standarder, öppen källkod och öppen hårdvara är exempel på något som stater och organisationer som EU faktiskt bör påtvinga i mycket högre utsträckning än vad som sker nu. Jag har i bakhuvudet att många liv i trafiken skulle sparas om krockzoner i bilar alla fanns på samma höjd. Detta skulle givetvis hämma den grafiska formgivningen av bilen, men sådan är som sagt bara fåfänga och inga goda argument. Mobiler i allmänhet bör vara standardiserade så man kan köpa skärm från företag X, moderkort från företag Y, batteri från Z och skalen från W och de ska bara passa. Samma sak med laptops, vitvaror, bilar och annan utrustning. Stängd kod bör motarbetas i sin helhet och scheman och tekniska manualer bör gå att ladda ner för precis varenda jäkla pryl man köper. Affärshemligheter gynnar månne ett företag och dess innovation, men det är på bekostnad av en hel branschs innovationshastighet. Det är alltså helt rationellt att förvägra Apple viss innovationsmöjlighet om det överlag ändå accelererar innovationstakten inom hela fältet. Den "innovation" som Apple vill skydda kan inte tas på riktigt allvar utan alla instanser av "innovation" bör ersättas med "lock-in" och "proprietära egenskaper".

Av MBY
Skrivet av Elektroman:

Finns det någon fakta om hur olika SSRI skiljer sig effektmässigt så man kan få ett hum om vilken som kan passa någon innan den behöver vara en försökskanin?

Just detta är svårt att förutse och därför får man prova sig fram. Se det inte som att du är en "försökskanin" utan se det som en individanpassning. Det är alltså möjligen positivt att man kan pröva sig fram och anpassa till individen.

Förutom SSRI finns en uppsjö av andra mediciner, SNRI, NaSSA, NRI, NDRI, TCA, MAOH samt en drös av antihistaminer och neuroleptika som man kan pröva. Det beror på den individuella problembilden samt givetvis vilka biverkningar man vill ha. Och ja, faktiskt så kan man vilja ha vissa biverkningar, för den enes biverkan kan vara den andres verkan. Speciellt viktuppgång eller aptitstörande. Är man tunn och har svårt att gå upp i vikt är ökad aptit ingen "biverkan", men om man redan har övervikt så kan det vara ett problem (och vice versa, vissa mediciner ger minskad aptit).

SSRI brukar vara det man prövar först och MAO-hämmare är rätt ovanliga (och tricykliska, TCA används väl idag främst för andra problem än egentlig depression). Men, det är ju främst psykiatrikerns beslut och omdöme som man bör följa. Sådana här saker kan ta tid, för det kan ta en månad innan medicinerna börjar göra nytta (det kan också gå mycket snabbare än så, återigen, individer skiljer sig och placeboeffekter ska inte underskattas).

Av MBY
Skrivet av mrqaffe:

Höga effekter är alltid farliga men lågspänning innebär däremot ingen risk för elchock men man kan ju bränna sig eller bli skadad pga magnetfälten, se bara på sköterskan som fastnade i mr kameran i höstas pga viktvästen han måste ha glömt bort att han hade på sig.

Förvisso tekniskt korrekt (bortsett från att man inte bränner sig på magnetfält), men den risken kan man nog slippa att skydda sig mot. De magnetfält som är i MRI-kameror är i storleksordning säg 1-5 tesla och det ser jag inte kan alstras av misstag genom att man kortsluter bilbatterier med klockarmband, kofötter eller whatever. Risken borde vara i paritet med på samma vis råka åstadkomma en EMP-puls som slår ut stadsdelen... Ungefär: lek inte med kylspiralen från din hembränningsapparat iförd riddarrustning i regionsjukhusets UPS-central...

Av MBY
Skrivet av pv2b:

Jodå! ATX12VO-standarden är ju mer än bara en standard på själva nätdelen, utan det är också en standard för att utforma moderkort som endast går att driva på 12 Volt. Det skulle alltså om man har moderkort med ATX12VO-standarden vara fullt möjligt att använda en extern nätdel och sedan bara använda en "handske" för att sprida ut strömförsörjningen på de kontakttyper som krävs.

Detta talar också Jonas om i själva videon, även om det kanske inte framgår av artikeltexten.

Fullt rimligt. Standarden är ju så klart fokuserad på sekundärsidan även om den har skall-krav för primärsidan när denna är kopplad till bruksspänning.

Skrivet av pv2b:

Okej, men i bästa fall argumenterar du för att det inte spelar någon större roll om 5V genereras i nätdelen eller på moderkortet. 5V används av USB, bl.a., och det är långt från obsolet. 3,3V vet jag inte vad som använder, men jag tror att det inte används för något alls egentligen. Visst, lokal reglering kanske är "bättre", men de effekter som dras av 5V är ju så låga att det inte spelar någon större roll? D.v.s. är det tillräckligt mycket bättre för att offra bakåtkompatibilitet och framåtkompatibilitet?

Med det sagt, en grej de skulle kunna göra för att ha kvar viss kompatibilitet är att speca att "standby"-linan i ATX12VO skulle vara mellan 4,75V och 12,6V t.ex. På det sättet skulle man kunna använda en ren adapter för att kunna använda ett gammalt ATX-agg med ett ATX12VO-moderkort. Ska man ändå ha lokal reglering på moderkortet så är det ju inte svårt att kunna acceptera ett brett spann av inspänningar just för standby-linan.

Jo, det spelar roll och lokal reglering är vettigare. Om nätagget ska ge 5V, så är det många ampere det handlar om och ännu värre på 3,3V där vissa gamla kort kunde dra 6 A från den linan. Vilket betyder spänningsfall galore. Eftersom lokal reglering kommer undan med lägre strömmar så kan totalpriset (för nätagg+moderkort) bli lägre då speciellt spolar kan öka dramatiskt i pris (och kretskortsyta) när strömmen ökar. Viss reglering kommer rentav klara sig med LDOs, alltså linjära spänningsregulatorer som inte kostar många ören styck.

Och regleringen är en fråga om geometri, även om effekten skulle vara den samma så lönar sig lokal reglering eftersom strömmen fram till den punkten (om vi förutsätter buck-/stepdown-reglering så klart) kommer vara lägre, vilket ger lägre krav på kortyta och lägre förluster. Industrin har länge nu haft lokalreglering som norm på alla möjliga typer av kort, inte bara moderkort. Speciellt FPGAer ska ofta ha knepiga spänningar med höga strömmar och det är närmast oförsvarligt att inte använda lokal reglering. Lokal reglering ger mindre störningar ut och lägre störkänslighet då t.ex induktiva effekter i ledningsbanorna och kablarna kan minska.

Att det inte är bakåtkompatibelt ser jag inte riktigt som ett problem eftersom vi kommer ha en övergångsperiod på många år och det kommer fortsatt gå att köpa ATX-agg ett bra tag till. Vidare kan en marknad för ATX12VO->ATX uppstå där man har ett nätagg mellan huvudnätagget och moderkortet.

Det enda som är synd är att man som sagt behåller toleranserna på 12V-linan, vilket utesluter direkt batteridrift. Hade varit ett bra tillfälle att låta moderkort, etc, tolerera spänningar mellan säg 10 och 14 volt, så att det hade varit en enkel femma att koppla ett moderkort direkt till en fet blyack och det skulle också medge extremt simpla och effektiva DIY-UPSer. Fast, även med bibehållna toleranser så blir hemmabyggda UPSer för klenspänning ändå dramatiskt enklare då enbart en buckboost/SEPIC-omvandlare behövs.

Av MBY
Skrivet av Mäki:

Rena dumheter skulle aldrig falla på köpknappen

Skickades från m.sweclockers.com

Är det för mycket begärt att du motiverar dig? Vad finns det för elektriska, komponentekonomiska, ingenjörsmässiga, fåfängliga, estetiska eller säkerhetsmässiga nackdelar som överväger alla fördelar? Det finns en del korkade standarder och tråkiga utvecklingar när det kommer till PC, men detta förefaller inte vara en av dem.

Av MBY
Skrivet av pv2b:

Nja, lite ambivalent, men mest negativ.

Om vi tittar på det från perspektivet av en entusiast, gillar jag spontant idén att ström till t.ex. SATA-enheter kan matas från moderkortet. Det gör att man skulle kunna kombinera SATA och och ström i samma kabel och samma kontakt, med bättre kabelhantering som resultat. Den smidigare och kompaktare 10-pin-kontakten gillar jag också. Fast egentligen så tycker jag inte att dessa fördelar räcker ända fram för att offra bakåtkompatibilitet.

Precis som Jonas säger så måste konvertering från 12V till 5 V och 3,3V ske någonstans. Spelar det egentligen någon roll om det händer i ett dotterkort i nätdelen eller på moderkortet? Visst, nätdelen blir billigare men moderkortet blir ju i gengäld dyrare.

Det där med att man ska kunna använda "power bricks" på utsidan av chassit för att bygga riktigt små datorer köper jag inte. Enligt mig är det 100% marketing-BS att "krympa" en dator genom att flytta komponenter till datorns utsida. Datorn blir inte mindre, den blir uppdelad på flera delar istället.

Med det sagt så tycker jag ändå att det är bra med en standard! Om OEM-tillverkare ändå tror att de kan spara pengar genom att göra på det här sättet, så är det ändå bättre att de följer en gemensam standard. Det blir bättre för alla inblandade än att alla ska hitta på något eget. Lättare att hitta reservdelar till datorerna, och lägre utvecklingskostnader.

Jag tror inte att någon vill mena att det ska handla om "powerbricks", "väggvårtor" och liknande för en stationär PC. Stod det inte i nyheten att den mekaniska formfaktorn ska förbli den samma? Dvs dessa "ATX12VO"-agg kommer sitta precis där dagens "ATXwhathever"-agg sitter idag.

En poäng är att reglering till 3,3 eller 5V bara kommer göras om det behövs. Båda är obsoleta som logikspänningar sedan decennier och de kringenheter som behöver 5 VDC klarar sig utmärkt med lokal reglering. Tänk på att laptops i princip alltid bara har haft lokal reglering hela tiden och att moderna stationära moderkort också redan är en orgie i lokal reglering. Lokal reglering medger mindre förluster (inte minst pga kortare ledningsbanor), så visst spelar det roll! Lokal reglering är nästan alltid bättre och ekonomin i detta, med tanke på dessa horder av lokalreglering, torde inte innebära någon markant ökning av moderkortskostnaden.

Jag håller fullt med dig att dessa "power bricks" för små datorer är en styggelse och marknads-BS. En gång i tiden hade t.o.m. bärbara nätkabeln rakt in (må vara att de blev lite tyngre då). Men för vanliga stationära kommer nätagget vara på sin vanliga plats.

Av MBY
Skrivet av Eric Hjalmarsson:

Moderkorten finns inte ännu, så det är ingenting någon kan vara säker på.
Kan säkert vara så att mann behöver säkert transformera om man försöker, jag är absolut ingen elektriker eller ens bra på det, så jag vet inte.
Min poäng från första början var bara att standarden är för AC till DC nätagg och ingenting som säger att Lars enkelt kommer kunna använda en ATX dator på 12V batteri.

Bara för att primärsidan är specad med flera skall-krav så betyder det inte att standarden är för AC till DC på något meningsfullt sätt. Bilbatteri-till-ATX-agg har alltid kallats för "ATX" och inget annat, trots att de haft DC på primärsidan. Om och när någon kommer med blyack-till-10pin ATX12VO så kommer de givetvis marknadsföras som "ATX12VO"-agg och det är ingen idé vad jag ser att paragrafrytta om saken. Hade någon tanke på 6-cells blyackumulatorer varit på tapeten så hade givetvis just standarden "ATX12VO" specat blybatteri-toleranta toleranser på DC-railen.

Jag skulle säga att standarden rör strömförsörjning av PC-datorer och att den inför skallkrav på primärsidan som är aktuella endast då primärsidan i sig ska följa diverse elstandarder för bruksspänning, men att dessa krav är irrelevanta för nätagg som ska användas på flyg, i bilar o.dyl. Det intressanta är fortfarande sekundärsidan och egentligen enbart sekundärsidan. Primärsideaspekten är bara för att ingen ska få kalla ett pissdåligt konstruerat ACDC-agg som tål 231 VAC och endast 231 VAC på primärsidan, för "ATX12VO-compliant".

Av MBY
Skrivet av Eric Hjalmarsson:

För att standarden handlar om AC till DC nätaggregat och ett bilbatteri har DC.
Kommer dock gå att köra datorer med nya 10-pin pluggen från ett bilbatteri vilket jag redan skriver om i tidigare post.

Det som är intressant med standarden är DC-sidan och ingenting annat. Samma sak med AT och ATX: det är främst en specifikation på vilka DC-rails som ska finnas. Sedan är det oväsentligt om nätagget på sin primärsida ska matas med 95 VAC, 115 VAC, 220, 230 eller 240 VAC, eller någon annan spänning som kan tänkas förekomma i jordens alla hörn. Många primärswitchade nätagg i allmänhet är ju specade mellan 85 och 265 VAC och i de flesta fall går de att köra på likström likaså, eller andra nätfrekvenser som 400 Hz, må vara att PFCn kanske inte fungerar idealt då.

Men menar du att du är säker på att den nya 10-pin pluggen (som är en del av standarden) går att koppla till ett bilbatteri? ATX medger inte sådant spänningsomfång (specat alltså, sedan kanske moderkorten o.dyl faktiskt klarar uppemot 14 eller rentav 16 volt¹). Vad är toleransen satt till för ATX12VO? Den bör vara minst 10,8-14 VDC eller helst typ 9,6-14,8 VDC för att ett moderkort som följer normen ska kunna kopplas direkt till ett bilbatteri (speciellt i en bil som också har en generator som kan ge spikar). Edit: Och ett sådant moderkort kan som sagt behöva buckboost/SEPIC-omvandlare för alla kringenheter som kanske inte tål dylika toleranser på 12V-linan.

Edit: Nope, du har fel. Här är standarden: https://www.intel.com/content/www/us/en/products/docs/devices...

+12 V1DC 1 ±5% +11.40 +12.00 +12.60 V +12 V2DC ±5% +11.40 +12.00 +12.60 V +12 VSB ±5% +11.40 +12.00 +12.60 V

Så tyvärr kommer det INTE att vara en bra idé att koppla 12-kontakten till ett bilbatteri. Vilket är synd, då det hade varit ett tillfälle att förenkla strömförsörjningen av datorer i framtiden och t.ex. medge simpla DIY-online UPSer och liknande.

1) 16 VDC spänningstålighet är en vanlig "maximum rating" för komponenter gjorda för 12 volt.

Av MBY
Skrivet av Joakim Ågren:

Tror inte ett dugg på att nätaggen blir billigare av detta. De kommer passa på att utöka marginalerna dvs samma pris trots enklare konstruktion.

Det enda som kommer ske är att mammabrädorna blir dyrare samt att det troligtvis blir så att de billigaste inte längre kommer ha stöd för externa SATA enheter (vilket ju många inte har behov av). Om man vill köra en SATA enhet internt med sådant MOBBO så kanske man måste använda en USB kontrollerkrets från en extern HDD och sedan koppla till USB på mobbot.

Tja, du kanske har rätt men för driftiga användare kommer det bli billigare, eftersom man inte längre behöver just precis ett datoragg, utan man kan med lite meck använda vilken ACDC-omvandlare som helst som klarar strömmen och moduler för 12V som klarar helsikes många ampere finns redan i alla möjliga formfaktorer, ofta bra mycket billigare än ett ATX-agg.

Av MBY
Skrivet av Eric Hjalmarsson:

Okej, då borde du veta att du inte kan köra ATX12VO från bilbatteri.

Varför inte? Det vore helt klart möjligt att införa den möjligheten även om beslutet då ligger på de enskilda moderkortstillverkarna. Det borde rentav vara svårt att hitta DCDC-komponenter som tål 12 V utmärkt, men som inte tolererar 14ish volt från en toppladdad blyack. Det som månne kan krävas är buckboost eller SEPIC-omvandlare för 12V till hårddiskar och de andra periferikomponenterna. Såvida de inte är toleranta sig sig, vilka flera nog är utan att det är specat. 12V på ATX är väl specat till mellan 11,4 och 12,6V och inget hindrar att man specar ATX12VO till 10,8-14,4 eller liknande bilbatterivänligt intervall.

Av MBY
Skrivet av g146:

Detta låter ganska korkat. Varör inte använda nätaggregatet och kablar istället för att kosta på extra ström genom moderkortet?

Givet samma effektkrav blir strömmen lägre om spänningen ökar. Detta betyder att allting som går på exempelvis 5 volt idag och kanske drar 1A, i stället kommer belasta 12V-linan med knappt 500 mA mer. Detta ger mindre förluster i både nätagg och på moderkortet då det troligen också blir lättare att routa ett moderkort med en fet powerrail i stället för flera mindre. Lokalregulering är nästan alltid en effektivitetsvinst och summan av alla strömmar (och därmed behov av tjocka ledningsbanor på moderkortet) blir lägre.

Vidare kan man använda billigare komponenter för lokalreglering och lokalreglering är som bekant något som redan görs på moderna moderkort eftersom det finns komponenter som kräver knepiga spänningar (CPU givetvis, men även andra komponenter, speciellt FPGAer o.dyl).

Så, det är inte korkat utan en följd av att DCDC-switchkomponenter för relativt låga strömmar har blivit vanligare och billigare, samtidigt som det fortfarande är en stor kostnad att reglera höga strömmar. Detta är faktiskt en bra utveckling och förhoppningsvis gör man 12V-railen på moderkorten toleranta för t.ex. 14 volt och kan därmed köra från fordonsbatterier och liknande. Bra utveckling med tanke på att AT->ATX egentligen bara var negativt och irrationellt när det först introducerades.

Av MBY
Skrivet av nidas:

Tack för att du påminde mig om det, fick nervösa ryck av att läsa dina inlägg förr i världen 😁

Skickades från m.sweclockers.com

Haha, ja det är svårt att lära en gammal hund att sitta. Det där med automatiskt word-wrap var inte riktigt min grej! Idag får jag nervösa ryck av samma anledning för det finns fortfarande personer som gör så (inte på swec vad jag kan komma på nu, men rent allmänt).

Skrivet av Mizzarrogh:

Gissar jag fel om jag antar du sysslade mycket med programmering (eller script) vid den tiden?

Jag använder fortfarande råformat av vana ibland även till vanlig text då det så gott som alltid blev kattskit av allt om man inte gjorde det tex om man behövde flytta någonting mellan olika plattformar/program, etc.

Tja, jovars, programmering har jag ju sysslat med konstant i 30 år som hobby och periodvis som yrke, men huvudanledningen var nog inte programmering, utan vana vid texteditorer och andra "primitiva" ordbehandlare.

Av MBY
Skrivet av r0bz:

Jag hoppas du är medveten om att de flesta bruk och fabriker ligger på glesbygden. Varför ska människor tvingas urbaniseras bara för att du ser det som ett problem?

Det är väl ingen som vill tvinga någon till något egentligen, men detta råkar ju vara ett problem. Lösningen är däremot inte självklar (dvs ingen vettig människa skulle få för sig att "lösa" problemet genom att tvinga folk att urbanisera). "Problem" är inte heller samma sak som "skuld", dvs ingen ska få för sig att skälla på folk som lever glest för att de behöver det.

Av MBY
Skrivet av Mizzarrogh:

Alltså:

Faktabaserad Teori som bygger på sannolikhet:
Baserat på vad man fått fram så förefaller det mest troligt att...

"Konspirationsteori":
En global organisation som verkar i det dolda, bakom kulisserna ligger troligen bakom...

Ja, det är på tiden att någon försöker definiera konspirationsteori, för det är inte alldeles självklart och termen kan urvattnas om den används för allt möjligt som bara är lite konstigt. Detta vinner konspirationsknäppnötterna på, eftersom de då har "benigna" "teorier" att peka på.

"Konspirationsteori" är och bör vara ett skällsord och det är därför man vet att man har med en tvättäkta stolle att göra när stollen själv säger att hens idéer är konspirationsteorier.

Jag har ingen stringent definition som håller i alla lägen, men jag har en slags stolplista som kan hjälpa att ringa in en konspirationsteori.
1) En konspirationsteori har inget gemensamt med teoribegreppet så som det används inom vetenskap
2) Konspirationsteorier är icke-falsifierbara och därmed närmast definitionsmässigt ickevetenskapliga
3) Konspirationsteorier växer med ad-hoc, dvs när någon detalj får en objektiv förklaring så hittas en ny bortförklaring på för att bibehålla "teorin"
4) Konspirationsteorier framförs ofta i form av "avvikelser" och nästan aldrig i form av slutsatser. Exempel: "Är det inte konstigt att WTC7 inte rasade", "aluminium som brinner skiner inte sådär" eller "det var ett insiderjobb" i kontrast mot: "detta är vad som hände och anledningen är exakt denna: ..."
5) De få gånger som konspirationsteorier framförs i form av slutsatser är dessa slutsatser nästan alltid ett kordord som betyder "judar", vare sig konspirationsidioten förstår det eller ej. Exempel: Rothschild, globalisterna, NWO, bankerna, bankierna, bilderbergarna (vilket inte alls nödvändigtvis är samma sak som den faktiskt Bilderberggruppen), osv.
6) Konspirationsteorierna bygger på vanliga men totala missförstånd om hur världen eller naturen fungerar (oljekrig, van Allen-bälten, världshistoria, geopolitik, vaccination, underrättelsetjänster, etc)
7) Konspirationsteorier är inte teorier om konspirationer. En teori om en konspiration är en historisk hypotes eller belagd teori och hör alltså till vetenskapens domän
8) Konspirationsidioter vill gärna förvirra kring punkt 7 och påpeka att verkliga konspirationer finns och har förekommit och omgärdas av [seriösa] teorier. Gå inte på det! Konspirationsteorier är per denna definition felaktiga då de är icke-falsifierbara hypoteser som saknar förklaringsvärde i annat än rena vanföreställningar om världen
9) Inte sällan börjar konspirationsteorier just om en vanföreställning om hur världen eller naturen fungerar och försöker därifrån nå till själva händelsens centrum. Normal teoribildning (inklusive polisarbete) utgår i stället från händelsen och arbetar utåt.

Detta borde in i DSM VI...

Och för ordningens skull kan det väl påpekas att det finns saker som inte är konspirationsteorier, även om de inte är allmänt accepterade då det är "allmänheten" som är dåligt underrättade. Att Oswald mördade JFK är klarlagt och att påstå annat är att fara med konspirationsteorier, eftersom man då genast måste mena att hela Warrenkomissionen är en konspiration. Däremot är det inte lika uppenbart att han var helt ensam, men däremot så är samtliga (åtminstone av mig kända) ytterligare personer indragna i sig bara konspirationsteorier. Konspirationsteorier frodas i alla de naturliga kunskapsluckor som verkligheten är begåvad med. Detta är speciellt noterbart när det kommer till olyckor och haverier, då vem som helst med vilje kan hitta någon älsklingsdetalj som haveriutredarna inte svarat på.

Att Jorden är platt är i sig inte någon konspirationsteori, bara galopperande Dunning-Kruger och borde vara föremål för tvångsvård, men i syfte att "försvara" en platt jord tar fåntrattarna givetvis till horder av konspirationsteorier. Och dessa teorier behöver spänna över hela världshistorien.

Att inte Christer Pettersson sköt Olof Palme är heller ingen konspirationsteori, inte minst därför att rättsväsendet rent formellt misslyckats med att binda honom vid brottet. Det finns horder av privata "palmespanare" av olika kvalitéer från det nästan normala till fulla galenskaper av konspirationsteorier att gräva ur, men det betyder inte att sanningen är någon sorts motsats. Ibland vet vi helt enkelt inte, och konspirationsteorier frodas i detta. Just i fallet med Palme så är jag ju i mycket gott sällskap med inte minst Leif GW Persson om jag säger att Christer Pettersson inte sköt Palme. Här kan man ana en konspiration bakom, med ett mycket fåtal inblandade, men det är ju ingen konspirationsteori (se mina punkter 7 och 8). Däremot var det stolliga kurdspåret en av Hans Holmérs konspirationsteorier och han var ju mer politruk än polis. Jag har naturligtvis ingen befäst teori om mordet (därför det hade nästan ofelbart varit en konspirationsteori) men kan väl tänka mig endera av i huvudsak tre hypoteser, vilka dock är utanför ämnet för tråden. Att Gustav III mördades av en liten klick konspirerande personer är naturligtvis inte heller någon konspirationsteori, utan en helt vetenskaplig historieteori. Dessa hjälper inte att vidimera stollars konspirationsteorier.

Av MBY
Skrivet av Alpha77:

Kan ju hända att dessa var utomjordlingar.
Tuatha Dé Danann also known by the earlier name Tuath Dé ("tribe of the gods"), are a supernatural race in Irish mythology.
They are thought to represent the main deities of pre-Christian Gaelic Ireland.

Sedan så finns ju Maya folket som mycket väl kan ha haft kontakt med utomjordlingar.
De Kristna/Spanjorerna brände väldigt mycket av deras gamla historiska skrifter..
så kan hända att religion helt enkelt bränt upp bevis för utomjordisk kontakt.
Om nu inte Vatikanen sparat saker i sitt *hemliga arkiv*, religion *suck*.

Nej, kopplingen gudar<>aliens är fullständigt utesluten. Det är bara någon sorts modern new age-önskedröm med noll kopplingar till vad forntida folk trodde på, deras världsbild och deras kunnande.

Idén är lika barnslig som den "teori" som alla barn kommer på: tänk om idén om drakar kom från dinosaurieben? Den idén är precis lika felaktig (det är först på 1800-talet som någon ens halvdant kunde rekonstruera en hel organism och det dröjde väl till 1960-80-talen innan vi fick rätt kroppshållning och kroppshydda på dinosaurierna). "Drakar" är mytologiska ormar, och "Behemot" i bibeln är en mitchmatch mellan en större afrikansk växtätare (elefant, flodhäst, etc) och en nilkrokodil. I den mån man alls identifierade dinosaurieben som ben, så antogs det vara från jättelika människor, eftersom mytologin om jättar redan var etablerad.

Det finns inget tolkningsutrymme för någon av forntidens kända gudar ska ha varit utomjordingar av något slag. Vare sig att de var utomjordingar som misstogs för gudar (gudar och naturliga varelser, ens om de kommer från andra planeter, gör inte samma saker, har inte samma funktion, säger inte samma saker, osv) eller att någon någonstans skulle vävt in tro på utomjordingar i sin mytologi.

Så nej, ingen känd civilisation någonsin kan "mycket väl" ha haft kontakt med utomjordingar. Det är totalt jätteuteslutet för all historia, all religionsvetenskap, all teologi, all arkeologi, all mytologi, all naturvetenskap som riktas åt att kartlägga forntiden, all paleontologi.

Det finns inte en enda artefakt, enda inskription, dokument, enda oral tradition, enda gammal boplats, ruin eller fossil, osv, som pekar åt den riktningen. Precis allt har en, två eller tio rimligare förklaringar innan det ens kan övervägas som alternativ.

Vidare har vi gott om rena kontraindikationerna, dvs vi vet vad människorna tolkade saker de inte förstod, när de faktiskt såg något nytt som de inte kunde förklara. Det var gudar, mytologiska varelser eller gudomliga verk, eller lämningar från jättar o.dyl. Hade man aldrig sett en häst eller stridselefant förut, så kunde det vara svårt att "lösa upp" att det var två varelser, ett stort djur och en människa ovanpå, utan det kunde lätt bli till en bisarr tvåhövdad varelse. Det finns vidare ingen teknik, inget kunnande, inget språk, ingen pryl, metod eller insikt som på minsta vis pekar åt "avancerad civilisation" eller "högteknologi" eller "utomjordingar". Och detta inberäknar varje gång vi blivit överraskade av forntida folks kunskapsnivå.

Det vore lite som om man skulle hittat en ångdriven dator från 1700-talet, eller en ångmaskin¹ från antiken. Det hade varit spännande och coolt, men fortfarande ändrar det inte teknologins huvudsakliga riktning, från enkelt till avancerat.

Idén att "utomjordingar" skulle ha så avancerad teknik att vi inte känner igen den idag, är likaledes löjlig. Trots vår avancerade teknik så använder vi gott om artefakter som har funnits i tusentals år, i både gamla och nya material. Någon form som helst av "introducerad teknik" hade gett en teknologisk följd som hade varit omöjlig att förklara på annat vis. Någon sådan teknologisk följd föreligger inte.

Idén om forntida "besök" eller forntida civilisationer lika avancerade som oss är pseudovetenskap. Det är önsketänkande och fantasier som kräver ett lappverk av ad hoc-hypoteser. Edit: Att koppla ihop tekniska saker med utomjordingar är också en smula förolämpande för antikens folk, som är samma folk som finns nu med samma hjärnor med minimalt med evolution emellan.

1) Dvs en praktisk sådan och inte Herons ångkula.

Av MBY
Skrivet av SAFA:

Ja, du får det hela vägen... vid varje översättning tex. Men du missar poängen. Om vi talar om en person för länge sen som får se och/eller förklarat för sig nåt tekniskt avancerat... hur ska han förmedla det till sina samtida? Ta bara artikeln med "modermodemet" och då är vi ändå i samma civilisation. Hade det varit för 2000+ år sen och skrivet i tex forn-armeniska och därefter översatt till latin för att vidare översättas av några munkar till 1600-tals engelska. Skulle inte vara lätt för någon att göra nån vettig tolkning av det.

Ja, det är utmärkt och gör att vi kan kapa ett antal tolkningar om det gjorts tidigare översättningar tex.
Som motexempel tar jag då Richard Feynmans analys av en Maya-codex (Feynman är nobelpristagare i fysik om det skulle ha undgått någon)

Är det nåt som är skrattretande här är det väl de spanska kommentarerna.

Men gör de det då? Antikythera mekanismen hittades 1901, 1902 noterade arkeologen Valerios Stais att den innehöll kugghjul (gears). Men de lärde tyckte den var för komplicerad för sin tid (här kommer lite fördomar in från "de lärde") så hände inget förrän 1951 då Derek J. de Solla Price (doktor i experimentell fysik och historiker) intresserade sig för den.
Om vi tänker oss att det varit nåt mer avancerat som tex en iPhone. Vad hade funnits att se då? Glaset kanske hade varit helt och blankt efter rengöring, så kunde varit nåt med en spegel men resten? Risken finns ju då att den legat kvar bland ointressanta objekt.
Det "högteknologiska" om det finns missas nog pga att ingen ens inser att det är högteknologiskt och den glada amatören lär inte få går och rota i arkiven heller.

Förfalska inte historien tack. Antikyteramekanismen var i väldigt dåligt skick och det behövdes ingen ingenjör eller fysiker för att inse att det handlade om kuggverk och då beskrivningar av dylika är kända sedan tidigare är det liksom inget stort mysterium. Att astrolabiuer fann under antiken är inget okänt. Först på 70-talet röntgades mekanismen, så man kunde få en bättre bild över innanmätet.

Vad menar du att man "missade" här som potentiellt kunde ha upptäckts tidigare? Strålvapen? UFOn?

Nej. Du resonerar som så att artefakter från åderlåtning skulle vara belägg för att antikens människor hade strålbehandling eller datortomografi. Tesen du driver är att det finns någon sorts möjlighet att det finns någon bortglömd högteknologi som det behövs ingenjörer för att förstå. Det är helt enkelt inte sant. Vare sig antikyteramekanismen eller mayatexter är inget belägg för det. Det jag sade förut gäller: historiker har tillgång till den expertis som behövs. Det finns vidare amatörer som har knäckt gamla skriftspråk (Linear B, om jag inte missminner mig) och att Feynmans tolkningar av astronomiska texter skulle vara belägg för din tes är bara fånigt.

Du kan ju också fråga dig: accepteras "glödlampor" av seriösa historiker?
Accepteras beskrivningen av antikyteramekanismen?
Vad tror du skillnaden är? Jo, mellan vetenskap och pseudovetenskap.